Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Ulan

Roczniaki, 400 days anniversary clocks, Jahresuhr

Rekomendowane odpowiedzi

W zalaczonych zdjeciach korona jest w szerokosci gornej polki, w moim zegarze korona jest przedluzeniem linii filarkow ktore tez maja dwa przewezenia w przeciwienstwie do pozostalych.

The Bowler & Burdick Company wydaje sie byc slusznym tropem ( ale nie ma nic na tarczy ani na podstawie) , moze tylko dolozyli swoj wzor gorki lub na zamowienie.

Janek, Ty nie kombinuj niczym jakiś Petroniusz, tu są więksi specjaliści :D

Twoja górka ma mniejszą wysokość, średnica łuku wydaje się zbliżona. Uszkodzenia w górnej części mogłyby wskazywać, że lauferek tam był. Zasadnicza różnica to ta, że B&B ma mechanizm podwieszany do górnej półki, a GB stoi na półce w środku filarów. W żadnym wypadku nie sugeruję, że Twój zegar to B&B przerobiony z GB. Bazą dla B&B był z pewnością JUF, ale nie znalazłem żadnego zdjęcia wyjściowego modelu. Wskazaniem jest tylko Ch. Terwilliger:

post-22303-0-67717300-1347956047_thumb.jpg post-22303-0-92299500-1347958811_thumb.jpg

Postaraj się odczytać inskrypcje na podstawie, pozwoli to uwiarygodnić datowanie. Od momentu wyprodukowania do chwili podarowania komuś zegara nie powinno upłynąć więcej niż pół roku, a J. Hubby będzie tą informacją zachwycony. Zegary roczne bardzo często pełniły funkcję prezentów z okazji ślubu lub rocznic (anniversary) urodzin czy zawarcia małżeństwa.

No i podaj w końcu numer mechanizmu (wszyscy już wiedzą gdzie i za ile kupiłeś). Mój ma numer 2 056 290 i pochodzi z Austrii (to ten: #109, str. 6 w tym wątku).

Ja też chciałbym, aby potwierdziło się że zegar jest oryginalny w 100%. Nie pasuje mi jednak dość niefrasobliwy sposób mocowania tej górki. Becker zwykle stosował bardziej solidne rozwiązania. Chyba że to akurat się nie sprawdziło i zmieniono górkę na odlewaną.

Jak widać, Gustav zmarł w dniu urodzin swojej żony....materiał do przemyślenia.

Zdarza się; mój Ojciec zmarł w dniu urodzin mojej Mamy a swojej żony. ANNIVERSARY

Wojtek + Certina Club 2000 od lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Numer seryjny 1 845 247 na gorce nie widac roznicy w otworach wskazujacych na mocowanie lauferka.

Edycja :przepraszam widac slad po mocowaniu lauferka i wglebie nie korony.

Pierwsza proba odczytania inskrypcji na podstawie

2 NU V B R H M E P REGIMENT WINDERMERE

..........................PARISCH DEC 1906 (mamy dokladna date podarunku )

APPOINTED SERGT MAJOR

Fotki ponizej

img81845184x3456p.jpg

By janekpysk at 2012-09-18

img81835184x3456.jpg

By janekpysk at 2012-09-18

Edytowane przez janekp

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu,ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Piękny gratis Ci się trafił. Roczniak z wojskową przeszłością. Inskrypcja wskazywałaby, że to podarunek z okazji awansu na starszego sierżanta jakiegoś sierżanta z windermerskiego pułku. Może uda się odczytać nazwisko i rozpoznać parafię. A swoją drogą, jak można się było pozbyć takiej rodzinnej pamiątki?

Jeśli chodzi o lauferka, to myślałem o takim malutkim jak na standardowej attyce. Masz wszystkie trzy wkręty od górki, czy tylko dwa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam trzy wkrety natomiast troszke sie juz otworki powiekszyly.Jesli laferek to brakuje czegos od spodu do stalizacji i dokreenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio poszerza się grono miłośników roczniaków z sygnaturą Gustava Beckera, dlatego wpadłem na pomysł, żeby je usystematyzować.

Mam nadzieję, że zamieszczenie w tym poście rysunków wszystkich modeli jakie znalazłem w posiadanych przeze mnie katalogach ułatwi podejmowanie decyzji o ich zakupie.

Łącznie doliczyłem się 20-tu różnych modeli tych pięknych zegarów. Większość bo aż 15 występuję w katalogu GB z 1912 roku. Niektóre z nich były produkowane przez wiele lat, gdyż można je znaleźć również w katalogu nr 14 (z ok. 1928 roku).

Kolejno były to modele nr: 476, 477, 479, 480, 481, 482, 484, 485, 486, 488, 489, 490, 491, 492, 494, 495, 498, 499, 503 i 504.

Model 476 - można go znaleźć w katalogach: z 1912, 1924, nr 5 (1925), nr 11 (1927-1928), nr 14 (1928-1929).

Skan z katalogu z 1912 roku:

29c5712d0f20506dmed.jpg

Model 477 - występuje tylko w katalogu z 1912:

54b3403402e885e3med.jpg

Model 479 - można go znaleźć w katalogach: z 1924, nr 5 (1925), nr 11 (1927-1928), nr 14 (1928-1929).

Skan z katalogu z 1924 roku:

e6116fb12f52db33med.jpg

Model 480 - występuje tylko w katalogu z 1912:

b5628b342f954625med.jpg

Model 481 - występuje tylko w katalogu nr 5:

a0305f3a69d9e068med.jpg

Model 482 - występuje tylko w katalogu z 1912 roku:

319bc865e3e31a6bmed.jpg

Model 484 - występuje tylko w katalogu nr 11 i 14.

Skan z katalogu nr 14

f0c40c3cb6ba7ae2med.jpg

Model 485 - występuje tylko w katalogu z 1912 roku:

bbbe142978cb53d1med.jpg

Model 486 - występuje tylko w katalogu z 1912 roku:

4247875e354a7759med.jpg

Model 488 - występuje tylko w katalogu z 1912 roku:

2c1a0db30794a363med.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Model 489 - występuje tylko w katalogu z 1912 roku:

691f77eb0eb107f3med.jpg

Model 490 - występuje w katalogu z 1912 roku, nr 11 i 14.

89c048b28fc2c958med.jpg

Model 491 - występuje w katalogu z 1912 roku i nr 14.

7fae1f7a77f9ada5med.jpg

Model 492 EMPIRE - występuje w katalogu z 1912 roku i nr 14.

d5bcec45e169aaacmed.jpg

Model 494 - występuje tylko w katalogu z 1912 roku:

880f9c8ec4a950camed.jpg

Model 495 - występuje tylko w katalogu z 1912 roku:

673f3d6919445747med.jpg

Model 498 - występuje tylko w katalogu z 1912 roku:

e135b1a2ad72055amed.jpg

Model 499 - występuje tylko w katalogu z 1912 roku:

7c6089063bcdd1bbmed.jpg

Model 503 - można go znaleźć w katalogach: z 1924, nr 5 (1925), nr 11 (1927-1928), nr 14 (1928-1929).

Skan z katalogu z 1924 roku:

d4144b10a0e56b67med.jpg

Model 504 - występuje tylko w katalogu nr 14:

a2763f4c571e4951med.jpg

Jeżeli ktoś posiada katalogi GB, w których są zamieszczone nie wymienione powyżej modele, zachęcam do uzupełnienie tego zestawienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję bardzo Teddy61

na publikację skanów katalogowych.

Szczerze.

Sergey.

В часах интересно не время, которое они показывают, а времена, о которых они могут рассказать.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teddy, należy Ci się Order Wielkiej Rotacji na Złotym Włosie z Platynowa Osłoną :)

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Order Wielkiej Rotacji oczywiście z Gwiazdą i na Wielkiej Wstędze :rolleyes:

Też bardzo dziękuję!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie!

Ale czy te sztuki z czerwonym "ptaszkiem" to te ktorych Ci brakuje czy to te ktore masz juz w kolekcji B):lol: ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czerwonym ptaszkiem oznaczałem właściwy, omawiany model na skanach, na których występowało kilka modeli.

A z tym orderem to przesadzacie. Przecież to forum jest po to, żeby wymieniać się wiedzą i posiadanymi materiałami. Ja też wielokrotnie korzystałem z waszej wiedzy i za swój obowiązek uważam dzielenie się z innymi tym samym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witaj, fantastyczny pomysł. Teddy61 jesteś best of the best.

Tak ogólnie, to temat bardzo ładnie się rozwija i staje się powoli najlepszym ogólnodostępnym źródłem informacji o roczniakach.

Oczywiście głównie Beckera - najpiękniejszych pod słońcem i moich ulubionych. :rolleyes:

Pozdrawiam

Edytowane przez dziadek

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te 20 katalogowych modeli roczniaków rozrośnie się do ponad dwustu jeśli uwzględnić różnice w poszczególnych elementach zegarów. Samych wahadeł było z ponad 10 rodzajów do tego tarcze porcelanowe z arabskimi cyframi lub rzymskimi, także srebrzone, różne ozdobne blaszki pod tarczą, attyczki na wkręty, kołki lub pojedynczy wkręt, postumenty mosiężne, drewniane, kamienne, obudowy mosiężne, mahoniowe, dębowe, itd, itp. Mechanizmy też się zmieniały. Prowadzi to do sytuacji, że nawet w bogatej kolekcji nie znajdzie się dwóch identycznych zegarów GB.

Wydawać by się mogło, że taki np. szkieletor powinien być "etnicznie czysty" a były wersje z dwoma rodzajami wahadeł dyskowych i z wahadłem "żyrandolowym", tarcze malowane z granatowymi lub czarnymi cyframi oraz srebrzone, pod kloszem z podstawą mahoniową albo dębową. Teoretycznie daje to 18 rodzajów samego tylko modelu 499. A był też model szkieletora w obudowie mahoniowej lub dębowej. Kiedy już sobie to jakoś poukładamy, to cały porządek może zburzyć zdjęcie takiej hybrydy:

post-22303-0-49934900-1348352328_thumb.jpg

Do tego dochodzą nieskatalogowane beckery, np taki brzydal (zdjęcie z sieci) którego mam w wersji z kamienna podstawą, kulowym wahadłem i papierową (sic!) tarczą. Kolejny przykład z jak wielką różnorodnością modeli możemy mieć do czynienia.

post-22303-0-78534300-1348347054_thumb.jpg

Wracając do tematu:

Pierwsza proba odczytania inskrypcji na podstawie

2 NU V B R H M E P REGIMENT WINDERMERE

..........................PARISCH DEC 1906 (mamy dokladna date podarunku )

APPOINTED SERGT MAJOR

img81835184x3456.jpg

Czy na postumencie może być napisane: KHMER REGIMENT WINDERMERE :blink:

Nie, to niemożliwe. Ale widzę więcej:

2 ND V. E. K***EP. REGIMENT WINDERMERE

albo

2 ND V. E. B***EP REGIMENT WINDERMERE

w każdym razie drugi regiment

A potem:

CEL. *E*ST IN ST GEO. PARISH DEC.1906

W grudniu 1906 w parafii św. Jerzego (st George) coś się odbyło.

Edytowane przez WueM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W książce "Gustav Becker Story" (Karl Kochmann) jest strona z katalogu nr 17, na której widnieją rysunki jeszcze dwóch modeli roczniaków GB: 507 i 508.

Uzupełniam zamieszczoną powyżej listę o te dwa zegary dołączając skan z odpowiedniej strony książki, ponieważ katalogu o nr 17 nie posiadam.

Skan z książki Karla Kochmanna "Gustav Becker Story" z modelami 507 i 508:

510dc4f563b23e2fmed.jpg

W najbliższym czasie spodziewam się otrzymać katalogi GB, których jeszcze nie mam, więc prawdopodobnie lista z roczniakami może się powiększyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W najbliższym czasie spodziewam się otrzymać katalogi GB, których jeszcze nie mam, więc prawdopodobnie lista z roczniakami może się powiększyć.

Będziemy czekać z niecierpliwością.

В часах интересно не время, которое они показывают, а времена, о которых они могут рассказать.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zwracam honor WueM i innym.

Gorka byla usztywniona drewnem w srodku no i jak widac doczekalem sie odpowiedzi na NAWCC.

Jestem bardzo zadowolony z tego roczniaka.

Teraz tylko trzeba przekupic znanego mistrza od renowacji zeby go przylal na warsztat przed koncem roku.

Dziekuje Teddy za wklejenie skanow z katalogu.

Pozdrawiam janek

Ps .Czyzby powstal temat przyklejony o roczniakach Beckera na NAWCC ?Widze jak ktos wycina posty jeden po drugim.

Edytowane przez janekp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ladne te ostatnie nabytki roberto226.

WueM podoba mi sie Twoj szkieletor!!!

Mam pytanie z innej beczki.

Czy sa gdzies roczniaki Beckera z numerami ponizej 1 000 000 ?

Szukam i szukam i nic nie moge znalezc B)

Pozdrawiam

janekp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy sa gdzies roczniaki Beckera z numerami ponizej 1 000 000 ?

Szukam i szukam i nic nie moge znalezc cool.gif

Pozdrawiam

janekp

Witam, seryjna produkcja roczniaków w fabryce Gustava Beckera rozpoczęła się od numeru nieco powyżej 1 600 000. Najstarszy znany mechanizm z seryjnej produkcji znajduje się w moich zbiorach i właśnie ma numer nieco powyżej 1 600 000. Wcześniej robiono próby i nawet eksperymentalnie wyprodukowano niewielkie ilości roczniaków. Osobiście widziałem i wiem kto ma roczniaka o numerze nieco powyżej 1 400 000.

Janekp, jeżeli kiedykolwiek spotkasz roczniaka Gustava Beckera, który ma numer poniżej miliona, to miej świadomość że jest to podróbka stuprocentowa smile.gif

Poza tym, te najstarsze roczniaki różniły się trochę od tych ogólnie nam znanych.

Pozdrawiam

Edytowane przez dziadek

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawa wiadomosc.

No to zobaczymy co z tym zrobiono:

kgrhqrpwfb2zf7sbqfmdyn6.jpg

Jesli to podrobka :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co innego podróbka a co innego niedoróbka ;)

A jakie cyfry zasłania sprężynka - bo mam wrażenie że w sumie jest ich wybitych 7 ?

post-6402-0-16904900-1349777923_thumb.jpg

Edytowane przez tarant

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tarant jak dojdzie przesylka to Ci powiem.

Mam nadzieje ze zaslonieta jest 1 jako siodma cyfra.

Co znaczy ze sprzedawca ukryl wlasciwy numer lub niedobitek jak pisze dziadek ,wtedy trudno - moja strata.

Dziwne tak duza firma i nie bila numerow na roczniakach od poczatku a na budzikach z medaille d'or bite byly numerki?

Czasem odnosze wrazenie ze nie wiemy wielu rzeczy o numeracji Beckera.

To moze byc moja najbardziej oczekiwana przesylka. B)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Janekp, mechanizm nie jest podrobiony tylko przerobiony.

Ktoś wywiercił w nim dla własnej wygody dwa otwory po bokach łożyska osi wychwytu, bo miał problem z ustawieniem właściwego zazębiania. Przy tej numeracji takich otworów nie powinno być.

Poza tym, myślę że numeracja jest wybita cała tylko sprężynka przysłania dwie pierwsze cyfry. To się często zdarza i sprzedawca nie ponosi za to winy. Trzeba zadać dodatkowe pytanie sprzedawcy o podanie całego numeru.

Janek nie chcę Cię denerwować, ale ten zegar przez te dodatkowo wywiercone otwory stracił dużo na wartości w sensie kolekcjonerskim.

Pozdrawiam

Edytowane przez dziadek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.