Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Klub Miłośników Zegarków Longines

Rekomendowane odpowiedzi

Oczywiscie, ze wyslac! Z adnotacja o ciezkich uszkodzeniach ciala w przypadku odchylki wiekszej niz 0 na miesiac :D

A co do zalecen: szklanka zimnej wody. Nie przed, nie po, zamiast wysylania zegarka na regulacje :D

Nie wiem, czy ktos jeszcze pamieta Lotusa ale jak czytam wypowiedzi kolegi dsz to maja dla mnie podobny vibe :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, cordi7 napisał(-a):

Oczywiscie, ze wyslac! Z adnotacja o ciezkich uszkodzeniach ciala w przypadku odchylki wiekszej niz 0 na miesiac :D

A co do zalecen: szklanka zimnej wody. Nie przed, nie po, zamiast wysylania zegarka na regulacje :D

Nie wiem, czy ktos jeszcze pamieta Lotusa ale jak czytam wypowiedzi kolegi dsz to maja dla mnie podobny vibe :D

nie znam gościa :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, cordi7 napisał(-a):

Arnold Schwarzenegger Reaction GIF

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, dsz napisał(-a):

jak myślicie wysyłać 888.4 po miesiącu docierania na regulację?

robi powtarzalnie i stabilnie zawsze na minusie -3s

Nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jak myślicie wysyłać 888.4 po miesiącu docierania na regulację?
robi powtarzalnie i stabilnie zawsze na minusie -3s

No to teraz się zacznie kombinowanie jak jest odchyłka. Telenowele czas zacząć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, Piotr Piątkowski napisał(-a):

No to teraz się zacznie kombinowanie jak jest odchyłka. Telenowele czas zacząć emoji1787.png

🤐

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na jakie rabaty można liczyć w oficjalnym butiku?

Na sprzedaż: Certina DS-1 Chrono

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, Marcusfff napisał(-a):

Pewnie nie więcej niż 10, może 15% na nowego Hydroconquesta. U Dolińskiego tak było gdy uruchomili akcję do -20%.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Marcusfff napisał(-a):

ja na Spirita37 dostałem 3300zł rabatu - gdzieś 27% - nikt w Polsce tyle nie zrobił...

wyjątek W.Krzyś Katowice AD - POLECAM !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, Marcusfff napisał(-a):

Ze mnie, w takim razie, słaby negocjator. Podobno na ten model nic nie można zrobić z ceną- w końcu po niego wjeżdża się kolejką. Dostałem travel case.

Na 39mm czekałem trzy tygodnie, byłem trzeci w kolejce i szczęśliwie przyszły trzy. Z wersją 42mm rozładowali niedawno kolejkę marcową.

Sam zegarek świetny, ogromny upgrade w stodunku do pierwszej wersji z aluminiowym bezelem. Kolory są znakomiteNa ogromny plus poprawiona bransa. Ultrachron w bezpośrednim starciu nie dotrzymał pola HC. Choć piękby, zgubił go profil odstających od ręki uszu i nie wiem... wrażenie, że jest gorzej wykonany?

Poniżej przyczynek do tych wynurzeń, jeszcze ciepły.

1000019102.thumb.jpeg.1ef418ce6966ce729663f5909889643e.jpeg

Więcej wkrótce.

O, napisz coś więcej! Jak wrażenia? 3 tyg czekania od złożenia zamówienia?

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, Funky_Koval napisał(-a):

O, napisz coś więcej! Jak wrażenia? 3 tyg czekania od złożenia zamówienia?

Nawet mniej- 15 dni. Zamówiłem dokładnie 27 sierpnia i byłem trzeci. Wczoraj otrzymałem info, żeprzyszły trzy sztuki i się łapię. Przy zamówieniu poinformowano mnie orientacyjnie, że czas oczekiwania to 1-3 miesiące a na 42mm jest większe ssanie. Dziś poniekąd pan sprzedawca to potwierdził i że czekają.

Edytowane przez Marcusfff

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, Marcusfff napisał(-a):

Na żaden. Butik Longinesa to jedyne miejsce w Polsce, w którym na zegarki Longines nie dają rabatów.

Małżeństwo i zegarki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Marcusfff napisał(-a):

Nawet mniej- 15 dni. Zamówiłem dokładnie 27 sierpnia i byłem trzeci. Wczoraj otrzymałem info, żeprzyszły trzy sztuki i się łapię. Przy zamówieniu poinformowano mnie orientacyjnie, że czas oczekiwania to 1-3 miesiące a na 42mm jest większe ssanie. Dziś poniekąd pan sprzedawca to potwierdził i że czekają.

na 42mm większe ssanie? Dziwne.

1. Jest trend mniejszych zegarków.

2. Sylt Limited Edition wyprzedał się o wiele szybciej w 39, niż 42 mm.

3. Większość recenzentów online podkreśla, że 39 mm lepiej się nosi.

4. Do 42 mm to trzeba mieć (na czuja) > 20 cm nadgarstek; ich posiadacze stanowią chyba jednak mniejszość populacji. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Marcusfff napisał(-a):

Ze mnie, w takim razie, słaby negocjator. Podobno na ten model nic nie można zrobić z ceną- w końcu po niego wjeżdża się kolejką. Dostałem travel case.

Na 39mm czekałem trzy tygodnie, byłem trzeci w kolejce i szczęśliwie przyszły trzy. Z wersją 42mm rozładowali niedawno kolejkę marcową.

Sam zegarek świetny, ogromny upgrade w stodunku do pierwszej wersji z aluminiowym bezelem. Kolory są znakomiteNa ogromny plus poprawiona bransa. Ultrachron w bezpośrednim starciu nie dotrzymał pola HC. Choć piękby, zgubił go profil odstających od ręki uszu i nie wiem... wrażenie, że jest gorzej wykonany?

Poniżej przyczynek do tych wynurzeń, jeszcze ciepły.

1000019102.thumb.jpeg.1ef418ce6966ce729663f5909889643e.jpeg

Więcej wkrótce.

Na stronie Dolińskiego z kodem było -10%, ale teraz nawet nie można złożyć zamówienia. Chyba z terminami realizacji zamówień jest lipa....

Na innych dostępnych Longinesach też jest -10%. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
33 minuty temu, Krzy_Sztof napisał(-a):

na 42mm większe ssanie? Dziwne.

Słuszna uwaga- dopuściłem się nadinterpretacji. Biję się w pierś i prostuję: dowiedziałem się, dokładnie rzecz biorąc, że na 42 mm jest dłuższa kolejka i czas oczekiwania. Nie musi to koniecznie oznaczać większego popytu ale niższą podaż.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
31 minut temu, Marcusfff napisał(-a):

Po przeszło dobie spędzonej z HC-kiem mogę już opisać pierwsze wrażenia. Generalnie zegarek zainteresował mnie prezentując się już na renderach, a wrażenie to pogłębiło się tylko podczas wizyty w salonie. Pierwszy kontakt z inną wersją kolorystyczną miałem już za sobą, więc jakość wykonania i pierwsze odczucia z obcowaniem z nim były mi już znane. Posiadam też od dwunastu lat jego poprzednika.

1000019121.thumb.jpeg.8890ae0cb61703b611ad1de12c739230.jpeg

Zegarek mogę porównać bezpośrednio do "polifta" pierwszej generacji, ale wciąż z aluminiowym bezelem. Przez długi czas był moim daily i bardzo mi pasował. Tu jest podobnie, a wrażenia są takie, jakbyś spotkał po latach dziewczynę, z którą spotykaliście się w liceum. Z tym że, przez te lata dziewczyna stała się kobietą, dojrzała, zmieniła się ale... dalej czujesz tę chemię. Odchodząc od tych matrymonialnych porównań tutaj praktycznie wszystko zmieniło się na lepsze! Stalowy bezel z ceramiczną wkładką, jego praca, nakładane indeksy i logo, superluminova, werk oraz bransoleta.  Szkoda jedynie, że Longines nie zdecydował się  na wywalenie daty albo umieszczenie jej na godz 6-tej i lub okienka w formie koła. Zestawienie prostokątnego okienka z przeciwległym okrągłym indeksem to, moim zdaniem, największa słabość tego projektu.  Sama tarcza i bransoleta to chyba największe i najważniejsze zmiany, w stosunku do starszego modelu na jakie bym wskazał. Stara bransa była gorzej dopasowana do koperty, bardziej rozklekotana, nie miała mikroregulacji i wygodnej dwuprzyciskowej spinki.

Jeżeli chodzi o jakość wykonania tarczy i ceramiki myślę, że mogę spokojnie położyć ten zegarek obok SMPC i nie powinien być on zawstydzony. Pod tymi względami, na prawdę, zegarek robi wrażenie produktu z wyższej półki cenowej. Praca bezela jest nawet lepsza! I to pomijając sam uchwyt, który w SMPC zawsze był średnio pewny i wygodny. Wykonanie koperty i brasolety też jest dobre, ale trzeba pamiętać, że mamy tu do czynienia z prostą bryłą pozbawioną fazowania, akcentów i skomplikowanych krzywizn wykańczanych na różne sposoby. Wszystko jest wyszczotkowane na równo, a polerka pojawia się tylko w homeopatycznych ilościach na obwodzie bezela, boku bransolety i fazach i przyciskach spinki. Brak tu gry świateł i rzemieślniczej maestrii obróbki stali- jest prosto, ale dokładnie. Przez to też zegarek nabiera bardziej toolowego charakteru, co jest dla mnie plusem.W stosunku do pierwszej generacji żal mi troszkę głęboko grawerowanego dekla oraz kanciastej osłony koronki przypominającej logo firmy. Trzeba jednak oddać fakt, że teraz koronką operuje się wygodniej.

HC-ek jest bardzo wygodny. Płaski dekiel dobrze się układa na ręce i cała koperta ładnie i wygodnie przylega a zegarek sprawia wrażenie cieńszego niż jest w rzeczywistości. Z wad muszę wskazać brak QR na bransolecie- nie cierpię dłubać i odpinać bransolet...

1000019123.thumb.jpeg.49c5191cefa4411e8acdb92d336a5109.jpeg 1000019124.thumb.jpeg.d8774500872d21a88befa429623707ca.jpeg

Teraz porzucamy jakkolwiek mierzalne i wyznaczalne parametry i wchodzimy już w rejony subiektywnych opinii i gustów. To, co "robi" dla mnie ten zegarek to tarcza i bezel oraz ich zestawienie kolorystyczne. Absolutnie zasługuje to na osobny akapit. Tarcza jest ozdobiona bardzo drobnym szlifem słonecznym, przez co jest w zasadzie satynowa. Odbija rozproszone i miękkie światło sama zmieniając kolor w zależności od oświetlenia i warunków. Przybiera kolory od niemal smerfnego niebieskiego, przez nominalny lodowy błękit, srebro, jasną szarość a czasem nawet wpada w lawendę.  Podobnie bezel, który jest granatowy zdaje się czasem być stalowoszary lub nawet czarny. Tworzy to wszystko piękne, dynamiczne zestawienie barw, którego nie zaobserwujecie w salonie pod ściśle zaprojektowanym sztucznym światłem. Jak ktoś lubi obserwować takie zjawiska, to zdecydowanie warto wziąć pod uwagę tę referencję.

1842384270_1000019127(1).thumb.jpeg.e9e0bdd06887845456c0cac4988b1b56.jpeg

To na tyle pierwszych wrażeń- zaczyna się nasz miesiąc miodowy i co będzie później zobaczymy. Zacząłem się już rozglądać się za paskami, które będą tu pasować. Mam już coś klasycznego na oku ale również uzgadniamy jeden dosyć odważny projekt z kolegą @eye_lip

Dzięki za reckę, przyjemnie się czytało. Niech Ci dobrze służy :)

quartz bandit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 12.09.2026 o 14:35, dsz napisał(-a):

ja na Spirita37 dostałem 3300zł rabatu - gdzieś 27% - nikt w Polsce tyle nie zrobił...

wyjątek W.Krzyś Katowice AD - POLECAM !

Potwierdzam. Na swojego Longinesa też dostałem u nich największy swego czasu rabat.

A ja pierwszy raz w tym roku (i drugi w ogóle) będę mógł zrobić użytek z Zulu 😅

IMG_6494.thumb.jpeg.f82c5cfc779872ded2422686d32452ec.jpeg

Longines Spirit ZuluTime | Seiko SPB143J1| Nomos Club ref. 703 | Casio G-Shock DW-5610

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi