Gregory_70 512 #4701 Napisano 8 Marca 2014 To, że nie stalowa, to już mamy za sobą, ale mam wobec tego pytanie, czy często spotykaliście się, a jeżeli tak to w jakich markach, modelach z kopertami chromowanymi ale "szczotkowanymi"?Tu masz przykład chromowanej koperty w wykończeniu "szczotkowym", ciężko znaleźć różnicę w stosunku do stali http://allegro.pl/certina-swiss-made-super-i4007025434.html 0 Only vintage .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #4702 Napisano 8 Marca 2014 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
borewicz07 140 #4703 Napisano 8 Marca 2014 Dodam jeszcze czechosłowackiego Prima. Niektóre koperty z lat 70-tych tego producenta też tak miały. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pg 3 #4704 Napisano 8 Marca 2014 Bardzo dobra firma z tradycjami , współpracująca z zenithem ( mozna w movado znaleźć mechanizmy zenitha włącznie z EL Primero jak i na odwrót w zenithach mechanizmy od movado) Moim zdaniem to BYŁA b. dobra firma. Niestety teraz to tylko jedna z wielu, po części wypuszczająca masówkę i nie próbująca nawet wnosić coś własnego do branży. Głównie bazuje na dawnej renomie i liniach wzorniczych.Okres, gdy Movada np. miało (liczne!) własne, wysokiej klasy mechanizmy już dawno minął, jak równiez sporo lat temu zakończyła się wspominana ścisła współpraca z Zenithem, kiedy to przede wszystkim pod marką Movado sprzedawano w USA konstrukcje Zenitha, ale wymiana nie była calkiem jednokierunkowa. Także pod firmą Zenitha pracowały (wprawdzie nie tak liczne) konstrukcje Movado, co ciekawe, bywały przypadki, gdy pewne werki Movado (np. AF 405) wykorzystywane były tylko i wyłącznie przez Zenitha, a nie przez ich macierzystą wytwórnie.Na szczęście opisywany zegarek pochodzi jeszcze z tego "dobrego" okresu Movado. 0 zegarek> 1.000 $ =podatek od snobizmu;-)Noszone m.in.GP,IWC,Zenith,SeikoGQ,GP,Movado,Omega,Longines,Eterna,Vulcain,Rado,Wittnauer,Bulova,Hamilton,Cyma,Doxa,Gruen,Tissot,Helvetia,Onsa, itd.,Polacy,Niemcy,sowieci itd..>200 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
hrabia 72 #4705 Napisano 9 Marca 2014 Taka kolej losu... Warto spojrzeć na to, co robione jest teraz pod marką Enicar... Kiedyś zacna fabryka, teraz ktoś kupił nazwę i tłucze przeciętniactwo. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
13lesiu 958 #4706 Napisano 10 Marca 2014 Trafiła się taka oto DreffA koronka nieorginalna a poza tym cyka ładnie i dokładnie, tarcza do mycia.Podpowiedzcie co to za werk bo nie mogę odczytać pod balansem? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #4707 Napisano 10 Marca 2014 (edytowane) Jak dla mnie to bardzo podobny do Ety 1100, ale sądzę, że za chwile ktoś bardziej kompetentny zweryfikuje moje przypuszczenia. Edytowane 10 Marca 2014 przez zasadas 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość xylog #4708 Napisano 10 Marca 2014 A tam nie jest napisane 1080?Mam mały ekran, ale tak mi to wygląda. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
13lesiu 958 #4709 Napisano 10 Marca 2014 Jacek ma rację 1080 a symbol jest tak wybity,że musiałbym balans zdemontować żeby odczytać 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #4710 Napisano 10 Marca 2014 Bo Jacek zawsze ma rację . A tak w ramach darmowych lekcji jedno pytanie. 1100 jest 12" a 1080 ma 10,5" i oczywiście pozostałe wymiary adekwatnie mniejsze. Czy prócz wymiarów można dostrzec jakieś inne różnice? 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
13lesiu 958 #4711 Napisano 10 Marca 2014 Czyli to ETA? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość xylog #4712 Napisano 10 Marca 2014 Stasiu, ponoć rozmiar nie gra roli 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #4713 Napisano 10 Marca 2014 Ha, ha, ha, ale śmieszne . Ja tu w niecierpliwości wielkiej czekam na wskazówki co do szczegółów różniących te mechanizmy, a kolega twierdzi, zresztą bardzo słusznie, że .."rozmiar nie gra roli".. Pewnie to prawda, bo różnica w kalibrach to około 4 mm . 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OmegaDeVille 59 #4714 Napisano 10 Marca 2014 Nowy nabytek:) Kupiłem go za 20$ na bazarze:) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OmegaDeVille 59 #4715 Napisano 10 Marca 2014 I werk:) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #4716 Napisano 10 Marca 2014 Ha, ha, ha, ale śmieszne . Ja tu w niecierpliwości wielkiej czekam na wskazówki co do szczegółów różniących te mechanizmy, a kolega twierdzi, zresztą bardzo słusznie, że .."rozmiar nie gra roli".. Pewnie to prawda, bo różnica w kalibrach to około 4 mm . Staszku, ale wiesz, kto twierdzi, że rozmiar nie ma znaczenia Nowy nabytek:) Kupiłem go za 20$ na bazarze:) Wracaj już, bo całą Argentynę wykupisz! Wiesz ile za nadbagaż zapłacisz???Gratulacje :) 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #4717 Napisano 10 Marca 2014 Co bym teraz już nie napisał, to i tak w plecy . Tylko pogrążyć się jeszcze bardziej mogę, wiec pomijając dyskusję o kalibrach i technice, oczywiście zegarkowej powrócę do pytania o pozostałe różnice pomiędzy 1100 a 1080? 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OmegaDeVille 59 #4718 Napisano 10 Marca 2014 Artur - juz wróciłem....i smutno mi - tęsknię do o pchlego targu 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #4719 Napisano 10 Marca 2014 (edytowane) Co bym teraz już nie napisał, to i tak w plecy . Tylko pogrążyć się jeszcze bardziej mogę, wiec pomijając dyskusję o kalibrach i technice, oczywiście zegarkowej powrócę do pytania o pozostałe różnice pomiędzy 1100 a 1080? Głównie chyba różnice w (tfu!!) rozmiarze Może któryś z forumowych zegarmistrzów zna bliższe szczegóły? Artur - juz wróciłem....i smutno mi - tęsknię do o pchlego targu Zazdroszczę podróży. Od dawna marzą mi się tamte rejony... Edytowane 10 Marca 2014 przez chronofil 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
OmegaDeVille 59 #4720 Napisano 11 Marca 2014 Są naprawdę piękne. I niczego nie brak - wino, kobiety, i zegarki 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #4721 Napisano 11 Marca 2014 (edytowane) Taaaak! Bywają piękne, kobiety i zegarki I takiego sobie ustrzeliłem na pewnym straganie, zarzynając się okrutnie oczywiście po cichaczu przed księgową!!! A co mi tam, żyje się raz zawsze trochę się z nim pośmiga. I co najważniejsze!Pasuje na moją cienką witkę. Edytowane 11 Marca 2014 przez lec 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #4722 Napisano 11 Marca 2014 @Lec - to oryginał, czy replika? 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Robredo 21 #4723 Napisano 11 Marca 2014 Dla księgowej - replika 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #4724 Napisano 11 Marca 2014 Zegarek fajny,wpier..l w domu murowany Lechu.....ale zaraz wakacje 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #4725 Napisano 11 Marca 2014 Gratuluję,fajnie tak, przechodząc obok "straganu" nagle zdecydować się i kupić sobie Rolexa, nawet jeśli z tego powodu "księgowa" będzie niezadowolona. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach