Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
JANUSZ003

Klub Miłośników Zegarków Sinn

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 23.05.2024 o 21:06, Funky_Koval napisał(-a):

Własnie o to mi chodzi żeby nie grzebać niepotrzebnie. Kiedyś zajechałem tak bransę na srubki bo je za dużo razy odkręcałem

EDIT: nie mogę nigdzie znaleźć informacji o Sellicie w Sinnie 556. Niby wersja top więc +/- 12 sek na dobe? Oni je we Frankfurcie regulą czy dają jak im fabryka w szwajcarii przesłala?

Sellita w wersji Premium czyli odpowiednik ETA Top, z tego co pamiętam regulowane przez Sinna. Wszystkie, które miałem w rękach chodziły bardzo dokładnie.

Teraz, Funky_Koval napisał(-a):

Nie wiem. Moze zostanę z Hamiltonem jednak. Przynajmniej jest poprawnie wykonany. Bo kolejna sztuka 556 pewnie będzie podobnie skopana.

Gdzie kupowałeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Funky_Koval napisał(-a):

zatoka zegarków.

Oficjalna dystrybucja w Pl. Trudno jak przeszkadza to niestety tylko zwrot. I może trzeba Krzyśka spróbować. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no niestety. Dla mnie latające endlinki to dyskwalifikacja. A szkoda, bo zegarek fajny. Na Krzyśka nie mam jaj bo jak wyjdzie skucha to zwrot problematyczny

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spytaj sklep czy maja inny egzemplarz i jesli tak - niech sprawdza. Mierzylem pare razy 556 (w tym kilka razy na bransolecie) i nie bylo takich atrakcji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Spytaj sklep czy maja inny egzemplarz i jesli tak - niech sprawdza. Mierzylem pare razy 556 (w tym kilka razy na bransolecie) i nie bylo takich atrakcji.

no właśnie nie wiem czy próbować. Na reddicie 2024 znalazłem parę postów z identycznym problemem - szpary między endlinkami. Może to felerna partia albo ich QC się posypało?

Na reddicie ludzie piszą, że to standard, jeden miał odp od AD, że "miesci się w granicach tolerancji" a inni, że nikt tego nie widzi :))) ja widzę i nie ma bata żeby taki babol w tej cenie przeszedł

Edytowane przez Funky_Koval

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plotki jakies slyszalem tu i owdzie, ze troche problemow jakosciowych bylo.

Na pewno ceny podskoczyly a juz np. rotor jest nie zloty a standardowy stalowy.

Zapytac bym zapytal - nic nie ryzykujesz, jak odpisza ci, ze tak samo jest to odeslesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Funky_Koval napisał(-a):

Nie wiem. Moze zostanę z Hamiltonem jednak. Przynajmniej jest poprawnie wykonany. Bo kolejna sztuka 556 pewnie będzie podobnie skopana.

Podejrzewam, że sama bransoleta (maskownice) jest ok, problemem jest ciosana siekierą koperta - ten zegarek jest surowy aż do bólu. W niektórych egzemplarzach miałem wrażenie, że przestrzeń między uszami (łuk i same uszy) nie są identycznie ukształtowane na górze i na dole (w sensie na 12 i na 6 w jednym egzemplarzu).

Generalnie to uważam, że jeżeli spróbowałeś już czegoś od Swatch Group, to z tego najbardziej podstawowego Sinna nie będziesz zadowolony. I nawet jak dostaniesz dobry egzemplarz, to za kilka tygodni, może miesięcy, pójdzie do ludzi.

Edytowane przez Jogi

Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, cordi7 napisał(-a):

Plotki jakies slyszalem tu i owdzie, ze troche problemow jakosciowych bylo.

Na pewno ceny podskoczyly a juz np. rotor jest nie zloty a standardowy stalowy.

Zapytac bym zapytal - nic nie ryzykujesz, jak odpisza ci, ze tak samo jest to odeslesz.

Tak też zrobiłem. Po rozmowie telefenicznej niby to pierwsza sytuacja u nich tego typu, Pan z supportu potwierdził wadę.

Także dla sklepu zatoka zegarków plus. Teraz mają sprawdzić drugą sztukę i dać mi znać czy też ma ten feler.

Jeżeli byłaby dobra to bym go wziął bo mi się podoba/ Jak nie to zwrot. 

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, Funky_Koval napisał(-a):

Tak też zrobiłem. Po rozmowie telefenicznej niby to pierwsza sytuacja u nich tego typu, Pan z supportu potwierdził wadę.

Także dla sklepu zatoka zegarków plus. Teraz mają sprawdzić drugą sztukę i dać mi znać czy też ma ten feler.

Jeżeli byłaby dobra to bym go wziął bo mi się podoba/ Jak nie to zwrot. 

Dobry plan, trzymam kciuki 👍 Bo o ile sie zgadzam, ze oslona zapiecia z tloczonej blachy jest slaba - ale tak jest od lat - to pokazany luz na maskownicach jest po prostu ewidentna wada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy w Polsce jest jakiś wybór pomiędzy oficjalnymi dystrybutorami Sinna? 
Czy jest tylko jeden? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, marsalus95 napisał(-a):

Czy w Polsce jest jakiś wybór pomiędzy oficjalnymi dystrybutorami Sinna? 
Czy jest tylko jeden? 

https://www.sinn.de/en/Sales_and_Service_Partners.htm

RARIST

Boutique:
ul. Szpitalna 20
31-024 Kraków

TEL +48 537 55 55 83
[email protected]

www.rarist.pl

SHOWROOM "Wrzeciono Czasu"

Boutique:
C.H. Panorama
Pawilon 120 Piętro I
Al. W.Witosa 31
00-710 Warsaw

TEL: +48 512 301 928
[email protected]
wrzecionoczasu.pl

Customer service for Sinn watches

Boutique:
Hotel Radisson Blu
ul. Długi Targ 19
80-828 Gdańsk

[email protected]

wrzecionoczasu.pl

Zatoka zegarków

Office:
ul. Związku Walki Młodych 1/87
02-786 Warszawa

TEL +48 799 270 017
[email protected]

https://zatokazegarkow.pl/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, cordi7 napisał(-a):

https://www.sinn.de/en/Sales_and_Service_Partners.htm

RARIST

Boutique:
ul. Szpitalna 20
31-024 Kraków

TEL +48 537 55 55 83
[email protected]

www.rarist.pl

Boutique:
C.H. Panorama
Pawilon 120 Piętro I
Al. W.Witosa 31
00-710 Warsaw

[email protected]
wrzecionoczasu.pl

Boutique:
Hotel Radisson Blu
ul. Długi Targ 19
80-828 Gdańsk

[email protected]

wrzecionoczasu.pl

Zatoka zegarków

Office:
ul. Związku Walki Młodych 1/87
02-786 Warszawa

TEL +48 799 270 017
[email protected]

https://zatokazegarkow.pl/

Dlaczego nie ma tych zegarków w popularnych portalach typu Zegarownia, Zgora? 
Dosyć ograniczona dystrybucja. Mojego 556  mam z Zatoki zegarków. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiekszosc producentow malych i niezaleznych woli sprzedawac bezposrednio i nie dzielic sie zyskiem z AD. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 26.05.2024 o 16:03, Funky_Koval napisał(-a):

O wow. Zegarek leci na zwrot. Luźne endlinki. Co za rozczarowanie. Niemiecki paździeż a nie precyzja. Z drugiej strony jest lepiej ale niewiele. :(

Moj sprzed paru lat nie ma takich problemow😕

W dniu 23.05.2024 o 21:06, Funky_Koval napisał(-a):

EDIT: nie mogę nigdzie znaleźć informacji o Sellicie w Sinnie 556. Niby wersja top więc +/- 12 sek na dobe? Oni je we Frankfurcie regulą czy dają jak im fabryka w szwajcarii przesłala?

Moj 556 na Sellicie robił ostatnio +7/8s jak sprawdzalem. 

Instagram - Lug2Lug

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 27.05.2024 o 10:43, marsalus95 napisał(-a):

Dlaczego nie ma tych zegarków w popularnych portalach typu Zegarownia, Zgora?

A dlaczego muszą być w tych popularnych?

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, gszydlowsky napisał(-a):

Montaż sellity powinien zostać zakazany 😁

Czemu? przecież to klon ETA 2824-2 (jeśli mówimy o SW-200), a Sellita w wersji TOP, to jak ETA w wersji TOP.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, Mirosuaw napisał(-a):

Czemu?

Osobiście miałem problem z meeeega krótką rezerwą chodu , później doczytałem że to częsta ich przypadłość  i to w sumie główny powód 😉 

Mój egzemplarz często nie wytrzymywał do rana odłożony o 16 😆

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, gszydlowsky napisał(-a):

Osobiście miałem problem z meeeega krótką rezerwą chodu , później doczytałem że to częsta ich przypadłość  i to w sumie główny powód 😉 

Nie wiem, może miałeś starszą produkcję z jakąś wadą "wieku dziecięcego". Sam miałem jeden zegarek z Sellitą SW-210 w wersji TOP, czyli ręcznie nakręcana, klon ETA 2801 bodajże. Chodził bardzo dobrze.

Fakt, że za automatyczną ETĄ 2824-2 nie przepadałem ze względu na przeciętną jak na obecne standardy rezerwą chodu. Tak więc konsekwentnie Sellity SW-200 też nie kupuję. Ale manual SW-210 to co innego. A w wersji TOP myślę, że to dobry wybór i prosty w obsłudze dla majstra.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
50 minut temu, pisar napisał(-a):

A dlaczego muszą być w tych popularnych?

Nie muszą być. Niemniej chyba można zauważyć, że Sinn jest dosyć rozpoznawalny i całkiem popularny. Może nie jest taki niszowy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, marsalus95 napisał(-a):

Nie muszą być. Niemniej chyba można zauważyć, że Sinn jest dosyć rozpoznawalny i całkiem popularny. Może nie jest taki niszowy. 

Kompletnie sie nie zgodzę...Sinn to mega niszowy brand, tylko Ty/ja/my jesteśmy nieobiektywni w tej ocenie jako maniacy zegarkowi

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Mirosuaw napisał(-a):

Nie wiem, może miałeś starszą produkcję z jakąś wadą "wieku dziecięcego". Sam miałem jeden zegarek z Sellitą SW-210 w wersji TOP, czyli ręcznie nakręcana, klon ETA 2801 bodajże. Chodził bardzo dobrze.

Fakt, że za automatyczną ETĄ 2824-2 nie przepadałem ze względu na przeciętną jak na obecne standardy rezerwą chodu. Tak więc konsekwentnie Sellity SW-200 też nie kupuję. Ale manual SW-210 to co innego. A w wersji TOP myślę, że to dobry wybór i prosty w obsłudze dla majstra.

Cos na rzeczy chyba jest skoro np. Damasko nie zdecydowalo sie na korzystanie z Sellity (Konrad konsekwentnie twierdzi, ze nie jest rownie dobra), Minase korzysta z ETA a nie klonow typu Sellita, itp.

PS. Zawsze zastanawialem sie o co biega z fetyszem rezerwy chodu; jak mam jeden zegarek - zawsze sie nakreca i nie ma problemu. Jestem maniakiem zegarkowym - mam wiele zegarkow, rotuje i nadal nie ma problemu z rezerwa. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, gszydlowsky said:

Problem w kolejnych wersjach mechanizmu został rozwiązany. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
57 minut temu, cordi7 napisał(-a):

PS. Zawsze zastanawialem sie o co biega z fetyszem rezerwy chodu; jak mam jeden zegarek - zawsze sie nakreca i nie ma problemu. Jestem maniakiem zegarkowym - mam wiele zegarkow, rotuje i nadal nie ma problemu z rezerwa. :)

Głównie chodzi o zdejmowanie zegarka w piątek i zakładanie w poniedziałek, bez potrzeby korekty zegarka

Ok tylko kto i po co zdejmuje zegarek akurat na weekend i dlaczego akurat na weekend? Dla mnie bzdura ale jakoś się utarło, że na weekend niektórzy zdejmują tak jakby to były inne jakies dni niż te w tygodniu LOL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi