Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
JANUSZ003

Klub Miłośników Zegarków Sinn

Recommended Posts

Też jestem tego zdania.  Wydaje mi się, że faktycznie Damasko jest słabsze wizualnie od Sinna. Niech się "nosi" i cieszy jak najdłużej :) 

Mi z kolei DA36/DK36 podoba się wizualnie bardziej ale a) nie ma wersji GMT i b) Sinn jest 1,5 mm niższy :)

Godzinę temu, cordi7 napisał(-a):

Mi z kolei DA36/DK36 podoba się wizualnie bardziej ale a) nie ma wersji GMT i b) Sinn jest 1,5 mm niższy :)

Ja z kolei miałem DS30 i on jest cieńszy niż Sinn, ale w tym przypadku w ogóle mi dodatkowe mm nie przeszkadzają, nawet powiem, że jest bardziej proporcjonalny niż Damasko. Jak właśnie sprzedawałem Damasko to było mi trochę żal, że bransoleta do tych zegarków kosztuje tyle samo co sam zegarek, ale teraz, muszę stwierdzić z całą pewnością, że fajnie że nie zdecydowałem się na zakup bransolety, bo miałem dzięki temu sposobność dorwania tego Sinna, który na razie robi tylko i wyłącznie dobre wrażenie.

Jestem nowym posiadaczem U50. Pierwszy Sinn w mojej kolekcji. Zakładam, ze bransoleta, która trzeszczy/piszczy jak gąsienice Panzerkampfagen IV to jeden z typowych elementów  ‘German engineering’’?

9 godzin temu, Walezy napisał(-a):

Jestem nowym posiadaczem U50. Pierwszy Sinn w mojej kolekcji. Zakładam, ze bransoleta, która trzeszczy/piszczy jak gąsienice Panzerkampfagen IV to jeden z typowych elementów  ‘German engineering’’?

Nawet Rolex piszczy więc spokojna Twoja rozczochrana ;) 

"Muzyka po milczeniu najlepiej wyraża to co niewyobrażalne" Aldous Huxley (1894 - 1963)

On 7/26/2024 at 7:53 AM, pisar said:

Nawet Rolex piszczy więc spokojna Twoja rozczochrana ;) 

Nie jest to żaden problem. Mogliby tylko powiedzieć, że stal nie z u-botów tylko z panzerkampfwagen. I gitara. 

Dawno nie nosiłem 

IMG_4331.jpeg

W dniu 18.06.2024 o 12:04, KrzysztofJarzyna napisał(-a):

Właśnie się nad nim mocno zastanawiam. Jak się nosi ? Co o nim myślisz ? 

Dla mnie super, służy mi jako tool watch na codzień 

EZM3 / EZM3F są mega. Szkoda, że wkładka z aluminium, jakoś mnie ten materiał stresuje odkąd zarysowałem alu bezel o suszarkę na pranie 😆

15 godzin temu, cordi7 napisał(-a):

EZM3 / EZM3F są mega. Szkoda, że wkładka z aluminium, jakoś mnie ten materiał stresuje odkąd zarysowałem alu bezel o suszarkę na pranie 😆

a mi tam nie przeszkadza 

IMG_4366.jpeg

W Sinnie chyba w takim wyfrezowanym rowku w bezelu jest wkładka - w teorii szkło i krawędź bezela ma kontakt z innymi powierzchniami. Pytałem Sinna o to - czy stosują alu zamiast ceramiki bo ceramika się może ukruszyć ale powiedzieli, że to po prostu decyzja wizualna.

2 godziny temu, Jorguś77 napisał(-a):

a mi tam nie przeszkadza 

IMG_4366.jpeg

Co to za pasek? Trochę przypomina tropic, ale końcówki przy teleskopach sprawiają wrażenie ładniej wykończonych.

W dniu 7.08.2024 o 23:18, Kukiee napisał(-a):

3.thumb.jpg.cec73056f1cf7f25e01f06f5f12675e7.jpgTakie grzyby u mnie w lesie rosną.2.thumb.jpg.4323b41b287f2e177994e63e2e8020d4.jpg1.thumb.jpg.d194cf135f40a698effa6515e27498ae.jpg

moje marzenie. Jeśli będzie na sprzedaż daj znać.

4 godziny temu, firegun napisał(-a):

moje marzenie. Jeśli będzie na sprzedaż daj znać.

Pójdę do lasu jeszcze raz, jak znajdę drugiego to dam znać ;) a tak na poważnie to nie planuje, ale grubo zastanawiam się nad redukcją, ale też raczej z Sinnem się żegnał nie będę. Zbyt uniwersalna i twarda bestia.

Strona 157 to i należałoby wrzucić model 157 ;)

IMG_20240819_155940.thumb.jpg.4d961cb2d24d228e91e9bc6733647cdb.jpg

A przy okazji, wywiad z Lotharem Schmidtem jest teraz dostępny po angielsku. Warto posłuchać jak kogoś interesuje historia i przyszłość tej firmy.

Edited by Kobuz

W dniu 23.08.2024 o 10:24, arturzbsk napisał(-a):

Niewiele noszony, jakby ktoś był zainteresowany to zapraszam, nowy model bransolety.

IMG_6077.thumb.jpg.c30acbfb389367e4b9db56a8d7fb7040.jpg

Warto brać, bo to jest fantastyczny sikor:)

IMG_5267.jpeg

W dniu 27.08.2024 o 19:17, Kobuz napisał(-a):

A przy okazji, wywiad z Lotharem Schmidtem jest teraz dostępny po angielsku. Warto posłuchać jak kogoś interesuje historia i przyszłość tej firmy.

Pamiętasz, czy był jakiś konkret co do przyszłości? Albo przynajmniej wskazano kierunek, w którym to wszystko ma iść?

W dniu 30.08.2024 o 22:50, PKS napisał(-a):

Pamiętasz, czy był jakiś konkret co do przyszłości? Albo przynajmniej wskazano kierunek, w którym to wszystko ma iść?

Jestem słaby z finansowego angielskiego, ale z tego co zrozumiałem, to Schmidt zdecydowanie nie chce oddać firmy pod skrzydła jakiejś grupy, tylko tworzy jakąś swoją "fundację", nie wiem o co dokładnie chodzi, więc polecam wysłuchać od ok. 54:39.

Przy okazji corocznej podwyżki cen mamy nowinkę, a nawet dwie: powrót modelu 156. Wersja w stałej produkcji z czerwonymi wskazówkami nazywa się 156.1, a model limitowany do 300 sztuk z "tropikalnym" cyferblatem i bezelem 156.1 E. Dzięki układowi, jaki oferuje mechanizm SZ01, czyli modyfikacja Valjoux 7750 na centralną wskazówkę minutową, reedycja modelu przypomina pierwszą wersję modelu 156 - bez wskazówki 24h na godzinie 12. Tym razem wg mnie wersja standardowa wypada lepiej od limitki, jedyne do czego mógłbym się przyczepić to farba wskazówek chrono - wolałbym fluorescencyjne pomarańczowe - jak w oryginale.

156.1

457248335_916265477201932_5499716960718835913_n.thumb.jpg.3e80e3b530bd3d83d8d547a296b18ac3.jpg

156.1 E

456861181_916261367202343_4400875533687138548_n.thumb.jpg.55fcd952cf6e8d4837e3dbc8b13c6a71.jpg

1 godzinę temu, Kobuz napisał(-a):

Jestem słaby z finansowego angielskiego, ale z tego co zrozumiałem, to Schmidt zdecydowanie nie chce oddać firmy pod skrzydła jakiejś grupy, tylko tworzy jakąś swoją "fundację", nie wiem o co dokładnie chodzi, więc polecam wysłuchać od ok. 54:39.

Dzięki, posłucham.

Co do nowości, to fajne to 156, ale nie mój rozmiar.

Btw. czy pamiętacie, jaki numer miało 156 w pomniejszonej wersji? Szukam w archiwum na stronie Sinna, ale ten ich nowy portal jest beznadziejny, jeśli chodzi o intuicyjność i prezentowanie treści (wiem, że jest robiony pod współczesne standardy - czyli głównie na telefony - ale użyteczność słabiutka).

Edyta. Dobra, mam - 256. W archiwum oczywiście go nie ma... Tzn. jest, ale trzeba adres z palca wpisać, bo nigdzie nie podlinkowali :D

Edited by PKS

2 godziny temu, Kobuz napisał(-a):

Dokladnie tak. Chca stworzyc fundacje, ktora przejelaby kontrole nad firma i kontunuowala obecny kurs.