docent 1 #801 Napisano 29 Listopada 2014 Ok. Dzięki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #802 Napisano 29 Listopada 2014 Licytowalem tego Gustava dzis, jeszcze nie wiem czy jest mój ;-)Poza brakujacym elementem z boku drzwiczek zastanawiaja mnie wskazówki ?Co o nich myslicie ? Becker wyprodukowany na terenie monarchii austro-węgierskiej.Wskazówki są ok. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 4 #803 Napisano 29 Listopada 2014 Dodajmy, ze bardzo ladna skrzynia. Gratulacje! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
docent 1 #804 Napisano 29 Listopada 2014 Dodajmy, ze bardzo ladna skrzynia. Gratulacje!Jeszcze za wczesnie. Pochwale sié jak bedzie moja. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witold 56 55 #805 Napisano 29 Listopada 2014 Posiadam dwa pełnopłytowe werki GB z identycznymi wskazówkami. Oba są sygnowane tylko jedną okrągłą pieczęcią, bez pieczęci medalowej. Nr werków - 926035 oraz 546287. Werki te zdobyłem kilka lat temu, ale niestety bez skrzyń. Wahadła zawieszone są na szubienicy sanek. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #806 Napisano 29 Listopada 2014 (edytowane) Posiadam dwa pełnopłytowe werki GB z identycznymi wskazówkami. Oba są sygnowane tylko jedną okrągłą pieczęcią, bez pieczęci medalowej. Nr werków - 926035 oraz 546287. Werki te zdobyłem kilka lat temu, ale niestety bez skrzyń. Wahadła zawieszone są na szubienicy sanek. Bywały i takie. Wzór obudowy zegara przedstawionego na zdjęciach przez kolegę docenta, sugeruje CK. Edytowane 29 Listopada 2014 przez Młot Thora 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sergei 1 #807 Napisano 30 Listopada 2014 Witam wszystkich.Proszę pomóc w ustaleniu wygląd dna zegara Gustav Becker.Może ktoś ma zdjęcie takiego organu w oryginale.Katalogi nie widziałem takiego zegarka.Istnieje przypuszczenie, że ten zegarek kiedyś w muzeum pan Dreźnie. Z poważaniem.Siergiej. Здравствуйте всем.Прошу помощи в определении внешнего вида нижней части корпуса часов Густав Беккер. Возможно у кого-то есть фото подобного корпуса в оригинале.В каталогах я таких часов не встречал.Есть предположение что эти часы когда-то находились в музее г Дрезден. С уважением.Сергей. 0 В часах интересно не время, которое они показывают, а времена, о которых они могут рассказать. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witold 56 55 #808 Napisano 30 Listopada 2014 Wzór obudowy zegara przedstawionego na zdjęciach przez kolegę docenta, sugeruje CK. Moje werki wyprodukowano w Świebodzicach 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #809 Napisano 30 Listopada 2014 Moje werki wyprodukowano w Świebodzicach Nie pisałem o Twoich werkach. Prawdopodobnie w obudowie przedstawionej przez kol. docenta jest taki mechanizm jaki przedstawiłem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sergei 1 #810 Napisano 2 Grudnia 2014 Drodzy koledzy, co możemy powiedzieć o godzinach, które zadałem? Siergiej. 0 В часах интересно не время, которое они показывают, а времена, о которых они могут рассказать. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
docent 1 #811 Napisano 2 Grudnia 2014 (edytowane) Tja, cykadlo jest juz moje, ale nie wszystko zloto co sie swieci .Prawdopodobnie w skrzynce byl inny mechanizm (nieudolnie zamaskowane otwory na plecach), wymienione zawiasy w drzwiczkach (nieudolnie dodam) , mechanizm w stanie ? narazie oplakanym - rozkrecony i mam nadzieje ze nie wybrakowany (?) Jedynym plusem jest to ze brakujacy element obudowy na zdjeciu, ktore wkleilem poprzednio okazal sie nie byc brakujacym. Skrzynka kompletna w naprade ladnym stanie nie liczac zawiasów.(wybaczcie literowki ale na tym komputerze nie mam pl czcionki) Edytowane 2 Grudnia 2014 przez docent 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #812 Napisano 5 Grudnia 2014 Czy szanowni koledzy posiadają wiedzę kiedy pojawiła się pierwsza Centralna Sekunda (GB) rok lub numer ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
WueM 120 #813 Napisano 5 Grudnia 2014 W milionowym już była. 0 Wojtek + Certina Club 2000 od lat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #814 Napisano 6 Grudnia 2014 (edytowane) Edytowane 6 Grudnia 2014 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kumite 254 #815 Napisano 6 Grudnia 2014 Bloczek do tego zegara mam, a to już blisko;)P 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kobas 329 #816 Napisano 6 Grudnia 2014 Niestety wybrakowany brakuje wskazówki sekundowej 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ondra1955 18 #817 Napisano 21 Grudnia 2014 Witam, taki werk kupilem ostatnio i sadzac po numeracji jest to mlody werkbylbym bardzo wdzieczny za zdjecia zegarow (skrzynek)z tego okresu,ciekawa dla mnie sprawa jest gwiazdka pod numerem na przedniej plycie,czy ona ma dodatkowe znaczenie i jakie?pozdrawiam,salcias 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #818 Napisano 22 Grudnia 2014 Młody? 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Witold 56 55 #819 Napisano 22 Grudnia 2014 Przejęzyczył się. Chciał dobrze, a wyszło jak zawsze. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ondra1955 18 #820 Napisano 22 Grudnia 2014 (edytowane) Mlody w momencie produkcji oczywiscie, sowa nie przespi zadnego bledu.a co z ta gwiazdka pod numerem bo jest tylko na przedniej plycie no i ta rolka dociskowado gwiazdy z lewej gornej strony,czy tak byly w tym okresie robione?Pozdrawiam Forumowiczow i pomalu wesolychSwiat Bozego Narodzenia zycze wszystkim Edytowane 22 Grudnia 2014 przez ondra1955 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #821 Napisano 1 Stycznia 2015 Witam, zacznę od tego, że po przejrzeniu całego wątku, zastanawiam się, czy po tak pięknych zegarach pokazanych przez forumowiczy wypada pokazywać mojego zwykłego GB, o którym żartobliwie koledzy z tego forum pisali „Gucio”, lub że niewiele już w tych zegarach z GB. To mój pierwszy zegar tego typu i choć odrobiłem lekcje, to wiele wątpliwości nadal pozostaje.Jak zwykle pytania krążą wokół dwóch problemów. Jak stary jest ten zegar i czy jego składowe są oryginalne? Wiek zegara starałem się określić oczywiście na podstawie sygnatury i numeru mechanizmu.Sygnatura wskazuje na lata 1925 -1933. Następnie brak numeru na mechanizmie daje dolne zawężenie do okresu 1927 -1935, bo wtedy werki nie były numerowane. Mając na względzie że fuzja GB i Junghansa to 1930, a rozwiązanie związane z regulacją wychwytu przypominają rozwiązania Junghansa ( wiedza forumowiczy z wątku) daje większe prawdopodobieństwo, że zegar jest już z lat fuzji, ale przed pełnym przejęciem i oznakowywaniem elementów znakami lub nazwą Junghans np. na skrzyni, czyli przed 1932. Tak więc reasumując granicznie 1927- 1933, a zawężając 1930 – 1932 r. Co do oryginalności to już trochę trudniej. Mechanizm z sygnaturą, bez numeru aczkolwiek występujący w tamtym okresie. Skrzynia prosta, bardzo popularna w latach kryzysu i walki o utrzymanie się na runku. Popularna wśród tańszych modeli. Tarcza 15cm, sygnowana zgodnie z sygnaturą na mechanizmie, bez śladów renowacji i poprawiania, z drobnymi zarysowaniami i lekka patyną. Oczywiście tarcza z malowanymi indeksami. Wskazówki czarne, takie same jak w wielu modelach z tego okresu. Podwójny gong spiralny, bez sygnatur. Skrzynia o wymiarach 55x25x15 cm czyli miniaturka. Teraz prośba o pomoc:-jak bardzo mogłem się pomylić jeśli chodzi o rok produkcji?-czy mechanizm lub zegar mają swoje nazwy (handlowe, techniczne, zwyczajowe)?Co oznacza „R, P35” na mechanizmie i „0” po przeciwnej stronie?Jak w hierarchii mechanizmów prostych z tego okresu plasuje się ten znajdujący się w zegarze? Bardzo dziękuję, za każdą informację, gdyż w tej kategorii jestem na samym początku kolekcjonerskiej drogi. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #822 Napisano 1 Stycznia 2015 Kolejne zdjęcia. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #823 Napisano 1 Stycznia 2015 I to by było na tyle. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #824 Napisano 1 Stycznia 2015 (edytowane) Być może na przedniej płycie jest kod daty produkcji. O ile pamiętam, nie ustalono co znaczą R i 0. P35 to długość wahadła. Klasa werku to powiedzmy "niższa średnia"Skrzynia jest niemal identyczna, wyjąwszy aplikację na koronie, jak model 547 z katalogu na rok 1926, gong to model Gloriagong No 2. Edytowane 1 Stycznia 2015 przez tarant3 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #825 Napisano 1 Stycznia 2015 Dzięki za informacje, jak mogę dotrzeć do tej strony katalogu, o którym piszesz? 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach