Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
cytochrom

Nasze nowe nabytki vintage

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Piękny ten Tissot 🥰 Dobry prezent.

Edytowane przez Qba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepsze są prezenty od samego siebie 😄.

Mój zegarmistrza powiedział, że w kolekcji nie może zabraknąć zegarka z Wehrmachtswerk-iem. A bransoleta nie pozwoliła przejść obojętnie.

20250623_131034.jpg

20250623_130928.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

haute horlogerie. powiedzmy, że trochę działa.

567t56t.jpg

8567869789780978gyt.jpg

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, oszolom napisał(-a):

haute horlogerie. powiedzmy, że trochę działa.

567t56t.jpg

8567869789780978gyt.jpg

Stoję na stanowisku, że nawet jednokamieniowe i praktycznie jednorazowe kołki mają wartość kolekcjonerską, bo to kawał historii zegarmistrzostwa, szczególnie szwajcarskiego, tak więc gratulacje.

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Narfas napisał(-a):

Stoję na stanowisku, że nawet jednokamieniowe i praktycznie jednorazowe kołki mają wartość kolekcjonerską, bo to kawał historii zegarmistrzostwa, szczególnie szwajcarskiego, tak więc gratulacje.

pozdrawiam

Narfas

Dzięki. No ja takie wynalazki zbieram od dawna. Nie mam tego dużo, ale jak się trafi za mały piniądz, to biorę.

Creeping like frost. As slow as grave moss. Like drowning in dry oceans of bone dust

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Jeszcze takie coś wyłuskałem. Kwarcowa rewolucja, jakieś lata 80., myślę. Nawet podświetlenie działa. Oprócz tego jakieś złomy jeszcze wpadły, ale głównie damskie.

675m56j98.jpg

Edytowane przez oszolom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobrze Was widzieć po latach obok siebie. Hrabia tu jeszcze walczy z całkowitym upadkiem, wkład Narfasa byłby ogromnym wsparciem.

Jeśli przeżyję i w końcu dadzą mi rentę to może wrócę ... szuflada nienaruszona :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Wojtbar napisał(-a):

Dobrze Was widzieć po latach obok siebie. Hrabia tu jeszcze walczy z całkowitym upadkiem, wkład Narfasa byłby ogromnym wsparciem.

Jeśli przeżyję i w końcu dadzą mi rentę to może wrócę ... szuflada nienaruszona :)

Nie znam kontekstu tej ciekawej wypowiedzi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, marsalus95 napisał(-a):

Nie znam kontekstu tej ciekawej wypowiedzi. 

Zdaje się, że po dłuższej nieobecności wylądowałem na pozycji starej gwardii - tym bardziej, ze towarzystwo się powykruszało i po sekcji wintydżowej hula głównie wiatr. :D

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, kiedyś było dużo żywiej, szczególnie za czasów mojego pierwszego konta :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nosek. jeden z trzech. te lovery w stanie nówka się dość często pojawiają. nie wiem, jaka była tu historia, ale ktoś kiedyś opróżnił magazyn z nimi ewidentnie :D

78b768n797.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, oszolom napisał(-a):

nosek. jeden z trzech. te lovery w stanie nówka się dość często pojawiają. nie wiem, jaka była tu historia, ale ktoś kiedyś opróżnił magazyn z nimi ewidentnie :D

78b768n797.jpg

Ja też kiedyś kupiłem dwa NOSy, ale inne :)

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Walter_87 napisał(-a):

Ja też kiedyś kupiłem dwa NOSy, ale inne :)

pokaż w wolnej chwili, proszę. mi z tym ze zdjęcia wpadły jeszcze 2, takie klasyczniejsze. potem obfocę, jak im szkiełka trochę przepoleruję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, oszolom napisał(-a):

pokaż w wolnej chwili, proszę. mi z tym ze zdjęcia wpadły jeszcze 2, takie klasyczniejsze. potem obfocę, jak im szkiełka trochę przepoleruję.

Takie maluszki. Miały jeszcze zawieszki :)

DSC_4927~2.JPG

DSC_4928.JPG

LOGO12 (Kopiowanie).png  KMZiZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 minut temu, Walter_87 napisał(-a):

Takie maluszki. Miały jeszcze zawieszki :)

DSC_4927~2.JPG

DSC_4928.JPG

Ładny kochaneczki :D. Moich dwóch pozostałych nie ogarnąłem szkiełkowo, bo mi się plany na dzień posypały, ale jeden jest taki sam jak ten twój niebieski, tylko inna bransoletka na nim wisi. Za to w drugim z kolei bransoletka taka sama jak w twoim niebieszczaku. Też były z metkami. Mikrolisk podaje, że to włoska firma była. Chciałbym kiedyś dorwać jej historię, bo to musiało być coś ciekawego, że sporo tych zegarków się nie sprzedało i wypłynęło na rynek po latach. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

678n78.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem w gratisie do naręcznego Elgina. Elgin martwy póki co, ten chodzi. Trochę jak chce, ale spoko. Ładnie zachowany.

j.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, oszolom napisał(-a):

Dostałem w gratisie do naręcznego Elgina. Elgin martwy póki co, ten chodzi. Trochę jak chce, ale spoko. Ładnie zachowany.

j.jpg

Ślicznie zachowany i w dodatku wersja De Luxe, nie jakiś tam kołkowy buksiak. Gratulacje.

pozdrawiam

Narfas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, Narfas napisał(-a):

Ślicznie zachowany i w dodatku wersja De Luxe, nie jakiś tam kołkowy buksiak. Gratulacje.

pozdrawiam

Narfas

A dziękuję, dziękuję. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 26.06.2025 o 00:32, Narfas napisał(-a):

Zdaje się, że po dłuższej nieobecności wylądowałem na pozycji starej gwardii - tym bardziej, ze towarzystwo się powykruszało i po sekcji wintydżowej hula głównie wiatr. :D

pozdrawiam

Narfas

Dobrobyt panie dobrobyt.Starych rupci już nikt nie nosi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarek kieszonkowy dla niewidomych "Don du C.I.C.R. Genève" – Helvetia, ok. 1940–1950

Rzadki egzemplarz zegarka humanitarnego rozdawanego przez Międzynarodowy Komitet Czerwonego Krzyża (C.I.C.R.) osobom niewidomym, m.in. jeńcom wojennym i cywilom dotkniętym działaniami wojennymi.
Sygnatura na tarczy: "Don du C.I.C.R. Genève".
Mechanizm szwajcarski Helvetia  kaliber1562, 
Tarcza z wypukłymi indeksami – przystosowana do odczytu dotykowego, niestety bardzo zniszczona.

Zegarek stanowi świadectwo powojennej pomocy humanitarnej i troski o osoby niepełnosprawne.

IMG_20250714_211115.jpg

IMG_20250714_211341.jpg

IMG_20250714_211145~2.jpg

IMG_20250714_211227~2.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi