Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Ulan

Roczniaki, 400 days anniversary clocks, Jahresuhr

Rekomendowane odpowiedzi

Kryptokomunista ?

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kryptokomunista ?

hahaha , tak jakos w temacie sie znalazl :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To Kieninger & Obergfell?. Fajne wskazowki zegarowe :)

Edytowane przez czerralf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie Kieninger a Posner and Schlenker - całkowicie inny mechanizm niz Kieningera no i inne wahadło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam prośbę wielką, poszukuję schematu, rysunku, zdjęcia układu naciągu Atmosa J.L.Reuttera. Jest to naciąg rtęciowy. Nigdzie nie mogę znaleźć obrazka.

Gdzieś miałem zdjęcie tego naciągu, ale szukam i szukam i znaleźć nie mogę. Ale znalazłem coś takiego, może po numerze patentu coś znajdziesz. 

post-28411-0-88718500-1395091769_thumb.jpg

Edytowane przez dziadek

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ten sprzedaje kolejną perłę z pięknym tempodrukiem na tarczy :)

a drugi pięknie odlakierowany do sesji - ale przy takim ustawieniu widełek raczej szanownej Pani nie pochodzi długo :)

MOD. Przyjęliśmy, że na tym forum nie zamieszczamy linków do trwających aukcji. Zdjęcia - proszę bardzo.

Edytowane przez tarant

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkieletor w ciekawszym opakowaniu :)

di-HNN9E508.jpg

di-ZQ73L60W.jpg

di-1V9IJXT4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nooo, Kol. Dascola szczere gratulacje, to bardzo rzadko spotykany roczniak. Jeszcze raz gratuluję!!!!!! :)   

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nooo, Kol. Dascola szczere gratulacje, to bardzo rzadko spotykany roczniak. Jeszcze raz gratuluję!!!!!! :)   

Dziekuje  Koledze :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkieletor w ciekawszym opakowaniu :)

...cudowny, jak taki zdobędę, to chyba zakończę przygodę z roczniakami. Mało prawdopodobne (choć mam zamiar pożyć ze 110, lat  :rolleyes:)  . Gratuluję Kol. Dascola!

Ps. Na początku miałem coś napisać w formie: "-...my się z Tobą już nie bawimy!"  :unsure: , ale mi przeszło... (a myszkę, którą przed chwilą zgniotłem w ręku jakoś może posklejam?) :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...cudowny, jak taki zdobędę, to chyba zakończę przygodę z roczniakami. Mało prawdopodobne (choć mam zamiar pożyć ze 110, lat  :rolleyes:)  . Gratuluję Kol. Dascola!

Ps. Na początku miałem coś napisać w formie: "-...my się z Tobą już nie bawimy!"  :unsure: , ale mi przeszło... (a myszkę, którą przed chwilą zgniotłem w ręku jakoś może posklejam?) :D

Dziekuje :P  Jestes przemily :rolleyes: no i biedna ta myszka :o

Zamowienia na takie zegary  mozna skladac na adres ........ :D

Pozdrawiam i czekam na tego obiecanego WURTHA. :angry: serio bo one mnie najbardziej interesuja :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nie Kieninger a Posner and Schlenker - całkowicie inny mechanizm niz Kieningera no i inne wahadło

Pewnosci nie mam, jednak wahadlo wydaje sie takie jak napisalem- chyba ze w ksiazce jaka dysponuje jest blad.

post-38332-0-87501100-1395155465_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dascola - najfajniejszy moim zdaniem skeletor :)  :wub:  :)  :wub: . Gratuluje. Takiego  brakuje tobie do pary?:

post-38332-0-38051400-1395155766_thumb.jpg

Edytowane przez czerralf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dascola - najfajniejszy moim zdaniem skeletor :)  :wub:  :)  :wub: . Gratuluje. Takiego  brakuje tobie do pary?:

attachicon.gif$_57.JPG

Bardzo dziekuje , masz takiego na sprzedaz. Chetnie go kupie :P albo chociaz w dzierzawe wezme :rolleyes:

Tak na marginesie jakie ma wymiary skrzynka w Twoim zegarze?

Edytowane przez Dascola

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jescze nie wiem, jak przyleci- to go tu opisze :)  :)  :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szukałem o Pieszycach,a wdepnąłem w Świebodzice. Nie wiem, czy był już pokazywany. Nie wiem dlaczego Kraków nie odda zegara do Świebodzic. Może Świebodzice się zainteresują. Pozdrawiam.P.

http://www.zegarycieszynskie.pl/articles.php?article_id=8

Nawiasem, piękny.P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świebodzice się interesują (przez swojego przedstawiciela ;)  ) ale niestety nie mają jeszcze miejsca na umieszczenie takiego eksponatu.

AM
Tak wiele zegarów, a tak mało czasu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świebodzice się interesują (przez swojego przedstawiciela ;)  ) ale niestety nie mają jeszcze miejsca na umieszczenie takiego eksponatu.

Ten zegar jest w zasobach muzeum HMK ale nie był wystawiany , ostatnio był eksponowany

w Muzeum Schindlera przy ul. Lipowej (ciekawe co  ma wspólnego z tym Schindler ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegar jak dla mnie nad wyraz ciekawy. :) . Mozecie napsac o nim cos wiecej?. Pozdrawiam R.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jestem posiadaczem Badische Uhrenfabrik i man z nim kłopot.

Zegar przy maksymalnie rozkręconym wahadle caly czas się spieszy.Zegar został wyczyszczony,nasmarowany i ma nowy włos .089 tak jak podaje ksiazka 400 DAY CLOCK.(MOZE ZMIANA WLOSA O INNEJ GRUBOSCI POMOZE)

Jestem nowym użytkownikiem forum i z góry dziekuje za  pomocy w rozwiązaniu mojego problemu

pozdrawiam serdecznie

P,S JAK MOGE DODAC ZDJECIA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak bardzo spieszy? Robiłeś pomiary?

Postudiuj w pierwszym poście tematu o roczniakach rady Wuema, dotyczące regulacji i dobierania włosa. Myślę, że znajdziesz odpowiedź  :).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zanim  zaczniesz kombinować pokaż mechanizm  "w środku" tak, żeby było widać wychwyt.

Poza tym  zdjęcia tarczy  poprosimy i podstawy  ( tak by było widać dobrze jej ranty -nie musi być cała na zdjęciu )

Jeżeli można prosić, to zmierz głębokość ramki tarczy.

Ew wnioski  po zdjęciach ( część zdjęć potrzebna do diagnozy, część do określenia "czasoprzestrzeni" i powiązań ).

Bardzo ciekawy  roczniak.

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziekuje za posty,potrzebne informacje znalazłem,dodaje wiecej zdjec

post-70514-0-73665800-1395351091_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.