Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Ulan

Roczniaki, 400 days anniversary clocks, Jahresuhr

Rekomendowane odpowiedzi

Ten z UK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Kolegow.

Kolejny roczniak w mojej kolekcji , zostaje ze wzgledu na rozmiar. On jest nizszy jak normalne Bandstady.

Tak dla ciekawosci i porownania wrzucilam tego czerwoneho Schlenker&Posner dla porownania.

Obilo mi sie o uszy iz istnieja mniejejsze , ale nigdy mi nie wpadl w rece.

post-26878-0-78981800-1399200304_thumb.jpg

post-26878-0-31383300-1399200306_thumb.jpg

post-26878-0-81245000-1399200307_thumb.jpg

post-26878-0-24614800-1399200309_thumb.jpg

Edytowane przez Dascola

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W srebrze mu tez do twarzy. :)

Dascola - kolekcja rosnie w zawrotnym tempie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez  zauwazam zekolezanka  ma  naprawde  imponujaca  kolekcje  zegarow  rocznych.

Niektore  byly  na  mojej  liscie  ....

Zycze  dalszych  udanych zakupow.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez  zauwazam zekolezanka  ma  naprawde  imponujaca  kolekcje  zegarow  rocznych.

Niektore  byly  na  mojej  liscie  ....

Zycze  dalszych  udanych zakupow.

Dziekuje Kolegom serdecznie za mile slowa.

Ten srebrny to taki przypadek :rolleyes:

Z niecierpliwoscia oczekuje teraz na nastepne cudo :P

Pozdrawiam

Anetta :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piotruś już jedzie :P

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Staram się uruchomić Junghansa (tego z dyskiem i dwoma srebrnymi kulkami), ale się zatrzymuje.  Pomijając kwestie czyszczenia mechanizmu zastanawiam się czy odleglość pomiędzy górną zawieszką a widełkami nie jest zbyt mała ? - ok. 2 mm

post-57457-0-31086600-1396632986_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg Passmoora:

-załóż odwrotnie widełki (tzn wyjęciem do dołu)

-włos powinien być zamocowany przed wkrętem na widełkach (u ciebie jest za)

-odległość widełek od górnej zawieszki wynosi 14 mm

-cała długość włosa  (tzn odległość między zawieszkami) 125 mm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg Passmoora:

-załóż odwrotnie widełki (tzn wyjęciem do dołu)

-włos powinien być zamocowany przed wkrętem na widełkach (u ciebie jest za)

-odległość widełek od górnej zawieszki wynosi 14 mm

-cała długość włosa  (tzn odległość między zawieszkami) 125 mm

Wszystkie moje pracują niezgodnie z tą teorią i to bardzo dobrze. Zegary są stare, zawsze coś nie gra. Główną rolę gra stan koła wychwytowego. Zasada winna być jedna. Ma być zdrowy obrót najlepiej min 270 i równe drogi stracone, równy spad/opad na wejściu i wyjściu. Jeżeli obrót jest mniejszy też będzie chodzić, ale ważna jest dynamika układu do pokonania tarć paleta, ząb wychwytu, a reszta układu widełki tak, czy siak,zależy od rodzaju zastosowanego włosa, jego długości, szerokości, możesz po prostu mieć inny niż z instrukcji się należy, możesz mieć widełki nie oryginalne, możesz mieć przerzutnik w różnym położeniu od włosa. Teoria dobra na początku, od nowości, potem to tylko próby. P

Edytowane przez kumite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odległość widełek od górnej zawieszki wynosi 7 mm - nie 14 mm. W takim położeniu uruchomiłem roczniaka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

tak to jest w zegarze który ja mam-ogleglosc około 8,5 mm widelec od bloku

post-70514-0-32601000-1396696070_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Staram się uruchomić Junghansa (tego z dyskiem i dwoma srebrnymi kulkami), ale się zatrzymuje.  Pomijając kwestie czyszczenia mechanizmu zastanawiam się czy odleglość pomiędzy górną zawieszką a widełkami nie jest zbyt mała ? - ok. 2 mm

Instrukcja serwisowa podaje taką (jak widać na zdjęciu poniżej) odległość widełek od górnej zawieszki włosa. Ale mój np. przy takiej odległości widełek nie wystartował, więc zacząłem zmniejszać odległość i wystartował dopiero przy około 5mm od górnej zawieszki i chodzi bardzo dobrze.

post-28411-0-34563800-1396726029_thumb.jpg

PS.

Tak przy okazji.

Kol. Erzlot, byłem w środę u Kolegi i Twój GB już bardzo ładnie chodzi. Podstawowym jego problemem było to, że ktoś wcześniej próbując go naprawić szlifował palety i zmienił kąt impulsu w obu paletach.    

Edytowane przez dziadek

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Instrukcja serwisowa podaje taką (jak widać na zdjęciu poniżej) odległość widełek od górnej zawieszki włosa. Ale mój np. przy takiej odległości widełek nie wystartował, więc zacząłem zmniejszać odległość i wystartował dopiero przy około 5mm od górnej zawieszki i chodzi bardzo dobrze.

attachicon.gifJunghans disc pendulum with adjustable balls.JPG

PS.

Tak przy okazji.

Kol. Erzlot, byłem w środę u Kolegi i Twój GB już bardzo ładnie chodzi. Podstawowym jego problemem było to, że ktoś wcześniej próbując go naprawić szlifował palety i zmienił kąt impulsu w obu paletach.    

Dziękuję Kolego za dobrą nowinę. Trochę mnie pocieszyłeś, bo już wpadłem w kompleksy, że sam nie dałem rady go uruchomić a szlifowanie palet to juz moim zdaniem wyższa szkoła jazdy i wtajemniczenia. Tu już sam śrubokręcik nie wystarcza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po rozebraniu, wyczyszczeniu, ponownym złożeniu, naoliwieniu oraz poddaniu delikatnym zabiegom pielęgnacyjnym wygląda tak:

post-57457-0-14433100-1396894554_thumb.jpg

Edytowane przez kobas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śliczny, też taki chcę :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobny. Gratuluje Koledze. Czy poslebrzany pasek na wahadle, oraz posrebrzenie na kulkach dales do odnowienia, czy sa orginalne. Pozdrawiam R.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasek na wahadle oraz kulki sam poddałem zabiegom pielęgnacyjnym. Wykorzystałem taśmę malarską i srebrny barwnik (natryskowy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasek na wahadle oraz kulki sam poddałem zabiegom pielęgnacyjnym. Wykorzystałem taśmę malarską i srebrny barwnik (natryskowy).

Aj nie obawiaj się nazwać rzeczy po imieniu, trysnąłeś farbą w sprayu do felg i efekt jest całkiem OK. Cel został osiągnięty...

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj tam, zaraz do felg. Nawet jeśli do felg - to do felg od Ferrari. A na poważnie to farba chyba nie jest do felg tylko do powłok lakierniczych i ma numer 860553 i chyba leżała koło srebrnej biżuterii. Taśma malarska - współczesna - wykonana z papieru z klejem kauczukowym :)

Edytowane przez kobas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po rozebraniu, wyczyszczeniu, ponownym złożeniu, naoliwieniu oraz poddaniu delikatnym zabiegom pielęgnacyjnym wygląda tak:

Cudny Pasiaczek ... Gratulacje :rolleyes: 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

post-6402-0-83277500-1396909005_thumb.jpg

Ale że na srebrno :o

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy szacowni koledzy mogą zakwalifikować ten zegar: czy jest to JUF czy też Anton Harder ?

post-57457-0-18359900-1396954151_thumb.jpg

post-57457-0-13381300-1396954378_thumb.jpg

Edytowane przez kobas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy szacowni koledzy mogą zakwalifikować ten zegar: czy jest to JUF czy też Anton Harder ?

Kol. Kobas, jedno i drugie razem. To znaczy, wyprodukował JUF dla Antona Hardera.  

PS. Ma odłamaną końcówkę blokady naciągu sprężyny. 

post-28411-0-49126200-1396963690_thumb.jpg

Edytowane przez dziadek

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.