Josza 101 #426 Napisano 10 Kwietnia 2022 Mechanizm zegara z napędem sprężynowym z biciem. https://allegro.pl/oferta/starenki-pelnopl-mechanizm-do-eklektyka-kompl-12021348315 Lepszych zdjęć nie potrafię ściągnąć i wstawić. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #427 Napisano 10 Kwietnia 2022 Wygląda na to, że sprężynowe miały swoją numerację. Najwyższy taki u mnie to 54xx a wagowy 65 xxx. Ten na lekko poskładany wygląda. Troszq większe zdjęcia: 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #428 Napisano 20 Czerwca 2022 Taki... nic zaskakującego: ... tylko ten jeden element trochę mnie zaskoczył: nie wiem ... czy zawsze tak bywało ?? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3514 #429 Napisano 20 Czerwca 2022 Tak, nie wiem od kiedy, ale stosowano takie rozwiązanie dające poczucie posiadania "regulatora". Natomiast wielkim zaskoczeniem jest "bliski końca" numer seryjny w takiej skrzyni. O ile jest stara. 1 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #430 Napisano 20 Czerwca 2022 Myślę, że jest ... najwyższy numer jaki widziałem (65 062) jest w takiej... więc myślę, że z tą też wszystko OK. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3514 #431 Napisano 20 Czerwca 2022 1 godzinę temu, Yahagi napisał(-a): Myślę, że jest ... najwyższy numer jaki widziałem (65 062) jest w takiej... więc myślę, że z tą też wszystko OK. Poza szybką w drzwiczkach niewiele widzę podobieństw. 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #432 Napisano 20 Czerwca 2022 .. styl mam na myśli... 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yodek 2548 #433 Napisano 20 Czerwca 2022 No to ja mam hiper-regulator 😁 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #434 Napisano 3 Lipca 2022 Kolejny 1 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3514 #435 Napisano 3 Lipca 2022 W dniu 20.06.2022 o 14:55, Yahagi napisał(-a): Taki... nic zaskakującego: ... tylko ten jeden element trochę mnie zaskoczył: nie wiem ... czy zawsze tak bywało ?? No właśnie. I jak pogodzić identyczne skrzynie z werkiem 10 i 60 kilka tysięcy? 49 minut temu, janekp napisał(-a): Kolejny 0 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Josza 101 #436 Napisano 3 Lipca 2022 Ten ma interesującą wskazówkę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bitudragos 0 #437 Napisano 3 Lipca 2022 Czy możesz mi pomóc z kilkoma informacjami?Dziwna jest ta dziura, która pojawia się na obu płytach mechanizmu.Dziękuję!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 31 #438 Napisano 26 Sierpnia 2022 Mogę prosić o więcej zdjęć tej skrzyni. Mam identyczną i trochę pracy przy niej 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PRGreg 31 #439 Napisano 26 Sierpnia 2022 W dniu 18.03.2021 o 00:30, Yahagi napisał(-a): 17062 Zegar wypłynął na zatoce. Jest już u mnie. Ktoś się brzydko bawił ze skrzynią i nakleił fornir mahoniowy (te paski) na stary oryginalny orzechowy. to samo z plecami i na dodatek podkleił tym fornirem tył pleców. Ech szkoda gadać. Jak to teraz odkleić? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Josza 101 #440 Napisano 25 Października 2022 Kolejny z napędem sprężynowym, tak na 90 %, niestety nie ma zdjęć mechanizmu. https://www.marktplaats.nl/v/antiek-en-kunst/antiek-klokken/m1900663617-mooie-antieke-regulateur-klok Zdjęć nie potrafię wstawić, ale był już zegar w takiej skrzyni. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #441 Napisano 25 Października 2022 Po wieszaku to może i by na siłę przeszło... Bardzo podobny, ale jednak chyba nie taki sam. Ale nie widziałem jeszcze sprężynowca tego producenta 'z oczkami'. (?) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #442 Napisano 26 Lutego 2023 W dniu 22.09.2018 o 06:28, janekp napisał(-a): Jezeli te zegary ktore nazywamy Jungami z wasatym mostkiem maja cechy ktore mozemy przypisac rynkowi niemieckiemu jako ich pochodzenie to moga to byc produkty firmy Eppner ktore juz w 1840 miala fabryk e zegarow domowych,regulatorow i innych w Halle a pozniej w Berlinie. W Eppner po swoim pobycie w Szwajcarii powrocil do Niemiec i zanim uruchomil produkcje w Silberbergu wprowadzil z bracmi lub raczej to jego bracia jako pierwszy mechanizm przeciwzapadki na tereny niemieckie.My nazywamy to w skrocie MPZ,Remontoir Stad po dlugich poszukiwaniach trafilem na artykul w OUZ z 1884 roku Jest tam umieszczona biografia W Eppnera(Ur 1804 r) ktory w 1826 wyemigrowal do Szwajcarii( inne zrodla mowia o roku 1821 ale tzw Heimatschein jest z 1826 roku wg Weilla ).A 1828 dolaczyli do niego dwaj braci eduard i Albert oraz pozniej bracia przyrodni Hoeser ktorych znamy z kieszonkowych Eppnerow. Praktykowali u Huguenin,Jeaneret ,Woumart i innych oraz prawdopodobnie podrozowali po calym swiecie,wiemy z e jeden z synow Wilchelma rowniez wilchelm osiadl na stale w Peru. Napisano tam wyraznie ze Albert i Edouard po nauce w Szwajcarii u Wilhelma i nie tylko wprowadzili Remontoir w mechanizmach gdzie jeszcze to nie bylo praktykowane w Szwajcarskich zegarach. Tak wiec jakis slad juz mamy. Byly jeszcze inne fabryki ktore dzialaly w latach 1840 do 1860 na przyklad ale czesc z nich juz wymienil Oled reszte to my znamy. Historie fabryki Eppnera w Halle opisuje w miare dobrze Hans Weill w swoim dlugim juz artykule Stawiam na tego producenta... Carl Wilhelm Eppner. Za mało mam jeszcze argumentów, żeby to obronić, ale uważam, że to będzie ten kierunek. Pytanie do osób bardziej zorientowanych: W jakim okresie działał C.E. Künzel w Merseburgu ? Czy to jest w ogóle do rozpoznania ? Wniosłoby to sporo wskazówek, tylko nie mam pomysłu gdzie tego szukać. 1865 i 1866 znalazłem. Ale kiedy wystartował, bo to byłoby istotne. ?? 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #443 Napisano 26 Lutego 2023 42 minuty temu, Yahagi napisał(-a): Stawiam na tego producenta... Carl Wilhelm Eppner. Za mało mam jeszcze argumentów, żeby to obronić, ale uważam, że to będzie ten kierunek. Pytanie do osób bardziej zorientowanych: W jakim okresie działał C.E. Künzel w Merseburgu ? Czy to jest w ogóle do rozpoznania ? Wniosłoby to sporo wskazówek, tylko nie mam pomysłu gdzie tego szukać. 1865 i 1866 znalazłem. Ale kiedy wystartował, bo to byłoby istotne. ?? W Merseburg podobno uczyl sie zawodu Carl Wilhelm Eppner, to obecnie dzielnica Halle ...Nie pamietam co pisze Hans Weil o tym .Ja tych rudych nie wykluczam ze to Gebruder Jung ale tez nie ma dowodow na poparcie tej tezy,na razie brak danych ..Oled cos pisal ze ma pewne przypuszczenia co do tej fabryki .... 1 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #444 Napisano 27 Lutego 2023 Tak. OLED pisał, że wg niego to fabryka berlińska, a na forum watch.ru chyba ostatnia notka dotyczy 4 'podejrzanych' producentów, których prace nie są rozpoznawalne. Może coś nowego udało mu się ustalić, może ma racje... Może jestem w błędzie. W Eppnerach - nie odnajduję się za dobrze.. są tu zdecydowanie lepsi niż ja. Ale zwracam uwagę na to, że na większości reklam Eppnera pojawiają się również regulatory. Najwyższy znany mi numer wagowego (nie kojarzę Eppnerów sprężynowych - może były) to 5192. Przez kilkadziesiąt lat wyprodukowali / sprzedali ledwie 5000 zegarów ??? No teoretycznie jest to możliwe, ale przy takiej promocji... intensywnej, bo reklam Eppnera znajduję najwięcej ze wszystkich XIX wiecznych producentów zegarów - trochę zaskakujące. Chyba, że sprzedawali jeszcze jakieś regulatory, których my jako Eppnery nie rozpoznajemy. I to biorę pod uwagę... naturalnie nie upieram się przy tym. Nazwisko C.E. Künzel w Merseburgu ... jeśli działał wcześniej niż 1845 - to myślę, że to będzie ten kierunek. Jeśli zaczął po 1850tym - no to jest to ślepa uliczka i nie będzie to żadną sprzyjającą poszlaką. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Josza 101 #445 Napisano 28 Marca 2023 W dniu 22.01.2021 o 23:25, Yahagi napisał(-a): Zaryzykuje twierdzenie, że to sprężynowy RUDY... Niestety numer mech pozostaje nieznany. Mechanizm tego zegara ma numer 3781. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Oled 98 #446 Napisano 8 Listopada 2023 Cześć przyjaciele! Kolejny egzemplarz o numerze 14728. 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Oled 98 #447 Napisano 10 Listopada 2023 W dniu 6.09.2021 o 00:53, Yahagi napisał(-a): Jest nazwisko: Carl Wolluhn z Berlina jest informacja: uhrenfabrik .... i są grafiki przedstawiająca zegary wagowe o okreslonym stylu. Na ile wiernie to oddane - to chyba Tarant to trafnie okreslił. Popatrzyłem chwilę ... nie wiem czy te napisy na tarczach coś wnoszą ? Cześć koledzy! Na odwrocie tarcz widnieją napisy Müller Berlin i Müller Schöneberg (od 1920 roku Scheneberg wchodził w skład Berlina). Oczywiście Muller jest emalierem. W księdze patentów roku 1885 znajduje się informacja o patencie z 4 sierpnia wydany Müller Johann G, Schöneberg, Prusy, Niemcy, zatytułowany „Imitujące przedmioty z ceramiki majolikowej”. Najbardziej wyczerpujące informacje można znaleźć w książce "Adressbuch Aller Länder" z 1888 roku, z dużą angielską reklamą fabryki emalii J. Gottfr. Müller (następca Georga Friedricha Müllera) z Schöneberg w Berlinie. Fabryka produkuje wszelkiego rodzaju tarcze do urządzeń, gotowe etykiety emaliowane i tak dalej. 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3514 #448 Napisano 12 Listopada 2023 (edytowane) Sprzedany przez J.A. Bowker z Huddersfield (Anglia). NS wg opisu 56742. Jak można przeczytać w The Huddersfield Chronicle z 12.03.1881r., zakład J.A. Bowkera został przejęty przez nowych właścicieli. Edytowane 12 Listopada 2023 przez Anansi 4 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3514 #449 Napisano 4 Stycznia 2024 Taki hmm... "wiedeńczyk" z aukcji. Ktoś się napracował. https://www.ogallerie.com/auction-lot/vienna-regulator-wall-clock-austria-late-19th-c_E8E4232920 3 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #450 Napisano 4 Stycznia 2024 🙂 ładny , tylko te Stany ... 1 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach