Sisqo 6432 #14826 Posted September 27 18 hours ago, evilym said: Będę może jakoś na miejscu to postaram się pamiętać żeby podejść i zobaczyć czy jest. A jak nie, to gdzieś na kawkę zapraszam to mojego możesz przymierzyć. Wrzuciłem go po ponad roku czasu na pasek OEM. Na jesień idealny. Chętnie ptzymierzę, ajk nie bedzie na stanie w butiku w SCC. Pozostańmy w kontakcie. 0 Share this post Link to post Share on other sites
AK&AK 46541 #14827 Posted September 28 😁 16 Małżeństwo i zegarki. Share this post Link to post Share on other sites
Zalles 1965 #14829 Posted September 29 Czy ktos z forumowiczow posiada bransolete z mechanizmem quick release? Ostatnio zauwazylem, ze przyciski od tego mechanizmu sa dziwnie wykrzywione. Samo wypinanie i wpinanie bransolety dziala bez zarzutu. Zastanawiam sie co tu sie moglo wydarzyc. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Funky_Koval 19545 #14830 Posted September 29 17 minut temu, Zalles napisał(-a): Czy ktos z forumowiczow posiada bransolete z mechanizmem quick release? Ostatnio zauwazylem, ze przyciski od tego mechanizmu sa dziwnie wykrzywione. Samo wypinanie i wpinanie bransolety dziala bez zarzutu. Zastanawiam sie co tu sie moglo wydarzyc. wyglada jakby z jednej strony teleskop nie wsoczył na swoje miejsce? 0 quartz bandit Share this post Link to post Share on other sites
Mirosuaw 28316 #14831 Posted September 29 (edited) 23 minuty temu, Zalles napisał(-a): Czy ktos z forumowiczow posiada bransolete z mechanizmem quick release? Ostatnio zauwazylem, ze przyciski od tego mechanizmu sa dziwnie wykrzywione. Samo wypinanie i wpinanie bransolety dziala bez zarzutu. Zastanawiam sie co tu sie moglo wydarzyc. Ja mam w Spiricie 40mm. Wszystko jest równo. W Twojej to wygląda jakby coś się urwało/puściło z jednej strony. Dobrze jest wpięta? Bolce teleskopów dokładnie trafiły w otwory? Edit: widzę, że @Funky_Koval ma podobne podejrzenia. Edited September 29 by Mirosuaw 0 Share this post Link to post Share on other sites
Funky_Koval 19545 #14832 Posted September 29 U mnie tak to wygląda: 0 quartz bandit Share this post Link to post Share on other sites
Zalles 1965 #14833 Posted September 29 Wszystko siedzi ciasno. Jak wypinam bransolete to ten przycisk jest rowno. I ta anomalia dotyczy 2 przyciskow. Chyba bede zmuszony udac sie do Kruka, aby zbadali temat. 0 Share this post Link to post Share on other sites
Mirosuaw 28316 #14834 Posted September 29 Na ostatnim zdjęciu widać, że teleskop odbił po obu stronach i dlatego mechanizm ma równą płąszczyznę. Spróbuj jeszcze raz starannie wpiąć. 1 Share this post Link to post Share on other sites
Funky_Koval 19545 #14835 Posted September 29 1 godzinę temu, Zalles napisał(-a): Wszystko siedzi ciasno. Jak wypinam bransolete to ten przycisk jest rowno. I ta anomalia dotyczy 2 przyciskow. Chyba bede zmuszony udac sie do Kruka, aby zbadali temat. Żadne tam do kruka. Wepnij bransę i nią poruszaj aż usłyszysz kliknięcie. Jak po wypięciu jest równo to na bank teleskop nie wszedł w kopertę. Będzie dobrze zobaczysz 0 quartz bandit Share this post Link to post Share on other sites
kornel91 85194 #14836 Posted September 30 Jarek @Sisqo jak coś to jestem 14 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos Share this post Link to post Share on other sites
Sisqo 6432 #14837 Posted September 30 3 hours ago, kornel91 said: Jarek @Sisqo jak coś to jestem Przyjąłem Marcinie 🧐 1 Share this post Link to post Share on other sites
Picy 2713 #14838 Posted September 30 Widzieliście? Co prawda manual ale grubość całkiem sympatyczna. Rozmiar 39,5 i grubość 13,4. Porównując do 42 i grubość 17 to całkiem zgrany Watch się robi. Tylko dlaczego zrezygnowali z gwiazdek. 12 Share this post Link to post Share on other sites
Funky_Koval 19545 #14839 Posted September 30 Nowy spirit dostaje też mikroregulację w zapięciu. Fajny. 5 quartz bandit Share this post Link to post Share on other sites
Jogi 10239 #14840 Posted September 30 2 godziny temu, Picy napisał(-a): (...) Tylko dlaczego zrezygnowali z gwiazdek. Tylko dlaczego pocięli indeksy? 1 Żyć to znaczy ryzykować. W przeciwnym razie, jesteś wyłącznie bierną bryłą przypadkowo zebranych molekuł, niesioną prądem Wszechświata. Share this post Link to post Share on other sites
alpaczino 40129 #14841 Posted September 30 Jarek [mention=117867]Sisqo[/mention] jak coś to jestem Coraz ładniejsze zdjęcia temu twojemu chrono robisz. Boję się, że przez nie, jeszcze mi się go zachce. Ja dzisiaj też Spirit. 15 Share this post Link to post Share on other sites
mykacz 174 #14842 Posted September 30 Godzinę temu, Jogi napisał(-a): Tylko dlaczego pocięli indeksy? Dokładnie. Można to było rozwiązać na różne sposoby. Też mi się przez to nie podoba. 0 Casio Edifice EQW-A1110 \ Certina DS-1 Day Date \ Tag Heuer Carrera cal. 1887 \ Longines Conquest Automatic Vintage Share this post Link to post Share on other sites
kornel91 85194 #14844 Posted September 30 44 minuty temu, alpaczino napisał(-a): Coraz ładniejsze zdjęcia temu twojemu chrono robisz. Boję się, że przez nie, jeszcze mi się go zachce. Ja dzisiaj też Spirit. Masz świetne zegarki w tym kilka Longinesów ten jeden Ci nie potrzebny 😀 1 Pozdrawiam Marcin/kornel91 Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos Share this post Link to post Share on other sites
alpaczino 40129 #14845 Posted September 30 Masz świetne zegarki w tym kilka Longinesów ten jeden Ci nie potrzebny 1 Share this post Link to post Share on other sites
ireo 3430 #14846 Posted September 30 5 godzin temu, Picy napisał(-a): Widzieliście? Co prawda manual ale grubość całkiem sympatyczna. Rozmiar 39,5 i grubość 13,4. Porównując do 42 i grubość 17 to całkiem zgrany Watch się robi. Tylko dlaczego zrezygnowali z gwiazdek. 2 godziny temu, Jogi napisał(-a): Tylko dlaczego pocięli indeksy? 1 godzinę temu, mykacz napisał(-a): Dokładnie. Można to było rozwiązać na różne sposoby. Też mi się przez to nie podoba. Mimo tyłu zachwytów nad wcześniejszymi Spiritami, to chyba pierwszy który robi na mnie wrażenie. Pięć gwiazdek w rządku wyglądało niestety trochę tanio. Pasowałoby to do Orienta, ale do Longinesa już nie za bardzo. Wg mnie zmiana na lepsze, podobnie jak (znienawidzone przez wielu) "ucięte" cyferki, dzięki którym tarcza nabiera głębi i tworzy bardziej spójną całość. Jedyny zgrzyt w tej wersji to za dużo tekstu na dole, dwie linijki byłyby lepsze. 4 - ireo Share this post Link to post Share on other sites
Edmund Exley 6344 #14847 Posted September 30 Ekscytująca galeria zdjęć: https://www.hodinkee.com/articles/photo-report-rolliefest-2025 "Naszych" też parę było, choć gwiazdami były jednak egzemplarze innych marek: 16 Share this post Link to post Share on other sites
Mirosuaw 28316 #14849 Posted October 1 (edited) 16 godzin temu, ireo napisał(-a): Mimo tyłu zachwytów nad wcześniejszymi Spiritami, to chyba pierwszy który robi na mnie wrażenie. Pięć gwiazdek w rządku wyglądało niestety trochę tanio. Pasowałoby to do Orienta, ale do Longinesa już nie za bardzo. Wg mnie zmiana na lepsze, podobnie jak (znienawidzone przez wielu) "ucięte" cyferki, dzięki którym tarcza nabiera głębi i tworzy bardziej spójną całość. Jedyny zgrzyt w tej wersji to za dużo tekstu na dole, dwie linijki byłyby lepsze. Może się podobać, to prawda. I rozmiar dobry. Co do gwiazdek, to o ile w chronografie dużo się dzieje na tarczy, dlatego gwiazdki może dawały trochę za dużo cukru. W prostszym 3-wskazówkowym (lub GMT) te gwiazdki to moim zdaniem ładny smaczek zamiast dodatkowej linijki tekstu. Ja je lubię Tandetnie wg mnie wygląda napis "oficially certified" w chrono. Zdecydowanie jednak wolę gwiazdki. Edited October 1 by Mirosuaw 13 Share this post Link to post Share on other sites
ireo 3430 #14850 Posted October 1 28 minut temu, Mirosuaw napisał(-a): Może się podobać, to prawda. I rozmiar dobry. Co do gwiazdek, to o ile w chronografie dużo się dzieje na tarczy, dlatego gwiazdki może dawały trochę za dużo cukru. W prostszym 3-wskazówkowym (lub GMT) te gwiazdki to moim zdaniem ładny smaczek zamiast dodatkowej linijki tekstu. Ja je lubię Tandetnie wg mnie wygląda napis "oficially certified" w chrono. Zdecydowanie jednak wolę gwiazdki. Ładną datę ma ten Spirit. Czarne tło, brak kolizji z indeksem "3" (bo nie ma indeksu), i nawet czcionka (krój i kolor) nie tak bardzo "od czapy" jak w wielu innych zegarkach. Co do gwiazdek, Longines trochę zabrnął. Gdyby chociaż coś konkretnego znaczyły, jak np. na deklu Omegi Constellation, ale tu trudno określić skąd się właściwie wzięły. Kiedyś niektóre Longinesy miały trzy gwiazdki, w pewnym momencie ktoś zdecydował że ma być "wincyj" i pojawiło się pięć. W ten sposób projektanci Longinesa doszli ściany, bo co dalej mieliby "ulepszać"? Powiększyć tych gwiazdek się nie da, bo wyjdzie straszna tandeta. Dołożyć kolejne - to samo, a może nawet gorzej. Pozostaje albo zachować je na tarczy po wieczne czasy i każdy projekt stylistycznie dostosowywać do gwiazdek, albo je usunąć. Z tego względu pozbycie się gwiazdek nie jest takie głupie. Pamiętajmy, że bywało gorzej. 4 - ireo Share this post Link to post Share on other sites