Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
cytochrom

Nasze nowe nabytki vintage

Rekomendowane odpowiedzi

choć to już na pewno nie będzie "to".

To jest przekonanie człowieka, który nie widział zbyt wiele "odmalowanych" tarcz. Wystarczy więcej zapłacić i wymagać. Akurat przy tej tarczy nie są potrzebne jakieś nadzwyczajne technologie, więc jak najbardziej jest możliwe uzyskanie jakości oryginału. Dobry zakład renowacyjny potrafi uzyskać nawet to że tarcza nie wygląda jak "nówka".

Piotr Ratyński

Adhibe rationem difficultatibus. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratuluję kultowego jlc i współczuję dylematu ;). To jest taki najgorszy z możliwych stan tarczy, bo jak jest fatalny to wiadomo człowiek nie ma wyrzutów bo musiał. Jak jest prawie ok to też wiadomo. Ale jak tak w połowie to kłopot. Moja rada- odczekaj miesiąc jak już emocje opadną ;) i wtedy będziesz pewien co chcesz z nim zrobić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest przekonanie człowieka, który nie widział zbyt wiele "odmalowanych" tarcz. Wystarczy więcej zapłacić i wymagać. Akurat przy tej tarczy nie są potrzebne jakieś nadzwyczajne technologie, więc jak najbardziej jest możliwe uzyskanie jakości oryginału. Dobry zakład renowacyjny potrafi uzyskać nawet to że tarcza nie wygląda jak "nówka".

I tu się zgadzam, nie widziałem zbyt wiele dobrze odmalowanych tarcz, jestem tu świeży itd...ale być może źle się "wypisałem" gdyż nie chodzi mi o jakość odnowienia tej tarczy bo z pewnością da się ją odnowić i będzie wyglądała jak oryginał albo jeszcze lepiej, ale o sam fakt odnawiania.

któryś z bardziej doświadczonych kolegów napisał w jednym z tematów, że oryginalne nuty Chopina można też sfotografować, następnie wybielić i plamy i nadruk, a następnie nanieść poprawioną wersję, otrzymując perfekcyjny, bliski pierwowzorowi efekt, tylko czy będą to nadal tak samo wartościowe nuty. Moim zdaniem ma tutaj dużo racji, i ze starymi zegarkami jest podobnie, gdyż z pewnością po renowacji będzie to piękny zegarek, mało tego, to tacy laicy jak ja, nigdy nie zauważą, że był poddany renowacji, ale właściciel będzie wiedział i dlatego sądzę, ze ma dylemat - czy odnawiać czy nie.

Panie Piotrze, nie jest to absolutnie polemika do tego co Pan napisał, gdyż trudno polemizować z faktami, a Pana i pozostałych doświadczonych kolegów wpisy kształtują naszą wrażliwość i poglądy, bo do wiedzy to jeszcze nam ( początkującym) daleko. :-)

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla każdego powinno być oczywiste, że najlepiej gdy jest możliwość zachowania tarczy w takim stanie jak wyszła z fabryki, ale nie zawsze jest to możliwe. Gdy ktoś obserwuje różne aukcje, te renomowane (nie internetowe) to zauważy, że tarcz w takim stanie jak ta, tam nie ma. Czy to znaczy, że trafiają tam zegarki z idealnie zachowanymi tarczami? Nie, pokusiłbym się o twierdzenia, że nawet większość tarcz jest tam odnawiana, tyle tylko, że większość jest odnowiana niezauważalnie dla nieuzbrojonego oka.

Nie dotyczy to oczywiście zegarków "budżetowych", typu Delbana czy Atlantic, bo dla nich taka renowacja tarczy jest zwyczajnie nieopłacalna.

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym się zastanowił nad nowym makijażem dla niego. Koperta wydaje się być w bardzo dobrym stanie, ale niestety tarcza jest nieco styrana i psuje nieco cały obraz.

Fajny zegarek, Krzysztof! Gratuluje nabytku :)

Nie jestem zwolennikiem renowacji, ale z tą tarczą zegarek jednak bardzo traci i myślę, ze coś trzeba zrobić. Krok pierwszy - spróbować oczyścić i sprawdzic, co da się zrobić. Drugi - rozejrzeć się za oryginałem, jesli czas Cię nie goni. Trzeci - wiadomo ;)

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za Waszą namową spróbuję podczyścić tarczę choć obawiam się, że niewiele to da.... ale spróbować zawsze warto!

Rzadki model, warto dać mu szansę na "drugie życie"

Poszukać tarczy na zatoce albo podpytaj naszego forumowego guru od jlc

Szkoda, że Rafał już nie udziela się na forum

Edytowane przez ksylo1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Męczy mnie ta kwestia renowacji, czy ktoś ma jakieś doświadczenie i może polecić zakład, który sobie z tym poradzi?!

Oczywiście zdaję sobie sprawę, iż renowacja nie zawsze musi być udana....

Chyba, że znajdzie się amator, który woli taki stan zegarka...

Edytowane przez ksylo1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Męczy mnie ta kwestia renowacji, czy ktoś ma jakieś doświadczenie i może polecić zakład, który sobie z tym poradzi?!

Żeby nie być posądzonym o płatną protekcję, ;) nie polecę tym razem kolegę z mojego miasta, a ten zakład mogę również polecić z czystym sumieniem, bo widziałem na żywo wiele tarcz odnowionych przez niego, jak i korzystałem z usług:

http://causemann-zifferblaetter.de/

Piotr Ratyński

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzieś już czytałem o tej firmie i jej rewelacyjnych efektach.

Niestety podobno bardzo głęboko sięga do kieszeni, ale jakość kosztuje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu przyszła z serwisu:)

omega seamaster cosmic 165.0023 1967r. cal. 552

doprowadzenie jej do stanu używalności zajęło jakieś 2 miesiące i sporo kasy ale mam pewność że wszystko jest oryginalne i sporo części jest nowych.

zegarek nie był w żadnej renowacji- oryginalny stan

omegacosmic.jpg

p1302496.jpg

p1302495.jpg

p1302493.jpg

p1302492.jpg

p1302491.jpg

Edytowane przez CIESLUT

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękny zegarek, mój ulubiony rodzaj tarczy - klasyka.

Gratulacje.

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisz proszę co wnim pozmieniałeś, robiłeś coś z tarczą ?

Stan zajedwabisty! :rolleyes:

Jeszcze w stalaku!

Gratki i pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tarcza była tylko przedmuchana z kurzu

szkło nowe

koronka nowa

obie części wałka nowe

tubus nowy jeśli dobrze pamiętam że tak się to nazywa

i dziwna sprawa bo sprężyna była załamana w jednym miejscu a w drugim całkowicie pękła wiec sprężyna jest nowa

wszystkie części oryginalne z serwisu

kopertę lekko przepolerowałem i zostawiłem rysy bo podczas noszenia i tak znajdą się kolejne a nie chciałem uzyskać efektu jak połowa omeg na allegro - świeci się jak psu ... a krawędzi brak:)

mechanizm oczywiście pełen serwis- wg zegarmistrza przez 8 dni zrobił +40s

zegarek prawdopodobnie uratował fakt, że była zaniedbana, uszkodzona i długo leżała

Edytowane przez CIESLUT

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I to się nazywa fachowe podejście do zagadnienia.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziękuję i pozdrawiam

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde wszyscy kupują Cosmici, ja też kupiłem ale czekam juz 2 miesiac jak przyleci :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

trzeba trzymać kciuki aby doleciał

OMEGA SEAMASTER 300M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko podziwiać

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze jest jak nie trzeba podejmować ciężkich decyzji :)

zdjeciemm.jpg

Tym samym parkingowiec choć rzadki jest na sprzedaż, jeżeli znajdzie sie chętny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze jest jak nie trzeba podejmować ciężkich decyzji :)

zdjeciemm.jpg

Tym samym parkingowiec choć rzadki jest na sprzedaż, jeżeli znajdzie sie chętny...

gratuluje Krzysztof,fajny zegar.......

Pozdrawiam, Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy nabytek wylicytowany od jednego z forumowiczów z Lublina ;) (czego licytując nawet nie zauważyłem), koperta stalowa, > 34 mm bez koronki, szkło mineralne, nieznany mi mechanizm na 10kamieniach:

2013-02-05%252015.03.28.jpg

2013-02-05%252015.05.58.jpg

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój nowy nabytek Gazomierz Dugena. /tylko ten pasek mnie nie powala-co byście zaproponowali aby zachować klimat/

dugenajumpinghouerautom.jpg

Edytowane przez viki_gte

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi