Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

SphinX

Test - Omega Planet Ocean

Rekomendowane odpowiedzi

Piotrek, rozumiem. Co do nowości się nie wypowiadam, bo nie miałem okazji porównać :D

Ja nie tworzę nowych wzorców czy poprzez publikację nie kreuję nowego wizerunku , napisałem jak mają sie sprawy w rzeczywistości bez względu na to jakie mamy zdanie na ten temat - zauważcie Koledzy, że wielokrotnie przyznałem Wam rację i oczywiscie mozecie się upierać przy swoim w najwazniejszej kwestii ale niczego to nie zmieni.

To nie do końca tak. Każdy ma inny gust i inne odczucia co do konkretnego zegarka. Łukasz pisząc recenzję przedstawia swoją opinię na temat danego zegarka, a Ty możesz mieć zupełnie inne zdanie. To tak jak z tematem Zorka-5 (mam nadzieję, że nie przekręciłem nicku :)) Jemu podoba się przedstawiony przez niego Vacheron, a dla mnie to "czarna owca" w tej manufakturze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem sceptyczne podejście do nowej planety ale coraz bardziej mi się podoba..oczywiście poza ceną :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Mi również zaczyna się podobać, ale przeszklony dekiel i dyskoteka na lumie to według mnie porażka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

powinieneś też wziąć pod uwagę, że nie każdy podchodzi do tematu tak "handlowo" jak ty - a już na pewno nie ja.

Różnica cenowa między nową PO a Submarinerem dalej jest bardzo wyraźna, tyle, że OMEGA bardzo podgoniła poprawiając bardzo wiele, podczas gdy ROLEX to niemal to samo (minus ceramiczny bezel). Niestety ROLEX to rozdymana do monstrualnych rozmiarów otoczka wizerunkowa.

Zgadzam się w pełni. Ta historyjka z kilka klas lepszym wykonaniem Rolexa to naprawdę jakaś niewyobrażalna przesada. Już stara PO poziomem komplikacji biła Submarinera po kostkach kijem a nowa....nie miałem w łapie ale z tego co widzę po dobrych zdjęciach to tarcza i koperta sporo jeszcze zyskała na jakości...to po prostu widać.

Ceramiczne bezele dają w homage Rolków za 150zł :D...też mi rewelacja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi również zaczyna się podobać, ale przeszklony dekiel i dyskoteka na lumie to według mnie porażka.

wyjąłeś mi to z ust :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może wobec tego przypomnę artykuł Łukasza na temat rolka

http://chronos24.pl/rolex-gmt-master-ii/

ceramiczne bezele robi już wielu producentów, porównanie o którym wspomniałeś to to samo co porównywanie parnisa do Panerai - mamy przecież to samo za 150-250 zł max a niektórzy twierdzą , ze nawet coś lepszego, chyba jestem nie na tym forum :D - bardzo możliwe ...

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki SphinX

Fajnie się czytało.

A co do samego zegarka dla mnie stara PO fajniejsza.

ale przeszklony dekiel i dyskoteka na lumie to według mnie porażka.

Święte słowa :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ogolnie zegarek bardzo ladny ale wskazowki jakos mi sie nie podobaja.....nie chodzi o ksztalt tylko o proporcje nalozonej lumy na ramionach wskazowek......same groty sa ok :D

" tylko Seiko " Damian

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co wy tą luminową - jakie to ma znaczenie, czy jest jedno, dwu czy trzy-kolorowa :D?

P.S> Jeszcze wizualizacja wychwytu Co-Axial (dopiero teraz dostałem od OMEGI, wiec w recenzji nie ma)

Calibre9300_Co-AxialEscapement.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może wobec tego przypomnę artykuł Łukasza na temat rolka

http://chronos24.pl/...-gmt-master-ii/

ceramiczne bezele robi już wielu producentów, porównanie o którym wspomniałeś to to samo co porównywanie parnisa do Panerai - mamy przecież to samo za 150-250 zł max a niektórzy twierdzą , ze nawet coś lepszego, chyba jestem nie na tym forum :) - bardzo możliwe ...

bez przesady....nie popadaj w skrajność. Moja wypowiedź dotyczyła tylko i wyłącznie stosowania ceramiki jako materiału na bezel. Trochę śmieszy mnie jak wielcy producenci się tym chwalą...jakby to jakas była kosmiczna mego droga technologia prosto z NASA zaczerpnięta. Dla zoobrazowania podałem przykład homege Rolka za 150zl który też ma ceramiczny bezel pewnie nie wykonany tak dokładnie...ale jest....to daje pogląd że technologia jest dostępna dla naprawdę wielu i nie jest droga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna recenzja a i Omega świetna , chociaż jak dla mnie za ciężka , co definitywnie zmniejsza komfort noszenia .

PS porównywanie jakiegoś hommage Rolka do prawdziwego Rolexa , to jak porównywanie Porsche firmy Matchbox z prawdziwym

Jak się zrobi dobre zdjęcia to niby takie same są , a w realu rożnica :)

za 150 zloty ma się szajs za 150 zloty a nie Roleksa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nooo to rozumiem....znakomity 8500 w środku, ceramika na bezelu, dwukolorowa luma.....wszystko ok.

A tak na marginesie złamaliście swoją zasadę apropos podawania cen......i to też super bo uważam że ta zasada powodowała że informacje nie były pełne.....nie można czytac o nowościach niewiedząc ile kosztują. Mam tylko nadzieję że w konsekwencji takie informacje będziecie podawali juz zawsze!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak na marginesie złamaliście swoją zasadę apropos podawania cen......i to też super bo uważam że ta zasada powodowała że informacje nie były pełne.....nie można czytac o nowościach niewiedząc ile kosztują. Mam tylko nadzieję że w konsekwencji takie informacje będziecie podawali juz zawsze!

Tylko przy recenzjach będziemy ceny podawać, ewentualnie przy opracowaniach nie będących newsami o konkretnej nowości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna recenzja a i Omega świetna , chociaż jak dla mnie za ciężka , co definitywnie zmniejsza komfort noszenia .

PS porównywanie jakiegoś hommage Rolka do prawdziwego Rolexa , to jak porównywanie Porsche firmy Matchbox z prawdziwym

Jak się zrobi dobre zdjęcia to niby takie same są , a w realu rożnica :)

za 150 zloty ma się szajs za 150 zloty a nie Roleksa

Darek...masz porównanie.

Widziałeś ten egzemplarz OMEGI, masz Rolexa - napisz, jak to wypada Twoim zdaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śiwetny zegar ale stara wersja jakoś bardziej do mnie przemawia...i wolałbym stalowy dekiel :mellow:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałeś ten egzemplarz OMEGI, masz Rolexa - napisz, jak to wypada Twoim zdaniem.

Mialem kilka Omeg, ale zostawilem sobie tylko Speediego. Przy Rolexie Omega to Cienki Bolek. Rzecz jasna stylistyka jest taka, ze tylko czesc modeli mi sie podoba, ale te, ktore mam, wykonane sa o kilka dlugosci lepiej niz dowolna Omega. No i te ceny - skad oni biora pomysly??

Na podstawie zdjec wypowiadac sie moze kazdy, dobrze by bylo gdyby robily to osoby, ktore mialy okazje ponosic na nadgarstku to i owo...

(i zeby nie bylo, ze modle sie do Rolexa - moim ulubionym jest Zenith Defy, w stylistyce takze niezbyt lubianej przez wiekszosc Klubowiczow :lol:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko, że zdecydowana większość nie kupuje ze względu różnic w wykonaniu, a tylko dlatego, że to Rolex ;

I to takie dziwne?? :lol:

A myslisz, ze u ludzi nie znajacych sie na zegarkach, to z Omega jest inaczej??? Chyba tak samo - przynajmniej u nas w kraju :D

Rolex musial zapracowac przez lata na ta opinie i udowodnic wszystkim dlaczego warto go kupowac :D

I udalo mu sie to nie dlatego, ze mial wspanialy marketing, tylko dlatego, ze jego wyroby bily (i biją) jakoscia i niezawodnoscia/wytrzymaloscia lata i konkurencje nawet z wyzszych polek cenowych. I czy to tak dziwi, ze jak czlowiek ma duzo pieniedzy i nie zna sie na zegarkach a lubi nosic "takie rzeczy", chcac kupic jakiś "dobry i porzadny" produkt siegnie wlasnie po Rolexa czy Omege? Dla mnie nie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pamietajmy o jednym - Rolex udowodnil swoja wyzszosc nie tylko jesli chodzi o wykonanie ale glownie jesli chodzi o wlasne mechanizmy i ich prace oraz dokladnosc :D

Co w tej kwesti ma do zaprezentowania przez lata Omega...???? :lol:

Nawet jesli teraz Omega podniosla jakosc wykonania swoich modeli a do tego chce przejsc na wlasne mechanizmy a nie bawic sie w modyfikowane ETY, nie zmienia to faktu, iz aby udowodnic konkurencji, ze jest cos warta musi mocno przec do przodu :D

Na tym etapie jakosciowym na 200% nie ma szans z Rolexem, dlatego dziwi mnie (i nie tylko mnie), iz cena nowej PO rowna sie z Rolkiem :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie to nie dziwi. Stwierdziłem fakt. Co do Omegi to oczywiście jest podobnie, ale na pewno jest mniej rozpoznawalna wśród przypadkowych osób nie znających się na zegarkach niż Rolex.

Zrobiłem jakiś czas temu mały eksperyment i poprosiłem znajomych, którzy pojęcia o zegarkach nie mają, o podanie marek zegarkowych, które kojarzą w kolejności od tych najwyżej postawionych w dół. Odpowiedź w większości przypadków była taka:

1. Rolex

2. Patek

Dwa pierwsze miejsca występowały na przemian, ale jednak Rolex częściej gościł na 1 miejscu

Na 3 miejscu czasami pojawiała się Omega, ale w niektórych przypadkach nie było jej w ogóle.

Później Tag Heuer, Certina, Tissot, Casio, Perfect

Co do tego:

"I udalo mu sie to nie dlatego, ze mial wspanialy marketing, tylko dlatego, ze jego wyroby bily (i biją) jakoscia i niezawodnoscia/wytrzymaloscia lata i konkurencje nawet z wyzszych polek cenowych."

Odnosząc się do tego. Co prawda już to pisałem, ale powtórzę. Czytałem na forum, że ktoś położył Omegę vintage, z Rolkiem vintage i ten wgniótł Omegę jakością wykonania w ziemię. Zrobiłem to samo i jakoś nie widzę tego. Może potrzebuję okularów? :D, ale mój wzrok podobno jest idealny, przynajmniej tak wychodziło na badaniach :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz - z tego co pamietam z badan, to Omega i Rolex sa najbardziej rozpoznalwalnymi markami zegarkowymi u nas w Polsce (czy chcesz tego czy nie :lol: ) Omega jest polke nizej a Rolex polke wyzej. Czy tak powinno byc czy nie, to inna sprawa ale... Jesli faktycznie Omega nie jest (wg obserwatorow) na tym samym poziomie co Rolex, to ceny nowej Omegi sa... z kosmosu :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodzi raczej o rozpoznawalność marki (czyt. marketing), a nie o jakość wykonania. Chyba nie sądzisz, że Rolex stoi wyżej niż Patek :lol:

Proponuję zrobić taki eksperyment jak ja wśród swoich znajomych, którzy nie mają zielonego pojęcia o zegarkach.

Ps. Kim są obserwatorzy, o których piszesz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Jash

Krystek - i Omega i Rolex są rozpoznawalne moim zdaniem tak samo w Polsce. Piszę to na podstawie obserwacji z pracy. Pracując w poprzednim salonie gdzie miałem Omegę, klienci pytali o Rolexa. Pracując teraz m.in. z Orisami pytają o Omegę. Tak więc po części Rolex mimo wszystko postrzegany jest wyżej. Co do jakości wykonania. Miałem w rękach Omegi, Rolexy i Patki. Napiszę krótko Rolex zjada Omegę, a Patek połyka Rolexa w jakości wykonania. To widać gołym okiem. Omega jest wykonana bardzo dobrze, ale dla mnie to "tylko trochę lepiej" niż np. Tag Heuer, z którym też trochę obcowałem. Do Rolexa mają jeszcze daleką drogę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jacek, ja zaznaczyłem dużo wcześniej, że wypowiadam się na temat vintage i nie zgadzam się z Tobą, że Rolex zjada Omegę :lol:

Nie miałem okazji porównać nowego Rolka z Nową PO więc na ten temat się nie wypowiadam. Piszę o tym z czym mam do czynienia :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Darek...masz porównanie.

Darek - napisz czy kupiłeś, bo o to w tym wszystkim chodzi - Rolka kupiłeś i to nie jednego, teraz ciekawy jestem czy kupisz nową omesię PO , a jak już nie kupisz - to napisz Łukaszowi dlaczego, może to coś da...

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Darek - napisz czy kupiłeś, bo o to w tym wszystkim chodzi - Rolka kupiłeś i to nie jednego, teraz ciekawy jestem czy kupisz nową omesię PO , a jak już nie kupisz - to napisz Łukaszowi dlaczego, może to coś da...

pracę w ROLEXIE dostałeś ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.