LESKOS 3470 #1801 Napisano 19 Kwietnia 2020 No może z szósty rok leci ... ale to od pierwszego kupionego przypadkiem ... i takie macanie na ślepo. Faktycznie to z pięć lat, ale wciągnęło mnie ... 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #1802 Napisano 19 Kwietnia 2020 No może z szósty rok leci ... ale to od pierwszego kupionego przypadkiem ... i takie macanie na ślepo. Faktycznie to z pięć lat, ale wciągnęło mnie ... To może pokażesz tego pierwszego, jak nie w tym to w innym temacie, chyba że był pokazany, to może link...Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1803 Napisano 20 Kwietnia 2020 (edytowane) ... takie coś kupiłem ... za 20 zł + mechanizm , ale nie mam zdjęcia mechanizmu. Nic ciekawego .... wyremontowałem prymitywnie Edytowane 20 Kwietnia 2020 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mechanik 991 #1804 Napisano 20 Kwietnia 2020 No , Leskos ma tępo ! Ciężko nadążyć To jednak strasznie wciągająca pasja ... wiem to po sobie . Najpierw jeden , a później wszystkie ściany zajęte Raczej ostro :D 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
JASI 1218 #1805 Napisano 20 Kwietnia 2020 ... takie coś kupiłem ... za 20 zł + mechanizm , ale nie mam zdjęcia mechanizmu. Nic ciekawego .... wyremontowałem prymitywnie Dzięki Leszku. Fajny i ciekawy początek. Pozdrawiam Jacek 0 "Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówek do życia" Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1806 Napisano 13 Maja 2020 Kupiłem zegar miesięczny dwuwagowy z biciem. Wiedeński oczywiście ?. Szacuję na lata siedemdziesiąte XIX w. Zegarmistrz Wenzel Schonberger pracował we Wiedniu w latach 1865-1885. Zegar miesięczny nie jest rzadkością , ale miesięczny z biciem godzinowym (nie kwadransowy) już chyba tak. W każdym bądź razie nie miałem w rękach wcześniej. stan zachowania oceniam jako dobry+. Wahadło 80 cm, mosiężne, obustronne skręcane, mechanizm na drewnianych sankach.Zegar w sumie jest spory 140 cm, a skrzynia jest DĘBOWA (aplikacje też). Niedużo roboty, a mam nadzieję że będzie ładnie chodził ...? Ciekaw jestem waszych opinii. Ktoś spotkał wcześniej taki mechanizm miesięczny z biciem? 4 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #1807 Napisano 13 Maja 2020 Miesięczny, to super. Mi się podoba korona - gratulacje 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #1808 Napisano 13 Maja 2020 Cały mi się podoba ? Na miesięczny, to poluję, więc niewiele wiem i nie pomogę, niestety. Ciekaw jestem, jaki ma opad wagi na dobę? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1809 Napisano 13 Maja 2020 Opad oceniam tak na 15-18 mm. Dziś przywiozłem, więc nie testowałem jutro powoli się zabiorę za niego ? 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #1810 Napisano 13 Maja 2020 Zegar miesięczny z biciem to dość spory rarytas, moim zdaniem. Nie widuje się takich na co dzień. Bardzo ładne uzupełnienie Twojej kolekcji. Gratuluję! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jerzy1234 62 #1811 Napisano 13 Maja 2020 Witam mam zegar tego zegarmistrza taka sama nazwa na tarczy miesieczny tez ale bez bicia jedno wagowy jeszcze nie spotkalem takiego jak ten 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #1812 Napisano 13 Maja 2020 fajnie by było , jakbyś wstawił zdjęcie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jerzy1234 62 #1813 Napisano 13 Maja 2020 prosze bardzo jak wyczytalem ten zegarmistrz robil zegary miesieczne ,kwartalne ,a nawet dziewiecio miesieczne 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1814 Napisano 14 Maja 2020 (edytowane) Rozebrałem dziś mechanizm nowego nabytku. Widać że wszystko robione ręczne, oznaczane trasowane . Na wewnętrznej stronie pod mechanizmem zapadkowym na zębatce znalazłem datę i podpis. Być może to data produkcji . Trochę mi to wygląda na podpis : "Wanzel" i rok 1871... Ps. mechanizm umyty składam jutro ? Edytowane 14 Maja 2020 przez LESKOS 4 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #1815 Napisano 14 Maja 2020 Panie, piękne! Zegar wart gadania, ale napisik odnaleziony- cudo. Jak ja to lubię... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1816 Napisano 15 Maja 2020 (edytowane) No i ... złożony, mosiądze wyczyszczone . Ale masa drobnych i większych napraw, bo diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach, których nie widać przy zakupie ... ? Miało być prosto i łatwo , a jest jak zwykle - czyli dużo roboty - no i dobrze ...? Skrzynia wymaga również częściowego rozklejenia i złożenia prawidłowo. Kocham domowych mistrzów stolarskich ?? Sam też taki mistrzem jestem Ps udało się uruchomić (na szybko bez wahadła) bardzo lekko idzie ładnie równo pracuje ... ? Edytowane 15 Maja 2020 przez LESKOS 2 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #1817 Napisano 16 Maja 2020 Piękny mechanizm. Gdybym była jakimś starym, kulawym zegarem, fajnie byłoby w ręce LESa trafić... On potrafi zegar na ludzi wyprowadzić ??? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #1818 Napisano 16 Maja 2020 Taaaa , wyrwał go z ,, ostrego cienia mgły ,, 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1819 Napisano 16 Maja 2020 Żeby nie było prosto ... klejenie skrzyni ....;-). To pierwszy dzień ... detale 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #1820 Napisano 17 Maja 2020 Ścisków , a ścisków .... nie myślałem , że ta skrzynia , aż tylu wymaga . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #1821 Napisano 17 Maja 2020 Okazuje się, że w tym systemie jest metoda ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1822 Napisano 17 Maja 2020 Nie lubię jak coś jest źle i krzywo wklejone? (nie mówię o zwichrowianiu i wypaczeniach wynikających z upływu czasu oczywiście ?). 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #1823 Napisano 17 Maja 2020 I ostatni etap klejenia ... (popaduje więc w domu ) 2 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1786 #1824 Napisano 17 Maja 2020 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1825 Napisano 17 Maja 2020 38 minut temu, LESKOS napisał: I ostatni etap klejenia ... (popaduje więc w domu Tak sobie patrzę i patrzę... podjedź do casto czy innej ramy i kup sobie płytę laminowaną, zrób sobie dwa porządne kozły i klej te zegary na porządnym stole, a nie na krzesłach w powietrzu, co? Fajny zegar... 1 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach