Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Degustatorr Noir

Klub Miłośników Zegarków OMEGA

Rekomendowane odpowiedzi

Teraz poważnie. Podasz firmę zmywaka czy wziąłeś to co było pod ręką? Wydaje mi się, że nie każdy zmywak robi równoległe rysy. Chyba że to kwestia techniki ?

:D :D :D

No dobra, poważne pytanie, to i odpowiedź będzie poważna. Zmywak wziąłem taki jaki był pod ręką (przypadkiem ten był od Jana Niezbędnego), ale nie sądzę, żeby kwestia producenta miała decydujące znaczenie. Ważne jest żeby miał warstwę tej szorstkiej włókniny (chyba każdy taką ma???). Równoległe rysy zależą od tego czy będziesz równolegle szorować tą włókniną po bransolecie, więc nie należy trzeć w różne strony, ani kręcić kółek. Zdecydowanie najlepiej robić równomierne ruchy wzdłuż bransolety, łagodniej lub mocniej (lepiej zacząć delikatniej), potem sam wyczujesz. Jak potrzebujesz to możesz wcześniej przećwiczyć na czymś takie ruchy ręką :lol:  ;)

Mirek

właśnie spoglądam na swojego Mastera i chyba się zdecyduję.

Fajny efekt, spróbuję i ja ,mam nadzieję że też dam radę,

Muszę wrócić do Twojej instrukcji,

rozumiem że efekt jest trwały.

Dobra robota .Szacun :)

Efekt jest jak najbardziej trwały, biorąc pod uwagę, że ten zabieg nie polega przecież na nałożeniu jakiejś nietrwałej warstwy. Przecierasz litą stal, która w dalszym ciągu pozostaje litą stalą. Najlepsze jest, że taki zabieg odświeżania można przeprowadzać regularnie w miarę potrzeby. W razie obaw polecam przetestować na jakimś "złomie" zegarkowym" zanim zrobisz zabieg na Omedze.

Dobrze jest obejrzeć efekty przy świetle słonecznym, które uwypukla wszystkie niedociągnięcia, wtedy ewentualne korekty. Oczywiście zabieg przeprowadzamy na bransolecie zdjętej z zegarka. Dodam, że przecierałem bransoletę po całości powierzchni, czyli zarówno ogniwa błyszczące, jak i matowe, po to by uniknąć różnic w mojej matowej polerce i matowej polerce z fabryki. Poza tym przecieranie tylko środkowych ogniw byłoby trudne. W praktyce okazało się, że nie widzę różnicy między moją polerką, a matem na zapasowych ogniwach (zapasowych nie polerowałem). Z efektu jestem bardziej niż zadowolony.

Edytowane przez Mirosuaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiem że efekt jest trwały  zmywa się po pierwszym prysznicu.

dla mnie bomba, Breitling ma tylko polerowane bransolety i chętnie bym coś podobnego zrobił. Gratki za odwagę, z drugiej strony jak są bransolety tylko z bokami szlifowanymi, to zegarmistrz robi to za jednym pociągnięciem specjalną taśmą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mirek

Chciałbym do swojego dokupić pasek

Jak się  układa na pasku?

Jak się prezentuje

Jaki pasek byś polecił (19,5cm nadgarstek )

proszę o Twoją opinię

pozdr

Janusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potraktowałem moja Certine ds Action Diver gabka i super efekt. Ale na Omedze bym sie nie odważył. Trzeba mieć pewna reke, u mnie czasem szlify sa na boki, wyglada lepiej niz przed ale mysle ze dla nie wyprawionych lepiej oddać do zegarmistrza. Ale musze dodać ze nie zdejmowałem bransolety bo mi sie nie chciało ;) wiec ze zdjęta na 100% lepszy efekt

Edytowane przez das

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
56a9d7ab69af8e75c7af8ec9488087bd.jpg Edytowane przez das

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

das - nie masz prostych rys tylko jakieś łuki więc to nie sztuka. Albo zdjęcia Mirka nie oddają identycznego efektu, albo wypracował inną technikę?

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze zrobił to lepiej. U mnie dokładnie jak piszesz. Jest lepiej niz było. Ale nie jest to stan fabryczny. Mysle ze wazne zeby zdjąć bransolete i cały czas robić ten sam ruch.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mysle ze wazne zeby zdjąć bransolete i cały czas robić ten sam ruch.

Dokładnie tak jak piszesz, zdejmij i spróbuj zrobić to delikatniej albo bardziej zużytą gąbką, tylko i wyłącznie wzdłuż bransolety. Zacznij od klamry, to łatwiejszy element. Cierpliwie, bez pośpiechu. Na Twoich zdjęciach widać, że tarłeś w różne strony i za ostro albo zbyt krótko.

Edytowane przez Mirosuaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uściślijmy, temat był już poruszany na forum łącznie z włókninami do tego przeznaczonymi. Problem nie jest w ruchu posuwistym a w tym, że splot tych włóknin i zmywaków jest zupełnie przypadkowy. Trudno uwierzyć że mogą one nadawać proste rysy ( również próbowałem)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@das rysy poszły w różnych kierunkach. 

Musisz nad ni,a jeszcze popracować.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@das, gratuluję, jest o wiele lepiej.

uściślijmy, temat był już poruszany na forum łącznie z włókninami do tego przeznaczonymi. Problem nie jest w ruchu posuwistym a w tym, że splot tych włóknin i zmywaków jest zupełnie przypadkowy. Trudno uwierzyć że mogą one nadawać proste rysy ( również próbowałem)

@Burns, jeśli będziesz trzeć równolegle i w miarę delikatnie (w tę i z powrotem), to wtedy żadnego znaczenia nie ma fakt, że włoski w zmywaku układają się w różnych kierunkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I widać różnicę, gratulacje. Jutro biorę się za swoją. Muszę wstać wcześniej by nie było walki o zmywak :D  :D.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I pomyslec ilu naszych rodakow na obczyznie zaczynalo od zmywaka... :) bo wszyscy wiedzieli ze musza cwiczyc delikatne ruchy :)

O i T 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aqua Terra na pasku ma bardziej "garniturowy" charakter, więc jeśli będziesz używać do takiego stroju, to polecam. Pięknie komponuje się z granatowym garniturem, niebieską koszulą, itp.

Ja miałem już wcześniej pasek od Filipa (eye_lip), skóra z krokodyla, bardzo elegancki. Mam też do niego oryginalną klamerkę motylkową Omegi, dość droga, ale idealna do paska, z tym że nie każdy pasek będzie z nią kompatybilny. Kolor paska to już kwestia indywidualnych preferencji, wiele osób wybrałoby brąz, ja nie trawię brązów, najbardziej odpowiada mi czarny. Myślę, że nieźle wyglądałby też czarny z białym przeszyciem. Z popularnych pasków niezły byłby Hirsch Duke, widziałem trochę zdjęć AT na tym pasku.

Jest dokładnie jak napisałeś

granatowe garnitury to mój strój codzienny i właśnie tego charakteru

oczekuję na co dzień.

Klamerka motylkowa "Dość droga" to znaczy?

Mirek

dzięki za powyższe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I pomyslec ilu naszych rodakow na obczyznie zaczynalo od zmywaka... :) bo wszyscy wiedzieli ze musza cwiczyc delikatne ruchy :)

:D  :D :D  :D  

Sprawdź moją aktualną ofertę na: www.chroneo.pl 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmywak oczywiście suchy?

Nie próbowałem mokrym, podejrzewam że na mokro byłoby trochę delikatniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi