primabaleron 1175 #9751 Napisano 25 Marca 2016 Zbliżam się do końca zbierania Sherp. Bieda... 0 https://www.instagram.com/primabaleron/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #9752 Napisano 25 Marca 2016 Fajny ten cykacz! Może się przerzucisz na takie? http://www.topgear.com/car-news/video-witness-excellence-two-man-sherp-atv 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szwed 1069 #9753 Napisano 25 Marca 2016 Fajny Enicar! Chyba czas na jakiś zapolować! 0 Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mayor 225 #9754 Napisano 26 Marca 2016 Do mnie dzisiaj przyszła paczuszka ,a w środku taka pisanka.,Na dodatek zawinięta w gazetę z doskonałymi przepisami na przepyszne dania ,.Nie dosyć ,że można poczytać co tam u naszych braci za morzami słychać to jeszcze jest rozpisane jak coś przyrządzić na świąteczny stół., Wszystkim Zdrowych i Wesołych Świąt!! 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #9755 Napisano 26 Marca 2016 Dzięki za życzenia - i również Wesołego Alleluja!Oby tej klasy pisanki trafiały się nam częściej Moja związana jest z Wielką Nocą - "amerykańska" Regina z Sercem Pańskim (prosto po konserwacji, więc traktuję ją jak nowy nabytek) : 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
spoxx2006 39 #9756 Napisano 26 Marca 2016 (edytowane) Witam,miałem pokazać go po naprawie, ale niestety Zegarmistrz puki co odradził mi ją.Zegarek ma uszkodzoną oś koła balansowego . Cóż może ktoś potrafiłby podpowiedzieć czy jakiś inny balans od cylinderka by pasował? Czy rzeczywiście naprawa jest nieopłacalna.Zegarek to niemiecki cylinderek Durstein & Co. Sygnatura na werku stosowana do 1912 roku, zaś punca księżyca z koroną to niemiecka próba srebra z ok. 1888 roku. Więc sądzę, że zegarek został wyprodukowany w tym okresie. Ostatni wyryty na deklu serwis z 1934 roku. Tu pojawia się moje kolejne pytanie, czy tylko w Polsce ryto daty przeglądów/ napraw? Jeżeli tak znaczyłoby, że już wtedy zegarek tu był. Wesołych i Zdrowych Świąt Wielkanocnych oraz mokrego Dyngusa!Dobra zdjęcia: Edytowane 26 Marca 2016 przez spoxx2006 0 Kupię: ---. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #9757 Napisano 26 Marca 2016 To cylinderek jakich dość dużo na rynku, nic specjalnego wg mnie - zegarmistrz raczej miał rację. Można próbować z balansem, ale mało kto się tego podejmie - lepiej wymienić cały werk.Oznaczenia napraw to nie jest polski wynalazek - stosowano je też w innych krajach. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
spoxx2006 39 #9758 Napisano 26 Marca 2016 To cylinderek jakich dość dużo na rynku, nic specjalnego wg mnie - zegarmistrz raczej miał rację. Można próbować z balansem, ale mało kto się tego podejmie - lepiej wymienić cały werk.Oznaczenia napraw to nie jest polski wynalazek - stosowano je też w innych krajach.Dzięki. Wiem, że miał rację tym bardziej że obaj go znamy . Może kiedyś uda mi się go przywrócić do życia. Jakoś ciągnie mnie w coraz starsze, ale co za tym idzie i dużo nauki. Myślałem, że właśnie z osią do cyliderka nie będzie problemu, a tu klops. 0 Kupię: ---. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
rk7000 3326 #9759 Napisano 26 Marca 2016 (edytowane) Witam,miałem pokazać go po naprawie, ale niestety Zegarmistrz puki co odradził mi ją.Zegarek ma uszkodzoną oś koła balansowego . Cóż może ktoś potrafiłby podpowiedzieć czy jakiś inny balans od cylinderka by pasował? Czy rzeczywiście naprawa jest nieopłacalna.Zegarek to niemiecki cylinderek Durstein & Co. Sygnatura na werku stosowana do 1912 roku, zaś punca księżyca z koroną to niemiecka próba srebra z ok. 1888 roku. Więc sądzę, że zegarek został wyprodukowany w tym okresie. Ostatni wyryty na deklu serwis z 1934 roku. Tu pojawia się moje kolejne pytanie, czy tylko w Polsce ryto daty przeglądów/ napraw? Jeżeli tak znaczyłoby, że już wtedy zegarek tu był. Wesołych i Zdrowych Świąt Wielkanocnych oraz mokrego Dyngusa!Dobra zdjęcia:D1.JPGD2.JPGD3.JPG Właśnie szukałem informacji na temat mojego a tu okazuje się że bliźnik prawie http://zegarkiclub.pl/forum/topic/132758-identyfikacja-cylinderka/ Żeby pozostać w temacie to taki Bure z 1911 sie trafił Edytowane 26 Marca 2016 przez rk7000 0 Licytacje dla Krzysia https://zegarkiclub.pl/forum/topic/137599-licytacja-dla-krzysia/?do=findComment&comment=3403902 Pozdrawiam Roman Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
spoxx2006 39 #9760 Napisano 26 Marca 2016 Właśnie szukałem informacji na temat mojego a tu okazuje się że bliźniak prawie Żeby pozostać w temacie to taki Bure z 1911 sie trafił Bure Może i mnie kiedyś będzie stać Co do bliźniactwa się nie wypowiem, bo się nie znam , ale Twój jakby ładniejszy. Sygnatury na werku nie widzę. 0 Kupię: ---. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grigoris1 437 #9761 Napisano 26 Marca 2016 @spoxxx - cylinderki to niełatwy temat - tutaj tani znaczy trudny w naprawie Nasz wspólny znajomy nie pała zbyt wielką miłością do tego typu napraw - trudno mu się dziwić. Co do starszych, to możesz na mnie liczyć. @rk7000 - troszkę inny jednak ten tutaj - szkoda,że mocno sfatygowany. Ładne tło kontrastowe zastosowałeś w pierwszym zdjęciu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sawcio68 101 #9762 Napisano 27 Marca 2016 DELBANA SPACE STAR Werk Felsa 4009 automat 34,5 mm 0 Pecunia non olet Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maleno 11 #9763 Napisano 28 Marca 2016 Piękna Delbana, a jaki stangratulacje 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maze123 952 #9764 Napisano 29 Marca 2016 Dzisiaj dotarla Sent from my SM-G925F using Tapatalk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #9765 Napisano 29 Marca 2016 Ależ Dusia! Też mnie wzięło na nie.... 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maze123 952 #9766 Napisano 29 Marca 2016 Dzieki. Rzeczywiscie super klimat ma taka stylistyka. Szkoda tylko, ze to cywilna wersja. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Owczar 280 #9767 Napisano 30 Marca 2016 Taka ładna Delbana 0 Wszystko z czasem się zmieniaTomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sawcio68 101 #9768 Napisano 30 Marca 2016 Taka ładna Delbana IMG_20160330_163105.jpgŁadna z patynką , tylko sekundnik do podmiany , (czerwona powinna być tylko fasolka ) 0 Pecunia non olet Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jerzyk 25 #9769 Napisano 30 Marca 2016 Delbanka super a sekundnik ktoś cały machnął czerwonką , 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Owczar 280 #9770 Napisano 30 Marca 2016 Dzięki Z tym sekundnikiem też jej do twarzy, ważne że oryginalny 0 Wszystko z czasem się zmieniaTomek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5083 #9771 Napisano 30 Marca 2016 Koledzy Delbanowcy to puryści, sekundnik fajnie się komponuje choć czerwony powinien być tylko grot, a nie fasolka. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mayor 225 #9772 Napisano 31 Marca 2016 Dzisiejszy nabytek.,Niby najzwyklejsze SEIKO 5 ,dla większości zegarek bezwartościowy kolekcjonersko .,ale to jedna z najstarszych "piątek" ..Sześciocyfrowy numer ref. 427990,czyli wyprodukowana przed 1964 kiedy wprowadzono oznaczenia XXXX-XXXX,.dodatkowo na godzinie 3 osobny pusher do szybkiej zmiany daty z charakterystycznymi nacięciami., 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
borewicz07 140 #9773 Napisano 31 Marca 2016 Sympatyczna ciekawostka. Widzę, że coraz więcej zegarków japońskich w Twojej kolekcji.. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
13lesiu 958 #9774 Napisano 31 Marca 2016 Fajne Seiko - gratuluję 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mirek 1969 1331 #9775 Napisano 31 Marca 2016 Witam.Może vintage to ale dużo nie brakuje.Dzisiaj doszedł i wszystko w jak najlepszym porządku.Zdjęcie słabe ale i tak najlepsze z tych co nacykałem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach