chronofil 133 #1326 Napisano 24 Listopada 2011 Wygląda że to niemiec bo znalazłem taką firmę założoną w 1950 roku Z. Bardos, Titanic-Uhrenfabrik Armbanduhren, Wecker, Taschenuhren; Pforzheim, Deutschland; registriert am 26.8.1950 podaje link Titanic do strony gdzie podane jest przykładowe logo co prawda o nazwie Titania ale czcionka jakby ta sama a nazwisko Bardos mogłoby tłumaczyć tą literę B obok koniczynki choć to tylko moje domysły. Dzięki. Patrzyłem na Mikrolisk i jakoś mi uciekło... Na jakimś niemieckim forum też znalazłem parę słów o Titaniku Faktycznie uszy ma smieszne! Fajny ten twoj Titanic. Ciekawe czy wymiary ma wprost proporcjonalnie do nazwy Wymiary, jak na dzisiejsze standardy są niewielkie, ale w latach 50-tych to był kawał zegarka. Średnica 35mm bez koronki, a długość z uszkami 45mm. Bezel jest wąski, więc optycznie wygląda na całkiem spory. ładny ten Titanic widziałem go mimochodem i przyznam się szczerze, że zawiesiłem na nim oko gratuluje jest naprawdę ciekawy dla mnie to Tissot i Titanic w jednym Dzięki Widzę, że Ciebie nakręciło na chronografy. Gratuluję nabytków! 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
crimen 0 #1327 Napisano 26 Listopada 2011 Dotarła do mnie wczoraj taka duża (38mm)i umęczona życiem ale wciąż na dobrym chodzie dosia. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary 78 #1328 Napisano 27 Listopada 2011 Dotarła do mnie wczoraj taka duża (38mm)i umęczona życiem ale wciąż na dobrym chodzie dosia.bardzo fajna widać, że to leciwa babcia ale o renowacje koperty myślę, że można się pokusić...wtedy będzie to fajny egzemplarz na poduszkę moim zdaniem 0 Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
crimen 0 #1329 Napisano 27 Listopada 2011 bardzo fajna widać, że to leciwa babcia ale o renowacje koperty myślę, że można się pokusić...wtedy będzie to fajny egzemplarz na poduszkę moim zdaniem dziękuje za miłe słowa o babci renowacje koperty zrobię na pewno połączoną z jej naprawą bo teleskopy są stałe i jeden jest ułamany więc albo ktoś mi to naprawi podczas renowacji albo trzeba by je usunąć i wykonać otwory pod zwykłe teleskopy. Zaglądnąłem pod balans i jest tam oznaczenie C14 ale nie znalazłem nic na temat takiego mechanizmu wpisując w wyszukiwarkę na stronie ranffta. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary 78 #1330 Napisano 27 Listopada 2011 dziękuje za miłe słowa o babci renowacje koperty zrobię na pewno połączoną z jej naprawą bo teleskopy są stałe i jeden jest ułamany więc albo ktoś mi to naprawi podczas renowacji albo trzeba by je usunąć i wykonać otwory pod zwykłe teleskopy. Zaglądnąłem pod balans i jest tam oznaczenie C14 ale nie znalazłem nic na temat takiego mechanizmu wpisując w wyszukiwarkę na stronie ranffta.Wrzuć fotkę mechanizmu to szybciej znajdziemy odpowiedź n pytanie co ja napędza 0 Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
crimen 0 #1331 Napisano 27 Listopada 2011 (edytowane) Wrzuć fotkę mechanizmu to szybciej znajdziemy odpowiedź n pytanie co ja napędza fotka marna bo ciemno i musiałem wspomóc się lampą ale może ktoś rozpozna jaki babcia ma rozrusznik. mam jeszcze prośbę czy możesz mi podpowiedzieć czy warto kupić taką starą kostkę Ebel zadałem pytanie w odpowiednim dziale tzn zapytania przed zakupem ale nikt nie odpowiedział niestety. Tytuł postu "stara kostka Ebel". Przepraszam ze proszę tutaj. Edytowane 27 Listopada 2011 przez crimen 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #1332 Napisano 27 Listopada 2011 To jest modyfikowana przez Doxę ETA-942 o rozmiarze 11,5 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
crimen 0 #1333 Napisano 28 Listopada 2011 To jest modyfikowana przez Doxę ETA-942 o rozmiarze 11,5Dziękuje za podpowiedź. Czy sam rozmiar mechanizmu też mógł-być modyfikowany bo zaglądnąłem pod balans dokładniej i nad oznaczeniem C14 jest zapis 11 1/4. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #1334 Napisano 28 Listopada 2011 Dziękuje za podpowiedź. Czy sam rozmiar mechanizmu też mógł-być modyfikowany bo zaglądnąłem pod balans dokładniej i nad oznaczeniem C14 jest zapis 11 1/4. Były wersje 10,5''', 11,5''' a skoro u Ciebie jest 11,25''' to zapewne i taka była 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ch_arkadiusz 0 #1335 Napisano 6 Grudnia 2011 ja mam coś takiegoodgrzebałem i się zastanawiam co to jak toBy ch_arkadiusz at 2011-12-06By ch_arkadiusz at 2011-12-06 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
whb 9 #1336 Napisano 6 Grudnia 2011 ja mam coś takiegoodgrzebałem i się zastanawiam co to jak to... Będzie łatwiej jak doślesz lupę. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość xylog #1337 Napisano 6 Grudnia 2011 Pewnie w aparacie masz tryb makro - zwykle taki symbol kwiatka, spróbuj w takim trybie zrobić zdjęcia.I dobrze byłoby spróbować go otworzyć. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ch_arkadiusz 0 #1338 Napisano 6 Grudnia 2011 idzie lupaBy ch_arkadiusz at 2011-12-06By ch_arkadiusz at 2011-12-06By ch_arkadiusz at 2011-12-06 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #1339 Napisano 6 Grudnia 2011 W zasadzie odpowiedź masz na zdjęciach Junhans z wczesnych lat 70tych na werku własnym 620.52, którego charakterystykę masz TUTAJCałkiem fajny i widac, ze ładnie zachowany. Koronka tylko cos mu odstaje. 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ch_arkadiusz 0 #1340 Napisano 6 Grudnia 2011 (edytowane) dziękuje bardzokoronkę odciągnąłem a normalnie jest wciśnięta tak jak powinna być w sumie myślałem, że wyląduje na allegro ale jak się wie coś więcej już to żal i smutek jeszcze raz dziękuje za szybką interwencję.ciekawe czy reszta jest taka oryginalna Edytowane 6 Grudnia 2011 przez ch_arkadiusz 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
.misha. 10 #1341 Napisano 7 Grudnia 2011 nowy nabytek: kilka fotek dodałem do galerii: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/67391-breitling-chronograph-vintage/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dabro 0 #1342 Napisano 7 Grudnia 2011 a ja właśnie zakupiłem za 5 dych coś takiegoZegarek Ancre D U V 15 Rubis Duble 20 mikron KrabAle w necie nic nie mogę o tym znaleść, może mi ktoś pomóc ? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dabro 0 #1343 Napisano 7 Grudnia 2011 jeszcze Werk 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
armian 10 #1344 Napisano 7 Grudnia 2011 (edytowane) eh... Kiedyś to robili Chronografy - Piękna sztuka! Na werku od Venus'a? dabro - jego werk to prawdopodobnie 15 kamieniowy PUW 500 - Lata 40-50. Edytowane 7 Grudnia 2011 przez armian 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #1345 Napisano 7 Grudnia 2011 a ja właśnie zakupiłem za 5 dych coś takiegoZegarek Ancre D U V 15 Rubis Duble 20 mikron KrabAle w necie nic nie mogę o tym znaleść, może mi ktoś pomóc ?Producent najprawdopodobniej Friedrich Karl Schmitz z Koblencji w Niemczech 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dabro 0 #1346 Napisano 7 Grudnia 2011 jeszcze Werk Nie wiem, jestem "leszczyk" jeśli chodzi o stare zegarki, dopiero się ucze, czytam Was na formu i w zachwycie postanowiłem, że zmienie nowoczesnego Timexa na jakiś Vintage. w przypływie tego postanowienia zakupiłem tego oto na Allegro.Mam zamiar go oddać w dobre ręce by go przywróciły do stanu używalności... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wolfik 0 #1347 Napisano 7 Grudnia 2011 Masz żonę .... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chronofil 133 #1348 Napisano 7 Grudnia 2011 Gratuluję Kolegom nowych nabytków!Mnie tez ostatnio trochę przybyło. Zacznę od modelu Movado, za którym od dawna się rozglądałem. Model z giloszowaną tarczą chromowaną a może z polerowanej stali (jeszcze nie zbadałem ). Cieniutki (8mm ze szkłem) z fajnymi uszkami, w kopercie ze stali. Średnica 34,5mm ale wyglada na większy. W środku bardzo lubiany przeze mnie automat odbojowy - własny werk MOVADO 115 z wczesnych lat 50-tych. W tamtym czasie najcieńszy automat 0 Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość xylog #1349 Napisano 7 Grudnia 2011 Piękny. I tarcza i mechanizm. Kształt wahnika rewelacja 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
.misha. 10 #1350 Napisano 7 Grudnia 2011 @chronofil - fajny bumperek 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach