Stary 78 #1 Napisano 23 Stycznia 2011 (edytowane) < Edytowane 23 Stycznia 2011 przez Stary 1 Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr Ratyński 407 #2 Napisano 23 Stycznia 2011 Ja polecam do przejrzenia http://chronographen.faszination-uhrwerk.de/seite-2.htmlstrona tyczy w zasadzie chronografów kieszonkowych, ale jest tam też sporo historii firm produkujacych chronografy własnie. A tu przedstawiam bardzo ciekawy zegarek: Zegarek dla leworęcznych,chronograf-rattrapante (split second) od Patek Philippe z 1927 roku kaliber 13''' oparty prawdopodobnie na surowym mechanizmie firmy V.Piguet . Po polsku taki zegarek można by nazwać "chronograf z pomiarem międzyczasu", gdzie dodatkowa duża wskazówka sekundowa była zatrzymywana niezależnie od reszty mechanizmu stopera i wskazywała własnie międzyczas (np. czas przebiegnięcia pierwszego okrążenia), a po jej zwolnieniu wracała na tą sama pozycję co główna sekunda i była gotowa do wskazania następnego międzyczasu. 0 Piotr Ratyński Adhibe rationem difficultatibus. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #3 Napisano 23 Stycznia 2011 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary 78 #4 Napisano 23 Stycznia 2011 To ci ciekawostka Piotrze!!! mój brat Piotrek ucieszyłby się z takiego zegarka gdyż jest mańkutem od urodzenia A stronka polecana przez Ciebie pierwsza klasa szkoda, że w naszym ojczystym języku tak trudno cokolwiek znaleźć, na szczęście są translatory . 0 Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary 78 #5 Napisano 23 Stycznia 2011 Janek najważniejsze, że już jest w kolekcji odremontować zawsze zdążysz, ja uważam osobiście że najważniejsze jest wyczuć okazję i dobrze kupić, a reszta przyjdzie z czasem.Piękny Ci on choć jak widać niewielkiego wkładu wymaga to uważam że bardzo ale to bardzo należy w niego zainwestować 0 Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miromat 38 #6 Napisano 23 Stycznia 2011 A to moja kieszonka chronograf - Alfred Sandoz, podwójnym sekundnikiem. Strasznie mało wiadomości znalazłem o nim w sieci, właściwie to nic. Drugi mój chronograf to Lip Geneve z mechanizmem Valjux 7730. Nie jest może zbyt ładny, ale ciekawostką tej firmy jest fakt że model Lip Electronic z 1952 roku nosili prezydenci Charles de Gaulle i Dwight Eisenhower. 0 Jeśli zaadoptujesz psa, to nie zmienisz tym świata, ale cały świat zmieni się dla tego psa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
janekp 516 #7 Napisano 23 Stycznia 2011 Cos mi sie kojarzy ze sandoz byl fundatorem i zalozycielem duzej wytworni pozniej skojarzyl sie z Cyma ,rodzina byla liczna mogl sie zdarzyc i Alfred Sandoz,znani byli z chronografow ale nie pamietam gdzie to bylo chyba na world tempus,wpisz sandoz montre i czekaj na wyniki.Chyba juz bylo o nim na forum; 0 Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szwed 1069 #8 Napisano 24 Stycznia 2011 Drugi mój chronograf to Lip Geneve z mechanizmem Valjux 7730. Nie jest może zbyt ładny, ale ciekawostką tej firmy jest fakt że model Lip Electronic z 1952 roku nosili prezydenci Charles de Gaulle i Dwight Eisenhower. Bardzo ladny jest. Podobny do breitlinga Top-Time. A mi sie udalo upolowac takiego malego pieknego dziwolaga na werku Kelek D.B.K. 1369 Bardzo ciezko cos znalezc w necie a nie mowiac o zdjeciu takiej Minervy.W czasach swojej mlodosci czyli lata 70, byl najmniejszym produkowanym chrongrafem. 0 Zegarkow!!! Ile by nie bylo to i tak jest za malo!!! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary 78 #9 Napisano 24 Stycznia 2011 (edytowane) Chłopaki dla mnie one oba są piękne, Lipek z tą czarną tarczą i sekundnikiem pomarańczowym wygląda na prawdę bardzo ciekawie, szwed Twój zaś wyglądem zewnętrznym lekko przypomina mi Precimaxa, którego załatwiłem naszemu koledze forumowemu, jednak w Twoim rozkład małych tarcz na głównej przykuwa uwagę no i wygląd koperty pozwala go na pierwszy rzut oka umieścić w latach 70-tych podobnie zresztą jak Precimaxa. No i oto właśnie mi chodziło samych informacji na temat chronografów jest dość mało zwłaszcza w naszym ojczystym języku. Dlatego zachęcam innych do odkurzania swoich skarbów Edytowane 24 Stycznia 2011 przez Stary 0 Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zbyszke 11 #10 Napisano 24 Stycznia 2011 Co nieco na temat chronografow vintage jest tez w tym watku: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/23883-jaki-chronograf-vintage-polecilibyscie/page__hl__chronograf+vintage 0 Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary 78 #11 Napisano 24 Stycznia 2011 (edytowane) Zgadza się zbyszke informacji troszkę jest i kilka nawet bardzo ciekawych ale ja nie chce gdybać i zastanawiać się co można by i za ile kupić bo taki był zamysł pomysłodawcy tematu "co moglibyśmy polecić" - tylko chce w tym miejscu oglądać wasze,nasze forumowe chronografy takie,które faktycznie już są w naszych zbiorach,kolekcjach na temat których już ktoś uzbierał troszkę informacji, użytkował je,chce sie nimi podzielić ...... te namacalne bo sporo pozycji w tamtym temacie to trudno dostępne egzemplarze Czekam na Twoje odkurzone fotki bo wiem że zbiór masz imponujący..... Czy jakiś chronograf się w nim znajduje???? Edytowane 24 Stycznia 2011 przez Stary 0 Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zbyszke 11 #12 Napisano 24 Stycznia 2011 Zdjecia sa w tamtym watku. 0 Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kaido2 #13 Napisano 25 Stycznia 2011 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary 78 #14 Napisano 25 Stycznia 2011 Kaido cały czas czekam aż zademonstrujesz go w pasku, bo z tego co pamiętam takie było założenie???. a może zlecić uszycie paska komuś z forum?? Czy ta opcja montowania w pasek odpada?? 0 Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PustyRZE 69 #15 Napisano 25 Stycznia 2011 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość kaido2 #16 Napisano 25 Stycznia 2011 (edytowane) Kaido cały czas czekam aż zademonstrujesz go w pasku, bo z tego co pamiętam takie było założenie???. a może zlecić uszycie paska komuś z forum?? Czy ta opcja montowania w pasek odpada?? Kiedys cos tam chcialem robic na pasku to fakt,ale jak sie szybko dowiedzialem potrzebowalbym wersji BoUK-1v2 lub BoUK-1v3, a ja mam 2 sztuki BoUK-1v5, a 5-ki to juz tylko kokpitowce m.in z me-109 i nie wystepowaly one w wersjach paskowych.Pozatym te zegarki w wersjach paskowych nawigator zakladl na udo , co nie znaczy ze na upartego(pomijajac wygode) nie dalo by sie go zalozyc na reke Edytowane 25 Stycznia 2011 przez kaido2 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bartosz 86 45 #17 Napisano 28 Stycznia 2011 Drugi mój chronograf to Lip Geneve z mechanizmem Valjux 7730. Nie jest może zbyt ładny, ale ciekawostką tej firmy jest fakt że model Lip Electronic z 1952 roku nosili prezydenci Charles de Gaulle i Dwight Eisenhower. Jak dla mnie to jest CUDNY:)Może kiedyś będziesz chciał sprzedać? 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lechu_wroc 2 #18 Napisano 28 Stycznia 2011 (edytowane) No to ja takiego pokażę: Edytowane 28 Stycznia 2011 przez lechu_wroc 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary 78 #19 Napisano 28 Stycznia 2011 No to ja takiego pokażę: lechu a dasz rade pstryknąć mechanizm bo widzę,że dość ciekawy egzemplarz i parę latek na karku tez ma 0 Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lechu_wroc 2 #20 Napisano 28 Stycznia 2011 Proszę bardzo Zdjęcie autorstwa Szymka (z CW): To Valjoux 23. Tutaj więcej o samym zegarku i kilka słów nt. tego jak został doprowadzony do widocznego stanu: http://zegarkiclub.pl/forum/topic/46525-wyler-lifeguard-chorograph/ 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Stary 78 #21 Napisano 28 Stycznia 2011 No to gratulacje!!! fajny zegareczek no i fajna lektura.....Różnica jest znaczna 0 Ci, którzy po zwycięstwie spoczęli na laurach są już martwi..... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lechu_wroc 2 #22 Napisano 28 Stycznia 2011 Dziękuję Bardzo mnie cieszy ten zegarek. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tarant 2971 #23 Napisano 28 Stycznia 2011 Co to jest z ta stylistyka lat ~ 70-tych. Kiedyś mnie telepało na widok zegarków z tego okresu. A teraz: Lip, Poljot no i ten Wyler....miód. 0 Pozdrawiam Piotr Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Krzysiek_W 380 #24 Napisano 29 Stycznia 2011 poljotowych nie będę tu wrzucał, ale vintage to ten na pewno jest 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cytochrom 46 #25 Napisano 29 Stycznia 2011 (edytowane) to w podobnej stylistyce ale z 3 rejestrami Edytowane 29 Stycznia 2011 przez kaido2 0 Od wielu już lat liczne wypowiedzi uczonych i fantastów obracają się wokoło pytania: ,,Czy poza Ziemią istnieje życie rozumne?''. Słysząc je mam ochotę spytać, skąd bezwzględna pewność, że na samej Ziemi istnieje to rozumne życie Adam Wisniewski - Snerg Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach