Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
JANUSZ003

Klub Miłośników Zegarków Sinn

Rekomendowane odpowiedzi

Czy są tu właściciele 856 lub 856 UTC i zechcieliby się podzielić opiniami o zegarku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ciężki okres przed Tobą 
To prawda, muszę ćwiczyć silna wole :)
Szybko minie a to naprawdę świetny zegarek i bardzo paskolubny
Jeszcze mam jeden nowy pasek do niego ale ze jeszcze ze dwa razy założę ten zamszowy
Wziąłem na bransie, ale na pewno pobawię sie paskami

Słońce za oknem to i U1 na czerwonej gumie wskoczył 88bf1b0b236fe5d698e58807525d9b53.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 7.03.2025 o 12:26, PKS napisał(-a):

Nowe wypusty. Chrono grube na 17mm 😶

Po ki grzyb oni robią wypukłe szkło na deklu to nie wiem. Ten zegarek spokojnie mógłby mieć standardowe 15 mm grubości.

Swoją drogą to myślałem, że puściłeś 13-tkę w świat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 7.03.2025 o 13:08, Mirosuaw napisał(-a):

Czy są tu właściciele 856 lub 856 UTC i zechcieliby się podzielić opiniami o zegarku?

Mierzylem, nie mam. Sporo czytałem i rozmawiałem z właścicielami na Uhrforum.

Wygodny, bardzo płaski, koperta wygodniejsza niż Damasko DA/DK36.

W wersji 3-wskazówkowej mega czytelny ale i ciut techniczno - sterylny.

UTC wymaga chwili przyzwyczajenia bo tarcza dość mocno “naładowana”.

Dla mnie raczej guma czy canvas niż bransoleta. Ogólnie świetny zegarek.

Aha, z racji na wypełnienie azotem serwis tylko u producenta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, cordi7 napisał(-a):

Mierzylem, nie mam. Sporo czytałem i rozmawiałem z właścicielami na Uhrforum.

Wygodny, bardzo płaski, koperta wygodniejsza niż Damasko DA/DK36.

W wersji 3-wskazówkowej mega czytelny ale i ciut techniczno - sterylny.

UTC wymaga chwili przyzwyczajenia bo tarcza dość mocno “naładowana”.

Dla mnie raczej guma czy canvas niż bransoleta. Ogólnie świetny zegarek.

Aha, z racji na wypełnienie azotem serwis tylko u producenta.

Dzięki za info. Pytam, bo szukam zegarka w stylu pilot, ale przejadły mi się już tzw. klasyczne piloty. Chcę coś nowocześniejszego i biorę pod uwagę m.in. Sinna 856/857 albo Longinesa Spirita. A może potrafisz coś jeszcze podpowiedzieć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczekaj, Laco ma wypuscic mniejsza wersje GMT (Frankfurt GMT) w tym roku. Moze byc petarda.

RZE Fortitude? https://www.rzewatches.com/collections/41mm

Hanhart?

Fortis Flieger? F-39 to kawal kloca ale slodkiego, mnie zauroczyl.

Sinn 356 albo 103 ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 hour ago, Mirosuaw said:

Dzięki za info. Pytam, bo szukam zegarka w stylu pilot, ale przejadły mi się już tzw. klasyczne piloty. Chcę coś nowocześniejszego i biorę pod uwagę m.in. Sinna 856/857 albo Longinesa Spirita. A może potrafisz coś jeszcze podpowiedzieć?

Co prawda nie ten wątek, ale polecam Damasko.  

Damasko_da36.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 godzin temu, Kobuz napisał(-a):

Swoją drogą to myślałem, że puściłeś 13-tkę w świat.

Jednak został i bardzo jestem z tego powodu zadowolony. Już ostrzę sobie zęby na kolejne sinnowe chrono.

W dniu 7.03.2025 o 13:08, Mirosuaw napisał(-a):

Kiedyś mierzyłem 856 i jest to świetny zegarek. Ja ostatecznie wybrałem 556A z uwagi na mały nadgarstek, ale 856 też ładnie leżał. Chętnie zobaczyłbym 556 z wszystkimi technologiami 856. Jeśli szukasz czegoś nowoczesnego, ale jednak mocno osadzonego w klasyce, to trudno o lepszą ofertę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bIPClfR.jpeg

kyBHjmz.jpeg

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W samo południe.

IMG_2250.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiosna przyszła i chyba czas na małe przewietrzenie skrzyneczki.

Nie ukrywam, ze nie jestem do końca przekonanyco do słuszności tej decyzji, ale w weekend, po zrobieniu zdjęć moja 144'ka trafi na bazarek. 

Gdzyby ktoś był zainteresowany to zostawiam informacje tutaj...

Sinn_144_TI_3.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój ulubiony zegarek na wyjazdy. Właściwie każdy urlop i dłuższy weekend ze mną spędza. Nie muszę myśleć że puknę uderzę. Wygląda dokładnie tak samo jak w dniu kupna. 

IMG_1945.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EZM13.1 już trzeci tydzień na ręce i powiem wam, że świetny jest ten mechanizm 7750 (tutaj akurat Concepto, ale to ta sama konstrukcja). Jak rotor zacznie wirować, to razem z całą ręką :D 

To moja pierwsza styczność z chronografami (kiedyś miałem Speedmastera Reduced, ale to takie oszukane chrono) i na pewno nie ostatnia. Coraz bardziej podoba mi się nowa 903 (chyba już przyzwyczaiłem się do nakładanych indeksów) i jeśli Sinn ani Tudor czymś nie zaskoczą w najbliższym czasie, a nie spodziewam się, to będzie to mój następny cel do zrealizowania w tym roku. I potem będą mógł sobie zrobić przerwę na kilka następnych lat 🤣

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, PKS napisał(-a):

EZM13.1 już trzeci tydzień na ręce i powiem wam, że świetny jest ten mechanizm 7750 (tutaj akurat Concepto, ale to ta sama konstrukcja). Jak rotor zacznie wirować, to razem z całą ręką :D 

To moja pierwsza styczność z chronografami (kiedyś miałem Speedmastera Reduced, ale to takie oszukane chrono) i na pewno nie ostatnia. Coraz bardziej podoba mi się nowa 903 (chyba już przyzwyczaiłem się do nakładanych indeksów) i jeśli Sinn ani Tudor czymś nie zaskoczą w najbliższym czasie, a nie spodziewam się, to będzie to mój następny cel do zrealizowania w tym roku. I potem będą mógł sobie zrobić przerwę na kilka następnych lat 🤣

Nie wiem skąd jesteś ale w lubelskim 903 od września cieszy 😀 A tego EZM też widziałbym u siebie świetny jest. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, kornel91 napisał(-a):

Nie wiem skąd jesteś ale w lubelskim 903 od września cieszy 😀 A tego EZM też widziałbym u siebie świetny jest. 

EZM jest z małopolski i nigdzie się nie wybiera :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
59 minut temu, PKS napisał(-a):

EZM jest z małopolski i nigdzie się nie wybiera :D 

Ja tylko o przymiarce myślałem jakby się blisko spotkały 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Y1OTaV8.jpeg

buLhBVa.jpeg

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Easy Link do Sinna od firmy zewnętrznej. Co prawda za takie ogniwko cenią się 630 zł, ale przynajmniej nie trzeba kupować całej bransolety z nowym zapięciem, które jest o wiele grubsze niż to stare. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem w czym jest problem bo zarowno Damasko jak i Sinn maja koszmarnie wielkie zapiecia z regulacja. IWC czy GO potrafia zrobic male zapiecie z mikroregulacja, ja rozumiem ze tu mowimy o tool watch'ach ale czy to musi oznaczac kloca?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, cordi7 napisał(-a):

Nie wiem w czym jest problem

Nikt tego nie wie.

Miłośnicy Sinna domagali się nowego zapięcia dobrych kilka lat, jak nie kilkanaście, i było to chyba najczęściej pojawiające się w przestrzeni publicznej życzenie, żeby zastąpić tę blaszkę czymś na poziomie. We Frankfurcie długo nad tym myśleli i w końcu zaprezentowali zapięcie, które może byłoby ok, ale na przełomie XX i XXI wieku. Obecnie głupie mikrobrandy oferują ciekawsze rozwiązania i w tej samej cenie dokładają też zegarek, a przecież to Sinn miał stać technologią.

Jak dla mnie to największa wtopa w erze dra inż. Lothara Schmidta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Zapiecia z mikroregulacja:

IWC Mark XX

IWC Mark XX, Ref. IW 328202 | Kaufen auf Ricardo

Glashutte Original SeaQ

image.thumb.png.4e9678420056af8197c667169c9375cc.png 

San Martin

image.png.8a60246d3631dcb0d808848ae9875e2b.png

Sinn

Sinn Adjustable Clasp Review | WatchCrunch

Damasko

Watchtime Düsseldorf: Damasko showcased their new folding clasp |  WatchUSeek Watch Forums

Sinn nadal potrafi zrobic ladny, funkcjonalny i czytelny zegarek (patrz 105 - dla mnie osobiscie jeden z ladniejszych i najbardziej komfortowych sportowych zegarkow) ale ceny w gore ale technologii jakby coraz mniej...

556 na bransolecie kosztuje teraz na metce 1.500 EUR i z calym szacunkiem 300 EUR tanszy Hanhart Preventor HD12 go zjada pod wzgledem techniki: hartowana koperta za mniej, niz Sinn zyczy sobie za entry level.

Edytowane przez cordi7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

556 poszedł ostro w górę waśnie przez nowe zapięcie. Akurat w tym zegarku, jak i w większości modeli do 12 mm grubości, bardziej pasuje ta stara blaszka. Nowe zapięcie rozważałbym w chronografach i klockach w stylu U1. Ale jak wiadomo, wyboru nie ma.

A i tak zapięcie sinnowe przy tym od Damasko wygląda na całkiem nieduże. Najbardziej mnie boli wpakowana w nie "technologia". To naprawdę nie powinien być problem opracować coś sensownego, bo na rynku jest masa różnych rozwiązań do podpatrzenia. Jak dla mnie powinni wyjść od tego, że to pełne linki bransolety mają się chować w zapięciu (tak jak w pokazanym GO), a nie jakaś proteza wysuwana na sztywno.

Edytowane przez PKS

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, PKS napisał(-a):

556 poszedł ostro w górę waśnie przez nowe zapięcie. Akurat w tym zegarku, jak i w większości modeli do 12 mm grubości, bardziej pasuje ta stara blaszka. Nowe zapięcie rozważałbym w chronografach i klockach w stylu U1. Ale jak wiadomo, wyboru nie ma.

A i tak zapięcie sinnowe przy tym od Damasko wygląda na całkiem nieduże. Najbardziej mnie boli wpakowana w nie "technologia". To naprawdę nie powinien być problem opracować coś sensownego, bo na rynku jest masa różnych rozwiązań do podpatrzenia. Jak dla mnie powinni wyjść od tego, że to pełne linki bransolety mają się chować w zapięciu (tak jak w pokazanym GO), a nie jakaś proteza wysuwana na sztywno.

Niestety słabo wygląda. Dominik wrzucił droższych producentów ale napisał też o san Martin. Ja mam za 35 dolarów od deep blue a i w Certine ds jest całkiem ok. 

Te w Sea lq wygląda kozacko. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na zapiecie z mikroregulacja w wersji tegiment trzeba poczekac kolejne 10 lat 

takie ma Monta (wprawie jak glidelock)

Monta-Bracelet-buckle-inside.jpg?v=16329

Nodus

IMG_8121.jpeg?resize=1440%2C810&ssl=1

Christopher Ward

3.jpg

zeby nie offtop, taki Sinn (niby nurek, ale moglby byc pilotem)

2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi