Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
PRGreg

RENOWACJA SKRZYŃ STARYCH ZEGARÓW

Rekomendowane odpowiedzi

Zegar jest gotowy , wisi na scianie spokojnie sobie chodzi . Mechanizm mialem  kupiony juz kilka lat temu w Bytomiu , za 150 zl zostal dokonany przeglad przez zegarmistrza w Bytomiu  . Skrzynie robilem  pod fachowym okiem a tak naprawde mojej inwencji bylo w tym tak na  ok 25% . Dzieki temu poznalem techniki politurowania tamponem  przy pomocy pumeksu , olejku  jak i nakladania politury pedzlem , okleinowania i klejenia elementow  .n751.jpg

fsby.jpg
720g.jpg

x9qr.jpg

Edytowane przez kwb3rdu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swietnie wyszlo, gratulacje!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Powoli wraz z końcem lata zbliża się dla mnie sezon renowacyjny 2013-2014 ;) .

Nadszedł czas też na mojego GB 7x xxx.

Zegar ma pewne braki ale jest w oryginalnym stanie. Od tyłu dla ustabilizowania miał przybitą dechę która przykrywała zarówno plecy jak i brodę.

3be76924ae5b3784gen.jpg

Po zdemontowaniu tej dechy okazało się że broda jest w opłakanym stanie.

c05d488bc2115113gen.jpg

Pomijając oczywiste działania związane z potraktowaniem drewna preparatem przeciw drewnojadom mam pytanie o sugestie na temat tej brody.

Tak bardzo szybko przyszły mi do głowy następujące metody:

-potraktowanie żywicą stabilizująca drewno i potem ewentualne szpachlowanie (ale nie jest to konieczne)

-"wybranie miąższu" czyli słabego zjedzonego drewna i wstawienie fleka (tak się to nazywa fachowo???) czyli nowego drewna które wzmocni brodę

Generalnie wygląda to jak żółty ser o nazwie oczko.

Zastanawia mnie ten slad na obwodzie dechy wyglada jakby cały zegar po jej przybiciu był czymś "malnięty". Sprawdzę i to jak skrzynka wróci po wytruciu robali.

Aha czy ktoś z Was próbował wybijać robale wstawiając element do zamrażarki na jakiś czas??

Ponoć działa skutecznie problem z tym że jak drewno jest zbyt wilgotne to jak sądzę może się uszkodzić.

Pytam przez ciekawość bo słyszałem o takich pomysłach................tylko nie śmiać mi się tu.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swietnie wyszlo, gratulacje

Rewelacja, wyszedł pięknie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja właściwie nie muszę nic wybijać. Latem w mieszkaniu mam około 30 - 32 stopni Celsjusza. Taka temperatura nieodwracalnie przerywa cykl rozwojowy kołatka. Nie wiem co z termitami, ale jeszcze mi się nie trafiły...

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kosztowalo mnie kilka  starych bawelnianych  kompletow poscielowych + butelke piwa  ................

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm,,, przyznam, że ciekawa zapłata :D Pościel jak się domyślam poszła na tampony do politury...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hm,,, przyznam, że ciekawa zapłata :D Pościel jak się domyślam poszła na tampony do politury...

Dokladnie tak oraz do przykrywania odrestaurowanych gotowych mebli ,kolega jest osoba nie pijaca wiec chyba bedzie w piwie moczyl pedzle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A powiedz czy bejcowałeś przed nałożeniem szelaku ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak , korone  kupilem nie obrobiona  z surowego drewna , koluminki byly tez  bejcowane i  wyszly zreszta troche za ciemne  , zdobienia zostaly raz pobejcowane. Bejca tez zostaly pokryte wewnetrzne czesci skrzyni oraz miejsca (kanty )ktore przy szlifowaniu watka zostaly zbyt przetarte .

Mam do szanownych kolegow pytanie  :

Na spodzie  skrzyni  jest otwor zaznaczony  wektorem  co na nim moglo byc ?

wgjl.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Edytowane przez kwb3rdu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, zajmujemy sie renowacją mebli, często trafiają sie zegary do renowacji, postanowiłem od czasu, do czasu przesyłać na forum fotki przebiegu renowacji. W załącznikach wysyłam fotki wiedeńczyka jakiego teraz robimy. Efekt końcowy będzie jutro także fotki też będą.  

ZAPRASZAM ---->   www.renowacjakrason.pl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-65207-0-77152100-1379540896_thumb.jpg

Edytowane przez emikras

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drzwi dorabiane (front ścięty i dorobiony na oryginalną, poprzednią ramę), to było tak zjedzone ze już nie da rady było uratować.

post-65207-0-33370800-1379540948_thumb.jpg

Edytowane przez emikras

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze? Wolę konserwację niz renowację. Teraz masz piekną nową skrzynkę do zegara z wykorzystaniem starych elementów. Te drzwi przy odrobinie dobrej woli można było uratować.

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konserwacja? Co masz na mysli? Gdyby mozna bylo to tak bysmy zrobili. Palec na wylot sito. Przyjzyj sie fotografia;) juz 17 rok leci jak sie tym zajmujemy, staramy sie nienaruszac oryginalnosci mebla, w niektorych przypadkach jest potrzeba tak jak w tym akurat z drzwiami, z tym że i tak rama drzwi została oryginalna, tylko front został ścięty, bo ten frez sypał sie, i na nowo okleina. Gora tez byla w oplakanym stanie ale udalo sie ja odzyskac. Gdybysmy ja odswierzyli to skrzynka po paru tygodniach trafila by do nas spowrotem. Poczekaj na efekt koncowy, pozdrawiam;)

Edytowane przez emikras

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje. Piękna robota, szczególnie, że to jest moja skrzynia. Fajnie jest zobaczyć etapy prac w Internecie. Chciałbym ją odebrać w poniedziałek, po powrocie z urlopu - oczywiście jeśli to możliwe. Przód skrzyni był rzeczywiście tragiczny i nie zakładałem, że można go ratować - sito.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co to? Braunau czy Ebensee ?

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi