Anansi 3609 #1301 Napisano 8 Kwietnia 2019 No i pytanie. Dlaczego w przeważającej ilości zegarów tych środkowych pierścieni nie ma? Nie montowano ich, czy też były często przyczyną konfliktu z tuleją wskazówki godzinowej. I usuwali je zegarmistrzowie podczas napraw? 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #1302 Napisano 8 Kwietnia 2019 Myślę, że pierścienie ochronne były zakładane w otworach do nakręcania w celach ochrony przed kluczem, korbką. Według mnie nie ma potrzeby zakładania pierścieni ochronnych w środkowym otworze tarczy. W zasadzie jak się ktoś uprze, to może, bo kto mu zabroni 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3609 #1303 Napisano 8 Kwietnia 2019 Resch tak robił... 34 tys. 174 tys. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1304 Napisano 8 Kwietnia 2019 Ja bym nazwał te elementy tulejkami, pierścień to chyba zbyt wiele... Ale u Rescha występują... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #1305 Napisano 8 Kwietnia 2019 Sprawdziłem i przeliczyłem dwa kwadranse dwa chodziki tygodniowe ... niewiele ... ale zostawiam. Tuleja wystaje 0,5mm nad tarczę i ma średnicę zewnętrzną 6,8 mm na 6mm otworze. Udało się idealnie wyśrodkowaći nie dotyka nigdzie ... sorki puryści 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3609 #1306 Napisano 8 Kwietnia 2019 Ja bym nazwał te elementy tulejkami, pierścień to chyba zbyt wiele... Ale u Rescha występują... Lepiej po anglijsku zwać: dial grommet washer clip... 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1307 Napisano 8 Kwietnia 2019 supercallifragilestickexplialadotions... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #1308 Napisano 8 Kwietnia 2019 Leszek, to Twoje zegary i robisz co chcesz Ja już dawno przestałem się przejmować, tym co się komuś podoba na forum, a co nie Według mnie nie ma takiej potrzeby dodatkowej ochrony środkowego otworu tarczy. W sprężynie Rescha chyba mam, ale musiałbym zerknąć. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3609 #1309 Napisano 8 Kwietnia 2019 Chciałem jeszcze tylko podnieść kwestię tulejek pod otwory na sekundniki 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #1310 Napisano 8 Kwietnia 2019 ... nie podejmuje tematu ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #1311 Napisano 8 Kwietnia 2019 Leszek, to Twoje zegary i robisz co chcesz Ja już dawno przestałem się przejmować, tym co się komuś podoba na forum, a co nie Według mnie nie ma takiej potrzeby dodatkowej ochrony środkowego otworu tarczy. W sprężynie Rescha chyba mam, ale musiałbym zerknąć.Od tam , oj tam ... przecież wiem . 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1312 Napisano 8 Kwietnia 2019 Chciałem jeszcze tylko podnieść kwestię tulejek pod otwory na sekundniki To jest pomysł... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #1313 Napisano 10 Kwietnia 2019 Uruchomiłem g...jka , co to za efemeryda niedobra. Idzie ale na wadze 600g na 300g, z którą go kupiłem zatrzymuje się. Może to wina nowych wskazówek,( "wystrugane na szybko") albo coś trze , chyba, że waga nie ta była.... Puszczę sam werk bez wskazówek i tarczy jutro zobaczymy. Skrzynka skończona więc jutro może uda się złożyć do kupy ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #1314 Napisano 11 Kwietnia 2019 (edytowane) Ostatecznie pracuje na 450g. Niestety zegar tylko 24h - waga ma 16 cm opadu na dobę a przestrzeni jest 17cm. No cóż, taka zabawka ... będzie nakręcany na święta Edytowane 11 Kwietnia 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1315 Napisano 11 Kwietnia 2019 O, jaką masz pasówkę... 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #1316 Napisano 11 Kwietnia 2019 No taki Schaffhausen, 52 kaliber z 1915 roku .... Bardzo go lubię , pięknie chodzi. 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #1317 Napisano 11 Kwietnia 2019 Maluszek piękny, a naręczny to dopiero - 1915 rok wow.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #1318 Napisano 11 Kwietnia 2019 No i czeka na miejsce na ścianie ...a tak pracuje ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3609 #1319 Napisano 11 Kwietnia 2019 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1790 #1320 Napisano 11 Kwietnia 2019 No i czeka na miejsce na ścianie ...a tak pracuje ... Pracuje dziarsko i ma konkretną wagę , a nie jakiś naparstek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #1321 Napisano 11 Kwietnia 2019 No to ja w swoim zawieszę wiadro z wunglem LES przełamał opór materii, zegar chodzi aż miło, uroczy konusik..Ale tam u Was tykalnia - wszystkie na chodzie chyba 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #1322 Napisano 11 Kwietnia 2019 Operacja przemieszczania w miarę udana ... udało się wcisnąć ... Wprawdzie wśród niemieckiego sortu ale .... grupa germańska i tak i tak ... a tu trzy na chodzie 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #1323 Napisano 27 Kwietnia 2019 (edytowane) Próbuje odtworzyć zegar typu Brettluhr na mechanizmie, najprawdopodobniej wyprodukowanym w warsztacie Elsnera (znalazłem identyczny mechanizm w necie). Taka zabawka z systemem huygensa. Piewrwsza przymiarka ... bez wag ... Edytowane 27 Kwietnia 2019 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1790 #1324 Napisano 27 Kwietnia 2019 (edytowane) :) Już jestem ciekawy Edytowane 27 Kwietnia 2019 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3477 #1325 Napisano 27 Kwietnia 2019 na razie chodzi ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach