Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Ulan

Roczniaki, 400 days anniversary clocks, Jahresuhr

Rekomendowane odpowiedzi

Ciag dalszy zdjec.

I pomyslec ze jeszcze w tamtym roku nie wiedzialem ze istnieja roczniaki.

Juz wam nie wchodze w parade na zatoce, wystarczy tego dobrego ;)

img78405184x3456.jpg

By janekpysk at 2012-09-11

img78445184x3456.jpg

img78435184x3456.jpg

img78425184x3456.jpg

img78415184x3456.jpg

img78395184x3456.jpg

img78385184x3456.jpg

img78375184x3456.jpg

img78365184x3456.jpg

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko obiecujesz i obiecujesz ;) . Ja tam sie ciesze jak sam bym go kupil. Jak cena przeskoczyla ponad moje mozliwosci to odpuscilem. Zmiesci sie pod standardowa kopula ?

Edytowane przez czerralf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zmiesci sie ,musze poszukac wiekszego klosza chyba .

img7845y.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo mi sie podoba. Jak go odnowisz i dokupisz klosz - to zamiesc zdjecie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zmiesci sie ,musze poszukac wiekszego klosza chyba .

img7845y.jpg

O Janek wymiatasz coraz ładniejsze te roczniaki :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I pomyslec ze jeszcze w tamtym roku nie wiedzialem ze istnieja roczniaki.

Juz wam nie wchodze w parade na zatoce, wystarczy tego dobrego ;)

A jeszcze jakieś zostały :angry: :angry: :angry: :angry: ?

Spekulant :P

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostaly jeszcze te z wahadlem z kompensacja ,w obudowie z mahoniu,louvre , ale niestety poza moim zasiegiem.no moze jeszcze rotary Briggs .Teraz wyprzedaz sprezynowych mnie czeka. :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przepadam za Beckerami, ale ten jest super. Ta fazowana półka na górze robi wrażenie :D

Z kolumnami - jeżeli będziesz chciał wyciągnąć na oryginał pewnie będzie ciężko - kolumny wyglądają na robotę na wyoblarce ...

Jednak ze zdjęć ciężko czasami dostrzec szczegóły.

Jak będziesz rozkładał zrób zdjęcie rozłożonej kolumny na części - jeżeli możesz.

Jestem ciekawy jak to robili.

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety renowacje musze komus zlecic ,ja moge tylko zepsuc.Jeszcze nie ruszylem tokarki.Czasu brakuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Janekp - to bylo do przewidzenia!

Mialem go w obserwowanych, w ciagu ostatnich 2 lat byl to drugi taki egzeplarz, ten pierwszy byl bez wahadla.

Mysle, ze cena byla zrownowazona i wart byl tych pieniedzy. Gdyby nie wydatki budowlane - bysmy byli sie scieli! :D

Trzeba to koordynowac czy co? Bo tylko sprzedajacy sie ciesza!

Szczere gratulacje!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety renowacje musze komus zlecic ,ja moge tylko zepsuc.Jeszcze nie ruszylem tokarki.Czasu brakuje.

Ale są przynajmniej dwa sposoby "zlecania"

Jeden to oddajesz zegar i liczysz, że wróci zrobiony - na tym się raz sparzyłem oddając zegarek :angry:

Drugi to szukasz wykonawcy poszczególnych elementów - może być jeden ale robi "na sztuki" i wszystko masz pod kontrolą. Jak coś zrobi źle nie ma problemu - zmieniasz "fachowca" i po sprawie ;)

W tym drugim wypadku najlepiej jak wykonawca jest w zasięgu ręki.

Który chcesz wybrać ?

Edytowane przez Mariusz

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mialem go w obserwowanych, w ciagu ostatnich 2 lat byl to drugi taki egzeplarz, ten pierwszy byl bez wahadla.

Nieprawda, miał wahadło :)

Fajna taka niespotykana korona u roczniaków.

Janek, zaspokój moją ciekawość. Jak jest mocowana korona? Możesz ją odkręcić i pokazać otwory. Nie licytowałem, bo uznałem tę koronę za dobieraną.

Kurczę, dopiero teraz (23:43) zobaczyłem. Górka jest drewniana i okuta blachą mosiężną! To nie jest oryginał! Tak to powinno wygladać:

post-22303-0-64661500-1347400246_thumb.jpg

Ja z kolei przygarnąłem niklowanego FHS (Franz Hermle & Sons). Stan bez ingerencji, wszystkie elementy oryginalne. Tarcza trawiona, srebrzona, wskazówki katedralne, nieuszkodzone choć cieniutkie.

Ma tylko jedną wadę, to nie Becker :(

post-22303-0-67343300-1347399248_thumb.jpg post-22303-0-80084600-1347399274_thumb.jpg

Edytowane przez WueM

Wojtek + Certina Club 2000 od lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pare zdjec gorki

img78465184x3456.jpg

img78475184x3456.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli korona jest dorobiona ?

post-6402-0-67593600-1347476327_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli korona jest dorobiona ?

Obawiam się, że na 99% tak. Przykro mi to twierdzić, bo to jeden z najrzadszych Beckerów. Sprawdziłbym jeszcze górna półkę, bo nie widać otworów po śrubach mocujących właściwą górkę. Trzeba by odkręcić tę drewniana wkładkę i przyjrzeć się półeczce. Potrzebne są dodatkowe zdjęcia.

Janek, gdyby się okazało, że ta górka jest wtórna, to mogę zwymiarować tokarzowi lauferka i wykonać gipsowy lub silikonowy model górki dla odlewnika lub frezera CNC. Jak dało się zrobić coś takiego 100 lat temu, to czemu nie miałoby się dać zrobić tego dzisiaj. Uszkodzoną górna tulejkę dorobi tokarz (o wyoblaniu obecnie można zapomnieć).

Mój stosunek do tego modelu roczniaka GB jest emocjonalny. Nieodparcie kojarzy mi się z nagrobkiem Gustave Beckera. Na ile oceńcie sami, ale tak sobie myślę, że projektantem obu artefaktów mógł być ten sam człowiek - oczywiście to chciejstwo, ale... kto wie? Gustav Becker zmarł 17 14 września 1885 roku (zaraz rocznica) a roczniak jest z 1905. To tylko 20 lat różnicy, a nie wiem kiedy postawiono nagrobek?

post-22303-0-25241300-1347489206_thumb.jpg

Edytowane przez WueM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No coz nastepny zakup to bedzie chyba nagrobek jak dam sie zlapac na nieoryginala.

Nie wiem czy ta gorka jest wtorna bo nie mam odniesienia do obiektu porownawczego.Nie dysponuje katalogami.

Kilka fotek rozebranej gorki .

img78525184x3456.jpg

By janekpysk at 2012-09-15

img78535184x3456.jpg

img78545184x3456.jpg

img78555184x3456.jpg

img78565184x3456.jpg

img78595184x3456.jpg

img78575184x3456.jpg

Edytowane przez janekp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te nowe zdjęcia zmieniają mój osąd. Górka nie ma drewnianego wkładu, to tylna blaszka jest tak pomazgana (szelak?) że na zdjeciu wygladała na drewnianą. Mocowanie tej wytłoczki do półki za pomocą wkrętów dostępnych przez otwory wygląda na rozwiazanie fabryczne.

Powiem tak: jeśli na półce nie będzie śladów po dwóch otworach o średnicy ok. 1,5 mm blisko przedniej krawędzi, to górka może być z tego zegara :) Wtedy to ja bedę sobie pluł w brodę :angry:

Strona przedstawiona przez Taranta pochodzi z katalogu na rok 1912, Twój zegar jest wcześniejszy i do katalogu mógł już nie trafić. Model zegara nosi tam numer 486, ale brakuje 487 (jest 485 i 488). Może Twój to brakujacy numer 487? Bardzo interesujące!

Dla porównania rozebrana górka katalogowego GB, model nr 486. Tuleje kolumn są tutaj toczone i mają grubość ok. 1 mm, w Twoim wyglądają na blaszane?

post-22303-0-58040100-1347788063_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje tuleje wygladaja na toczone ( na ostatnim zdjeciu Twoje i moje maja podobna grubosc) ,nie jest to cienka blaszka , natomiast nie ma dodatkowych sladow po otworach na polce ,calosc jest rzeczywiscie pomazana szelakiem i do doslownie.

Moja gorka nie ma(moze miala)drewnianego wkladu.

Na popdstawie jest dedykacja ale na razie trudno mi ja odczytac aczkolwiek sprobuje bo to moze byc ciekawa wskazowka kto i komu oraz kiedy podarowal ten zegar.

Jesli bylby to zapomniany model w katalogu to bylbym troszke spokojniejszy jesli jest to dorabiana gorka to tez nic sie nie dzieje.

Twoja gorka wyglada ze tak powiem bardziej oryginalnie i mi sie podoba z tym lauferkiem u gory.

Kiedys tam w przyszlosci postaram sie do Was dolaczyc na jakims spotkaniu to wtedy sobie go dokladnie obejrzysz.

Pozdrawiam i dziekuje za opinie.

Janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, ostatnio mam coś mało czasu, więc dopiero dzisiaj piszę.

Ten model roczniaka GB oferowany do sprzedaży widziałem tylko trzy razy. Pierwszy był oferowany w Anglii, drugi w Austrii, no i trzeci ten który kupił Janekp.

Jak leciała aukcja to oglądałem go chyba ze 20 razy i przyznam szczerze, że dopiero ostatniego dnia przed końcem licytacji, jak porównałem go z tym sprzedawanym w Austrii, to dostrzegłem że ma inną koronkę. To spowodowało, że nabrałem wątpliwości czy ta koronka jest oryginalna, zwłaszcza że ten pierwszy angielski i drugi austriacki miały koronki ze lauferkiem na górze.

Janek, miałem nawet zamiar dzwonić do Ciebie i powiedzieć Ci o moich wątpliwościach, ale była już noc i nie chciałem Ciebie budzić.

W sumie zegar został sprzedany w bardzo niskiej cenie i warto było go kupić, mimo że koronka na ten moment budziła moim zdaniem pewne wątpliwości.

Po obejrzeniu zdjęć rozebranego zegara, podzielam w całości pogląd WueMa, że ta koronka może być oryginalna i w takiej wersji mógł być wyprodukowany w fabryce Beckera. Co by oznaczało, że jest to jeszcze większy unikat

Tak ogólnie, to ten model roczniaka to niezwykła rzadkość.

Janek, gratuluję szybkiej decyzji i zakupu.

Z uwagi na to, że jest to niezwykle rzadki model, to proszę Ciebie, żebyś odtworzył wszystkie jego elementy najwierniej jak to tylko możliwe. Jeżeli będziesz miał z czymś problem - dzwoń, to Ci pomogę. Mogę np. pomóc Ci w dorobieniu tej tulejki od kolumny. Te tulejki moim zdaniem były robione na drykarce i znam gościa który wydrykuje prawie każdy kształt jak dostanie wzór, a dorobienie formy to żaden problem.

Janek, tak się składa że za trzy tygodnie spotykam się w Mysłowicach z Adamem Mroziukiem i z uwagi na niezwykłą rzadkość tego roczniaka, będę rozmawiał i prosił Adama żeby go zrobił.

Niestety tak się również składa, że ja osobiście mam największe zaufanie w tym temacie tylko do Adama i wiem że jak Adam podejmie się go robić, to przywróci go do stanu pierwotnego tak jak powinno być.

Pozdrawiam.

PS. WueM, Twoja teoria i przypuszczenia, że na 20 rocznicę śmierci Gustava Beckera wyprodukowali jakąś limitowaną serię roczniaków których wygląd nawiązywał do część nagrobku Gustava, jest moim skromnym zdaniem również wielce prawdopodobna.

Janek, mam jeszcze do Ciebie jedną prośbę.

Czy mógłbyś zamieścić wszystkie te zdjęcia na NAWCC z zapytaniem o oryginalność koronki.

Jestem bardzo ciekawy czy John Hubby ma takie w swoim archiwum i ewentualnie ile ich ma.

Pozdrawiam jeszcze raz.

Edytowane przez dziadek

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój stosunek do tego modelu roczniaka GB jest emocjonalny. Nieodparcie kojarzy mi się z nagrobkiem Gustave Beckera. Na ile oceńcie sami, ale tak sobie myślę, że projektantem obu artefaktów mógł być ten sam człowiek - oczywiście to chciejstwo, ale... kto wie? Gustav Becker zmarł 17 września 1885 roku (zaraz rocznica) a roczniak jest z 1905. To tylko 20 lat różnicy, a nie wiem kiedy postawiono nagrobek?

post-22303-0-25241300-1347489206_thumb.jpg

Oj, oj. W polskim wydaniu Wiki* też jest ta data... 17 września 1885 (poprawiłem, ciekawe, czy zostanie zaakceptowane, problem jest tam jeszcze z synami, z których zrobiono jednego...).

* http://pl.wikipedia.org/wiki/Gustav_Becker

post-6402-0-37679300-1347900167_thumb.jpg

Edytowane przez tarant

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzucilem fotki na NAWCC , poczekamy na opinie.

Byloby mi niezmiernie milo gdyby to byl unikat.

Jesli nie to pozostaje polowanie na taka gorke jak ma WueM.

W sumie bylem przygotowany na wyzsza cene bo mi sie po prostu podobal.

Jak z z Dziadkiem rozmawialem to mowilem ze go nie odpuszcze latwo.

Bylbym spokojniejszy gdyby Pan Adam mogl sie nim zajac bo ogladam czasem jego prace na Picassaweb ,widac duzy kunszt a oto coraz trudniej w tym zawodzie.

Pozdrawiam janek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wrzucilem fotki na NAWCC , poczekamy na opinie.

Byloby mi niezmiernie milo gdyby to byl unikat.

A dołącz tam zdjęcia werku, numeru seryjnego, bo opinii nie będzie...

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Idąc tropem górki trafiłem na amerykański ślad. To firma The Bowler & Burdick Company, Cleveland, Ohio. Działała od 1901 roku i do IWW sprowadzała zegary roczne (mechanizmy?) z Niemiec od różnych producentów, np. JUF, Huber, Hauck, Kienzle ale nie GB. Do nich należało zastrzezenie nazwy ANNIVERSARY i taki napis pojawiał się na tarczy nad "12"

Nieco inny wzór wytłoczki, ale inspiracja wyraźna, tylko nie wiadomo kto od kogo? Słowo ANNIVERSARY oznacza rocznicę, może jest związek tego modelu roczniaka z rocznicą śmierci Gustava Beckera. U braci Resch było REMEMBER.

post-22303-0-60380800-1347910545_thumb.jpg post-22303-0-06259200-1347911769_thumb.jpg

Żródło: http://www.flickr.co...in/photostream/

Dalej jeszcze dwa B&B z linkami do stron o nich:

post-22303-0-19223900-1347911242_thumb.jpg

Źródło: http://www.antiquecl...y-mantel-clock/ oraz http://www.worthpoin...rdick-152233483

Oj, oj. W polskim wydaniu Wiki* też jest ta data... 17 września 1885 (poprawiłem, ciekawe, czy zostanie zaakceptowane, problem jest tam jeszcze z synami, z których zrobiono jednego...).

Cóż za podłych czasów człowiek dożył, to nawet Wikipedii nie można ufać.

post-22303-0-46548600-1347913130_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż za podłych czasów człowiek dożył, to nawet Wikipedii nie można ufać.

Ale można redagować. Już jest OK.

Jak widać, Gustav zmarł w dniu urodzin swojej żony....materiał do przemyślenia.

Pozdrawiam

Piotr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zalaczonych zdjeciach korona jest w szerokosci gornej polki, w moim zegarze korona jest przedluzeniem linii filarkow ktore tez maja dwa przewezenia w przeciwienstwie do pozostalych.

The Bowler & Burdick Company wydaje sie byc slusznym tropem ( ale nie ma nic na tarczy ani na podstawie) , moze tylko dolozyli swoj wzor gorki lub na zamowienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.