Yahagi 2280 #226 Napisano 2 Września 2023 (edytowane) Tak doq mi wpadł w ręce: No i są 2 ciekawe informacje: 1. Solch&Jackel miał 'filię/przedstawicielstwo' w Szczecinie ? (chyba dla byle-kogo neuheiten-ów się nie przygotowuje, prawda ?) 2. Monatliche produktion uber 2000 stuck Praffda, że fajne ?? Edytowane 3 Września 2023 przez Yahagi 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MAROON07 31 #227 Napisano 18 Października 2023 (edytowane) Reklama dawnej fabryki regulatorów "Fortuna" z 1887 r. Wynika z niej, że firma ta miała swój oddział w pobliskim Wałbrzychu oraz zarejestrowany znak firmowy (sygnaturę - przypominającą kształtem anioła na wahadle). Edytowane 18 Października 2023 przez MAROON07 5 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #228 Napisano 18 Października 2023 Supper, że udało się to ustalić. Niemniej zaskoczenie spore. Na 122 zegary, których mam dość dokładnie photo w archiwum, tylko 1 sztuka ma taką sygnaturę. Ogłoszenie jest z 1887 a numer mechanizmu +-/ 1882. ... tylko 1 raz... ciekawe... Natomiast co do samej sygnatury... myślę, że ona przedstawia .... Fortunę Poniżej 'artystyczna' wizja... : Ona często oddawana jest 'ze skrzydełkami', ale jej kluczowy atrybut to 'róg obfitości' z którego sypią się 'cebuliony' Te kropeczki na sygnaturze to chyba właśnie one... Aż głupio, że wcześniej o tym nie pomyśleliśmy 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MAROON07 31 #229 Napisano 18 Października 2023 2 godziny temu, Yahagi napisał(-a): Supper, że udało się to ustalić. Niemniej zaskoczenie spore. Na 122 zegary, których mam dość dokładnie photo w archiwum, tylko 1 sztuka ma taką sygnaturę. Ogłoszenie jest z 1887 a numer mechanizmu +-/ 1882. ... tylko 1 raz... ciekawe... Natomiast co do samej sygnatury... myślę, że ona przedstawia .... Fortunę Poniżej 'artystyczna' wizja... : Ona często oddawana jest 'ze skrzydełkami', ale jej kluczowy atrybut to 'róg obfitości' z którego sypią się 'cebuliony' Te kropeczki na sygnaturze to chyba właśnie one... Aż głupio, że wcześniej o tym nie pomyśleliśmy Dzięki Fajnie, że mamy też jeden mechanizm z sygnaturą Fortuny 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #230 Napisano 18 Października 2023 SUPER 👌 ☺ Tyle czasu się czekało i wreszcie jest . Wcześniej, to jakoś się nie pomyślało, że to akurat tak .... ale ja , to na taką nigdy nie natrafiłem. Widać, że dość rzadko ją używali. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #231 Napisano 22 Października 2023 Takiej pieczęci nie widziałem - Controllo 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #232 Napisano 23 Października 2023 ... translator sugeruje, że to z włoskiego języka będzie... 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #233 Napisano 23 Października 2023 (edytowane) 3 godziny temu, Yahagi napisał(-a): ... translator sugeruje, że to z włoskiego języka będzie... No właśnie - a zegar w Finlandii. Co prawda, wyżej widać pieczęć Beckera i jeszcze cyfrę 13 , no, ciekawe jak to było ? Edytowane 23 Października 2023 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #234 Napisano 14 Listopada 2023 ....się nowy MRB pojawił. 4- ty już. 2-gi na GB (pozostałe 2 są na Uranii). Tym razem jest kompletny i nawet całkiem ładny : Moje spostrzeżenia: Zegar jest baaaardzo GB. Łącznie z gongiem i pieczątką na plecach. A ta pieczątka powoduje, że MRB to raczej nie była stolarnia, bo pewnie skrzynia byłaby autorska... a jest od producenta wzięta. Więc MRB to raczej jakaś firma typowo handlowa. Na przedostatnim photo widać jaki transporterek wtedy obowiązywał. Na pewno to było jakimś DRGM zastrzeżone. Nie mam pojęcia którym... a mogłoby to doprecyzować datowanie. Jeśli przed 1914 - to Muller&Co. pozostaje nadal w grze. Jeśli po I WŚ - to byłby to już raczej ktoś inny. Ciekawym innych komentarzy :) 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #235 Napisano 11 Stycznia 2024 Taki zegar ... No i moja wizja jego powstania jest taka: Pierwszym właścicielem znaku NPU był Paul Kappler... ten gość, który w 1893 wszedł jak kluczowy właściciel do upadającej firmy A.Willmann&Co. W 1899 jako jedyna persona z 'Producentów Średnich' Freiburga pojawia się w zarządzie VFU. Nawet jakieś ważne kffity podpisuje w imieniu tej firmy. Potem pojawia się kosa z pozostałymi i zakłada konkurencyjną działalność... A.Willmann. Wsród pasjonatów funkcjonuje jako Willmann 2. Sądzi sie o prawa do posługiwania nazwą A.Willmann ... bo ta nazwa weszła w skład majątku VFU w 1899 (dawniej GB). Żeby obronić tą nazwę - bierze do społki A.Willmana... z Berlina. Gość miał na imię Albert... w przeciwieństwie do założyciela A.Willmann&Co, który był Augustem. Ale jest A ? Jest.... No i na tej podstawie Kappler broni nazwy A.Willmann. Tyle, że nieskutecznie. Po krótkim czasie .. nawet bardzo krótkim ... sprzedaje biznes E.R.Schlenkerowi... temu od Johannesa i Kienzle. Ale ten nie walczy zbyt długo... i odsprzedaje bizens - i tu pojawia się być może dla wielu nowe nazwisko - Hermann Prenzlow. Ten działa do 1911 bodaj i zamyka biznes sygnowany NPU. Mechanizm na zdjęciu wyszedł z warsztatów Urania Freiburg. Numer 36xxx stawia go za połową produkcji tej firmy. Najwyższy sygnowany mechanizm jaki znam przekracza troche ponad 59 000. Wszystko co potem - przyjmuje się, że to już Solch & Jackel. Więc wychodzi, ze ten zegar wyprodukowano już w czasach Hermanna Prenzlowa... +/- 1908-10 ?? Tak to wychodzi... może kiedyś się uda to precyzyjniej ustalić 🙂 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #236 Napisano 9 Lipca 2024 (edytowane) Jeśli można, to prosiłbym o wyjaśnienie. Taka sygnatura ,, Victoria " - w mikrolisku pisze ,, Freiburg in Schlesien, Deutschland; Uhrwerke stammen wohl von Robert Türk und Anton Zadra aus Zürich und wurden über C. Werner gehandelt. Czy to wogle łączy się jakoś z Freiburgiem ? 🤔... Czy można uważać te zegary za zegary z Freiburga ? Edytowane 9 Lipca 2024 przez PM1122 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Anansi 3506 #237 Napisano 9 Lipca 2024 2 godziny temu, PM1122 napisał(-a): Jeśli można, to prosiłbym o wyjaśnienie. Taka sygnatura ,, Victoria " - w mikrolisku pisze ,, Freiburg in Schlesien, Deutschland; Uhrwerke stammen wohl von Robert Türk und Anton Zadra aus Zürich und wurden über C. Werner gehandelt. Czy to wogle łączy się jakoś z Freiburgiem ? 🤔... Czy można uważać te zegary za zegary z Freiburga ? https://mb.nawcc.org/threads/which-victoria-is-this-one.75028/ 2 Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #238 Napisano 9 Lipca 2024 Na 99% to zły kierunek. Przyjmuje się, że jest to sygnatura, pojawiająca się na mechanizmach FMB (Mauthe z Bregenz) Tem mechanizmy (pokazana Victoria i FM - bez S ...) - są w zasadzie identyczne. Mają kilka cech, które pozwalają je dość skutecznie połączyć. "Victoria" w wypadku pokazanego w jakiś nieznany dla mnie sposób wiąże się nie z firmą jako taką, ale z zastosowanym patentem bicia. U Wernera było to tak: We Freiburgu była firma o nazwie Victoria, ale produkowała skrzynie (albo była jakimś podwykonawcą w produkcji) zegarowe. Nie znalazłem śladu z którego by wynikało, żeby choć montowała mechanizmy w nich i sprzedawała gotowe zegary. To była całkiem spora i sprawna spółdzielnia. Wpisy mam z lat 1889 - 1925. 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #239 Napisano 9 Lipca 2024 O, to ciekawe. Może w miarę jak będzie wypływać więcej tych zegarów, to i tu także uda się coś więcej ustalić. 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
LESKOS 3470 #240 Napisano 10 Lipca 2024 (edytowane) Ja myślę że Viktoria z Freiburga produkowała jednak tylko skrzynie. Powstała z tego co pamiętam 1889 roku... Edytowane 10 Lipca 2024 przez LESKOS 0 Czasem lepiej powiedzieć coś, nie mówiąc NIC! 🤔 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MAROON07 31 #241 Napisano 24 Lipca 2024 Przedstawiam reklamę regulatorów wytwarzanych przez firmę Regulateur-Gehause Fabrik Victoria G.m.b.H in Freiburg/Schlesien. Ukazała się ona w 1913 r. na łamach niemieckiego czasopisma zegarowego "Lepziger Uhrmacher Zeitung". Wynika więc, że jakiś rodzaj regulatorów był przez pewien czas produkowany w tej niewielkiej świebodzickiej firmie zegarowej 6 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Młot Thora 147 #242 Napisano 25 Lipca 2024 No proszę, po tylu latach trafiła się reklama 1 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #243 Napisano 29 Sierpnia 2024 Córka zrobiła kilka dni temu quiz na temat freiburgowych wskazówek... Jeśli ktoś chce się zmierzyć / pobawić - to zapraszam (można też podzielić się wynikiem :)) https://samequizy.pl/czyje-to-wskazowki-zegary-wagowe-z-freiburga/ 2 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PM1122 1785 #244 Napisano 12 Grudnia 2024 Taki trafiłem - jest i pieczęć i orzeł. 4 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #245 Napisano 12 Grudnia 2024 Supper... Mechanizm i wieszak ?? :) 0 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Yahagi 2280 #246 Napisano 17 Maja Takie 2 nazwiska znalazłem w 1887. Oba są mi nieznane: 3 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MAROON07 31 #247 Napisano 30 Maja Odnośnie reklamy E. Paatsch, poniżej przesyłam zdjęcie przedstawiające jego niewielką fabryczkę. Carl Hapel, reklama z 1884 r 7 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach