Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
pmwas

Amerykańskie zegarki kieszonkowe

Rekomendowane odpowiedzi

Ladny w nawet niezlym stanie, polowanie na ebay?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najnowsze nabytki:

post-44644-0-67033200-1364719687.jpg

post-44644-0-76219200-1364719696.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czekam na dostawe, oba no chodzie, musze tylko znalezc ladne koperty :) zdjecia od sprzedawcow. Male czyszczenie i powinno byc ok.

Edytowane przez RAF7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bunn to wiadomo... South Bend tez fajny. Gratulacje i pochwal sie koniecznie, co Ci z nich wyjdzie

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udalo mi sie samodzielnie wymienic sprezyne naciagowa w Walthamie powyzej, chodzi az milo :) no i ta sadysfakcja hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnie zdobycze!nic wielkiego ani rzadkiego ale jeden w prawie idealnym stanie drugiemu brak wskazówki sekundowej,ale to stan przejściowy!mechanizmy identyczne,różnica 2 lat,trochę inne koperty kryte białym złotem,bez przetarć i większych rys ,w pięknym stanie ,no cieszę się i tyle :)elginy%20prz%C3%B3d.JPGelginy%20prz%C3%B3d%20skos.JPGelginy%20prz%C3%B3d%20lampa.JPGelginy%20mech%20lamp.JPGelginy%20ty%C5%82.JPG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udalo mi sie samodzielnie wymienic sprezyne naciagowa w Walthamie powyzej, chodzi az milo :) no i ta sadysfakcja hehe

Zawsze to fajniej samemu naprawić zegarek ,inaczej człowiek na niego patrzy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładniutkie te Elginy. W parze zawsze im raźniej! Gratuluję nabytków :)

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piekne!

Mój pasuje do nich jak ulał :)

usa_elgin_12s_17j_0_2.JPG

usa_elgin_12s_17j_0_3.JPG

Nawet mechanizm ma ten sam :)

usa_elgin_12s_17j_0_5.JPG

To są piękne, choć dość pospolite zegarki...

Edytowane przez pmwas

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładne i stan niezły, wszystkie w tym samym stylu :) , ciekawe jak z czyszczeniem takich tarcz. A koperty wyglądają jak NOS, wskazówki do Elginow raczej nie problem hehe, trudniej znaleźć kopertę w dobrej cenie i stanie, coś mi ciężko idzie z 12S do South Bend...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie że pospolite i mechanizmów 345 natłukli 740000!ale jeszcze nie spotkałem dwóch identycznych kopert i tarcz w takich samych zestawieniach :)

Z czyszczeniem tarcz to ostrożnie,to już malowane i łatwo zmyć nadruk indeksów,ponadto mają specyficzne polerowania z tłoczeniami które łatwo zarysować ,ale koperty mają wykonane i złocone supertrwale .Z częściami do amerykanów zawsze było ciężko więc mam juz wyrobiony nawyk kupowania każdego kawałka amerykana jaki się trafi :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Doszedl South Bend :) z tego co sie zorientowalem to walek jest montowany w kopercie. A wogole jest to 10ty mechanizm z tej serii produkcyjnej, dosc ladny jesli chodzi o damaskening, ale juz wiem ze bedzie klopot z koperta... zrobilem maly rekonesans. Bede mial wiecej czasu to zrobie zdjecia, chyba ze poczekam az dokoncze odnawianie hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu koperta doszła... Brakuje jeszcze kilku detali, ale ogólnie jest OK :)

dsc07365v.jpg

dsc07363z.jpg

dsc07364x.jpg

dsc07366io.jpg

dsc07368b.jpg

Koperta jest z epoki, z ok 1870r. Cieżko taką znaleźć, wiec tym bardziej się cieszę :)

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękny zegarek,to jest pozycja w kolekcji!! a znalezienie takiej koperty to faktycznie sukces! kto jest producentem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładniutki, zdaje się Elgin? obiecałem sobie ze nie kupie już nic bez koperty, ale i tak sie złamałem i niedługo dojdzie Hampden Geneal Stark za jakąś symboliczna kwotę.... Luk do koperty można dostać na ebay trzeba tylko poszukać... jak by coś mogę podesłać link.

Doszedł Bunn Special, udało się tez dobrać kopertę wiec nie jest źle, trochę pracy będzie wymagał żeby go doprowadzić do porządku :D mam nadzieje ze koperta będzie pasować do wyglądu, podeśle zdjęcia przed renowacją.

Edytowane przez RAF7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękny zegarek,to jest pozycja w kolekcji!! a znalezienie takiej koperty to faktycznie sukces! kto jest producentem?

Niestety się nie podpisał... Ale dobra koperta, niewątpliwie :)

Mały edit: koperta to G.W.Ladd. Nieco mniej znany, ale dobry producent.

Edytowane przez pmwas

Miłego dnia!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bunn przed odnowieniem, z nowa koperta. Niestety moje zdjecia nie sa takiej jakosci jak wasze :)

post-44644-0-55925900-1365716757_thumb.jpg

post-44644-0-29397700-1365716766_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed odnowieniem? a co chcesz odnawiać,wygląda całkiem OK,tylko zdjęcia zrób faktycznie lepsze bo piękny zegarek :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazówki są do remontu - rdza, powinny mieć kolor "plum" i mechanizm do czyszczenia/smarowania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest ktoś we Wrocławiu kto zregeneruje i zabarwi wskazówki termicznie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie jest, ale samemu możesz to zrobić. Jest na forum cały wątek o termicznym barwieniu.

W skrócie to trzeba je zdjąć, wyczyścić, wypolerować i podgrzewać, aż uzyskają odpowiednią barwę. Mnie po wielu próbach najlepiej wychodziło to na elektrycznej maszynce do gotowania. Po zabarwieniu warto zabezpieczyć olejem lnianym. Niektórzy zalecaja posmarowac olejem i dopiero podgrzewać. W sumie - fajna zabawa.

A w ogóle to gratuluje nabytku, bo Bunn to zawsze coś fajnego. :)

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest, już wstępnie rozmawiałem, ale nie wiem czy nie taniej wyjdzie kupić inne hehe. Musiałbym mieć jakieś wskazówki do treningu bo nigdy tego nie robiłem, ale pomyślę... Teraz wypadałoby zapolować na 60hrs Bunn :D

Edytowane przez RAF7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupić nowe zawsze można ! ale większa frajda odnowić oryginały! Próbowałem sam barwić ,ale do sukcesu to jeszcze daleko,jutro niedziela to więcej spokoju będę miał i podejdę jeszcze raz do tematu ,bo mam sporo złoconych a potrzebuję fioletowych :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi