Daito 5739 #326 Napisano 9 Listopada 2012 (edytowane) wklej zdjęcie całego zegarka przez i po myciu bo tak naprawdę cały efekt widać po złożeniu całości do kupy Proszę uprzejmie - tylko zdjęcia przed czyszczeniem tarczy pozwolę sobie wykorzystać Twoje mam nadzieję że tantiema nie będzie zbyt wysoka... Przed "zabiegiem": I po "zabiegu": Edytowane 9 Listopada 2012 przez Daito 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary 78 #327 Napisano 10 Listopada 2012 No mistrzem fotografii to nie jesteś albo to raczej sprzęt słabszy i zbliżenia już są nie wyraźne ale poprawę widać i to znaczną więc moi zdaniem warto było popracować nad nią 0 Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daito 5739 #328 Napisano 10 Listopada 2012 (edytowane) No mistrzem fotografii to nie jesteś Przyznaję bez bicia że o fotografii wiem tyle co o polityce - tzn. słyszałem że jest coś takiego... tak że to nie wina sprzętu. Edytowane 10 Listopada 2012 przez Daito 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #329 Napisano 12 Listopada 2012 Fajnie Ci wyszlo... Gratuluje 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #330 Napisano 12 Listopada 2012 Jak skutecznie usunac napisy na tarczy 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
John Time 14 #331 Napisano 13 Listopada 2012 operacja przeprowadzona samodzielnie czy w "profesjonalnej" klinice? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #332 Napisano 13 Listopada 2012 To ja zablysnalem..... 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary 78 #333 Napisano 17 Listopada 2012 (edytowane) A czym myłeś lśniąca gwiazdo??? Przerabiałem to!!! czytałeś moje posty z tego tematu na początku??? Aplikatory damskie czyli pędzelki delikatne!! zapewne użyłeś wacików co ??? No lepiej nie jest ale za to czystszy no i na pocieszenie dekielek wyszedł Ci rewelacyjnie Edytowane 17 Listopada 2012 przez Stary 0 Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #334 Napisano 17 Listopada 2012 Waciki.....jako kawaler z "odzysku"zostaly mi tylko one.....Zmotywowales mnie...,od jutra nakaz w pracy,ktoras z pracujacych studentek ma zostawic u mnie swoje kosmetyki Chodzi mi oczywiscie o zegarki....ale bede musial jakos to umotywowac.... Np.Zapraszam Cie na kolacje.... czy cos...... To dopiero pasja-by dziewczyny do domu sprowadzac....... 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Daito 5739 #335 Napisano 18 Listopada 2012 Zmotywowales mnie...,od jutra nakaz w pracy,ktoras z pracujacych studentek ma zostawic u mnie swoje kosmetyki Chodzi mi oczywiscie o zegarki....ale bede musial jakos to umotywowac.... Np.Zapraszam Cie na kolacje.... czy cos...... To dopiero pasja-by dziewczyny do domu sprowadzac....... Uważaj uważaj - bo efekt uboczny może Cię zaskoczyć... Pewnego dnia się mozesz przypadkiem dowiedzieć że któraś z właścicielek pozostawionych kosmetyków (albo nawet kilka) się wprowadziła na stałe... Oczywiście będziesz mógł winę za taki stan rzeczy zrzucić na Starego... jednak... hmmm... A co do tarczy to zawsze mogło być gorzej... mogły zejść jeszcze indeksy... tak że nie jest tak źle... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ksylo1 26 #336 Napisano 22 Listopada 2012 no to powalczyłeś Cook! Kusiło, kusiło i skusiło:) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #337 Napisano 22 Listopada 2012 (edytowane) Nie popełnia błędów ten co nie.........czyści tarczy wacikami Edytowane 22 Listopada 2012 przez cook 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
puma 233 #338 Napisano 22 Listopada 2012 Kto zrobił tą tarczę? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość xylog #339 Napisano 23 Listopada 2012 I u nas już niektóre renowacje całkiem nieźle wychodzą: http://www.ebay.pl/itm/Solid-Gold-18K-Swiss-Atlantic-Chronographe-Suisse-circa-1945s-RENEWED-/130807967260?pt=Wristwatches&hash=item1e74c32e1c Swoich bym tam nie oddał, ale trzeba przyznać, że wygląda to nieźle. Może dlatego, że to chrono z dużą ilością napisów na tarczy i nie rzuca się to tak w oczy? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #340 Napisano 23 Listopada 2012 Moim zdaniem nieźle wygląda ta tarcza.I Kolega z forum sprzedaje 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Staszek60 4 #341 Napisano 25 Listopada 2012 Następny Tissot z gotową tarczą Stan przed renowacją Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us po demontażu tarczy wyglądało to tak: Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Po 14 godzinach walki wynik taki: Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Ubrany już w kopertę , która nota bene idzie teraz do roboty ( chromowanie ) a szkło do polerowania Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us Na koniec pójdzie do zegarmistrza na czyszczenie i smarowanie i zostanie przedstawiony oficjalnie w Nowych nabytkach Vintage 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #342 Napisano 25 Listopada 2012 Gratulacje Staszku - naprawdę dobrze Ci to wyszło! 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Staszek60 4 #343 Napisano 26 Listopada 2012 (edytowane) Kilka podziałek sekundowych niestety zniknęło ale bardzo się starałem uchronić każdą kreskę , cyferkę, literkę.Zniszczyłem arkusz papieru 800 na ostrzenie wykałaczek i chyba z 7 wykałaczek zestrugałem o połowę . Co 2,3 ruchy następowało ostrzenie wykałaczki. Odkryłem swój sposób na to: nie na ostro ,nie zaokrąglony szpic ale powiedzmy końcówka jak śrubokręt, płaska . I kantem tego dziesiątą milimetra po dziesiątej milimetra z lupą 20x na okularach . Pół godziny i przerwa na godzinę bo łapki zaczynają drzeć i haczyć o namalowane indeksy .W sumie "czystej" pracy tak jak napisałem , ponad 14 godzin , kilka dobrych wieczorów . Czy to można nazwać renowacją z utrzymaniem standardu autentyczności ? Edytowane 26 Listopada 2012 przez Staszek60 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
John Time 14 #344 Napisano 27 Listopada 2012 (edytowane) Widać ile pracy włożyłeś - sądzę, że taka renowacja bardziej przemawia. Na tarczy po oczyszczeniu widoczne są jakieś rysy (przy indeksie godziny 4) - czy to efekt nauki czy zastałeś je pod "patynką"?.Ciekawe ile mogłaby kosztować renowacja tego typu w "profesjonalnym zakładzie". Swoją drogą szlifowane wykałaczki .... nie wpadłem na to - sprawdzę u siebie.Gratuluję odwagi i wytrwałości, ale o to właśnie chodzi. Edytowane 27 Listopada 2012 przez John Time 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Staszek60 4 #345 Napisano 27 Listopada 2012 (edytowane) Większość rys była "pod patyną" , ja niestety też kilka ryseczek, nawet drewnem dołożyłem lakier schodzący czasami dostaje się pod urządzenie i on właśnie rysuje , dlatego co tych kilka ruchów czyszczę tarczę miękkim pędzelkiem .Fajnie z boku musi to wyglądać: kilka mało widocznych ruchów wykałaczką , pędzlowanie tarczy, kilka ruchów wykałaczki na papierze ściernym, obtarcie wykałaczki i znowu od początku . Taki mechanizm W naturze te ryski są prawie niewidoczne. Prawie Edytowane 27 Listopada 2012 przez Staszek60 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
EwaMilewski 2 #346 Napisano 27 Listopada 2012 14 godzin walki godne jest pochwały. Gratuluję zacięcia i efektów. Dziękuję za foto relację. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rink 41 #347 Napisano 27 Listopada 2012 No, no. Czapki z głów !!!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szwed 1069 #348 Napisano 27 Listopada 2012 NO calkiem niezle wyszlo! Metode mozna nazwac "pranie na sucho" Gratuluje uporu i wytrfalosci. 0 Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary 78 #349 Napisano 28 Listopada 2012 Zaskoczyłeś mnie nakładem pracy jaki w to włożyłeś , a trzeba było zastosować moja metodę pędzelki (aplikatory), i mydełko dove na pewno skrócił byś czas max do 3 godzin. Ale efekt jakże dobry gratuluje zacięcia i wytrwałości jak widać opłacało się pomimo drobnych wpadek jest rewelacyjnie ;) 0 Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Staszek60 4 #350 Napisano 29 Listopada 2012 Zaskoczyłeś mnie nakładem pracy jaki w to włożyłeś , a trzeba było zastosować moja metodę pędzelki (aplikatory), i mydełko dove na pewno skrócił byś czas max do 3 godzin. Ale efekt jakże dobry gratuluje zacięcia i wytrwałości jak widać opłacało się pomimo drobnych wpadek jest rewelacyjnie ;) Od tego zacząłem ale "nie brało" nic a nic . Ani Dove, ani Ludwik , nie pomagało moczenie przez 5 minut , 10 minut, 15 minut . Tylko mechanicznie dawało niestety rady. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach