lamwoj 370 #5151 Napisano 6 Maja 2014 Lipek pierwsza klasa.Zastanawia mnie fenomen tych zegarków , a w zasadzie ich ceny.Co w tym werku jest tak ciekawego - może ktoś ma dłużej i coś o nim opowie , bo to ciekawa ptica.pzdr 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiejo3 40 #5152 Napisano 6 Maja 2014 (edytowane) może to ??? "En tous cas au grand désespoir des autre manufactures et principalement Suisses, la première plongeuse électromécanique étanche à 200 mètres vit le jour en 1967, elle était française, c'était une Lip Nautic Ski !" zaczerpnięte z opisu gościa z zatoki.. a cena ..cóż...starszy był tańszy... Edytowane 6 Maja 2014 przez wiejo3 0 Płynie się zawsze do źródeł, pod prąd, z prądem płyną śmiecie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #5153 Napisano 6 Maja 2014 Wiesiu!Farciarzu, a w dynamo od składanej Wiagry Ci zostało, czy też dokupiłeś? Edit. Wigry 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wiejo3 40 #5154 Napisano 6 Maja 2014 Leszek... Dzisiaj na Pelikanie śmigałem... i...łyknąłem... 0 Płynie się zawsze do źródeł, pod prąd, z prądem płyną śmiecie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory_70 512 #5155 Napisano 6 Maja 2014 (edytowane) Atlantic Worldmaster Super Extra cal AS 1604 21 Jewels, najnowszy nabytek i zarazem najstarszy zegar w mojej skromnej kolekcji. Edytowane 6 Maja 2014 przez grig1970 0 Only vintage .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
puma 242 #5156 Napisano 6 Maja 2014 Tarcza nie jest malowana? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OmegaDeVille 59 #5157 Napisano 6 Maja 2014 Tarcza nie jest malowana?Jest. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
papax 97 #5158 Napisano 6 Maja 2014 Właśnie dlatego kupno "igiełek" wiąże się z ryzykiem 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5732 #5159 Napisano 6 Maja 2014 (edytowane) A gdzie tam malowana !!! za dużo ostatnio malowanek mieliście przed oczami i chyba wam zostało Tarcza jest oryginalna Edytowane 6 Maja 2014 przez Paweł Bury. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #5160 Napisano 6 Maja 2014 Kupujac świadomie zegarek po renowacji [malowana tarcza,chromowana koperta,] to żadne ryzyko-podoba nam sie lub nie...Gorzej gdy nie mamy tej świadomości [informacji od sprzedającego ] to wtedy......są koledzy na forum-zawsze ktoś coś podpowie,doradzi,podzieli się doświadczeniem.... 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory_70 512 #5161 Napisano 6 Maja 2014 Tarcza nie jest malowana? Zegarek kupiony od forumowicza, specjalizującego się w tej marce, może się wypowie . 0 Only vintage .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory_70 512 #5162 Napisano 6 Maja 2014 Kupujac świadomie zegarek po renowacji [malowana tarcza,chromowana koperta,] to żadne ryzyko-podoba nam sie lub nie...Gorzej gdy nie mamy tej świadomości [informacji od sprzedającego ] to wtedy......są koledzy na forum-zawsze ktoś coś podpowie,doradzi,podzieli się doświadczeniem.... Napiszę krótko, kupowałem z pełną świadomością, że tarcza jest w oryginale, słowo pisane forumowicza mi w zupełności wystarczyło, w końcu to egzemplarz z jego kolekcji... 0 Only vintage .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Narfas 62 #5163 Napisano 6 Maja 2014 (edytowane) Przyglądam się temu Atlanticowi i albo tarcza nie była ruszana, albo odnowiono ją bardzo, ale to bardzo dobrze. Wbrew pozorom właściwie przechowywane zegarki lub tarcze potrafią zachować się w stanie idealnym nawet po kilkudziesięciu latach. Zwracam uwagę na właściwie pociemniałe kropki lumy, to niezły wyznacznik, trudny do podrobienia. Jak na moje kaprawe tarcza oryginalna, w pięknym stanie. Poza tym: serdecznie gratuluję LIPa, to rzadka rzecz w zalewie omeg i innych zenków w tym wątku, a to była bardzo porządna firma, do której czuję wielki sentyment. W dodatku to supercompresor, tak poszukiwany przez kolekcjonerów! pozdrawiamNarfas Edytowane 6 Maja 2014 przez Narfas 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość xylog #5164 Napisano 6 Maja 2014 Panowie, daję głowę, że tarcza nie jest malowana.Zegarek sprzedałem Grzegorzowi ja. Był w nieodnawianej kopercie, nowy właściciel pochromował ją. Omega, chciałbym mimo to poznać cechy tej tarczy, na podstawie których postawiłeś tak jednoznaczną tezę. Mam jeszcze parę SUPEREXTRA, postaram się pokazać te cechy na innych egzeplarzach.Więc wal śmiało. Od razu też zadelkaruję, że przyjmę zegarek i oddam wszelkie koszty, łącznie z chromowaniem koperty, jeśli udowdnicie, że tarcza nosi cechy nieoryginalności. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Narfas 62 #5165 Napisano 6 Maja 2014 No popatrz, tak się zagapiłem na tarczę, że na kopertę nie zwróciłem uwagi. pozdrawiamNarfas 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hrabia 72 #5166 Napisano 6 Maja 2014 N Panowie, daję głowę, że tarcza nie jest malowana.Zegarek sprzedałem Grzegorzowi ja. Był w nieodnawianej kopercie, nowy właściciel pochromował ją.Omega, chciałbym mimo to poznać cechy tej tarczy, na podstawie których postawiłeś tak jednoznaczną tezę. Mam jeszcze parę SUPEREXTRA, postaram się pokazać te cechy na innych egzeplarzach.Więc wal śmiało.Od razu też zadelkaruję, że przyjmę zegarek i oddam wszelkie koszty, łącznie z chromowaniem koperty, jeśli udowdnicie, że tarcza nosi cechy nieoryginalności.Ale co tu jest to udowodnienia? Tylko pewna nauczka, że czasami trzeba dobrze się zastanowić, zanim się wyda osąd. Tym bardziej tak kategoryczny. Tarcza wygląda bardzo ładnie, nieczęsto się takie zegarki spotyka. I tyle. Jeśli byłoby malowanie, po którym logo by tak ładnie wyglądalo, to - jak napisał Narfas - bardzo dobre, dokładne i (zapewne) bardzo drogie. A kto by wydawał pieniądze na bardzo drogą renowację tarczy do Atlantica? Logika podpowiada, że oryginał. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #5167 Napisano 6 Maja 2014 Czytając to Właśnie dlatego kupno "igiełek" wiąże się z ryzykiem Napisałem toKupujac świadomie zegarek po renowacji [malowana tarcza,chromowana koperta,] to żadne ryzyko-podoba nam sie lub nie...Gorzej gdy nie mamy tej świadomości [informacji od sprzedającego ] to wtedy......są koledzy na forum-zawsze ktoś coś podpowie,doradzi,podzieli się doświadczeniem.... W żadnym miejscu nie odnosząc sie do konkretnego zegarka......Napiszę krótko, kupowałem z pełną świadomością, że tarcza jest w oryginale, słowo pisane forumowicza mi w zupełności wystarczyło, w końcu to egzemplarz z jego kolekcji... ok,Grzegorz ale nic o chromie nie mowileś ......Panowie, daję głowę, że tarcza nie jest malowana.Zegarek sprzedałem Grzegorzowi ja. Był w nieodnawianej kopercie, nowy właściciel pochromował ją. I ja Ci Jacku wierzęNo popatrz, tak się zagapiłem na tarczę, że na kopertę nie zwróciłem uwagi. pozdrawiamNarfasNo a to jest to do czego się odniosłem-chromowana koperta.Pozdrawiam bez emocji.... 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #5168 Napisano 6 Maja 2014 Już trochę za późno na ocenę zegarka, ale jedna skromna sugestia, co do głoszonych ocen. Na forum trafiają się zegarki w bardzo dobrym stanie, jeśli chodzi o atlantic`i to prócz prezentowanych przez Jacka wystarczy popatrzeć na zegarki Piotra, czy JT. Są i po przyzwoitej renowacji, co wcale nie skazuje ich na banicję, jeśli jak napisał @cook jesteśmy tego świadomi. Bardzo dobrze, że jesteśmy "podejrzliwi" ale popierajmy te nasze podejrzenia faktami lub chociażby wskazujmy na elementy mogące świadczyć o oryginalności lub jej braku. Raczej nie powinniśmy ferować wyroków bez uzasadnienia. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory_70 512 #5169 Napisano 6 Maja 2014 (edytowane) Panowie, niezłą burzę rozpętałem tym Atlantikiem , trochę Was sprowokowałem...Jacek dziękuję publicznie za świetny egzemplarz, chociaż wiem, że go trochę popsułem tym chromowaniem koperty.Cook, nie odwracaj kota ogonem Pozdrawiam cieplutko. Edytowane 6 Maja 2014 przez grig1970 0 Only vintage .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
70' 374 #5170 Napisano 6 Maja 2014 Co to sie rozwodzic nad tym zegarkiem, Xylog to marka na tym forum i nie pozwolilby chyba sobie na puszczenie gniota Natomiast co do chromowania to srednio mi sie ono podoba, Nie wiem jak zegarek wygladal przed ale teraz chyba wyglada niewiele lepiej.Moze to wina zdjecia ale moim zdaniem jest wyoblony i matowy. 0 Przepraszam za brak polskich znakow ale po prostu ich nie mam. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #5171 Napisano 6 Maja 2014 Panowie, niezłą burzę rozpętałem tym Atlantikiem , widać z Waszych postów, że szybko potraficie stawiać diagnozy co do oryginalności zegarków , Jacek dziękuję publicznie za świetny egzemplarz, chociaż wiem, że go trochę popsułem tym chromowaniem koperty.to prawdaZegarek kupiony od forumowicza, specjalizującego się w tej marce, może się wypowie .a nie prosciej było napisac jak wyzej i dodac ze od siebie dolożyłeś chrom? 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #5172 Napisano 6 Maja 2014 To coś nie tak z forum, bo podwójnie zapisuje we wielu tematach i przy różnych użytkownikach. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #5173 Napisano 6 Maja 2014 Co Lubelska szkoła, to Lubelska! Krakowska odpada a i tam tarcz nie malują. Filip nie gniewaj się czasem i skoś te konopieoraz podziel się z nami,to se "popalim",zielska. 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #5174 Napisano 6 Maja 2014 (edytowane) @Nafras Bo w Lipie Panie,nie ma lipy! Kaprawe? To są domeną starych strucli i pijaczkówz oberlandzkim fioletem na nosie, bowiem znaczy się zaropiałe a Ty jeszcze chyba młody chłopok? Edytowane 6 Maja 2014 przez lec 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #5175 Napisano 6 Maja 2014 Panowie, niezłą burzę rozpętałem tym Atlantikiem , trochę Was sprowokowałem...Jacek dziękuję publicznie za świetny egzemplarz, chociaż wiem, że go trochę popsułem tym chromowaniem koperty.Cook, nie odwracaj kota ogonem Pozdrawiam cieplutko.Grzegorz,znamy się..... ,ale to Ty namieszałeś stwierdzeniem nie do końca prawdziwym.....Zegarek i owszem od Jacka,ale gdybyś napisał wszystko nie bylo by "problemu" I jeszcze raz -odniosłem sie do kupowania zegarków w ładnym stanie NIC NIE PISZAC O PREZENTOWANYM EGZEMPLARZU>>>> 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach