Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Ulan

Roczniaki, 400 days anniversary clocks, Jahresuhr

Rekomendowane odpowiedzi

Coś chyba było grzebane w nim.

Nie spotkałem tak długich wskazówek minutowych :rolleyes:

Na mój gust tarcza i ramka są nie bardzo z tej bajki.

Pojawiło się tez ostatnio sporo tego rodzaju koron... dziwne B) - ta jest kręcona od góry ?

A tak na boku przy okazji zapytam - może wiecie z jakich latach był robiony "roczniak" 30 dniowy CB z przednim nakręcaniem, odkrytą sprężyną (!) na pin-paletach :rolleyes:

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wszystko pasuje w ->cyferblacie ?

W swoim czasie zastanawialiśmy się nad ozdobą na tarczy portykowego roczniaka GB (posty 328-331 w tym wątku). Aukcja ciągłe otwiera się na Ebayu. Wówczas miałem wątpliwości dot. autentyczności tarczy, ale jest dowód, że wszystko w porządku i taka ozdoba na tarczy występowała.

Zdjęcie pochodzi ze strony http://www.carters.c...ss-domed-clock/ drugie jest z aukcji http://www.ebay.com/...=item1c2cfa795c

post-22303-0-27948000-1352563635_thumb.jpg post-22303-0-96143200-1352564481_thumb.jpg

Wojtek + Certina Club 2000 od lat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś chyba było grzebane w nim.

Na mój gust tarcza i ramka są nie bardzo z tej bajki.

Pojawiło się tez ostatnio sporo tego rodzaju koron... dziwne B) - ta jest kręcona od góry ?

A tak na boku przy okazji zapytam - może wiecie z jakich latach był robiony "roczniak" 30 dniowy CB z przednim nakręcaniem, odkrytą sprężyną (!) na pin-paletach :rolleyes:

Tak. Korona kręcona jest od góry.

post-52256-0-57082700-1352572643_thumb.jpg

post-52256-0-43197400-1352572652_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na eBay teraz wystawiony jest niekompletny też z taką długą wskazówką minutową (nr aukcji 121013088113)

post-52256-0-81391000-1352573057_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że macie rację i może to być oryginał.

Jednak zdjęcia strasznie potrafią oszukać.

Zwróćcie uwagę na dwie rzeczy.

Wskazówka minutowa wydaje się być dłuższa w pierwszym wypadku wg mnie wyraźnie.

Odległość ramki od sterczyn na kolumnach w pierwszym wypadku wydaje się, że jest bliska zero.

W przykładzie podanym z e-zatoki wygląda to już trochę inaczej .

Co do przykładu Beckera - raz jeszcze obejrzałem zdjęcia i... drugie spojrzenie po pewnym czasie pozwoliło coś zauważyć.

To, co uważałem za menisk od wrniksu może być odbiciem lampy błyskowej od mosiądzu na porcelanę.

Nie zmienia to mojego poglądu na temat "grawerki", ale wyraźnie pokazuje, że nawet dobrze zrobione zdjęcia mogą wprowadzać w błąd :(

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpadl mi w rece fajny roczniak GB

Dosc nietypowy. Podstawa marmurowa.

kgrhqnrefbkcumdhtbqcpfo.jpg

zdjcie2p.jpg

zdjcie1b.jpg

zdjcie3u.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie narzekaj - za tego roczniaka to i tak dobra cena byla.

W sumie: dosc stary, kompletny, z przodu wyglada dobrze, wahadlo nie numerowane - ale moglo sie zetrzec albo wymyc..

(ja odpuscilem bo nie bylo numeru na wahadle, tej dziury nie zauwazylem unsure.gif )

Brummery? Tak chodza! Warto miec jednego!!!wink.gif .

Jak wyglądają te Brummery?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wyglądają te Brummery?

Wyglądają tak.

gustavbeckerbrummer.jpg

Edytowane przez dziadek

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukuję kamień nakrywkowy 2.2 lub 2.3 mm

Porządek na serwisie o niczym nie świadczy. Często najlepsze usługi świadczone są przez geniuszy w totalnym bałaganie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyglądają tak.

Gdyby po Koledze Ułan jeszcze nie odpowiedział z linkiem do pomyślałbym że to jakiś żart ;))

To Becker takie coś robił ? Mógłbym dowiedzieć się czegoś więcej na ten temat, czy to jakieś samoróbki z części Beckerowych czy seryjna (unikatowa ) produkcja Beckera? W katalogu chyba tego nie było.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wow co to jest?? Extra. Czy one zaliczają się także do roczniaków? To chyba jakieś rzadkie perełki? Moge wiedzieć jak cenowo wygląda sprawa za takie urządzenie? Nie ukrywam że chętnie sprawiłbym sobie taki nabój ;)

Rozumiem że mechanizmy były numerowane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy one zaliczają się także do roczniaków? To chyba jakieś rzadkie perełki? Moge wiedzieć jak cenowo wygląda sprawa za takie urządzenie?

Rozumiem że mechanizmy były numerowane.

Sorry za ciagniecie off topic - u:

Nie zaliczamy ich do roczniakow.

Nie az tak bardzo rzadkie. Na portalach aukcyjnych 2-3 sztuki w roku.

Mechanizmy nie byly numerowane.

Ostatni poszedl w Niemczech za prawie 400 Euro

http://www.ebay.de/itm/261109797693?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1438.l2649

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety wahadlo nic nie ma na spodzie angry.gif ,wyglada tylko jakby ten zegar ktos traktowal mlotkiem doslownie.

Wywiercic dwie dziury zeby sie dostac do palet!!!

Nowatorski sposob.

Moglem troszke dolozyc i wziac tego GB Brummer. tongue.gif

Mógbyś kolego podać link do aukcji z tym Brummerem?

Z góry dziękuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo proszę, dość tego. To jest temat o zegarach rocznych !!!

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry za ciagniecie off topic - u:

Nie zaliczamy ich do roczniakow.

Nie az tak bardzo rzadkie. Na portalach aukcyjnych 2-3 sztuki w roku.

Mechanizmy nie byly numerowane.

Ostatni poszedl w Niemczech za prawie 400 Euro

http://www.ebay.de/i...984.m1438.l2649

Dzięki za odpowiedz.

Czyli z tego co wywnioskowaem z tytułu ("Wecker alarm clock") podanej przez Ciebie aukcji i z ostatniego na niej zdjęcia (zrobionego od spodu, gdzie są pokrętła) to jest to coś w rodzaju budzika w ten sam sbosób nakręcany tylko że od spodu (raczej funkcjonalne nie jest, gdyż trzeba całe dość spore urządzenie przechylać).

Skoro nie miał nawet numerów to i Becker poważnie chyba nie podchodził, a cały produkt pochcodził raczej z dolnej półki i należy traktować je chyba tylko takie "wybajerowane" budziki.

Wiadomo jak długo były one produkowane, tylko w czasie wojny?

Jak często trzeba by je nakręcać, co kilka dni?

" Na portalach aukcyjnych 2-3 sztuki w roku."

Czyli rzadziej niż roczniaki. Chyba na allegro wogóle są niespotykane? Patrzyłam na aktualne aukcje, jak i te zakończone to "ani widu, ani słychu" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo proszę, dość tego. To jest temat o zegarach rocznych !!!

Sorry, ale skoro pojawila się dla mnie taka ciekawostka to musiałem się dopytać. Akurat dla mnie to była zagadka czy to roczniak w takiej obudowie :) Nic przecież takiego się nie stało jak kilka postów będzie off-topic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie, na jednym z portali pojawił się wspaniały i niezwykle rzadko spotykany roczniak z Freiburga.

Jest to brat bliźniak roczniaka z początku tego tematu.

Drugi z trzystu sztuk, które zostały wyprodukowane w jednej serii z wychwytem wrzecionowym.

Niezwykła rzadkość i niezwykły okaz, w stanie idealnym i kompletnym.

Oto on, jeden z najstarszych i najpiękniejszych zegarów 400 day.

gb1a.jpg

gb2p.jpg

gb3w.jpg

gb4sx.jpg

gb5w.jpg

gb6n.jpg

gb8h.jpg

Edytowane przez dziadek

Każdy stary człowiek ma swoją historię i powód, dlaczego jest taki, a nie inny. Pomyśl o tym, zanim mnie osądzisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziadku - o tym 30 dniowym Badische na prawdę nic nie wiadomo ?

Data 1910 wydaje się być trochę wczesna ( płyta 1720 wg T )

I tak nieśmiało wspomnę, że obiecałeś chyba już kilka miesięcy temu odpowiedź na moje pytania/przemyślenia.

Są aż tak niewygodne ?

U1 - miałeś 6 wydanie T ( jak mnie pamięć nie myli ) . Możesz sprawdzić czy 1720 w nim istnieje ?

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziadku - o tym 30 dniowym Badische na prawdę nic nie wiadomo ?

Data 1910 wydaje się być trochę wczesna ( płyta 1720 wg T )

I tak nieśmiało wspomnę, że obiecałeś chyba już kilka miesięcy temu odpowiedź na moje pytania/przemyślenia.

Są aż tak niewygodne ?

Witam sąsiada.

Mariusz, to że czasem nie odpiszę, to nie oznacza że pytanie jest niewygodne. Zdarza mi się czasem, że jak odłożę odpowiedź na póżniej bo nie mam czasu, to zapomnę. Ale przypisuję to raczej pojawiającej się już zapewne u mnie starczej demencji.

Co się tyczy Twojego pytania o trzydziestodniowego Badische. To data 1910 rzeczywiście jest trochę przedwczesna, bo te wszystkie zegary trzydziestodniowe miały palcowe zębniki i kołkowe palety. A palcowe zębniki Huber opatentował w październiku 1911r, natomiast kołkowe palety, też Huber, opatentował w marcu 1912r Właściwie to obydwa patenty Hubera dotyczyły zastosowania palcowych zębników i kołków na wychwycie w zegarach z wahadłem torsyjnym, bo kołki jako takie były znane już wcześniej.

W którym dokładnie roku zostały wyprodukowane te zegary to nie wiadomo, bo ich mechanizmy są gołe, nie mają żadnych sygnatur i numerów. Więc można im przypisać datę w zakresie od około 1912 roku do około 1920 roku. Mam tu na myśli te trzydziestodniowe, bo te 400-dniowe z kołkami Huber produkował do około 1926 roku. Po 1926 roku palcowe zębniki i kołki w wychwycie produkował tylko Junghans i stemplował mechanizmy kotwicą Gustava Beckera, do roku około 1933.

Mam takiego Beckera z tego okresu z kołkami w środku mechanizmu i bardzo ładnie chodzi. Kienzle np. reklamował roczniaki z kołkami w środku jako tanie i niezawodne.

Pozdrawiam

PS. Przepraszam, ale na następne Twoje pytanie odpiszę dopiero wieczorem, bo muszę go odszukać, a teraz mam trochę mało czasu, bo jestem w pracy.

Edytowane przez dziadek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U1 - miałeś 6 wydanie T ( jak mnie pamięć nie myli ) . Możesz sprawdzić czy 1720 w nim istnieje ?

W tym wydaniu numeracja konczy sie na 1701 :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym wydaniu numeracja konczy sie na 1701 :(

No to przestrzelenie z datą pana T może być spore. :(

Mało tego - będzie kupa śmiechu jak nie wcelował w producenta ;)

Ale to temat na czas jak dojdzie do jego rozłożenia i konserwacji... albo rozbiórki na części.

A co do moich pytań... sam ich szukałem i chyba w tym wątku ich nie ma - pewnie w jakimś innym się pojawiły ( oczywiście o roczniakach ).

Cóż Dziadku - z pamięcią to chyba mamy podobnie :D

Jak datowanie tego 30 dniowego okaże się... może nie pewne , ale bardzo prawdopodobne, to chyba go odrestauruję.

A swoja drogą - do złudzenia przypomina wyglądem z frontu Haas'a... gdyby nie wahadło.

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze na temat tego 30 dniowego.

Nie jest wg patentów Hubera, więc może było tak, ze próbował coś Huber wykombinować, ale mu się nie udało i napędu starczyło na 30 dni... tak na prawdę to spokojnie mógł podnieść zapas zmieniając sprężynę, bo ta jest wyjątkowo podła.

Skoro na rok nie starczyło to zrobił takie coś...

Jak już wykombinował co i jak było źle i poprawił to opatentował.

Ale regulacja położenia kotwicy jakby sporo późniejsza.

Z drugiej strony użył elementów od Haas'a ( to moja opinia, ale kurcze - są jakieś granice oryginalności, które zostały przekroczone ) datowanego na 1905.

Hmm... chyba powinienem powklejać zdjęcia by było wiadomo o czym mówimy...

Edytowane przez Mariusz

Pozdrawiam Mariusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm... chyba powinienem powklejać zdjęcia by było wiadomo o czym mówimy...

No właśnie, przyklej trochę tych zdjęć, bo zegar jest dość ciekawy i rzadko spotykany. Chociaż ostatnio nastąpił jakiś wysyp tych zegarów, bo już widziałem kilka szt. w ofertach sprzedaży. Pozdrawiam

Edytowane przez dziadek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wstawka historyczna. Aaron Crane. Czy spotkaliście się z jego jakimiś realnie istniejącymi wyrobami ?

post-6402-0-11474700-1355754146_thumb.jpg

Crane2.JPG

Edytowane przez tarant

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.