Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Nie zbieram kwarców, ale zakupiłem Poljota na werku P 2456. Zegarek chodzi, ale nie daje się ustawić wskazówek, koronka chodzi luźno..., w ogóle nie ma żadnej reakcji na odciągnięcie koronki... Trzeba majstra, czy też bez specjalnych narzędzi da się to domowym sposobem poprawić? 

Fotka z telefonu:

post-35815-0-95268900-1399912551_thumb.jpg

Edytowane przez oprzemyslaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Pokaż od strony mechanizmu to się coś wyjaśni.

Edit - to kryty mechanizm więc trzeba by było odkręcić płytę lub zdjąć tarczę żeby coś zobaczyć. 

Edytowane przez gregch

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zbieram kwarców, ale zakupiłem Poljota na werku P 2456. Zegarek chodzi, ale nie daje się ustawić wskazówek, koronka chodzi luźno..., w ogóle nie ma żadnej reakcji na odciągnięcie koronki... Trzeba majstra, czy też bez specjalnych narzędzi da się to domowym sposobem poprawić? 

Hehe :) W tych werkach koronka nie reaguje na pierwsze odciągnięcie. Spróbuj odciągnąć ją dalej - do drugiego położenia. No chyba, że faktycznie coś jest uszkodzone, ale nie sądzę - te Poljoty miały właśnie taki dziwaczny układ, w którym pierwsze odciągnięcie koronki nie powodowało żadnej zmiany. Prawdopodobnie jest to taka fabryczna unifikacja z werkiem 2460. Werk 2460 to z kolei nic innego, jak 2456 z datownikiem - tam po pierwszym odciągnięciu koronki można było ów datownik przestawiać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Hehe :) W tych werkach koronka nie reaguje na pierwsze odciągnięcie. Spróbuj odciągnąć ją dalej - do drugiego położenia. No chyba, że faktycznie coś jest uszkodzone, ale nie sądzę - te Poljoty miały właśnie taki dziwaczny układ, w którym pierwsze odciągnięcie koronki nie powodowało żadnej zmiany. Prawdopodobnie jest to taka fabryczna unifikacja z werkiem 2460. Werk 2460 to z kolei nic innego, jak 2456 z datownikiem - tam po pierwszym odciągnięciu koronki można było ów datownik przestawiać.

:) Cuda, Panie cuda.

Ale mnie się gęba śmieje... ;)

Wszystko działa!!!

Dokładnie jest tak, jak opisałeś: pierwsze odciągnięcie nic nie zmienia, a drugie... Bałem się zrobić mocniej, bo mam już jedną kwarcową Slavę ... unieruchomioną. :(

Super jest ten Poljocik, piękny garniturowiec. Ten model pewnie wzorowany na Longines, widziałem takiego lonżina u kogoś na nadgarstku, ale Poljot jest większy :)

Wstyd mnie ogarnia...

Edytowane przez oprzemyslaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:) Cuda, Panie cuda.

Ale mnie się gęba śmieje... ;)

Wszystko działa!!!

Dokładnie jest tak, jak opisałeś: pierwsze odciągnięcie nic nie zmienia, a drugie... Bałem się zrobić mocniej, bo mam już jedną kwarcową Slavę ... unieruchomioną. :(

Super jest ten Poljocik, piękny garniturowiec. Ten model pewnie wzorowany na Longines, widziałem takiego lonżina u kogoś na nadgarstku, ale Poljot jest większy :)

Wstyd mnie ogarnia...

Jak nabyłem swojego pierwszego Poljota na werku 2456, to też myślałem, że mam niesprawny zegarek, a jak już odkryłem to "dodatkowe" położenie koronki, to podejrzewałem, że mam składaka :) Ale każdy następny Poljot na tym werku miał takie rozwiązanie - wychodzi na to, że jest to wytwór fabryczny :) Po demontażu takiego werku odkryłem ponadto, że na głównej płycie, pod tarczą jest wyfrezowanie na tarczkę datownika, co uwiarygodnia teorię o unifikacji części z werkiem 2460.

Miłego noszenia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbuję uruchomić Poljota z werkiem 2460. W związku z tym mam prośbę. 

Czy ktoś może wrzucić fotę tego werku, ale z wyjętą baterią?

Nie 2456 tylko koniecznie 2460.

Najmilsza chwila poranka - Atlaś, Poljot czy Delbanka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nabyłem swojego pierwszego Poljota na werku 2456, to też myślałem, że mam niesprawny zegarek, a jak już odkryłem to "dodatkowe" położenie koronki, to podejrzewałem, że mam składaka :) Ale każdy następny Poljot na tym werku miał takie rozwiązanie - wychodzi na to, że jest to wytwór fabryczny :) Po demontażu takiego werku odkryłem ponadto, że na głównej płycie, pod tarczą jest wyfrezowanie na tarczkę datownika, co uwiarygodnia teorię o unifikacji części z werkiem 2460.

Miłego noszenia ;)

Zegarek jest świetny. Pocieszyłeś tym postem. Trochę czułem się jak głąb. ;) A zegar ma jedną zaletę, jest dość płaski.

I to jest niesamowite, że tak: nie lubię pozłacanych zegarków, nie przepadam za kwarcami, a ten zegarek mi się podoba :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

Mój pierwszy :)

ugygaga3.jpgubada3ap.jpga6e2useq.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajny ten luczyk a mam takiego białoruskiego będziesz miał rodzinkę :-)

wiadomość wysłała moja Z1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem taką oto elektronike
edcfmZs.jpg
Czy to taki model, czy może poprzedni właściciel nakleił (bardzo równo) taki jakby w dotyku nubuk? :blink:
OfIfXXb.jpg
5l3JXbE.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moich 2 takich elektronikach naklejek nie ma.

Lepiej umrzeć na zawał w pełnym słońcu, niż z powodu braku tlenu wciemnej d*pie, w którą się ochoczo wchodziło...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To już Białorus, miałem kilka takich ale nie przypadły mi do gustu. Kupiłem na Białorusi ze względu na dobra cenę - ale teraz już nie mam ani jednego. Jakoś mnie nie przekonały. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Kwiatek

Kolejny do kolekcji :)

e3u4y6a5.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Kwiatek ładny łuczyk. A mi wpadł w ręce przypadkiem taki łucz poprawka Poljot

post-27093-0-83484100-1400746279_thumb.jpg

Edytowane przez gregch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mniam :wub: (fabryczny)

Do okolicznościowców go..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpadł mi w ręce taki z za żelaznej kurtyny stary praktycznie bez firmowy elektromechanik. I z przykrością stwierdzam że jakość wykonania w porównaniu do naszych bezcennych skarbów jest o wiele wyższa. A może to tylko złudzenie optyczne????

post-28471-0-08529600-1401000720_thumb.jpg

post-28471-0-96920400-1401000742_thumb.jpg

post-28471-0-85588200-1401000803.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpadł mi w ręce taki z za żelaznej kurtyny stary praktycznie bez firmowy elektromechanik. I z przykrością stwierdzam że jakość wykonania w porównaniu do naszych bezcennych skarbów jest o wiele wyższa. A może to tylko złudzenie optyczne????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przecież to trzy różne żegarki na tych zdjęciach co wkleiłeś 

środkowy to łucz elektromechaniczny, trzeci to poljot a pierwszego nie widziałem.

więc o którym zegarku mówisz

KUPIĘ - TROCHĘ WOLNEGO CZASU ! 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przecież to trzy różne żegarki na tych zdjęciach co wkleiłeś 

środkowy to łucz elektromechaniczny, trzeci to poljot a pierwszego nie widziałem.

więc o którym zegarku mówisz

Nasze pokazałem dla przykładu.. To ten pierwszy z bransoletą ... jakaś  chyba niemiecka??? ankra 65. No ale wykonanie?? Chociaż by mocowanie baterii, czy krycie cewki.A tak wygląda z przodu.Podobny do Łucza ale sekundnik chodzi skokowo.

post-28471-0-53861300-1401111692_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój nowy "pieszczoch" z Mińska

post-60300-0-36200400-1401537596.jpg

post-60300-0-58475900-1401537598.jpg

post-60300-0-63418900-1401537600.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ładny bateryjek  :) i jak zawsze u Ciebie w znakomitym stanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi