Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Jerzyku dziękuję - to trochę Twoja zasługa - Ty wybierałeś mi narzędzia :)

PS.

Przy rozbiórce murzynka tiret już mi nie wypadł ;)

img2553vi.jpg

It's a question of time...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NO NO Aniu piękna bez szkiełka jeszcze lepiej się prezentuje, :) Zawsze mówię że trening czyni mistrza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie poskładałem dużego murzynka, pozostaje tylko regulacja, jutro zrobię zdjęcia i będzie można swobodnie wyrażać swoja krytykę :) .

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisałem, pozostaje regulacja i okazało się, że jeszcze wymiana paska. Lepsze zdjęcia dopiero przy dziennym świetle :)

post-57210-0-27197500-1361260261_thumb.jpg

post-57210-0-07645900-1361260264_thumb.jpg

post-57210-0-65911800-1361260266_thumb.jpg

post-57210-0-11638000-1361260555_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze parę fotek.Trochę się rozszalałem z i fotkami, ale to już koniec.

post-57210-0-77795600-1361301848_thumb.jpg

post-57210-0-78217500-1361301851_thumb.jpg

post-57210-0-38442800-1361301854_thumb.jpg

post-57210-0-63625400-1361301980_thumb.jpg

post-57210-0-69115100-1361301983_thumb.jpg

post-57210-0-93046200-1361301997_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż nie ma co się dziwić bo przecie to wyjątkowo urodziwa zabawka :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, teraz pora zacząć szukać Recordmastera w podobnym stanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo łądnie wyszedł! Gratulacje :) :)

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze parę fotek.Trochę się rozszalałem z i fotkami, ale to już koniec.

Zasadas, bardzo ładna tarcza (kąpiel + werniks jak mniemam), bardzo fajne i nieczęsto występujące wskazówki (często występują chyba przy werkach innych niz felsa - jaki silnik ma ta Delbana?), ale, nie obraź się, wydaje mi się, iż to co do tej pory wymieniłem zasługuje na równie fajną i w dobrym stanie kopertę, bo nie pasuje mi tu ta odnawiana - w moim odczuciu zakłóca to odbiór estetyczny zegarka.

Oczywiście pewnie posypią się gromy, ale skoro tak dobrze idzie Ci rozkręcanie to wciśnij to fajne wnętrze do innej nieodnawianej koperty, porównaj wówczas i sam się zastanów nad odczuciami jakie niesie ze sobą to wrażenie wizualne. Kto wie, może okazać się, iż przyznasz mi rację.

Oczywiście jak zwykle przepraszam za aż tak subiektywmą ocenę, do której jednak roszczę sobie zawsze prawo - nie jest moim celem negowanie Twoich wyborów a jedynie zmobilizowanie do działania innego niż wstępnie założone, a które mogłoby okazać się jednak trafione, choć decyzja zawsze pozostaje właściciela.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, bardzo dużo racji w tym co piszesz. Ideałem byłoby umieszczenie tego mechanizmu w przyzwoitej nieodnawianej kopercie, co z pewnością podkreśliłoby i uzupełniło zarazem przyzwoity obraz tej Delbany. Ale jak to często bywa nie wszystko jest takim jakim by się chciało. Poza tym każdy z nas ma indywidualne podejście i preferencje do akceptowalnego poziomu renowacji. Jak Ci zapewne wiadomo jestem przeciwnikiem renowacji tarcz i wskazówek natomiast co do kopert i koronek to oczywiście najlepiej jeśli są oryginalne, ale jeżeli ich stan jest "uwłaczający" temu co w zegarkach najpiękniejsze, a nie ukrywajmy, że w Delbanach koperty stanowią przede wszystkim "opakowanie" dla tarczy i mechanizmu, to bez wyrzutów poddaje je renowacji by uratować całość. Ta koperta nie nadawała się by włożyć w nią jakikolwiek mechanizm i tarczę, a co dopiero takiego murzynka, gdyż była przez poprzedniego "kolekcjonera" spiłowana do "żywego". I tak dobrze, że udało się ją przywrócić do w miarę przyzwoitego wyglądu. Nie przepraszaj za swoje cenne sugestie, cenie sobie je bardzo, co nie zmienia faktu o pozostawaniu przy własnych zasadach ;) .

pozdrawiam i do następnej Delbanki :) :) :) .

Edytowane przez zasadas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I o to chodzi aby każdy budował swój zbiór w/g własnych regół, bo wtedy tylko daje to satysfakcję - ja robie to w oparciu o swoje, a Ty swoje priorytety, i szanuję to. Renowacja renowacją, ale myślę, iż jeśli trafiłbyś ładną kopertkę to pewnie nie poskąpisz na nowy domek dla murzynka i cieszę się, iż nie odebrałeś mojej wypowiedzi jako osobistą wycieczkę. Zatem do nastepnej Delbanki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzież mi maluczkiemu umywać się do prezentowanych wcześniej nabytków :unsure: Ale i u mnie stan posiadania Delbanek nieco się zmienił. Wczoraj wpadła sama w ręce na werku FEF380. Niestety ma uszkodzony wałek, ale myślę, że zegarmistrz sobie z tym poradzi. ;) Dzisiaj zaś upolowałem następną na F 465N, ta chyba miała przez poprzednich właścicieli zafundowaną renowację koperty ;) Obie jeszcze przed zabiegami upiększającymi. :D

post-46446-0-08586000-1361707568.jpg

post-46446-0-31890300-1361707581.jpg

post-46446-0-31256300-1361707611.jpg

post-46446-0-54225500-1361707628.jpg

Edytowane przez Tajtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo podaba mi się werk FEF380, sam też coś tam na nim mam - jeśli to tylko wałek to nie powinno być problemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wałek. Wczoraj chciałem wyjąć wałek ale wyjąłem koronkę, która została mi w palcach :angry: wałek strasznie mocno siedział i mechanizm wypadł mi z ręki upadając prosto na wałek i trach :wacko: jutro będzie grana ponad planowy zegarmistrz :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gratulacje, ludzie to mają szczęście - Delbany im same wpadają w ręce ;). Pierwsza na plus mechanizm, w drugiej wskazówki, jeżeli wypełnienie jest oryginalne to w super stanie i ciekawym kolorze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazówki wydają się nie ruszane od wielu lat, ale ręki nie dam sobie obciąć. Tą pierwszą gościu z ogłoszenia sam wieczorem przywiózł mi pod dom ......był mocno spragniony kasy i chyba planował upojny wieczór :rolleyes: Druga na pożegnanie targu też wpadła do kieszeni łącznie z zapasową nową tarczą .....niestety wzoru "warszawskiego" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie. Przedstawiam Delbanę przed i po renowacji.

post-43347-0-08601600-1361728694_thumb.jpg

post-43347-0-22943800-1361728707_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uratowałeś Delbanę od zapomnienia i to jest sukces. Jak z pewnością zdążyłeś zauważyć, różne są opinie na temat zakresu renowacji zegarków i nie musisz się nimi przejmować, bo to Twój zegarek, a przyjemność sprawiał będzie z pewnością i wybrance która będzie go nosiła. Jeżeli mechanizm jest po przeglądzie, a koperta , koronka i szkiełko są w bardzo dobrym stanie to pozostaje nam tylko tarcza do "dyskusji".

Jestem zwolennikiem pozostawiania tarczy tak długo jak to możliwe bez malowania, gdyż odbierając jej "znaki czasu" odbieramy jej tak naprawdę tożsamość. Widziałem profesjonalnie wykonane renowacje (malowanie) tarcz, nie do poznania (przynajmniej z moimi umiejętnościami), ale w o wiele droższych zegarkach gdzie zainwestowanie takiej kwoty jest uzasadnione. Tutaj osoba odnawiająca, chociaż wykonała to całkiem przyzwoicie, nie ustrzegła się pewnych błędów w odwzorowaniu oryginału, np.kropki i trójkąciki przy indeksach, a fakt malowania jest dość widoczny, a po dobrze odnowionej tarczy tego nie powinno być widać. To są moje subiektywne spostrzeżenia, które nie zmieniają faktu, że gratuluję Ci Delbanki i oby były następne i też cieszyły.

Edytowane przez zasadas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W całej rozciągłości zgadzam się z tym co kolega raczył napisać j/w. Podejmowanie decyzji o renowacji jest to obrazowanie totalnie indywidualnego spojrzenia na zagadnienie. Gratuluję determinacji w przywracaniu do życia DAMKI i pozdrawiam powiat płocki do którego mam wielki sentyment i to wcale nie zegarkowy :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi