Magican 30 #1951 Napisano 20 Lipca 2022 5 godzin temu, kiniol napisał(-a): Pochwal się gdy będzie gotowe, z chęcią popatrzę... Nie ma sprawy, ale obawiam się że to może trochę potrwać. Sam jestem ciekawy co uda mi się osiągnąć. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #1952 Napisano 7 Grudnia 2022 Kupilem taky o to zegar, jest signowany srednica tarzczy 14,5cm. 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #1953 Napisano 7 Grudnia 2022 Piękny zegar z systemem Huygensa i jeszcze Elsnera... Gratuluję zakupu. Pozdrawiam Jacek 2 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #1954 Napisano 8 Grudnia 2022 Jak panstwo mysli, zegar mial obudowe, albo podkladke, bez obudowy, bez podkladky? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #1955 Napisano 8 Grudnia 2022 48 minut temu, Marian72 napisał(-a): Jak panstwo mysli, zegar mial obudowe, albo podkladke, bez obudowy, bez podkladky? Moim zdaniem, on był bezpośrednio na ścianę wieszany. Odpowiednio wkręcony hak w ścianie i tymi dwoma kołkami opierał się o nią. Oczywiście, te dwa kołki podpierające, robiły w ścianie nieduże zagłębienia ( no, otworki ) dające mu stabilizację. Ale w efekcie tego, trochę ją uszkadzając. Jednakże, jeśli zegar miał wisieć w danym miejscu przez lata, to małe dziurki w ścianie nie stanowią problemu. Można chyba dorobić odpowiednią podkładkę, ale mocowaną na stałe na ścianie ( co najmniej na dwa wkręty ) - a na niej zegar i w tej podkładce dać hak i otworki na oparcie kołków. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #1956 Napisano 8 Grudnia 2022 Wpisz w tym temacie i w subforum Zegary haslo Brettluhr... https://www.andreewitch.com/produkt/elsner-petrovits-brettluhr/ 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #1957 Napisano 8 Grudnia 2022 Tak jest, wiener brettluhr, bardzo fajne zegary, na mojim brak podkladky z drewna sľachetnego, zegar na desce? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian72 70 #1958 Napisano 28 Grudnia 2022 Zegar jest na takej oto desce . 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bogdan47 11 #1959 Napisano 18 Czerwca 2023 Chciałbym pokazać "wiedeńczyka "w projekcie francuskim. Entourage furniture - Ludwik Filip. Zegar -Austria/Austro-Węgry, ok. 1840+.Wymiary 108/28cm.Rezerwa chodu 8d.Szafka - politura, górka/ broda wtórna. Werk, tarcza 18, pełna, porcelana, opaska odlew nie pospolity. Wahadło obustronny mosiądz. 3 bogdan Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #1960 Napisano 18 Czerwca 2023 A Mantegna oryginalny? 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #1961 Napisano 18 Czerwca 2023 (edytowane) 2 godziny temu, bogdan47 napisał(-a): Chciałbym pokazać "wiedeńczyka "w projekcie francuskim. Entourage furniture - Ludwik Filip. Zegar -Austria/Austro-Węgry, ok. 1840+.Wymiary 108/28cm.Rezerwa chodu 8d.Szafka - politura, górka/ broda wtórna. Werk, tarcza 18, pełna, porcelana, opaska odlew nie pospolity. Wahadło obustronny mosiądz. Gratuluję, bardzo ładny zegar i pięknie się prezentuje. Mam pytanie odnośnie datowania tego zegara. Dlaczego ok. 1840 +? Ten plus według mnie to przynajmniej 15 lat. Soczewka wahadła wydaje mi się starsza niż reszta zegara. Nie wiem po co na drewnianej półce mechanizmu dodatkowe drewniane dystanse. Bezpieczne datowanie tego zegara według mnie, to 1855-1860. Edytowane 18 Czerwca 2023 przez Młot Thora 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #1962 Napisano 18 Czerwca 2023 2 godziny temu, bogdan47 napisał(-a): Chciałbym pokazać "wiedeńczyka " Ładny zegar, ładne wnętrze. Na ostatnim zdjęciu, po prawej, ten portykowy pod kopułą - co to jest - jeśli można... Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6138 #1963 Napisano 18 Czerwca 2023 (edytowane) W dniu 18.06.2023 o 22:42, JASI napisał(-a): ten portykowy pod kopułą - co to jest - jeśli można... pewnie podobny albo taki jakiego ja wskrzeszam to francuzik portykowy, obudowę dopiero odszczurzam, więc nie pokażę, ale kolumny dokłanie takie same.. Jutro Zrobię Ci fotki stanu obudowy ... Edytowane 30 Czerwca 2023 przez mkl1 2 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bogdan47 11 #1964 Napisano 19 Czerwca 2023 Witam, ja ten plus bym skorygował do r. 1850-1855, ze względu na palety nie regulowane. Być może było cos na rzeczy odnośnie soczewki (awers oblutowany?), ale w tym czasie dominował obustronny mosiądz, a nie awers -ocynk. Oryginał mistrza Andrei spoczywa sobie spokojnie i dostojnie w Pinacotece w Mediolanie, ale to kopia najlepsza, bo z netu. Chyba jednak zrobię zrzutkę na wykup, by coś wartościowego, obok "Damy" było w Polsce. Nie wiem o jakie dystanse na półce chodzi? Ciekawa jest natomiast sprawa z otworami między uchwytami półki, jest ich dużo wśród wiedeńczyków, z mocowaniem na wsuwkę. Francuski kominek, z okresu 1830-1850, portkowy, typ boulee, firmy Vincenti 1 bogdan Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mkl1 6138 #1965 Napisano 19 Czerwca 2023 (edytowane) Pomyłka.... Edytowane 19 Czerwca 2023 przez mkl1 0 Pozdrawiam Mirek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #1966 Napisano 19 Czerwca 2023 45 minut temu, bogdan47 napisał(-a): Witam, ja ten plus bym skorygował do r. 1850-1855, ze względu na palety nie regulowane. Być może było cos na rzeczy odnośnie soczewki (awers oblutowany?), ale w tym czasie dominował obustronny mosiądz, a nie awers -ocynk. Oryginał mistrza Andrei spoczywa sobie spokojnie i dostojnie w Pinacotece w Mediolanie, ale to kopia najlepsza, bo z netu. Chyba jednak zrobię zrzutkę na wykup, by coś wartościowego, obok "Damy" było w Polsce. Nie wiem o jakie dystanse na półce chodzi? Ciekawa jest natomiast sprawa z otworami między uchwytami półki, jest ich dużo wśród wiedeńczyków, z mocowaniem na wsuwkę. Francuski kominek, z okresu 1830-1850, portkowy, typ boulee, firmy Vincenti Witam serdecznie, można datować ten zegar na około 1855 rok, nie ma o co kopii kruszyć, ale nie ze względy na wychwyt Grahama z regulowanymi paletami czy bez regulowanych palet (jeżeli dobrze rozumie sens pierwszego zdania ) ale głównie z uwagi na styl obudowy. Cechą charakterystyczną zegarów z terenów CK. Monarchii jest właśnie zupełny brak wychwytu Grahama z regulowanymi paletami ("kute kotwice"). Regulowane palety pojawiają się dopiero IV ćwiartce XIX wieku. Jeżeli chodzi o soczewki wahadła dwustronne z mosiądzu czy z podkładem cynkowym w tym okresie występują. Po powiększeniu zdjęcia pod soczewką wahadła nakrętka do regulacji jest już na skraju "odpadnięcia". W zasadzie nie istnieje regulacja. Według mnie ta soczewka wahadła może nie pochodzić od tego zegara. Dystanse na półce mechanizmu zaznaczyłem na zdjęciu. Pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1967 Napisano 20 Czerwca 2023 (edytowane) 9 godzin temu, Młot Thora napisał(-a): Witam serdecznie, można datować ten zegar na około 1855 rok, nie ma o co kopii kruszyć, ale nie ze względy na wychwyt Grahama z regulowanymi paletami czy bez regulowanych palet (jeżeli dobrze rozumie sens pierwszego zdania ) ale głównie z uwagi na styl obudowy. Cechą charakterystyczną zegarów z terenów CK. Monarchii jest właśnie zupełny brak wychwytu Grahama z regulowanymi paletami ("kute kotwice"). Regulowane palety pojawiają się dopiero IV ćwiartce XIX wieku. Jeżeli chodzi o soczewki wahadła dwustronne z mosiądzu czy z podkładem cynkowym w tym okresie występują. Po powiększeniu zdjęcia pod soczewką wahadła nakrętka do regulacji jest już na skraju "odpadnięcia". W zasadzie nie istnieje regulacja. Według mnie ta soczewka wahadła może nie pochodzić od tego zegara. Dystanse na półce mechanizmu zaznaczyłem na zdjęciu. Pozdrawiam Była wykonana próba dociążenia wahadła, gdyż mechanizm może być od dłuższej skrzynki, stąd brak regulacji... Była też próba uniesienia werku z tego samego powodu... Edytowane 20 Czerwca 2023 przez kiniol 1 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #1968 Napisano 20 Czerwca 2023 Waśnie do tego zmierzam małymi kroczkami, bo prawda bywa czasami bolesna dla właścicieli tego typu zegarów. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1969 Napisano 22 Czerwca 2023 W dniu 20.06.2023 o 16:34, Młot Thora napisał(-a): Waśnie do tego zmierzam małymi kroczkami, bo prawda bywa czasami bolesna dla właścicieli tego typu zegarów. No tak, ludzie wydają kupę pieniędzy na zegar, który niestety finalnie okazuje się być składanką...😢 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bogdan47 11 #1970 Napisano 24 Czerwca 2023 Przeczytałem z uwagą wszystkie podpowiedzi i wypowiedzi: wahadło ma zapas 4mm do końca patyka, zegar się spóźniał w ciągu 7dni , 2min z groszkiem, a więc jest do regulacji. I.... tyle w tym temacie. 0 bogdan Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #1971 Napisano 24 Czerwca 2023 To może coś podpowiemy i zasugerujemy w sprawie drugiego zegara? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3516 #1972 Napisano 24 Czerwca 2023 1 godzinę temu, Młot Thora napisał(-a): To może coś podpowiemy i zasugerujemy w sprawie drugiego zegara? Daj spokój Tomasz, verba docent, exempla trahunt. 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1973 Napisano 30 Czerwca 2023 (edytowane) Cześć! Trafiłem dziś ciekawy zegar. Wszystko wskazuje ze to wiedeńczyk. Skrzynka prosta , wygląda na orginalną i raczej taką jest ze względu na specyfikę werku. Zegar widać był odnawiany zwego czasu , ale troche minęło lat. Szyby oryginalne, niestety politura przemalowana szelakiem na pędzlu , ale da się to doprowadzić do prawidłowego stanu. wahadło -na cieniutkim "metalpyndlu" wydaje się oryginale, brak ciężarka. Sam werk bardzo cieniutki - odległość między płytami to 10 mm a rozmiary werku normalne. Wygląda na tygodniówkę. Bezel chyba z epoki , tarcza z podkłądem (18-tka) oryginał, ale starte napisy ktoś próbował "odnowić" pisakiem (da się przywrócić). Jak pisałem Skrzynia bardzo cienka - ma 8,5 cm grubości Wychylnik, pionizery raczej oryginalne. Szacuje wstępnie na przedział 1840-1850(?) jak sądzicie ? Jak zacznę przy nim dłubać pokażę postępy i Edytowane 30 Czerwca 2023 przez LESKOS 5 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yaro 65 91 #1974 Napisano 30 Czerwca 2023 Czytałem że linka ma być tak dobrana aby na bębnie była zwinięta na jedną warstwę, w tej konstrukcji jest to możliwe ? bęben jest szeroki to powinno wystarczyć , ciekawa konstrukcja, jak na sztukę dla dyplomu . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1975 Napisano 30 Czerwca 2023 Nie słyszałem o takiej zasadzie osobiście i wiele wiedeńczyków , w tym miesięczne, które mam mają drugą warstwę i działają bez problemu. Oczywiście istnieje ryzyko klinowania się linki w pierwszej warstwie, ale osobiście nie spotkałem się bezpośrednio z takim przypadkiem, stosując naturalny catgut... Całość skrzyni zegara , jest zdecydowanie smuklejsza , bo standard głębokości całkowitej, który obserwuje we wiedeńczykach to tak okolice 10,5 cm. Nie za bardzo wiem o co chodzi z tym dyplomem ...? 🤔 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach