czerralf 28 #451 Napisano 9 Maja 2017 Piekny okaz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
erzlot 297 #452 Napisano 10 Maja 2017 Śliczny, dla niego zrobiłbym remanent na ścianach i miejsce by się znalazło. Gratulacje! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #453 Napisano 7 Czerwca 2017 (edytowane) Zegar "dyskusyjnej urody" . Za to te wskazowki : Edytowane 7 Czerwca 2017 przez czerralf 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #454 Napisano 7 Czerwca 2017 Nie no, co Ci się nie podoba w skrzynce , ja takie lubię. Piękny wiedeńczyk. Doczyścić i wieszać !Szkoda że nie ma zdjęcia w całości ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #455 Napisano 7 Czerwca 2017 Nie no, co Ci się nie podoba w skrzynce , ja takie lubię. Piękny wiedeńczyk. Doczyścić i wieszać !Szkoda że nie ma zdjęcia w całości ... ...masz i w calosci ...tu taki "dawny nabytek" : 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #456 Napisano 7 Czerwca 2017 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #457 Napisano 8 Czerwca 2017 Skrzynka całkiem zgrabna, korona oryginalna? Zajebiaszcze wskazówki 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #458 Napisano 8 Czerwca 2017 Skrzynka całkiem zgrabna, korona oryginalna? Zajebiaszcze wskazówki Dziekuje 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #459 Napisano 8 Czerwca 2017 Dwa piękne zegary! Mógłbym na przyszłość poprosić o zdjęcia tak +- 150 KB? Bardzo bym sobie chętnie oglądnął w powiększeniu, a tak, to tylko format malutki wychodzi... Wskazówki jedne i drugie do podziwienia . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #460 Napisano 8 Czerwca 2017 Dwa piękne zegary! Mógłbym na przyszłość poprosić o zdjęcia tak +- 150 KB? Bardzo bym sobie chętnie oglądnął w powiększeniu, a tak, to tylko format malutki wychodzi... Wskazówki jedne i drugie do podziwienia .Oczywiscie wysle 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #461 Napisano 20 Sierpnia 2017 Stałem się wczoraj posiadaczem miesięcznego wiedeńczyka . Zegar był i jest w pięknym stanie, leciutko trzeba było przeczyścić z kurzu, nadać blasku starej politurze, ale w zasadzie drobiazgi. Zegar ma rzadko spotykane wahadło, sanki i zawieszenie wahadła też nietypowe. Brakuje korony , ale podobno była to bardzo prosta "deseczka z daszkiem". Szukam wzoru, ale nie takie pilne. Nabytek sprawił mi ogromną radość ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #462 Napisano 20 Sierpnia 2017 Stałem się wczoraj posiadaczem miesięcznego wiedeńczyka . Zegar był i jest w pięknym stanie, leciutko trzeba było przeczyścić z kurzu, nadać blasku starej politurze, ale w zasadzie drobiazgi. Zegar ma rzadko spotykane wahadło, sanki i zawieszenie wahadła też nietypowe. Brakuje korony , ale podobno była to bardzo prosta "deseczka z daszkiem". Szukam wzoru, ale nie takie pilne. Nabytek sprawił mi ogromną radość ...Pierwsza liga . Gratulacje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #463 Napisano 20 Sierpnia 2017 Bardzo ładny "chodząca elegancja" 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #464 Napisano 20 Sierpnia 2017 Piękny zegar i do tego miesięczny. Gratulacje. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #465 Napisano 20 Sierpnia 2017 Ta skrzynka jakaś drewnianna i taka brązowa, wahadło ze strzałkowym czymś nie wiadomo po co, pręt odrutowany, wieszak dziwaczny, wskazówki cienkie (pewnie łamliwe), w ogóle wielki, dużo miejsca zajmuje, kurz się na nim będzie zbierał, no nie wiem. A jeszcze miesięczny. Będzie chodził i chodził, i chodził Gdyby nie dojmująca zazdrość, to chyba bym napisał, że przecudny nabytek, a tak...No dobra, gratulacje! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #466 Napisano 20 Sierpnia 2017 Jakbym moją żonę słyszał ... Jeszcze tylko dodaje, że znowu kupę kasy wydałem na "niewiadomoco" ...Dzięki za miłe słowa 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #467 Napisano 20 Sierpnia 2017 Pokaż plecy zegara proszę... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #468 Napisano 20 Sierpnia 2017 Kurde, jednego zdjęcia nie zrobiłem i już ... Plecy nie ruszone na brodzie jest napis ołówkiem ale już prawie nieczytelny - odczytuje pojedyncze litery i cyfry. Podeśle, ale nie chce mi się już dzisiaj ściągać go ze ściany. Wybacz ... Ok? podeśle w tygodniu.Końcówka brody jest nie na okrągły kołek a włożony kwadratowy(?) kołek wpuszczany - wklejony po wewnętrznej stronie - widać, że nie ruszane nic. Zegar musiał wisieć przez długie lata w idealnych warunkach, bo nic oprócz kurzu nie działało na niego... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1295 #469 Napisano 20 Sierpnia 2017 (edytowane) A na jakie lata Twoim zdaniem jest datowana produkcja tego zegara? Zegar musiał wisieć przez długie lata w idealnych warunkach, bo nic oprócz kurzu nie działało na niego...I to jest oznaka która powinna uruchomić bardzo duży wewnętrzny niepokój i nieufność przed zakupem.Moim zdaniem jest jeszcze kilka innych oznak które wzbudzałyby przed zakupem np. moją nieufność. Edit. Co wskazuje wskazówka w soczewce wahadła? Edytowane 20 Sierpnia 2017 przez dziadek 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #470 Napisano 20 Sierpnia 2017 I tu mam zagwozdkę , muszę pogrzebać i poszukać. Szacuję wstępnie początek czwartej ćwiartki XIX, Okolice 1875 - 1880. Takie wahadła ze wskaźnikiem RA, były stosowane w zegarach miesięcznych w tym okresie. Ale oczywiście to tyko moje domysły. Może ktoś coś wie więcej i podpowie? 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #471 Napisano 20 Sierpnia 2017 Myślę, że jest trochę starszy, z początku lat 60. W każdym razie widziałem zegar z taką wskazówką, i z opisem jakiegoś medalu na wystawie przyznanego w roku 1863 lub 5. Skrzynia trochę za śliczna. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #472 Napisano 20 Sierpnia 2017 Wskazówka wskazuje na razie ... 0 lub 60 na razie . Na poważnie, jeden obrót śrubą do góry lub na dół przesuwa o jedną działkę wskazówkę w lewo lub w prawo.Ile to będzie oznaczało zmiany w czasie rzeczywistym zobaczę - nie mam takich danych w instrukcji obsługi Zobaczymy, na pewno poeksperymentuję. Co do nieufności to jestem z natury naiwny i pewnie dałem się zrobić ... ale raz się żyje.Na poważnie jedyna wada to lekkie wypatrzenie skrzyni. Łaczenia skrzyni skrzyni są oryginalne - klejenie pierwotne.Coś tam o drewnie wiem ... Myślę, że jest trochę starszy, z początku lat 60. W każdym razie widziałem zegar z taką wskazówką, i z opisem jakiegoś medalu na wystawie przyznanego w roku 1863 lub 5. Skrzynia trochę za śliczna. Żona mi mówiła nie czyść politury bo będą mówili że z bazaru ...Przed czyszczeniem wyglądał tak 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1295 #473 Napisano 20 Sierpnia 2017 A kompensacja na wahadle jest prawdziwa, czy to atrapa? 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #474 Napisano 20 Sierpnia 2017 Tu masz rozbebeszone podobne wahadło.http://zegarkiclub.pl/forum/topic/77967-nasze-nowe-stare-zegary/page-21 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #475 Napisano 20 Sierpnia 2017 Kompensacja jest to tylko ozdobnik. Nie jest połączona z sercem wahadła. Ale nie jest to pierwsze wahadło z ozdobnikiem kompensacyjnym jakie widzę z tego okresu. Wydaje mi się że to raczej usztywnienie patyka wahadła z dość delikatnego płaskownika. Wydaje mi się, że jest to stalowy płaskownik (jakiś stop) pokryty mosiądzem, ale nie jestem pewien... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach