Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Artur, chyba będziesz musiał omówić cały prces z opisem użytych środków, bo efekt naprawdę świetny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szmatka z aluchromem, to po prostu zwykła ściereczka z mikrofibry (bawełna oczywiscie też może być) z odrobiną pasty do pielęgnacji chromów, jakich pełno jest w sklepach motoryzacyjnych np. Silver Chrome Turtle Wax, Aluchrom K2, czy cokolwiek innego tego typu. Delikatnie czyścimy kopertę usuwając zmatowienia, brud itp. Chrom odzyskuje połysk. Rys oczywiście to nie usunie. Na koniec mycie pod bieżącą wodą przy użyciu miękkiej gąbki z płynem do garów. Trudno dostępne miejsca to wacik, wykałaczka, szczoteczka - najprostsze oprzyrządowanie ;)

Dekielki w tych modelach nie były polerowane na lustro, więc i ja nie poleruję. Szlif polega na przeciągnięciu dekielkiem po gąbce ściernej lub papierze ściernym o odpowiedniej gradacji. Najlepiej to przećwiczyć na jakichś starych dekielkach

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, muszę rzeczywiście popróbować z tym dekielkiem, zawsze powrót do lustra jest możliwy, bo to o wiele prostsza sprawa :) . Widziałem kiedyś dekielek szlifowany (docierany) ale osiowo i też był bardzo ładny efekt (musiał być robiony na jakimś urządzeniu, bo ręcznie jest to niemożliwe).

"You may delay but time will not" Benjamin Franklin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o ile górę czyszczę podobnie to z dekla dotychczas usuwałem tylko bród pastą nie szlifując na gładź - poćwiczę z papierkiem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znalazłem włąśnie delbanę, którą składam od roku - taki strychowy wykopek.

Kiedyś zrobiłem jej dekielek - był w stanie adekwatnym do reszty koperty.

Teraz wygląda tak:

post-23302-0-71613300-1363088369_thumb.jpg

post-23302-0-25842800-1363088389_thumb.jpg

Moje koślawe zdjęcia z komórki nie oddają uzyskanego efektu - wyszedł całkiem nieźle.

"Na okrągło" też nie jest problem zrobić - najlepiej oczywiscie na tokarce zamocować, ale z braku takowej wiertarka w zupełności wystarcza

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super ten dekielek - satyna. Można też piaskować czy szkiełkować, ale wracając do domowych sposobów to problem tkwi właśnie w zamocowaniu dekielka, oczywiście nie dotyczy to tokareczki, ale nie każdy ma ją w domu :). W uchwycie wiertarki - nie za bardzo łapie jak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uchwyt tokarski da sie zamontować równiez w wiertarce, a od biedy to dekielek mozna przykleić taśmą dwustronną do tarczy na trzpieniu - profi to nie jest, ale da sie zrobić ;)

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

naprawdę fajna satyna, właśnie taki dekielek do mnie przemawia - mam trochę starych dekli to chyba potrenuję w weekend

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można poeksperymentować ze zrobieniem prowizorycznego imaka do wiertarki z główką z magnesu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałem, magnes nie trzyma dekielków od delban :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozostaje więc taśma dwustronna tudzież inny rodzaj domowej inwencji twórczej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przydałby się jakiś "Pomysłowy Dobromir" - Mam "pomysła" ale muszę przetestować go w sobotę i pokażę efekt :) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli chodzi o taśmę dwustronną to dobra będzie taka z pianką (1-2 mm grubości) jaką stosuje się do montażu rolet wewnętrznych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zakupłem takie cóś:

post-23302-0-56905700-1363037142_thumb.jpg

post-23302-0-85795300-1363037157_thumb.jpg

Widok, powiedzmy, średni i w dodatku niesprawna wg opisu.

Po co kupiłem? A bo Felsa 465N w wersji 21-kamieniowej to dość rzadkie zjawisko, więc zaiwestowałem 90zł.

Poświęciłem jakieś pół godziny i jest:

post-23302-0-13238800-1363037458_thumb.jpg

post-23302-0-44800800-1363037485_thumb.jpg

post-23302-0-17983500-1363037552_thumb.jpg

post-23302-0-98810100-1363037601_thumb.jpg

post-23302-0-98169100-1363037618_thumb.jpg

Żeby było śmieszniej zegarek jest na bardzo przyzwoitym chodzie - werk pracuje równiutko i żwawo w każdej pozycji.

Cóż - na ogół sprzedawcy przeceniaja swoje zegarki - tutaj miła niespodzianka

Piękna ,Gratulacje , posiadam też taka na 21 kamieniach lecz tarczy jeszcze nie tykałem ale ten widok zachęca mnie do zabrania się za swoją Delbankę.

Edytowane przez jerzyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po umyciu tarczy, wyczyszczeniu koperty, nasmarowaniu werku udało się złożyć mini recordmastera i dołączył do swojego, o niewiele większego przyjaciela. Będzie im teraz raźniej tyk`ać :) .

Zdjęcia wieczorem z lampa wychodzą nienajlepsze. Postaram się jutro zrobić przy świetle dziennym, może będą ciekawsze.

post-57210-0-49105800-1363887692_thumb.jpg

post-57210-0-25766100-1363887695_thumb.jpg

post-57210-0-10247200-1363887697_thumb.jpg

post-57210-0-44423500-1363887700_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I kolejne zdjęcia.

post-57210-0-80971500-1363887769_thumb.jpg

post-57210-0-29458300-1363887772_thumb.jpg

post-57210-0-41701500-1363887774_thumb.jpg

post-57210-0-41207000-1363887777_thumb.jpg

post-57210-0-46869900-1363887779_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śliczności :D

Ja z kolei pokarzę prezentowane już dwie delbanki ale z nowymi twarzami :D Jednej wymieniłem tarczę na zdecydowanie mniej zniszczoną, a co za tym idzie ładniejszą :D w tej zegarmistrz pomalował mi wskazówki "zastępczo" na biało w oczekiwaniu na nowe wskazówki lub nową farbę. ;) drugiej zafundowałem kąpiel tarczy i troszkę przejrzała :D

post-46446-0-10975300-1364483317.jpg

post-46446-0-59972300-1364483331.jpg

post-46446-0-23367500-1364483353.jpg

post-46446-0-44975500-1364483396.jpg

Edytowane przez Tajtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowe oblicza. pogratulować tylko pozostało :) , szczególnie mycie tarczy przyniosło bardzo dobry efekt. Widoczna ,znaczna poprawa. Wskazówki trochę nienaturalnie białe, ale lepsze takie niż bez wypełnienia. Pomijając kolor to fajnie je pomalował (wypełnił) Czy to jest jakiś specjalny rodzaj farby?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki nawet nie przypuszczałem, że uda mi się wypucować troszkę tarczę bez jej dewastacji. Na więcej nie odważyłem się ;) Co do farby to chyba z jego starych zapasów, zielonej nie miał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z pucowaniem tarczy, to bardzo delikatna i indywidualna sprawa. Bardzo łatwo przesadzić, a przekroczenie punktu krytycznego powoduje dewastację. Wiem bo przesadziłem i zniszczyłem jedna z tarcz.

Czy mógłbyś dowiedzieć się u zegarmistrza o ten rodzaj farby (coś więcej o rodzaju ...itp) Tak jak pisałem, pomijając bardzo "biały" kolor to sposób uzupełnienia przyzwoity.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za jakieś 1,5 tygodnia będę u niego to się zapytam o farbkę. Ma się rozejrzeć za zieloną żeby ta biel tak po oczach nie dawała :D Też mam różne doświadczenia z tarczami więc podchodzę do nich jak saper do bomby, a i tak różnie bywa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieśmiało spytam, a gdzież to udało się dostać tarczę od murzynka? Tym bardziej w tak dobrym stanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pojedyncze egzemplarze, czy miewają więcej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi