zasadas 5084 #5626 Napisano 9 Lipca 2014 Ciekawy kształt, a niebieska tarcza to mój ulubiony kolor. Gratulacje 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dar 33 #5627 Napisano 9 Lipca 2014 Dzięki dzięki. Ot taka elektroniczna przedkwarcowa ciekawostka. To już kolejny przygarnięty z niebieską tarczą. Trzeba będzie otworzyć galerię (fotograficzną) z niebieskimi zegarkami 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wasyl 730 #5628 Napisano 9 Lipca 2014 bardzo ładna certina! przypomnę tylko, że topic "blues brothers" jest już w galerii, więc dołączaj kolejne fotki Pozdrawiam, 0 WasylMam różne zegarki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
puma 229 #5629 Napisano 10 Lipca 2014 Witam.Zakupiłem oto takiego „żołnierzyka”. O firmie, co nieco już poczytałem, ale proszę o pomoc w identyfikacji mechanizmu. Chciałbym się dowiedzieć, z jakiego okresu pochodzi zegarek.Nikt mi nie pomoże? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dar 33 #5630 Napisano 10 Lipca 2014 bardzo ładna certina! przypomnę tylko, że topic "blues brothers" jest już w galerii, więc dołączaj kolejne fotki Pozdrawiam,Dzięki za miłe słowa. Bardzo się cieszę, że Certina przypadła do gustu. A fotki wrzucę, jak będzie po spa. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Narfas 62 #5631 Napisano 10 Lipca 2014 (edytowane) Witam.Zakupiłem oto takiego „żołnierzyka”. O firmie, co nieco już poczytałem, ale proszę o pomoc w identyfikacji mechanizmu. Chciałbym się dowiedzieć, z jakiego okresu pochodzi zegarek. Werk ma układ popularny jakoś tak od lat '30 do lat '50. Najbardziej popularne firmy robiące takie werki to FHF (np. FHF 30, FHF 50) oraz Adolf Schild (np. AS 340). Było tego znacznie więcej.Wykończenie tego konkretnego werku wskazuje moim zdaniem na produkcję Venus/Alpiny. Podobnie wykańczane werki są też spotykane w produkcjach firm niemieckich mniej lub bardziej powiązanych z Alpiną (Dugena, UROFA), ale wszystko koniec końców i tak sprowadza się do Venus.Ten werk ma już dodany mostek do centralnej sekundy, co może sugerować drugą połowę lat '40 lub wczesne lata '50.Wygląd zegarka może sugerować i lata '30, ale West End był, powiedzmy, wyjątkowo konserwatywny estetycznie. To uwagi tak na szybko i nie będę się przy nich upierał, może wypowie się ktoś bardziej kompetentny. pozdrawiamNarfas Edytowane 10 Lipca 2014 przez Narfas 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mayor 225 #5632 Napisano 10 Lipca 2014 Uni-compax z początku lat 40 z napędzany bardzo rzadkim Landeronem 39 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lobuz1 3 #5633 Napisano 11 Lipca 2014 nowy, który niezmiernie cieszy 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mmiodek 1 #5634 Napisano 11 Lipca 2014 Mayor - co zrobiłeś z resztą werku? Lobuz - zazdroszczę, taka Unitra to moje marzenie... zresztą jest wiele uroczych diodowców: http://www.theledwatch.com/watches 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lobuz1 3 #5635 Napisano 11 Lipca 2014 Dzięki, ale to ciężki typ do fotografowania i pokazania na foto, która jest godzina heh 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wasyl 730 #5636 Napisano 11 Lipca 2014 oj tak. bardzo wstydliwy w pokazywaniu godziny do zdjęcia 0 WasylMam różne zegarki Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lobuz1 3 #5637 Napisano 11 Lipca 2014 (edytowane) Do nadgarstowego zdjęcia poprosiłem żonę o pomoc bo to było niewykonalne solo Edytowane 11 Lipca 2014 przez lobuz1 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory_70 512 #5638 Napisano 12 Lipca 2014 (edytowane) Po czterech miesiącach intensywnego polowania udało mi się wreszcie " trafić " OMEGĘ Electronic Chronometer F300 Hz na mechanizmie kamertonowym, stan bliski ideału i cena akceptowalna, rozmiar 37 mm bez koronki, oryginalny pasek i klamra, czego pragnąć więcej ? I znowu mam dylemat, na rękę za ładny i paska szkoda, w pudełku znowu będzie mi brzęczał . Edytowane 12 Lipca 2014 przez grig1970 0 Only vintage .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gniewko 115 #5639 Napisano 12 Lipca 2014 Super Omega strasznie chodzi za mną właśnie jakiś cudak na kamertonie. Ale ciągle jak już coś mam na oku to kupuje coś innego 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #5640 Napisano 12 Lipca 2014 Śliczna, stanowczo na nadgarstek. Szkoda- takiej trzymać w pudełku. Gratulacje. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arcicorci 19 #5641 Napisano 12 Lipca 2014 cos jest nie tak ze zdjeciami bo ich nie widze 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gregory_70 512 #5642 Napisano 12 Lipca 2014 Poprawiłem linki, dziwne bo na kompie zdjecia sa widoczne. 0 Only vintage .... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walter_87 6347 #5643 Napisano 12 Lipca 2014 Mój ostatni vintage'owy nabytek - La Rochette - w świetnym stanie, jak na ok. 80 lat. 0 KMZiZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Master Yoda 2171 #5644 Napisano 12 Lipca 2014 Walter87-fajna tarcza. 0 Pozdrawiam, Marek Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walter_87 6347 #5645 Napisano 12 Lipca 2014 Dzięki! Tarcza absolutny ideał - wszelkie kropki to jakieś paprochy i refleksy na szkiełku. Zastanawiam się, gdzie on się uchował w takim stanie. 0 KMZiZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Narfas 62 #5646 Napisano 12 Lipca 2014 Rochette to w ogóle jakaś zagadka. Zaskakująco sporo się ich pojawia na licytacjach (głównie kieszonek, ale naręcznych też), w świetnych stanach i umiarkowanych cenach, a o samej firmie niewiele wiadomo. pozdrawiamNarfas 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lec 61 #5647 Napisano 13 Lipca 2014 Ładny ten medalik ale bez łańcucha,to po kieszeniachgo będziesz targał. Jak nic trzecie jajow spodniach! Panienki będąCię obcinać a ślubna,wściekać. 0 <p>Czasem lec-e w gruchy Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Walter_87 6347 #5648 Napisano 13 Lipca 2014 (edytowane) Łańcuch jest przy Schaffhausen'ie. Bardziej zasługuje Niech obcinają! Ślubnej jeszcze nie posiadam - kandydatkę owszem Edytowane 13 Lipca 2014 przez Walter_87 0 KMZiZ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zasadas 5084 #5649 Napisano 13 Lipca 2014 Delbana z rzadkim w tych zegarkach mechanizmem Unitas 600 z dolna sekundą w pozłacanej kopercie w przyzwoitym oryginalnym stanie. 0 "You may delay but time will not" Benjamin Franklin Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
borewicz07 140 #5650 Napisano 14 Lipca 2014 To chyba rzadkość? Delbana z dolnym sekundnikiem. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach