PatrykMaslana 488 #13851 Napisano 30 Października 2023 (edytowane) 23 godziny temu, Kacperek_77u napisał(-a): Ten jest już raczej bez stop sekudny czyli na 2214 Stop sekudnę miały komandirskie na 2234 (uwaga, najstarsze egzemplarze miały oznaczenie 2214 gdyż jeszcze w systemie cal. Nie był ustalony numer dla takiej komplikacji ale tylko komandirskie) GRUBO 🤯 Mogę podać kontakt do gościa który w niskiej cenie sprzedaje własnoręczne paski bardzo dobrej jakości Ślicznie dziękuję za wypowiedź, Kacprze. Czy mógłbyś spojrzeć na moją fotografię werku i upewnić mnie, że to 2214? Zdjęcia w internecie nie są dla mnie tak oczywiste, chociaż faktycznie nie mogę zlokalizować tej dźwigienki od stopsekundy. Z góry dziękuję, pozdrawiam i winszuję pracy, którą wykonujesz jeśli chodzi o zegarki. Edytowane 30 Października 2023 przez PatrykMaslana 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jan 16768 #13852 Napisano 31 Października 2023 To nie nabytek, nie znaleziony na strychu jak rolexy po dziadku, za to schowany i zapomniany. Znaleziony za cokołem starej szafy. Prawdopodobnie po dziadku lub pradziadku. Niebawem pojdzie na serwis. Ps: nie znalazlem takiej kombinacji koperta, wskazówki tarcza w sieci (tarcze z pełną 6 są ale nie zlote, zwykle w stalowej kopercie). Nie mniej całość jest okresowo zgodna a wg numerów produkcja +/- 39 rok 3 @horo_logic_life Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 24164 #13853 Napisano 31 Października 2023 Tarcza malowanka. Koperta ma punce omegi? 0 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jan 16768 #13854 Napisano 31 Października 2023 (edytowane) @eye_lip Filip jaka malowanka ? Ma szczotkowane wnętrze tarczy, gdyby to miała być malowanka to chapeau bas dla kogoś kto robi taki serwis paredziesiąt lat temu i to na poziomie producenta. Dekiel ma punce Omegi. Niestety całość po ponad 60 latach (szacuje mn. na podstawie papierka w jaki była nieszczelnie zawinięta) spędzonych w kurzu / czarnym pyle na cokole szafy jest dosyć brudna. więcej zdjęć (z kalkulatora niestety bo aktualnie nie mam jak zrobić lepszych) Edytowane 31 Października 2023 przez Jan 1 @horo_logic_life Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 24164 #13855 Napisano 31 Października 2023 (edytowane) Normalnie, stara malowanka, kiepska dosyć. Edytowane 31 Października 2023 przez eye_lip 0 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jan 16768 #13856 Napisano 31 Października 2023 (edytowane) już wtedy takie robili? ;-/ wszystko wydaje sie ori, zastanawiam się po co ktoś miałby malować tarczę i to w taki sposób że cyfry są puste i widać na nich szczotkowanie jak w centralnej części tarczy. Gdyby nie aukcja z "idealnym moonem" to dało by się napisać do Omegi i dowiedzieć czegoś więcej ale aktualnie mają zamknięte archiwa przez tę aferę. Edytowane 31 Października 2023 przez Jan 0 @horo_logic_life Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 24164 #13857 Napisano 31 Października 2023 Nie zastanawiaj się za dużo, po prostu masz taki ulepek tarczowy i tyle;) historia jest ciekawa a zegarek z rodziny więc nie ma się co martwić. 1 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lamwoj 334 #13858 Napisano 31 Października 2023 Według mnie polski składak jubilerski. Kula wróży że to 43 rok . Ciekawostką jest natomiast polska punca złota - przedwojenna. Głowa rycerza z trójką . Ot taka pasówka na bogato🙂 , ale jak pisze Filip zegarek wart zadbania i zachowania dla potomnych. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jan 16768 #13859 Napisano 31 Października 2023 20 minut temu, lamwoj napisał(-a): Według mnie polski składak jubilerski. to możliwe, w sumie w Krakowie było kilku znanych jubilerów którzy handlowali też zegarkami (np Cyankiewicz) 25 minut temu, lamwoj napisał(-a): zegarek wart zadbania i zachowania dla potomnych Plan jest na serwis, dobór pasującego paska 19mm i noszenie 1 @horo_logic_life Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5728 #13860 Napisano 5 Listopada 2023 Marzenie żony o starym drewnianym zegarze spełnione Jeeeaaaa !!! 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zadra 1806 #13861 Napisano 5 Listopada 2023 pewnie stary, ale NA PEWNO drewniany. Najważniejsze, że żonka zadowolona. To bezpośrednio przekłada się na komfort życia codziennego 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Paweł Bury. 5728 #13862 Napisano 6 Listopada 2023 6 godzin temu, zadra napisał(-a): pewnie stary, ale NA PEWNO drewniany. Najważniejsze, że żonka zadowolona. To bezpośrednio przekłada się na komfort życia codziennego Tak drewniany cały 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Orzechowski 3538 #13863 Napisano 6 Listopada 2023 25 minut temu, Paweł Bury. napisał(-a): Tak drewniany cały Jak to mówi kolega zegarmistrz: „harmonia jest najważniejsza i trzeba o nią dbać”. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jan 16768 #13864 Napisano 6 Listopada 2023 (edytowane) W dniu 31.10.2023 o 12:19, lamwoj napisał(-a): Ciekawostką jest natomiast polska punca złota - przedwojenna. Głowa rycerza z trójką . z ciekawości poszukałem jakie były wersje puncy i tak: Może się komuś kiedyś przyda. Pozostałe wersje: https://images.app.goo.gl/9YCoev2RQjDsjWA26 Edytowane 6 Listopada 2023 przez Jan 2 @horo_logic_life Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
oszolom 25357 #13865 Napisano 7 Listopada 2023 W dniu 6.11.2023 o 06:47, Paweł Bury. napisał(-a): Tak drewniany cały piękna sprawa :D. mam w sumie flaki ze zbitej "sowy", może coś podobnego warto zmontować 1 Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ekskalibur 895 #13866 Napisano 13 Listopada 2023 (edytowane) Mój dzisiejszy nabytek.Mechanizm tissot & Fils 783.Trzeba mu tylko jakiś ladny paseczek z jaszczurki albo krokodyla kupić.Na nóżkach od strony koronki lekkie wytarcia złocenia,po za tym ładny stan. Edytowane 13 Listopada 2023 przez ekskalibur 9 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
void 176 #13867 Napisano 13 Listopada 2023 Gratulacje. Przy złoceniu przyzwyczaiłem się do wytartej koronki, a tutaj złota. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ekskalibur 895 #13868 Napisano 13 Listopada 2023 (edytowane) Koronka byla trochę wytarta i miała spore luzy,a szczęśliwym trafem miałem tę na wymianę ,więc zmieniłem.Musiałem tylko troszkę skrócić wałek.Koronka jes z uszczelką,więc ciasno chodzi i z pewnością nie przepuści wody Edytowane 13 Listopada 2023 przez ekskalibur 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ekskalibur 895 #13869 Napisano 13 Listopada 2023 To jeszcze pakażę ten ładny mechanizm. 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 24164 #13870 Napisano 13 Listopada 2023 A to mój nowy, na razie pokażę tyle;) 13 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Czolo 1408 #13871 Napisano 14 Listopada 2023 18 godzin temu, eye_lip napisał(-a): A to mój nowy, na razie pokażę tyle;) Nie mogę się doczekać na resztę fotek. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
paul221 39931 #13872 Napisano 18 Listopada 2023 Trafiłem dziś Starta w przyzwoitym stanie. Miałem co prawda nie kupować już radzieckich, ale spodobał mi się 😀. Poza tym, fajnie jest zaopatrywać u swojego zegarmajstra. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
eye_lip 24164 #13873 Napisano 27 Listopada 2023 O taki;) 6 Instagram.com/horlobby.watches Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SLAWEK 01 68795 #13874 Napisano 27 Listopada 2023 33 minuty temu, eye_lip napisał(-a): O taki;) Ma swój klimat, przynajmniej od A do Z oryginalny, a dziś to rzadkość jeśli mówimy o tej marce. 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jan 16768 #13875 Napisano 27 Listopada 2023 niestety smutne wieści co do omegi werk w takim stanie że na ten moment nie opłaca się ruszać (przedwojenni majstrzy posłużyli się w kilku miejscach mn. szelakiem). Werdykt jest taki że albo nosić jak jest dopóki działa i potem się zastanawiać albo szukać werku na zmianę... 0 @horo_logic_life Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach