polimerek 281 #2201 Napisano 22 Marca (edytowane) Witam. Mój nowy GB z gongiem Regina, poszukuję skanu z katalogu tego zegara. Zegar na chodzie, ale wymaga serwisu, gong jest troszkę uszczuplony zamiast 5 strun posiada 3 🙂Zegar z 1922 roku. Edytowane 22 Marca przez polimerek 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yaro 65 105 #2202 Napisano 22 Marca Ten kołek na krótkiej części wahadła tak nie zadziała , i należy wymienić śrubkę , tzn. tego blachowkręta . 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polimerek 281 #2203 Napisano 23 Marca (edytowane) Tak to już mam poprawione, zdjęcie wstawiłem jeszcze przed uruchomieniem zegara, śrubka oczywiście do wymiany. Prawidłowa śrubka już na swoim miejscu. Edytowane Niedziela o 07:51 przez polimerek 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polimerek 281 #2204 Napisano Niedziela o 07:52 W dniu 22.03.2026 o 21:04, yaro 65 napisał(-a): Ten kołek na krótkiej części wahadła tak nie zadziała , i należy wymienić śrubkę , tzn. tego blachowkręta . Zastanawiam się do czego służy ten kołek ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3895 #2205 Napisano Niedziela o 09:34 Godzinę temu, polimerek napisał(-a): Zastanawiam się do czego służy ten kołek ? Kasuje luz ("telepanie się" )pomiędzy prętem wahadła a drążkiem kotwicy. Można też odpowiednio przekręcając odrobinę podregulować wychwyt. PS. Co do skrzyni. Nie widziałem katalogu GB z tych lat, ten z 1924 już nie ma takiego modelu w ofercie. Ale tu już wiesz. 2 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polimerek 281 #2206 Napisano Niedziela o 10:48 Dzięki, potwierdziłeś moje przypuszczenie "telepanie się" trochę mne irytuje przy niektórych zegarach ,a to jest dobre rozwiązanie. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
yaro 65 105 #2207 Napisano Poniedziałek o 10:47 Również , zabezpiecza przed nadmiernym skręceniem wahadła co może być powodem uszkodzenia sprężystej zawieszki , uniemożliwia wypięcie z zaczepu . 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach