Andrzej Wachowicz 291 #1101 Napisano 1 Września 2016 Rzeczywiscie, przepraszam za zamieszanie 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
3rollgaz 0 #1102 Napisano 1 Września 2016 1. O którym konkretnie numerze patentu piszesz?2. K i O są skrótami od jakichś elementów konstrukcji zastosowanych w danym mechanizmie. Nie wiadomo jak na razie jakich. Niedawno udało mi się odkryć co prawdopodobnie oznaczała litera "A"http://mb.nawcc.org/showthread.php?10545-Post-Your-Gustav-Becker-Clocks-Here&p=1052534&viewfull=1#post1052534.3. Naklejki mają to do siebie, że często odpadają. Kiedyś jedna mi została w ręce przy przesuwaniu skrzyni. Poza tym nie wszystkie skrzynie powstawały w fabryce Beckera, sprzedawano także mechanizmy z "osprzętem". spotkałem na zegarach:-sygnatury,-oznaczenie długości ramienia wahadła,-te literki o tórych była mowa... no i teraz właściwe pytanie, czasami są jeszcze kilkucyfrowe numery, zakładam, że to są numery patentów na jakich był zbudowany mechanizm, ale mogę się mylić i może to być numer np serii albo egzemplarza? coś innego jeszcze?? Zdaję sobie sprawę, że te moje pytanie są dla Was infantylne, ale nie mam kogo zapytać i wielkie dzięki za wyrozumiałość!Według tabeli która jest dostępna na forum Becker numerował mechanizmy do 1926 roku . Na Twoim mechanizmie jest sygnatura z lat 1925-1933 ??? więc i mechanizm pochodzi z tych lat . Co do autentyczności skrzyni pokaż więcej dokładniejszych zdjęć .i jak znajdujesz oryginalność skrzyni? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1103 Napisano 1 Września 2016 W przypadku zegarów GB, te lepsze miały numer seryjny, do maja roku 1925 doszło do około 2500000 we Freiburgu i 922000 w Broumovie.Potem do roku 1932 ponumerowano od zera około 5 tysięcy werków kwadransowych półgodzinnych i rocznych.Oznaczenia patentów na zegarach Beckera spotyka się dość rzadko, największą ich ilość nabito na półgodzinnych werkach z napędem wagowo - łańcuchowym. Był to patent dotyczący cichego mechanizmu bicia, DRP nr 171659. Link do rozbieranych zdjęć autorstwa naszego forumowego kolegi, amroziukahttps://get.google.com/albumarchive/109500165964876863196/album/AF1QipNHdPVkklwkkQrBsvOpp-QSyti3Z8eZhQD7Vnab DE000000171659A_all_pages.pdf 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Wachowicz 291 #1104 Napisano 1 Września 2016 @tarantznasz moze numer patentu na Abfallreguliervorrichtung ? ewentualnie jakies zdjecie tego rozwiazania ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1105 Napisano 1 Września 2016 (edytowane) Jest z tym pewien problem. Mechanizm opisany w artykule wygląda monstrualnie i nie wiem, czy ktoś go widział poza jednym modelem zgłoszonym do opatentowania. W produkcji seryjnej zastosowano tylko fragment tego rozwiązania, będący tylko zmodyfikowanym połączeniem osi kotwicy z drążkiem. Widać to na powiększeniu reklamy..Być może to coś nie zostało ostatecznie opatentowane. W reklamie podano Ö.P.a. - Österreichisches Patent angemeldet, czyli Austriacki Patent zgłoszony. Podobnie stosowano w przypadku niemieckich patentów - DRPa. Nie musiało się to zakończyć zarejestrowaniem i wniesieniem odpowiednich opłat. Edytowane 1 Września 2016 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Wachowicz 291 #1106 Napisano 2 Września 2016 @tarantDziekuje bardzo za informacje. Czyli ich pomysl po prostu nie zadzialal, nie dazyli do uzyskania patentu i nie wprowadzili go do produkcji ?pozdrawiam 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bajmar 129 #1107 Napisano 2 Września 2016 spotkałem na zegarach:-sygnatury,-oznaczenie długości ramienia wahadła,-te literki o tórych była mowa... no i teraz właściwe pytanie, czasami są jeszcze kilkucyfrowe numery, zakładam, że to są numery patentów na jakich był zbudowany mechanizm, ale mogę się mylić i może to być numer np serii albo egzemplarza? coś innego jeszcze?? Zdaję sobie sprawę, że te moje pytanie są dla Was infantylne, ale nie mam kogo zapytać i wielkie dzięki za wyrozumiałość!i jak znajdujesz oryginalność skrzyni?Tarant już Ci odpowiedział na pytanie dotyczące skrzyni . Jedynie do śrub którymi przymocowany jest gong można się doczepić . Kilku cyfrowe numery ? Wydaje mi się że trafnie je ująłeś jako "numer egzemplarza" . 0 Pozdrawiam Paweł Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #1108 Napisano 3 Września 2016 @tarantznasz moze numer patentu na Abfallreguliervorrichtung ? ewentualnie jakies zdjecie tego rozwiazania ? 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1109 Napisano 3 Września 2016 (edytowane) Ale zarejestrowanego patentu nie ma...129611 to tylko DRGMS, dotyczący regulatora wychwytu i dolnego połączenia transporterka z wahadłem. Edytowane 3 Września 2016 przez tarant 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Wachowicz 291 #1110 Napisano 3 Września 2016 Dzisiaj przeczytalem, ze firma Kieninger w niektorych swoich mechanizmach stosuje: patentierte Ankerautomatik czyli inaczej patented automatic beat adjustment. Nie wiem dokladnie o co chodzi , ale chyba jest to rozwiniecie i realizacja Becker'owskiego Abfallreguliervorrichtung ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #1111 Napisano 9 Września 2016 Nowy nabytek GB. Numer seryjny 261262 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
czerralf 28 #1112 Napisano 9 Września 2016 Ladny zegar Robercie. Gratulacje . I ten mloteczek przy wieszaku. Fajny. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #1113 Napisano 9 Września 2016 Dzięki Rafale )) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #1114 Napisano 9 Września 2016 Też mi się te skrzynie bardzo podobają, choć ostatnio większą wagę przywiązuję do rożnych smaczków. Patent z młoteczkiem fajnisty! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
roberto266 1 #1115 Napisano 10 Września 2016 Dzięki Piotr A jak tam prace nad zegarem ?? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1116 Napisano 10 Września 2016 Dzięki Piotr A jak tam prace nad zegarem ?? Uściślij. Podaj numer pomieszczenia, półki i pozycję na niej od lewej. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fibo 416 #1117 Napisano 10 Września 2016 Prace na razie uśpione, bo jeszcze siedzę w Krainie Deszczowców. Ale przesłano mi numer pomieszczenia, regał, rząd, oraz miejsce . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrzej Wachowicz 291 #1118 Napisano 22 Września 2016 Dla milosnikow i posiadaczy zegarow Gustava Beckera ciekawa strona: http://www.ebay.de/sch/elementsofclocks/m.html?item=162045424939&rt=nc&_trksid=p2047675.l2562 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwardzwald1984 11 #1119 Napisano 1 Października 2016 Do Beckera ta góra czy tylko mi się wydaję 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kiniol 2281 #1120 Napisano 1 Października 2016 To jest herb jakiegoś barona. 0 Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie… Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwardzwald1984 11 #1121 Napisano 28 Października 2016 Ponoć Becker ale czy na pewno, póki co więcej zdjęć nie mam... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1122 Napisano 28 Października 2016 W życiu nie widziałem kwadransowego werku sprężynowego Beckera z sekundnikiem. W przypadku linkowców - tylko jeden egzemplarz stojący, prawdopodobnie pojedynczy wyrób. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwardzwald1984 11 #1123 Napisano 28 Października 2016 Napęd linkowy mam wątpliwości czy sprzedawca mówi prawdę odnośnie marki.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2972 #1124 Napisano 28 Października 2016 Wątpię by to był Becker. Ale czy to źle? Stojące lnkowce kwadransowe to rzadkość na rynku. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Szwardzwald1984 11 #1125 Napisano 28 Października 2016 Wszystko ok ale cena mnie blokuje 5500 zł. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach