Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

dipsy007

Zegarki USA

Zegarki USA- czy w osobnym dziale ?  

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

ALE NA BOGA NIE SUGERUJCIE OPISYWANIA MOJEJ 3_mies INVICTY W VINTAGE! ;)

Bardzo chętnie zobaczę opis Twojej Invicty w dziale recenzji, czyli tutaj, albo w dziale Głównym... nie rób sobie sztucznych problemów.

Straszne macie te problemy "narodowościowe". Świat się globalizuje i wasze problemy będą się ciągle nawarstwiać. Za tydzień ktoś kupi sobie szwedzki zegarek, i zażąda otworzenia działu szwedzkiego na forum, za dwa tygodnie ktoś zarząda otworzenia działu hiszpańskiego... albo ktoś kto posiada VE oburzy się że jego zegarek nie jest ani rosyjski, ani radziecki, stwierdzi że to straszna dyskryminacja że na forum nie ma działu litewskiego(estońskiego?)...

W ten sposób po roku czasu bedziemy mieli na forum 45 działów narodowościowych, i w każdym z nich będzie się pojawiał jeden post na ruski rok.

Strukturę forum trzeba się starać upraszczać, a nie komplikować.

.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taktic - Amen. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehh... Beton jak nic :)

(bez obrazunkuów tylko proszę :))

Sam głową muru nie przebiję jak widzę..

A zamykając tę dyskusję..

Strukturę forum trzeba się starać upraszczać, a nie komplikować.

Naprawdę uważasz, że utworzenie trzech gałęzi:

- EUROPA

- AZJA (i antypody, o ile ktoś tam cokolwiek klepie :))

- AMERYKA

.. to taka komplikacja?

Bo w mojej ocenie, prościej to już chyba tylko zegarki/nie zegarki można.. ;)

Rozumiem że istnieje tez obawa, że Twój przykładowy Szwedofil uzna za stosowne dopisanie Szwecji jako czwartej kategorii? :)

:)

O ten post na rok, też się jakoś znacząco nie martwię. Jestem spokojny, że byłoby ich więcej.

i EOT.

+

PAX, PAX MIĘDZY CHRZEŚCIJANY

chyba mi się już nie chce kopać z "wszystkimi innymi" :)

" Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem że na świecie jest tylu idiotów " - S.Lem

" Naród wspaniały, tylko ludzie k_rwy " - Marszałek J.Piłsudski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naprawdę uważasz, że utworzenie trzech gałęzi:

- EUROPA

- AZJA (i antypody, o ile ktoś tam cokolwiek klepie ;))

- AMERYKA

.. to taka komplikacja?

To nie komplikacja, tylko z kolei przegięcie w drugą stronę. Bo jak połączysz np dział rosyjski i szwajcarski (w jeden europejski), to będzie kompletny młyn. Bo Rosja i Szwajcaria, w dziedzinie zegarmistrzostwa, to dwa ogromne tematy. To nie jest kwestia animozji, tylko kwestia zdrowego rozsądku. Również zlikwidowanie działu polskiego byłoby błędem, bo z racji tego że forum jest polskie, to dużo się tam obecnie dyskutuje, zwłaszcza w kwestiach nowych inicjatyw.

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taktic, ale wbrew naszym historycznym naleciałościom - Rosja tez leży w Europie.. W znaczącej większości.

I czy taką komplikacją byłaby struktura strony:

EUROPA:

- ZEGARKI ROSYJSKIE I RADZIECKIE

- ZEGARKI POLSKIE

- ZEGARKI SZWAJCARSKIE i NIEMIECKIE

- zegarki znajomego Szweda Taktica (nie mogłem się powstrzymać ;))

AZJA:

- ZEGARKI Z DALEKIEGO ORIENTU

- Panowie Chińczyki

USA:

- Meritum naszej dyskusji

VINTAGE:

- Wszystko i zewsząd

KĄCIK ZEGARMISTRZ...

itp_itd.

Wiem że jestem odosobniony, ale wg. mnie to powinno zostać tak skonstruowane już u zarania dziejów.

Zdaję sobie sprawę, że po tylu latach ciężko sobie wyobrazić zmiany, ale od wielu lat zajmuję się stronami internetowymi. Taka struktura wydaje mi się po prostu najlogiczniejsza... Bo to trochę jak dobrze działający sklep internetowy :)

" Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem że na świecie jest tylu idiotów " - S.Lem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oprócz tego że dodałeś USA, to poza tym przedstawiłeś dokładnie taką strukturę jak już jest na forum.

Jedyną zmianą jaką zrobiłeś, to zhierarchizowanie pod względem kontynentalnym. Czyli że działy rosyjski, polski, szwajcarski itd zostały zdegradowane do rangi poddziałów w dziale Europa.

Czy na forum zegarkowym konieczne jest aż takie geograficzne, strukturalne katalogowanie?

Nie sądzę.

Orient to jest to samo co Azja. Nie można dzielić Azji na Orient i Chiny, bo Chiny są jak najbardziej orientalne -> błąd logiczny.

Zauważ że ja proponuję praktycznie to samo co Ty, tylko zamiast "Zegarki USA" dodać dział "Zegarki wszystkich krajów" (nazwa do ustalenia)

i w takim dziale można by omawiać dowolne zegarki, które nie potrafimy (lub nie chcemy) klasyfikować narodowościowo. Czyli w praktyce byłby to kraje, dla których ze względu zdroworozsądkowych nie ma sensu tworzyć specjalnych działów -> USA, Szwecja, Hiszpania, Argentyna itp..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taktic - ale dokładnie o tym mówimy.

Nie chodzi mi o rewolucję. Nie chcę na siłę dodawać Chin, czy "Ugandy".

Ale skoro jest to już porozbijane na rynki, TO MINIMALNĄ ZMIANĄ I INGERENCJĄ MOŻNA TO SPIĄĆ 3 KLAMRAMI, nie ruszając reszty struktury.

Nie upieram się na "USA". To może być "Kanada i przyjaciele", albo POZOSTAŁE.

Po prostu brakuje mi cegiełki w tym murze ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TO MINIMALNĄ ZMIANĄ I INGERENCJĄ MOŻNA TO SPIĄĆ 3 KLAMRAMI, nie ruszając reszty struktury.

Tylko że w ten sposób pogłębiasz strukturę. Rozumiesz, wchodzisz na stronę główną i musisz głębiej kopać, żeby się dokopać np do działu rosyjskiego lub szwajcarskiego. Tymczasem dział USA byłby wyżej w strukturze niż tamte dwa.

Na forum zegarkowym nie powinno chodzić o hierarchię geograficzną, tylko o hierarchię w świecie produkcji zegarkowej.

Ja naprawdę nie mam żadnej antypatii do USA. Nawet lubię kowbojów, ale niestety w przemyśle zegarmistrzowskim, oni są tysiąc razy mniej ważni niż np Rosja. Takie czasy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taktic - jeszcze raz.

Naprawdę nie upieram się przy pomyśle tworzenia podziału geograficznego, ale jesteśmy chyba zgodni..?

Brakuje miejsca na wklejenie zegarka z USA, czy np. Magrette z NZ.

UTWÓRZMY COKOLWIEK.

Ale nie każcie mi pisać w VINTAGE.....

;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli już, to przychyliłbym się do utworzenia subforum "Zegarki z wszystkich innych kontynentów i krajów" czy podobnie. USA na własne subforum sobie obecnie nie zasługują.

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK.

cokolwiek....

;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UTWÓRZMY COKOLWIEK.

Dopóki nie ma takiego działu, to pisz w Głównym, albo w Recenzjach, albo jeśli to pytanie przed zakupem, to w "Jaki zegarek"

Przecież na forum istnieją działy nie tylko "narodowościowe". Korzystaj z nich.

Coś Ty się tak uparł z tym Vintage?

Napisałem wcześniej że o amerykańskim zegarmistrzostwie dyskutuje się głownie w dziale Vintage, dlatego że rozkwit amerykańskiego zegarmistrzostwa był w XIX wieku. Dlatego naturalne jest że dyskutuje się o nim w tamtym dziale. Ale to nie znaczy, że nakazałem Ci pisać o (przykładowo) Twoim nowym Timexie w dziale Vintage. Korzystaj z innych działów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taktic, nie mówię że to ty pressingujesz vintydże ;)

...wiec pozostalyby tylko vinatge

A moje komentarze zmierzają tylko do jednego.. Niech zbierze się "zarząd" i przebórzomuzguje może strukturę..?

Dla mnie koniec.

Niech wypowiadają się inni zwolennicy odrębnego działu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech zbierze się "zarząd" i przebórzomuzguje może strukturę..?

To jest zawsze temat otwarty, i zawsze takie struktury różnych forów, trzeba "naprawiać i poprawiać". Ale z drugiej strony, to jest zawsze bardziej ewolucja niż rewolucja. Nie robi się tego co chwila i na każde "zawołanie", opiera się to raczej na latach doświadczeń...

Mam nadzieję że "zarząd" się wsłuchuje i wczytuje, również w Twoje koncepcje, choć nie wiem czy ze skutkiem pozytywnym ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taktic - jeszcze raz.

Naprawdę nie upieram się przy pomyśle tworzenia podziału geograficznego, ale jesteśmy chyba zgodni..?

Brakuje miejsca na wklejenie zegarka z USA, czy np. Magrette z NZ.

UTWÓRZMY COKOLWIEK.

Popieram Cię w 100 procentach.

Wychodzi na to, że można pisać o w/w zegarkach w każdym dziale, jaki Ci się akurat otworzy, chociażby w ulubionym "vintage" ;)

Zakładając temat miałem na myśli, aby utworzyć miejsce, gdzie można by pisać o wspomnianym Timexie.

Jak ktoś z kolegów napisał, można pisać w dziale głównym. Tak- można pisać w każdym dziale, tylko KTO to znajdzie.

I po jakimś czasie "ktoś" napisze, że brak jest zainteresowania tematem .

Tyle mojego pisania w tym temacie, bo jak widzę, nie przynosi to sensu.

Na pewno nie reklamuję tym samym konkurencyjnego forum.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taktic - Wiem :)

Od kilku lat moderuję zupełnie inne forum.

Rzecz w tym, że tutaj.. To już zupełnie trzeba "mieć nadzieję" na wysłuchanie zarządu, bo jakoś nie zauważyłem jego przesadnej aktywności i wdrażania zmian.. Że tak powiem (nie zaczynając wcale od że :)) - "feedbacku" mi tu brakuje ;)

Aktywność modów w pozostałych działach jest ok, ale jakoś tutaj to się zawsze rozchodzi po kościach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Wynik ankiety: 33 głosy za i 6 głosów przeciw.

Ciekawe ile musi być głosów aby ktoś zauważył, że jest zainteresowanie tematem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Biorąc pod uwagę "suwerenność" i drobiazgowość podejmowania wszelkich decyzji przez prowadzących to forum (ale nieee, nie piję do sprawy Adiego :lol:) - pewnie jakieś 66% zarejestrowanych...

:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chciało mi się czytać drugiej strony już ale zegarki USA to nie tylko Timex i inne marki robione w chinach.

Kanadyjska Orsa zdaje się też się nada do tego działu. To samo Deep Blue lub Android. To bardzo zacne marki.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcinkowski - właśnie tego dotyczy dyskusja. Któryś z kolegów rzucił TIMEX, potem zrobiło się USA, ale tak naprawdę chodzi o (cytat z samego siebie):

Nie upieram się na "USA". To może być "Kanada i przyjaciele", albo POZOSTAŁE.

Po prostu brakuje mi cegiełki w tym murze :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...Można potraktować Amerykę jako kontynent.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość spam01

Popieram inicjatywę, choć ja mógłbym jedynie zaistnieć tam z koszernymi produkcjami ala elgin, illinois etc.

...Można potraktować Amerykę jako kontynent.

No co ty! Tam chyba nie ma alpejskich krokusów i fioletowych krów ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Posiadam zegarek marki TIMEX i jestem z niego bardzo zadowolony. Kupiem ten zegarek ze względu na jego urodę, a także ze względu na to, iż posiada mechanizm automatyczny!! Chciałem mieć zegarek z naciągiem automatycznym i rozglądałem się od jakiegoś czasu wstępując do różnych sklepów i oglądając wystawy. Pewnego razu całkiem przypadkiem będąc w mieście wszedłem do salonu jubilerskiego i zobaczyłem wśród innych zegarków właśnie tego TIMEXA. Wcześniej nie śledziłem żadnego zegarkowego forum i w ogóle nie znałem tej marki, nie wiedziałem nawet, że jest to Amerykańska firma z tradycjami. Myślałem, że jest to mało znana Szwajcarska marka! U nas w Polsce TIMEX jest mało znaną firmą!! Gdybyśmy poprosili kogoś przypadkowego na ulicy o wymienienie kilku firm produkujących zegarki to padły by pewnie nazwy marek Szwajcarskich np. ATLANTIC, DELBANA itd. Padały by nazwy "ruskich" czasomierzy POLIOT, MOŁNIA itd. Może ktoś wymienił by jakąś Niemiecką markę i na pewno cztery Japońskie?! Wydaje mi się, że marki TIMEX wymieniło by niewiele osób!?! Tutaj jest link innego mojego wpisu, gdzie jest kilka amatorskich fotek mojego zegarka: Mój odnośnik Pozdrawiam Przemek

Przemek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem za wyróżnieniem Ameryki, choć grzecznie ustępuję przed decyzją czy to będzie cały nowy dział czy może na początek (padła tu taka propozycja) przyklejony temat.

Amerykańscy producenci zegarków to ponad sto lat historii tego przemysłu.

Być może nie mamy w swoich kolekcjach zbyt wielu amerykańskich zegarków, ale to nie dlatego, że nie ma czego zbierać, tylko dlatego, że jesteśmy zakochani w krokusach i sterowcach...

Pozwólcie mi teraz na krótką polemikę z przeciwnikami pomysłu.

Pogarda wobec amerykańskiego przemysłu, która się tu w niektórych postach objawiła jest dziecinna i niedorzeczna. Przypominam więc dla porządku, że:

- gdy Amerykanie w połowie XIX w. budowali łodzie podwodne, w Europie tylko niektóre miasta miały elektryczność,

- gdy Amerykanie budowali swoją potęgę lotniczą, motoryzacyjną i kolejową, w Europie trwała pierwsza wojna światowa (którą zresztą dopiero Amerykanie skończyli),

- kiedy w Ameryce pojawiła się kolorowa telewizja w Europie rozpędzał się Hitler, którego nikt nie miał odwagi powstrzymać, co skończyło się drugą wojną światową (którą również dopiero Amerykanie skończyli),

Anglia jest tutaj wybitnym wyjątkiem. Podejżewam, że gdyby pojawił się pomysł działu "Zegarki angielskie" nie było tylu protestów, bo przypomnielibyśmy sobie gdzie się narodziła chemia, fizyka i maszyny parowe, no i Anglia jest w Europie.

Ameryka jest ojczyzną ekonomii, wolnego rynku i konkurencji (z jego wadami i zaletami), produkcji seryjnej, kontroli jakości, elektroniki, ale to przecież zdaniem niektórych bez znaczenia dla produkcji zegarków. No i Ameryka to Ameryka, policjant świata, kraj niewolników i grubasów, obrzydliwa Ameryka.

Pozwólcie też przypomnieć, że Szwajcaria w czasie II wojny światowej nie była wcale krajem neutralnym. Doskonale sobie radziła w roli nazistowskiego super-banku.

Niemieckie manufaktury zegarmistrzowskie także nie należały do członków ruchu oporu. Skoro potrafimy znaleźć w sobie (nie rozumiem skąd) tyle pogardy dla Bulovy czy Ingersolla, to dlaczego nie odnajdujemy jej dla Junkersa i Zeppelina, choć każdemu Europejczykowi z przeciętną znajomością historii te marki kojarzą się jednoznacznie i bynajmniej nie z zegarkami.

Nie bez powodu mam podobne odczucia w stosunku do zegarków radzieckich.

Nie mam zamiaru wyrzucać swoich niemieckich zegarków i nie namawiam do tego. Chciałem tylko zwrócić uwagę na to, że argumenty przeciw są oderwane od rzeczywistości i absurdalne.

Jestem więc za wyróżnieniem amerykańskich zegarków, o tym czy to się stanie i w jakiej formule zadecydują odpowiednie organy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem, niejako, rozwiazal sie sam. Kwiestia takiego dzialu jest wg mnie juz nieaktualna.

Zadna praca nie hanbi, ale kazda meczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.