fibo 416 #601 Napisano 6 Listopada 2017 Ja tak parę razy zrobiłem, jakoś nie potrafiłem wywalić oryginalnej, fajnej szybki, jeśli przełamanie dawało szansę na przyzwoite poklejenie. Tym bardziej, że zawsze można zamówić nową. Z przednią to już bym się nie odważył, ale przy bocznych IMO jest w porządku. Ciekawe czemu one tak często pękały na bokach, może wąskie i długaśne były bardziej podatne? Czym kleiłeś? Jakimś cyjanowym?BTW piękne zegary! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #602 Napisano 6 Listopada 2017 (edytowane) Dzięki . Myślę, że to przypadek związany z przenoszeniem. Wagi były zdejmowane .Wahadło , nie zawsze - bo ciężko czasami założyć niewprawną ręką. Potem ktoś zapominał że jest w środku i ... bum.Jest też paru takich kolegów, sprzedających na giełdzie którym się to zdarza dość często... .Kleiłem klejem do szkła (zaprawka do szyb samochodowych) czyli cyjanoakrylowy. Edytowane 8 Listopada 2017 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1295 #603 Napisano 6 Listopada 2017 Zastanawiałem się wczoraj czy w przypadku cennych zegarów nie warto czasem skleić pękniętej szyby. Spróbowałem, najgorzej nie wyszło (Biedermeier miał taką, boczną) Co sądzicie ? Szyba 1,5 mm, całkiem przyzwoicie trzyma..Zostawić sklejoną. 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #604 Napisano 8 Listopada 2017 (edytowane) Wczoraj dostałem obłóg czereśniowy. Słoje nawet podpasowały. Przyciąłem, wkleiłem dzić obrobiłem i dociągnąłem kolor rustykalnej czereśni .Temat skrzyni zamknięty prawie , zostało przewoskowanie, wstawienie szyb, poskładanie i na ścianę.Załaczam mini relację obłogową .Myślę że nieźle wyszło w całości ... Edytowane 8 Listopada 2017 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #605 Napisano 10 Listopada 2017 (edytowane) No i prawie skończyłem zegar czeka na koronę. Może uda się też dać mu prawdziwą laną szybę.Tak pracuje (trochę głośno ) ale bez zarzutu. Na chwilę obecną równo doba pracy czyli 24 rg przyjemności.Jak wyszło oceńcie sami ... Edytowane 10 Listopada 2017 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #606 Napisano 10 Listopada 2017 No, obleci. Ale ten po lewej się spieszy o 7 sekund na dobę 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1295 #607 Napisano 10 Listopada 2017 Taka ogólna konstatacja. Moim zdaniem, zegary z pełną tarczą wyglądają zdecydowanie ładniej niż zegary z tarczą dzieloną. 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #608 Napisano 10 Listopada 2017 No, obleci. Ale ten po lewej się spieszy o 7 sekund na dobę No i zonk , zegar pracuje dopiero 4 godziny ... . Za to miesięczny udało mi się wyregulować do ćwierci działki na miesiąc - czyli koło 15 sekund, z czego jestem zadowolony(dziś go nakręcałem)Generalnie coraz bardziej przekonuję się do wiedeńczyków . 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #609 Napisano 11 Listopada 2017 Nie Ty pierwszy i niestety nie ostatni Gratulacje, wyszło bardzo dobrze... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #610 Napisano 16 Listopada 2017 Kończąc temat tego zegara dołożyłem delikatną drobną koronę, tak mi przypasowała ... Mam nadzieję że nie razi . 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #611 Napisano 16 Listopada 2017 Nie rób tak pięknemu zegarowi tego. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #612 Napisano 16 Listopada 2017 Coś na górze miał na 100% , a to tylko bezinwazyjna przymiarka... poszukamy dalej 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #613 Napisano 16 Listopada 2017 Wygląda jakby miał piernik toruński na głowie 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #614 Napisano 17 Listopada 2017 (edytowane) No dobra , założę mu berecik z okresu CK monarchii .Taką mam koncepcję , do wyboru model liczę że tym razem Wam przypasuje wyfasowanie zamiast tego naleśnika Edytowane 17 Listopada 2017 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #615 Napisano 1 Grudnia 2017 Stałem się dziś posiadaczem zegara wiedeńskiego Mistrza Josefa Kleinista. Zegar wymaga sporo pracy, ale to jest to co lubię. Piękna skrzynia delikatny chodzik. Wstępnie datuję gdzieś na okolice 1836-1852 w tych latał działał w CK. Na razie siedzę i oglądam ... i serce mi rośnie 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dziadek 1295 #616 Napisano 1 Grudnia 2017 (edytowane) Mnie się baaaardzo podobają zegary z prostymi skrzyniami i pełnymi tarczami. Więc mogę tylko napisać, że jest bardzo ładny. A jak go zrobisz będzie jeszcze ładniejszy. Mnie też serce rosło jak kupiłem sobie ładnego roczniaka, no i ostatnio zrobiłem badania i wyszło mi że rzeczywiście powiększyła mi się lekko, ale tylko lewa komora . Edytowane 1 Grudnia 2017 przez dziadek 0 Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #617 Napisano 1 Grudnia 2017 Za dużo roczniaków Marian :DLeszek, ładny jest Gratuluję ! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #618 Napisano 1 Grudnia 2017 Mnie się baaaardzo podobają zegary z prostymi skrzyniami i pełnymi tarczami. Więc mogę tylko napisać, że jest bardzo ładny. A jak go zrobisz będzie jeszcze ładniejszy. Mnie też serce rosło jak kupiłem sobie ładnego roczniaka, no i ostatnio zrobiłem badania i wyszło mi że rzeczywiście powiększyła mi się lekko, ale tylko lewa komora . W poniedziałek idę do kardiologa ... Ps. to "cysto prowda", na kontrolę bo mam też problemy z pikawą ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #619 Napisano 2 Grudnia 2017 Pieeękny zegar!!! Cieszy oko, z moich obserwacji bliżej lat ca 1850. O czym rozmawialiśmy "subtelnie" i patrząc na niego nic nie przeszkadza, czyli w tym punkcie oryginał. Jak się napatrzysz pokaż szczegóły i opisz go , z resztą Ciebie nie trzeba namawiać. Pytania będą, później. pozdrawiampiotr 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwardzwald1984 11 #620 Napisano 2 Grudnia 2017 Takich zegarów się nie odpuszcza. Mój miesięczny ma bardzo podobna skrzynkę. Gratuluję. BYTOM? Opuściłem i efekt???? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #621 Napisano 2 Grudnia 2017 Nie, już nie Bytom ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #622 Napisano 3 Grudnia 2017 Pisałem że z zegarem będzie masa roboty ... Zegar miał urwaną/wyłamaną brodę, po czym zbitą gwoźdźmi i nieprecyzyjnie sklejoną. To powodowało zwichrowanie skrzynki. Dodatkowo ktoś podklejał punktowo klejem typu wikol. Tak sklejoną skrzynkę kupiłem ... Nie dawało mi to spokoju , nie wiedziałem jak się za to zabrać , jak rozkleić bezstratnie. Wieczorem zrobiłem mechanizm, wymieniłem żyłkę wędkarską na porządny catgut, wyczyściłem i wypolerowałem, tarcza w super stanie, ma tylko dwie zmarszczki przy oczkach... No i poszedłem spać z problemem. Rano wyjąłem szyby odkręciłem co się dało i ... kucze czas się brać za rozklejenie . Pół godziny niepewności i puściło , rozkleiło się "bezstratnie"... Czyli połowa roboty za mną. Teraz ta część przyjemniejsza ... Każdy ruch będzie cieszył. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #623 Napisano 3 Grudnia 2017 fajne linkowanie ma...lubię takie... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #624 Napisano 3 Grudnia 2017 Kleimy ... Krzysiu, znikną twoje ukochane rozstępy na plecach ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #625 Napisano 3 Grudnia 2017 To bardzo źle... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach