Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
cytochrom

Nasze nowe nabytki vintage

Rekomendowane odpowiedzi

Fajna sztuka, klasyk. Ten model to jeden z najładniejszych Tissotów, trzeba przyznać. I na żywo jeszcze zyskuje.

Może napisz co to za zegarmistrz taki babrała, to będziemy omijać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tissot PR 516GL Automatic "Rocket Watch" rocznik - mimo że nie wygląda - 1968.

Po wizycie u zegarmistrza niestety nieco ucierpiały wskazówki... Bez komentarza.

Filmik reklamowy:

Bardzo fajny zegar - drogie sa 516? Jaki przedział cenowy ?

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za miłe słowa :)

Fajna sztuka, klasyk. Ten model to jeden z najładniejszych Tissotów, trzeba przyznać. I na żywo jeszcze zyskuje.

Może napisz co to za zegarmistrz taki babrała, to będziemy omijać.

Nie chciałbym robić mu antyreklamy - z radzieckimi czasomierzami i starą Delbaną poradził sobie bez problemów. Jest to człowiek z niemałym doświadczeniem i nie najgorszą renomą.

Ten Tissot jest dość nietypowy - kobitka, która tam pracuje na dzień dobry krzyknęła, że brakuje lunety. Musiałem jej wytłumaczyć, że tak ma być. Oboje byli mocno zdziwieni. Nigdy wcześniej nie widzieli tego modelu. Poza tym na cyferblacie nie ma indeksów - są one razem z ringiem zamocowane w szkiełku. I to rozwiązanie nie przypadło zegarmajstrowi do gustu :) Trochę się z tym namęczył, bo wskazówki zahaczały o indeksy. Dlatego też musiał je trochę podgiąć :/ Ot futurystyczna wizja Tissot'a końca lat 60. :)

Bardzo fajny zegar - drogie sa 516? Jaki przedział cenowy ?

Z tego co pamiętam, ten egzemplarz wylicytowałem za ok. 600 zł, czyli nie tak strasznie. Widywałem inne, może trochę w lepszym stanie nawet za 1000-1400 zł.

P.S. Jeszcze werk (opcja nr 1 z pozłacanym wahnikiem): http://www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?10&ranfft&&2uswk&Tissot_784_2

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem takiego z niebieską tarczą, i powiem że na żywo fajny zegar, jednak wkurzała mnie bransoleta(ogniwa całe połaczone z pustymi). Wyrwać można go nawet za 400zł, kwestia szukania i późniejszczego polerowania itd...

Żeby nie być gołosłownym:

id2y.jpg

Edytowane przez Kolak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wkurzała mnie bransoleta(ogniwa całe połaczone z pustymi).

Właśnie to mi się w niej podoba. Jest ciężka, solidna a do tego elastyczna i bardzo dobrze dopasowuje się do ręki.

Walter_87 - gratulacje . Super zegarek.

Dzięki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Walter_87 

OK, rozumiem :)

Co by nie mówić, zegarek wygląda dobrze.

@Kolak

Jak na mój gust, to ta bransa rzeczywiście jest pewnym minusem. Gdyby to miało normalne uszy, to na pasku zegarek byłby jeszcze lepszy.

Edytowane przez hrabia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Była też i taka wersja.

Jako ciekawostkę napiszę, że oglądając "Czterdziestolatka" wypatrzyłem dokładnie taki zegarek na nadgarstku inż. Stefana Karwowskiego.

post-35535-0-10017500-1387749337_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta lepsza, na pachu rajdowym by było ideolo, na bransie rajdowej jest też nieźle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Tisocik ekstra i te pekary nie wspominając o bransie. :)

Bransa z lat 70 i prawdę mówiac latem nad Wisełką na plaży dopiekała w rąsie. :(

Mam ci takową zaczepioną co prawda do innego budzika ale w tym zestawie też razem konweniują. ;)

To tez przedstawiam Panom ten zestawik. :)

post-63153-0-90081600-1387755437_thumb.jpeg

post-63153-0-84939300-1387755454_thumb.jpeg

post-63153-0-17487100-1387755471_thumb.jpeg

post-63153-0-15202500-1387755493_thumb.jpeg

post-63153-0-65426500-1387755513_thumb.jpeg

<p>Czasem lec-e w gruchy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to teraz takiego jak w 40latku muszę mieć !

Edytowane przez sneer

Omega Speedmaster 105.002, Rolex GMT 1675, Zenith El Primero A384, Tag Heuer Monaco cal12, Heuer Montreal cal12, Breitling Long Playing, Certina Chronolympic cal234, Zenith Defy Subsea 600mt, Breitling Chronomatic... parę, ...i sam nie wiem kiedy to się skończy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Była też i taka wersja.

Jako ciekawostkę napiszę, że oglądając "Czterdziestolatka" wypatrzyłem dokładnie taki zegarek na nadgarstku inż. Stefana Karwowskiego.

Wydaje mi się, że inż. Karwowski chyba jednak nie miał takiego Tissota. Co prawda bransoleta tylko podobna (w tamtych latach wiele było takich), ale czy to ten sam zegarek (tylko taką fotkę znalazłem)?

http://www.plotek.pl/plotek/56,79592,11222312,Stefan_Karwowski_z__Czterdziestolatka_,,5.html

W którymś odcinku zegarek ten przypominał mi albo atlantica albo jakiś ruski czasomierz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cyma Navistar automat....

icft.jpg

b1cm.jpg

sl7u.jpg

rxo5.jpg

t2k1.jpg

n89y.JPG

Edytowane przez sneer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale się rozszalałeś :) . Piękny Tisot, ciekawy Atlantic i teraz Cyma w super stanie. Gratuluję. Miło tak oglądać, ładne zegarki w super stanie, a do tego jeszcze pudełka. 

Edytowane przez zasadas

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. dziś przyjechały. skantic w stanie bardzo dobrym jak na lata. niestety nie działa . zobaczymy co i jak. olma również nie działająca. jak dla mnie świetne nabytki. niestety w olmie podobnie jak większymnivrelu którego posiadam koperty w bardzo złym stanie. co myślicie zostawić w takim stanie jak jest czy może chromować? z jednej strony mają swój charakter a jak się będą błyszczały na tle troszkę beżowej od starości tarczy to już chyba nie to samo. przepraszam za jakość zdjęć. w rzeczywistości tarcza skantica wygląda jak nowa

post-41580-0-98358000-1387829044_thumb.jpg

post-41580-0-43049400-1387829053_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładne nabytki. Daj zdjęcia mechanizmów.Skantica bym nie ruszał ale Olma ma zjechaną kopertę i koronkę.Po zdjęciu szkiełka będzie można ocenić tarczę.

Gratulacje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Jeżeli Skantic do pudełka, to może zostać na bransolecie, ona tez z tego okresu.

Ale jeśli ktoś go będzie używał, doradzam zmianę na pasek, bo niszczy kopertę,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skantic wygląda przepięknie ale muszę zrobić lepsze zdjęcia żeby Wam to pokazać . Wydaje mi się że jest to wersja damska choć kurczę nie do końca . albo taka mała męska albo większa damska ? Jeżeli chodzi o Olmę to mam mieszane uczucia czy chromować kopertę czy nie. tarcza ładna bez nalotów czy wyprysków. Po założeniu nowego szkiełka lub przepolerowaniu obecnego a wydaje się że jest chyba oryginalne bo na bokach jest zgodne z linią koperty zostanie tylko włąśnie decyzja co zrobić z kopertą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w dziale szwajcarskich dodałem jeszcze 2 inne nabytki atlantica d-line i roamera searocka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

proszę bardzo. w olmie jest to chyba as 1287 lub 1497 . nie wiem czy oryginalny czy może brak mu znaczeń olma i szlifów. taki znalazłem na bidfun.  w olmie wskazówki mają granatowe wykończenie które fajnie błyszczy. a jeśli chodzi o Skantica nie mam pojęcia. na bransolecie jest napis "made in switzerland  i ancier inox"

post-41580-0-21335400-1387881076_thumb.jpg

post-41580-0-17194900-1387881087_thumb.jpg

post-41580-0-89195900-1387881096_thumb.jpg

post-41580-0-55196100-1387881105_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość xylog

Wtedy (lata 50-te) był jeszcze rozmiar "młodzieżowy", na pewno to nie jest damka, kobiety wtedy nie nosiły tak "dużych" zegarków.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiś czas temu trafiła w me ręce taka Rodania , lecz muszę jeszcze uzupełnić jej dwa braki ( tylny dekiel i kominek)

post-48480-0-42692000-1387888332_thumb.jpg

post-48480-0-29059500-1387888359_thumb.jpg

post-48480-0-37962200-1387888380_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chrono Atlantica z lat 50 na landeronie 48

r0vx.jpg

v5pi.jpg

j31v.jpg

or8d.jpg

zmfo.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi