Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

Gość raphael1215

Witam kolegów klubowiczów. Ostatnio codziennie czytam forum w poszukiwaniu informacji na temat PO i werku 8500. Powodem jest zakup "zycia" właśnie tego modelu. Zaczęło się od premiery GoldenEye, każdy chciał wtedy być jak Bond (przynajmniej w naszej podwórkowej paczce :D). Wtedy jednak drobniaki z kieszonkowego starczały co najwyżej na wykupienie godziny w kafejce internetowej żeby pomacać sobie ten zegarek na monitorze kineskopowym :D (po 20 minutach ładowania strony, więc macać trzeba było szybko)

Ale teraz na poważnie latka mijały gust się zmieniał i dziś ostatecznie stanęło na PO (po wielu macankach i przymiarkach) Dlatego też chcialbym dowiedzieć się więcej o tym zegarku od kolegów forumowiczów, którzy posiadają ten model nieco dłużej. Ponieważ zaczynają mi krew mrozić przypadki gdzie po 2/3 latach coś szwankuje. A nie ukrywam że kwota jaką trzeba zapłacić za zegarek jest dla mnie astronomiczna i nie prędko będzie znowu osiągalna. Dlatego chciałbym upewnić się co do słuszności wyboru. Za wszelkie opisy zalet jak i problemów/perypetii z w/w modelem omegi będę wdzieczny (może być na priw). 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma z tym zegarkiem problemow wiekszych jak z innymi markami. Zawsze sie moze cos przydarzyc a duzo zalezy od sposobu uzytkowania. Mnie tylko zastanawia jak poradzisz sobie z kosztami serwisu za 5 lat, bo sa spore i napewno urosna, patrzac po polityce Omegi?

Dla mnie jedynym mankamentem jest mocowanie bransolety, bo przy zdejmowaniu gwarantuje porysowane uszy :).

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Dla mnie jedynym mankamentem jest mocowanie bransolety, bo przy zdejmowaniu gwarantuje porysowane uszy :).

Moim zdaniem świadczy to o dobrym spasowaniu i nie uznałbym tego za mankament :)

Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raphael1215

Faktycznie mało miejsca do manewru przy uszach. Co do kosztów serwisu to w tamtym roku z tego co pamiętam było 1.5 K u Strojnego w Krakowie. Ale teraz stracił Omegę, wiec jak z serwisem jest to nie wiem. Co do serwisu SG to nie najlepsze opinie mają, tam na pewno nie oddam zegarka. Z resztą Strojny tez bardzo się popsuł. No właśnie kogo i gdzie polecacie do serwisowania tego mechanizmu. O Dolinskich słyszałem dobre opinie. Co do polityki Omegi to faktycznie duży skok cenowy w pozycjonowaniu marki. Bardziej martwi mnie jednak polityka SG ich dążenie do hermetyzacji i pogłoski o końcu sprzedaży mechanizmów każdemu. Co na pewno będzie miało w przyszłości duży przekład na koszty serwisu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radzę brać póki ceny nie pójdą w górę. Można kupić za ok. 15 tyś.

Użytkuję PO od 2007 roku. Najpierw 2500 teraz 8500 i przy tej cenie nie widzę innej alternatywy.

Po podwyżkach SUB jest dla mnie nie osiągalny, a do następnej PO na 100% władują Master Co-Axial i cena mocno pójdzie w górę.

Jeżeli chodzi o serwis to dopiero za 8 lat i chyba zostaje tylko SGP.

Chociaż ja w przypadku jakiejkolwiek naprawy gwarancyjnej wysłałbym do Szwajcarii.

Edytowane przez Mizu80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacytuję jeszcze @nicona, nie wiem czy czytałeś:

Mechanizm 8500:

+ jest ładny

+ możesz go oglądać przez przeszklony dekiel

+ ma dłuższą rezerwę 60h vs 42h

+ krzemowy włos balansu daje większą antymagnetyczność

+ słynie z dokładności, 1sek/dobę i mniej nie jest jakimś wyjątkowym wynikiem

+ Wychwyt Co-Axial - dla jednych plus dla innych minus, ale z pewnością jest to innowacja której nie uświadczysz u innych producentów. Teoretycznie dzięki mniejszemu tarciu możliwe są dłuższe okresy między przeglądami. Różnie się pisze, ale podobno 7 lat jest rozsądnym czasem na serwis

- serwis można zrobić w niewielu miejscach, zostaje praktycznie tylko oficjalny serwis SG + niewielu zegarmistrzów ze szkoleniem i sprzętem

- cena serwisu, 1200 u niezależnego, w SG coś koło 1700

- jak dotąd znany jest tylko 1 problem z osadem powstałym z powłoki DLC który Omega naprawia w ramach gwarancji. Nie są znane powszechne problemy z mechanizmem, natomiast jest jeszcze trochę zbyt krótko na rynku by można go było nazwać sprawdzonym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raphael1215

Kolego Mizu80 w 100% się z Tobą zgadzam. Sub u mnie też nie osiągalny :( chociaż po cichu i w dużej konspiracji przed źona planuję go w dalszej przyszłości :) no dobra w trochę dalszej przyszłości :D ale przy obecnym tempie wzrostu cen jest to trochę mglista przyszłość. Ale zawsze warto marzyć. Jedno marzenie (PO) jest właśnie w trakcie realizacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I tego się trzymaj :)

Kupujesz nowy czy używany?

Tak czy inaczej przy zakupie sprawdź czy bezel jest równo wycentrowany. Jest to najczęstsza przypadłość ceramicznych bezeli nie tylko w Omedze, a jest to nie do naprawienia. Trzeba zamawiać cały nowy bezel, i wymiana oczywiście w SGP. 4-6 tygodni czekania i jeszcze nowy zegarek trzeba im oddać w ich łapy :o

Edytowane przez Mizu80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raphael1215

Problemy z mechanizmem podobno są a konkretnie z modułem naciągu  (chodziło coś o wydajność w czasie i pylenie) ale podpytałem u najlepszego wujka, wujka google  a on wygrzebał gdzieś na zagranicznym forum następujące wnioski. Wiele osób popada trochę w pułapkę dużej rezerwy chodu. Często te mechanizmy chodzą na oparach ponieważ są noszone na zmianę z 2 lub 3 zegarkami. Jeśli moduł automatu startując od 0 musi nakręcić 2 beczki to jest poddany większym obciążenią a co za tym idzie ulega szybciej awarii lub zużyciu. Rozwiązanie jakie podano to nakręcenie ręczne beczki do momentu ślizgu sprężyny  (dalsze dokręcanie podobno nie ma sensu ponieważ recznie da się dokręcić jedną beczkę) 2 beczka jest juz wtedy nakręcana automatycznie. Takie działanie podobno zwiększa wydajność pracy automatu i zmniejsza albo w sumie skraca obciążenia działające na moduł. I podobno takie dokręcanie jest prawidłowe przy tej konstrukcji. 

Edytowane przez raphael1215

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, jest to tak zwany "brown wear", ale podobno to tylko pojedyncze przypadki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem właśnie do Omegi w takiej oto sprawie, ale może Wy wiecie coś na ten temat?

"Po niecałych dwóch latach użytkowania powstały dość znaczne luzy na wskazówkach.

Na tyle duże że mam problem z ustawieniem godziny, tak aby wskazówka godzinowa trafiała w indeks przy pełnej godzinie. Czy jest to wada czy powstaje podczas normalnego użytkowania?

Nie jest to osad z powłoki DLC z bębna sprężyny gdyż rezerwa chodu jest w normie."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raphael1215

Hmm a może luzy na kole kolumnowym. Bo jeśli dobrze pamiętam to ono odpowiada za szybką zmianę godziny

Może odkręć koronkę do pozycji szybkiej zmiany godziny i " pobiegaj" wskazówką troche po tarczy. Jeśli dobrze dedukuje to przy jakich kolwiek luzach zmieniając godzinę do przodu wskazówka wyląduje przed indeksem a cofając za indeksem

Chociaż co ja gadam. Koło kolumnowe nie bierze ciągłego udziału w przeniesieniu siły napędu na wskazówki tylko raczej działa na zasadzie sprzęgła

Kupuje nowy. Ale trochę ryzyk fizyk bo poza oficjalna dystrybucją

Edit mod:

Nie piszmy posta pod postem.

Edytujemy pierwotny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupuje nowy. Ale trochę ryzyk fizyk bo poza oficjalna dystrybucją 

no ale ze sklepu jakiegos? bo podrobki sa bardzo dobrej jakosci. Jest nawet przyklad na forum, gdzie jedyna roznica to kolor sprezyny w mechanizmie :).

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może odkręć koronkę do pozycji szybkiej zmiany godziny i " pobiegaj" wskazówką troche po tarczy. Jeśli dobrze dedukuje to przy jakich kolwiek luzach zmieniając godzinę do przodu wskazówka wyląduje przed indeksem a cofając za indeksem

Dokładnie tak jest jak piszesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raphael1215

Zegar kupuje w kraffkate. Jak dojade do domu to zobaczę na jakieś schematy budowy 8500. Pytanie w którym miejscu column wheel "odcina" moduł godzinowo minutowy (nie wiem dokładnie jak to się nazywa bo jestem laikiem w tych sprawach) ale coś czuję że to nie tylko wina koła godzinowego (bo to podejrzewam) trzeba sprawdzić cały układ kół zębatych na odcinku wychwyt - duża wskazówka. Ale nie jestem ekspertem. Poczekajmy na odpowiedź Omegi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, jeżeli to nie jest jakaś poważna usterka to wolałbym nie otwierać :(

Muszę jeszcze trochę poobserwować zachowanie po następnym ustawieniu godziny.

Ostatnio po "krzywym" ustawieniu samo się mniej więcej wyrównało po kilku dniach, więc mam nadzieję że będzie OK.

Edytowane przez Mizu80

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koło kolumnowe to przypadkiem dotyczy tylko stopera ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raphael1215

Nawet mnie nie załamujcie, że podróbki są tak dobrej jakości :( może ktoś link podać?

Tez odpowiada za stoper
 Faktycznie gafe popełniłem pomylił mi się 8500 z 9300. 8500 nie ma column wheel 

Edit mod:
Po raz ostatni proszę o zaniechanie pisania postu pod postem!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem właśnie do Omegi w takiej oto sprawie, ale może Wy wiecie coś na ten temat?

"Po niecałych dwóch latach użytkowania powstały dość znaczne luzy na wskazówkach.

Na tyle duże że mam problem z ustawieniem godziny, tak aby wskazówka godzinowa trafiała w indeks przy pełnej godzinie. Czy jest to wada czy powstaje podczas normalnego użytkowania?

Nie jest to osad z powłoki DLC z bębna sprężyny gdyż rezerwa chodu jest w normie."

Wskazówki prawdopodobnie się poluzowaly.( bląd przy osadzaniu,uderzenie..itp)

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raphael1215

Jak coś to polecam wpisać w google watch guy 8500 ciekawa kopalnia wiedzy na temat serwisu nie tylko omegi

Uff kamień z serca przed zakupem bo juz myślałem, że to kolejny problem z jakimś modułem

Edit mod:

Ostatni raz proszę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazówki prawdopodobnie się poluzowaly.( bląd przy osadzaniu,uderzenie..itp)

Błędu przy osadzaniu nie było.

Dzieję się tak dopiero po ostatnim ustwieniu zegarka czyli tak gdzieś od końca października, a uderzenia tym bardziej nie było.

Czy jest możliwe że luzy powstają od częstego przestawiania wskazówek?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Błędu przy osadzaniu nie było.

Dzieję się tak dopiero po ostatnim ustwieniu zegarka czyli tak gdzieś od końca października, a uderzenia tym bardziej nie było.

Czy jest możliwe że luzy powstają od częstego przestawiania wskazówek?

Skąd pewność?

Wystarczy lekkie uderzenie o stół,futryne....

Nie.

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raphael1215

Skąd pewność?

Wystarczy lekkie uderzenie o stół,futryne....

Nie.

Wskazówki są dość ciasno osadzone na trzpieniu. A czy czasem godzinowa nie ociera o tarcze lub o minutową ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość raphael1215

Wskazówki są dość ciasno osadzone na trzpień. A czasem godzinowo nie ociera o tarcze lub minutowa ?

Kurde dalej nie wiem jak to robić żeby nie produkować kolejnych postów :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi