Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

No ale ceny "lodówek" na Ebay zaczynają się od 75 $ (taniej dawno nie widziałem) do tego dojdzie przesyłka i masz 300zł jak nie więcej. 

Rakieta swietna tylko ceny baterii słabe  :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rakietka mi się niesamowicie podoba i chce trochę ponosić.

a nie mówiłem że brać bez zastanowienia :P gratuluje bo to naprawę fajny kwarc

Do zdobycia : Rakieta wieczny kalendarz i  Rakieta 24h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale ceny "lodówek" na Ebay zaczynają się od 75 $ (taniej dawno nie widziałem) do tego dojdzie przesyłka i masz 300zł jak nie więcej. 

Rakieta swietna tylko ceny baterii słabe  :D

Przed dwoma minutami kupiłem Slave lodówkę za 10 dolarów na eBayu i w dodatku Molnie z kuropatwami za druga dychę dla optymalizacji kosztów przesyłki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elektronika 5 za 5$...ehhh...mayor można brać u Ciebie na privie jakieś korepetycje z wyszukiwania i kupowania na ebayu? ;)

Edytowane przez mhu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przed dwoma minutami kupiłem Slave lodówkę za 10 dolarów na eBayu i w dodatku Molnie z kuropatwami za druga dychę dla optymalizacji kosztów przesyłki.

Podaj link żebyśmy wiedzieli za czym płakać :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elektronika 5 za 5$...ehhh...mayor można brać u Ciebie na privie jakieś korepetycje z wyszukiwania i kupowania na ebayu? ;)

Elektronika wisiała na eBayu 5 tygodni na początku za $24.99 a potem co tydzień  minus 5 dolców aż do 4.99 .Wyszukiwać specjalnie nie musisz bo eBay analizuje profil zakupów i sam podsyła oferty,szczególnie jak towar jest źle opisany i aukcja im się nie rusza.Tak dostałem maila z oferta na dwa Szturmanskie Chrono w pudelkach 20 minut przed końcem aukcji było $100 plus zero ofert i zegarki kupiłem za $205.A z kupowaniem jest tak samo jak z pędzeniem bimbru jak masz doświadczenie i dobry sprzęt to sporo procent upędzisz .Mnie wychodzi jakieś 80%  ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj link żebyśmy wiedzieli za czym płakać :(

post-67292-0-52893300-1394996393.jpg

post-67292-0-37532700-1394996416_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

pytalem, juz o to w "co to za zegarek" ale moze tutaj wiecej osob orientujacych sie w kwarcowych rosjanach zaglada. 

czy ten zegarek byl w sprzedazy lub jest obecnie? na rosyjsko jezycznej stronie wyczytalem iz to rakieta experymentalna.

przepraszam za pisownie ale cos mi w telefonie forum kiepsko dziala ostatnio. :unsure:  :blink:  :o

post-68064-0-55998400-1395078101.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie było i teraz też raczej nie ma. Ta rakietę posiada tylko Aleksander - ten z którego strony pochodzi ta fotka. Ma kilka takich eksperymentów które nawet nie zawsze wchodziły do produkcji lub pojawiały się w katalogach.

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za info. Z tego co tam dziś doczytalem są znane trzy egzemplarze tej rakiety.

Wklejam fragment tekstu źródłowego

Всего известно 3 экземпляра таких часов. Кварцевый позолоченный механизм R2350.

Czy ten mechanizm (R2350), występuje powszechnie (nie koniecznie zlocony jak tu napisano) czy też, jak cały zegarek, jest to coś czego nie ma?

Ed

Czy są może inne mechanizmy podobne do tego?, z tak umiejscowioną sekundą?

Edytowane przez Enkil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nie spotkałem tego radzieckiego mechanizmu z boczna sekundą - ale może i gdzieś jest ponieważ w 1992 roku opatentowano go w ZSRR. 

http://patentdb.su/2-1770946-kvarcevye-chasy-s-bokovojj-sekundnojj-strelkojj.html

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zafundowałem sobie niezwykły rodzaj Rakiety. Teoretycznie miałem kupować tylko świetne stany ale w tym wypadku musiałem sobie zrobić wyjątek, ponieważ taki model, możliwy do kupienia, widziałem chyba pierwszy raz od 1,5 roku.

Sam nie wiem jak ją można nazwać czy określić - Rakieta industrialna?, Rakieta "mózg elektronowy"?, Rakieta Braila? (szkiełko się nie otwiera więc nazwa mało zasadna?)

post-60300-0-15309800-1396180199.jpg

post-60300-0-17342300-1396180201.jpg

post-60300-0-33857700-1396180203.jpg

Poniżej tarczy jest sygnatura "Сделано в СССР", która słabo wyszła na zdjęciach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki model to akurat pierwszy raz widzę :blink: Kwarcowe telewizorki ze "zwykłą" tarczą (arabska numeracja albo same indeksy bez cyfr) trafiają się częściej, ale takiego cudaka to jeszcze nie widziałem :) W środku, jak mniemam, pewnie 2356?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie - co tam jest w środku. Też obserwowałem tą aukcje, ale odpuściłem bo wydawało mi się że mechanizm nie jest rakietowy. Kurcze już usunąłem link do aukcji :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobię później zdjęcia mechanizmu to podeliberujemy. Sam jestem piekielnie ciekaw jak to jest z tym zegarkiem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinien tam siedzieć 2356, żółtego koloru z napisem SU i znaczkiem rakiety. Wszystkie z tej serii jakie przeszły mi przez ręce miały takie mechanizmy.

Poglądowo - zobacz Grzegorz ile jeszcze z takiej serii możesz dokupić

http://forum.watch.ru/showpost.php?p=1455584&postcount=100

proponuję przejrzeć cały wątek można niezłe bateryjne rarytasy wypatrzeć

http://forum.watch.ru/showthread.php?t=30127

A jakby było komuś mało to jeszcze tu (oczywiście same rakiety)

http://forum.watch.ru/showthread.php?t=67370

Edytowane przez gregch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co tam moze siedziec jak nie 2356 nie sadze aby cos innego tam wpakowali :)

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie się zdawało, że na tej aukcji właśnie 2356 tylko nie rakiety. Z pierwszego linku, który zapodał gregch mam już 4 :D więc alleluja i do przodu !!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinien tam siedzieć 2356, żółtego koloru z napisem SU i znaczkiem rakiety. Wszystkie z tej serii jakie przeszły mi przez ręce miały takie mechanizmy.

Poglądowo - zobacz Grzegorz ile jeszcze z takiej serii możesz dokupić

http://forum.watch.ru/showpost.php?p=1455584&postcount=100

proponuję przejrzeć cały wątek można niezłe bateryjne rarytasy wypatrzeć

http://forum.watch.ru/showthread.php?t=30127

A jakby było komuś mało to jeszcze tu (oczywiście same rakiety)

http://forum.watch.ru/showthread.php?t=67370

Dzięki gregch. Powiem z uznaniem - na forum jesteś osobą, która znajduje najlepsze linki do trudnych, wymagających tematów.

Czapki z głów.

Chwilowo znajduję się jednak w stanie ambiwalencji :D

Przejrzałem rosyjski wątek o kwarcowych Rakietach (były tam zaledwie 2 szt. mojej wersji, zdjęcia poniżej) ale.. sam nie wiem:

- czy mam się cieszyć, że mam taką rzadką i specyficzną wersję tego modelu Rakiety,

- czy wpaść w depresję ze względu na stan znalezionego tam NOS'a.

post-60300-0-34438600-1396208877.jpg

post-60300-0-67084900-1396208926.jpg

Wprawdzie ten NOS jest w odrobinę innym wariancie koperty niż mój egzemplarz

post-60300-0-30988600-1396211059.jpg

ale jest NOS..

Edytowane przez Gregorian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widziałem tej aukcji, ale jeśli w środku będzie 2356 z logiem innym niż Rakieta, to może oznaczać to składaka :( (to stwierdzenie nie jest takie kolokwialne, bo w Rakietach z werkiem 3056 zdarzały się oryginalnie montowane werki z logiem "nie-rakietowym"). Natomiast jeśli w środku trafisz werk 2356 w kombinacji "biała płyta + żółty mostek z logiem", to nie masz się czym przejmować, bo takie rozwiązania występowały w oryginale :)

Edytowane przez sthool

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie zrobiłem zdjęcia, zaraz wstawię. Na werku jest punca Czajki (a sio, a sio..) ale się na werkach kwarców nie znam więc sam ocenisz. Dla mnie sprawa werku i tak jest drugorzędna bo jestem zachwycony posiadaniem takiej unikalnej wersji - przecież jeszcze przed chwilą ona była kompletnym novum i nikt nie zgłaszał, że w ogóle widział taki model z taką tarczą!. :wub:

Werk dla poprawności kolekcjonerskiej będę musiał po prostu zamienić na właściwy (chyba, że ten może być?).

E/ Wstawiam.

Kiepsko wyszły bez światła ale muszę być słowny. Obiecałem to wstawiam :)

Werk 2356

post-60300-0-95101600-1396214713.jpg

Edytowane przez Gregorian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to znowu mamy zagwozdkę - bo właśnie to logo fabryki od Czajek jest problematyczne. W starszej generacji kwarców (3056/3056A) werki z tym logiem były pakowane do "obcych" zegarków: na pewno Poljot (stwierdziłem to w egzemplarzu w stanie NOS, ponadto w sieci  można spotkać takie przypadki) i chyba Rakieta - choć w tym przypadku pewności nie mam (osobiście widzialem cztery egzemplarze w takiej konfiguracji, ale wszystkie były używkami). Ponadto w Slavach na werku 3056(A) kilkukrotnie zdarzało mi się spotkać same płytki elektroniczne z puncą Czajki (podczas gdy na mostku było "właściwe" logo). Te przypadki ewidentnie wskazują na to, że w tej fabryce w jakimś większym stopniu eksperymetnowano z kwarcami (może to własnie tam zaczęła się masowa produkcja werków 3056 albo też ta fabryka była podwykonawcą kwarcowych werków dla innych farbyk).

Natomiast czy możliwe było coś takiego w werkach 2356? Ciężko powiedzieć. Na pocieszenie wypada mi dodać, ze werk 2356 z logiem Rakiety nie jest aż tak ciężki do zdobycia. Ponadto, na bazie praktycznych doświadczeń z werkami 2356 z różnych fabryk mogę powiedzieć, że te "rakietowe" były wykonywane z nieco większą starannością ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sthool - Dzięki za informacje. Jak widać nie należę do kolekcjonerów, którzy mają problem z pokazywaniem mechanizmów, nawet jeśli to nie świadczy na korzyść danego zegarka.

Przy okazji - można powiedzieć, że podstawowa rola forum został w tym wypadku zrealizowana perfekcyjnie.

Model czy wariant zegarka, który jeszcze przed chwilą był zupełnie nieznany - wspólnym wysiłkiem, w ciągu jednego dnia, został zweryfikowany w sensie istnienia innych egzemplarzy oraz kwestii mechanizmu z szerokim wyjaśnieniem.

Отлично! :)

Poniżej osoby zaangażowane w temat, w trakcie prac badawczych :)

post-60300-0-93619600-1396279487.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

patrząc na ilość procentową w aukcjach to każdy radziecki kwarc można uznać za rzadki :P

ta kropkowaną wersje wiele kilka widziałem na akcjach (więcej ich na Ebayu się pojawia) a ze brzydal straszny to omijam go szerokim łukiem

Edytowane przez Treevill

Do zdobycia : Rakieta wieczny kalendarz i  Rakieta 24h

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi