Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Ulan

Roczniaki, 400 days anniversary clocks, Jahresuhr

Rekomendowane odpowiedzi

No teraz na tym filmie wyraźnie widać: ten wolniejszy ruch koła wychwytowego to impuls, a ten szybszy to odpad. Natomiast przypadku balansu ta różnica jest w zasadzie niezauważalna gołym okiem.

Przejrzawszy dokładnie widać, że impuls następuje zaraz po spoczynku zęba na palecie wejściowej/wyjściowej, To nacisk przodu zęba na krawędź cylindra. Inny jest kąt ustawienia zęba w cylindrze niż w wizualizacji. Pozdrawiam:)P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kol Piotrze, po przeczytaniu kilku Twoich ostatnich postów odnoszę wrażenie, że pomimo iż Koledzy bardzo szczegółowo opisali Ci zasadę działania wychwytu cylindrowego, to nadal jej nie zrozumiałeś.

Proponuję, żebyś przebrnął przez temat jeszcze raz i jeżeli nadal będziesz miał wątpliwości i niejasności, to możemy się spotkać i bardzo szczegółowo Ci wyjaśnię i narysuję ogólną zasadę działania wychwytu cylindrowego, jak również różnicę pomiędzy cylindrem współpracującym ze zwykłym balansem a cylindrem, który współpracuje z wahadłem torsyjnym.

Powiem Ci również, czym dokładnie różni się praca cylindra w wizualizacji od pracy cylindra w Twoim roczniaku.

No i co najważniejsze, to gratuluję Ci posiadania tego roczniaka.

Zegar, a właściwie to konstrukcja jego mechanizmu jest niezwykle rzadko spotykana, a filmy które dołączyłeś do naszego Forum, to chyba jedyne dostępne filmy w sieci pokazujące pracę wychwytu cylindrowego we współpracy z wahadłem torsyjnym.

W związku z tym, jako miłośnik i zbieracz zegarów z wahadłem torsyjnym bardzo serdecznie Ci dziękuję.

Edytowane przez dziadek

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kol Piotrze, po przeczytaniu kilku Twoich ostatnich postów odnoszę wrażenie, że pomimo iż Koledzy bardzo szczegółowo opisali Ci zasadę działania wychwytu cylindrowego, to nadal jej nie zrozumiałeś.

Proponuję, żebyś przebrnął przez temat jeszcze raz i jeżeli nadal będziesz miał wątpliwości i niejasności, to możemy się spotkać i bardzo szczegółowo Ci wyjaśnię i narysuję ogólną zasadę działania wychwytu cylindrowego, jak również różnicę pomiędzy cylindrem współpracującym ze zwykłym balansem a cylindrem, który współpracuje z wahadłem torsyjnym.

Powiem Ci również, czym dokładnie różni się praca cylindra w wizualizacji od pracy cylindra w Twoim roczniaku.

No i co najważniejsze, to gratuluję Ci posiadania tego roczniaka.

Zegar, a właściwie to konstrukcja jego mechanizmu jest niezwykle rzadko spotykana, a filmy które dołączyłeś do naszym Forum, to chyba jedyne dostępne filmy w sieci pokazujące pracę wychwytu cylindrowego we współpracy w wahadłem torsyjnym.

W związku z tym, jako miłośnik i zbieracz zegarów z wahadłem torsyjnym bardzo serdecznie Ci dziękuję.

Dzięki za pomoc, chętnie skorzystam z wiedzy.  Filmy na chwałę tego Forum i jego uczestników. W sumie to córka  też się cieszy, bo oglądalność  sobie nabije filmikami. Wiecie jak to kobiety, lubią być oglądane i sławne, jak śpiewa  Piotr Bukartyk oglądać TAK, dotykać NIE. Jeszcze raz, jak jest taka możliwość , to super, chętnie skorzystam. Pozdrawiam.Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można pooglądać, oko się cieszy i dusza wzdycha... :rolleyes:

http://www.klokhus.nl/JaarpendulesNieuweFotoCollage.htm

Jakbym miał wybierać 1, to wybrałbym nr 11 bijący,a na dodatek subtelny w kształcie. Myślę, że w Polsce zebralibyście do kupy nie gorsze. Pozdrawiam.P.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypływie przedświątecznego szaleństwa nabyłem zegar firmy chyba Hermle. Czy możecie to potwierdzić? Datować go można chyba na cirkajebałt 1954.

post-27317-0-55143900-1389875944_thumb.jpg

post-27317-0-96951900-1389875975_thumb.jpg

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypływie przedświątecznego szaleństwa nabyłem zegar firmy chyba Hermle. Czy możecie to potwierdzić? Datować go można chyba na cirkajebałt 1954.

attachicon.gifDSCN8870.JPG

attachicon.gifDSCN8873.JPG

To taki jak wyżej nr 54 i 55 po jednych pieniądzach, czy Kundo, czy Hermle, ale daty się zgadzają. Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, tylko płyt nie widać.

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czas na pokazanie nowego mieszkanca mojej polki :)

cqyp.jpg

7tjr.jpg

unzy.jpg

8ud2.jpg

wchm.jpg

778c.jpg

x7ff.jpg

hjhs.jpg

zc9o.jpg

sa1d.jpg

b879.jpg

qcr6.jpg

4ab0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to złocone na ścianie obok to jest rama lustra? Bardzo lubię takie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to złocone na ścianie obok to jest rama lustra? Bardzo lubię takie.

tak to rama olbrzymiego, starego, zloconego , krysztalowego lustra wykonanego wspolczesnie. Tak duze jest to lustro , ze musze zrobic wieksze z\djecia zegara , abys go dostrzegl :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a, współcześnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co myslisz o tym lustrze??? Nie ma zegara kolo niego , ale moze Ci sie spodoba... oryginal olbrzymi.

dcdj.jpg

a0zb.jpg

pdbe.jpg

q8kz.jpg

5znm.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraz nas moderator pogoni i będzie miał rację. Powiem dyplomatycznie... nie jest w moim typie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie się ten GB z małą buzią bardzo podoba. Ganiam za takim już kawał czasu, bez sukcesu... Na pociechę kupiłem podobnego JUFa, a GB dopadnę może wiosną :).

Śliczny, gratuluję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie się ten GB z małą buzią bardzo podoba. Ganiam za takim już kawał czasu, bez sukcesu... Na pociechę kupiłem podobnego JUFa, a GB dopadnę może wiosną :).

Śliczny, gratuluję.

Bardzo dziekuje. Dla tej tarczy wlasnie sie skusilam na niego :) Stan idealny i mam nadzieje ze nie ma sie do czego przyczepic :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziekuje. Dla tej tarczy wlasnie sie skusilam na niego :) Stan idealny i mam nadzieje ze nie ma sie do czego przyczepic :)

Gratulacje :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje :rolleyes:

Dzieki Kasiu. Daj znac jak budziola odbierzesz :P Takie male te zegary a jak ciesza :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszyscy teraz tylko Beckery zbieraja ,juz nie ma co wyrwac za rozsadne pieniadze ;)

Dzisiaj a moze wczoraj stalo takie cos i prosilo zeby go kupic wiec wzialem.

Jeszcze takiego nie malem.

KOMA.

img1001yb.jpg

img1002go.jpg

img1018rp.jpg

img1019uo.jpg

img1020uc.jpg

Janek, czy mógłbyś proszę zrobić fotki górnego zawieszenia włosa i widełek ? Mam identyczny mechanizm, tylko w innej obudowie i nie mogę go uruchomić... Oczywiście był wcześniej rozłożony, wymyty i naoliwiony :)

Przy okazji, witam wszystkich serdecznie ! To mój pierwszy post tutaj, chociaż obserwuję Was już od dawna :)

Pozdrawiam,

zmora

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam takiego roczniaka, co nawet na NAWACC nie mają, bo nasi mają na pewno. Marka Paico. Stoi u mnie na najważniejszym miejscu, w kredensie. Sam go odratowałem. Nie na sprzedaż.Pozdrawiam:)P

post-67478-0-19002800-1389941510_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kilka  fotek na prosbe  nowego  kolegi,jakosc  slaba  bo jest  zimno  w  warsztacie  jak  cholera

44ld.jpg
zqwm.jpg
n5hm.jpg
11mc.jpg
hqqw.jpg
xshk.jpg
twkh.jpg
4uzw.jpg

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jx6b.jpg
2h36.jpg
1yqb.jpg
qqn8.jpg
olvg.jpg
r3ti.jpg
qjnv.jpg
u3bn.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U nas by powiedzieli: jak ci zimno to se napol...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie  ma  miejsca  na wstawienie  piecyka  nawet  oraz  zbyt  duzo  materialow  latwopalnych.

Ale  wszystko  do  zrobienia.

Jak  spawam  tam  to  jestem ubrany  jak  dziadek  mroz.

Wiesz  Kiniol  jak  zimno  to  sie  czlowiekm szybciej  rusza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Janek, bardzo dziękuję. Mam nadzieję, że przy takich ustawieniach chodził... W weekend postaram się nakłonić do tego swojego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.