Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...
Zdroker

Klub Miłośników Zegarków ORIS

Recommended Posts

W dniu 2.04.2025 o 11:12, Domingo66i6 napisał(-a):

Dziękuję za podesłanie. 

Bardzo klimatyczny, jednak u mnie odpada bo niestety nie jest zwężany. 

Szukam jakichś alternatyw dla mojego ulubionego Morellato Parkour, który niestety powoli znika z rynku. 

Widzieliście nowe Big Crown Pointer Date?

Mi chyba stare z karbowana luneta bardziej się podobają.

Cenowo też tak sobie, Sellita za 2k CHF na metce.

Kolory przynajmniej fajne, i w Cal. 400 i Sellicie.

Posted (edited)

Moim zdaniem pozbyli się najbardziej charakterystycznych cech tego zegarka czyli: karbowany bezel, katedralne wskazówki a nawet charakterystyczny wskaźnik daty.

Zrobili z dobrego "jakiegoś" zegarka kolejny "zwykły" dobry zegarek.

//Odnoszę się tylko do stylistyki

Edited by greenmag

> Zegarki i inicjatywy związane z zegarkami > Kartoteka Zegarków 

Karbowany bezel zniknął, bo zapewne średnio by pasował do tych nowych wskazówek. Sama zmiana wskazówek dla mnie jest jednak na plus. Ta nowa wersja mi się bardzo podoba. Kolory też fajne. 

Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata.

@greenmag @cordi7 zgadzam się z Wami.

Powiem więcej.
Nowy BC Pointer odszedł od swojego DNA.
IMHO bardzo stracił.
Pilnik na bezelu świetnie korespondował z koronką. Jakże charakterystyczny znacznik daty miał swój urok ale był też fajnym wyróżnikiem (czytelnym i "smakowity).
Wskazówki zaś - w mojej ocenie - były wyróżnikiem i nieodłącznym atrybutem tego świetnego modelu.
Biorąc pod uwagę te 3 aspekty w/w śmiem twierdzić, że nowy model jest "wykastrowany" - niestety. Stracił "jaja" & urok. Drugą stratę można przeboleć, pierwszej już nie.

Mój ulubiony, którym cieszyłem się pod koniec lat 90tych.

9ff6bd0ed7e48dde0880da814e6a0dd2.jpg

Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka

Dla porzadku wkleję tego nowego

672d802c6e48319941e7bb2c42c637ee.jpg

Wysłane z mojego SM-A556B przy użyciu Tapatalka

Posted (edited)

To nadal jest fajny zegarek ale stracił pazur, przestał być aż tak wyjątkowy jak był.

Kolory super i to byłby fajny wakacyjniak ale nie za 2 koła z metki niestety…

Zrobil sie bardziej uniwersalny i grzeczny więc może sprzedażowo dla Orisa to dobry ruch.

My tu na forum mamy po kilka zegarków, ludzie częsta chcą kupić jeden, dobrej marki, do wszystkiego.

PS. Nie jestem fanem katedralnych wskazówek więc nie tęsknię ale wskaźnik daty mnie zmylił - myślałem, że to GMT.

Edited by cordi7

Według mnie super z jednym ale . Właśnie ten bezel (nawet wskazówki mi pasują w nowej wersji). Jednak pilnik bardzo praktyczny bo całkowicie polerowany bezel będzie szybko łapać ryski.

Zielony to mój faworyt

2025-Oris-Big-Crown-Pointer-Date-Calibre

Nowe modele straciły na charakterze ale może autorzy tego wizerunku tak chcieli, tego nie wiadomo. Pomimo zmian dalej to ładny i ciekawy zegar. 

Zielony i mi się podoba ale jednak te starsze pointery czy ten co mam to jednak DNA tego zegarka czyli pilnik i cerkiewki. Ja długo o nim myślałem ale jestem bardzo zadowolony z zakupu. 

Te nowe wyglądają fajnie ale tak jak pisaliście nic z tego co było nie zostało. Wygląda ciekawie. Bransoleta bardzo podobna do tych co Ball ma w zegarkach. Jakbym nie widział tarczy myślał bym, że jakiś Ball. 

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Godzinę temu, kokeszka napisał(-a):

Jeszcze tu się zamelduję z nowością ;) Bry!

IMG_2495.jpeg

Gratuluję limitki 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Nethuns, Oris, Sinn, Zelos

Oris kiedyś robił fajne modele które do mnie trafiały jak Aquis, Chronoris czy modele Atelier które nawet kupiłem. Obecnie ciężko by mi było coś ciekawego wybrać.

Posted (edited)

Widzisz, kwestia gustu. Do mnie zawsze trafiały "lotnicze", a żaden diverowaty, ani motoryzacyjny nie zwrócił mojej uwagi. BC4 jest moim ulubionym zegarkiem, do którego mam spory sentyment i użytkuję go już czternasty rok. Miałem big crowna pointer date, który również jest jedyny w swoim rodzaju i bardzo urokliwy. Na ten moment przyjąłbył każdego big crowna  - propilota, swiss hunter team, czy Challenge 1932. Tego ostatniego kupiłem już prawie 2 razy... raz nie dogadałem się u Śliwińskiego, a drugi raz na drodze stanęła mi pandemia. Obecnie znowu jest na celowniku 🧐

Edited by Jaro_swatcH

Piloty mają bardzo fajne jednak zawsze problemem był rozmiar, gdyby wypuścili ProPilota w rozmiarze 38-39mm to bym jakiegoś kupił, wiadomo że łatwiej zmieniać kolory tarcz niż zmienić rozmiar. 

Na ten moment rozważam tylko zakup książki. 

IMG_6198.jpeg