Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

voronovitch

Zegarek architektów

Rekomendowane odpowiedzi

Zegarki jak najbardziej ok, ale każda kolejna reklama (linki) strony z projektami etc. nie związanymi z zegarkami = usuniecie tematu i blokada konta. Tutaj na forum rozmawiamy i pokazujemy TYLKO ZEGARKI !

PS: Usunąłem z pierwszego postu i proszę bez reklam projektów czy innych usług, z góry bardzo dziękuje.

cyt.-Wszystkie Ryśki to porządne chłopy !

Piotr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zegarki jak najbardziej ok, ale każda kolejna reklama (linki) strony z projektami etc. nie związanymi z zegarkami = usuniecie tematu i blokada konta. Tutaj na forum rozmawiamy i pokazujemy TYLKO ZEGARKI !

PS: Usunąłem z pierwszego postu i proszę bez reklam projektów czy innych usług, z góry bardzo dziękuje.

Na pewno nie chcieliśmy reklamować swoich usług projektowych tym postem... Sorry za link w takim razie :) Chcieliśmy pokazać tylko, że nie specjalizujemy się w zegarkach i że jest to dla nas nowe wyzwanie projektowe.

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze mnie cieszy, kiedy rodzi się cos zegarkowego rodzimej produkcji (choćby było to tylko studium, koncept itp). Dlatego tez z zainteresowaniem przeczytałem wątek.

Moje refleksje:

Czym właściwie miał być w założeniach ten zegarek? Wizją? Studium? Prototypem?

Jakie założenia przyświecały Wam przy jego projektowaniu?

Być może jest to celowy zabieg, ale mnie właśnie brakuje określenia typu tego zegarka. Ni to garniturowiec, ni lotnik, ni nurek, ni codzienny wół roboczy, ni sportowiec... Wszystkiego po trochu. Tak, jakbyście w jednym zegarku chcieli pomieścić kilka pomysłów. To tak, jakby w jednym budynku trochę było z supermarketu, trochę z domku jednorodzinnego, trochę z kościoła...

Na szczęście, dzięki Waszemu poczuciu estetyki, to wszystko jakoś się ze sobą nie gryzie, chociaż pełnej harmonii też nie widać.

No, ale może tak miało być :)

Wygląda na to, że jest to zegarek dizajnerski, bo to słowo wiele tłumaczy........:)

Gdybym zobaczył go na wystawie sklepowej między setkami innych zegarków, na pewno zwróciłbym na niego uwagę. I na pewno bym go nie kupił...

Zegarek rysowaliśmy w 3 osoby, zazwyczaj projektujemy zespołowo, może stąd wrażenie kilku kierunków stylistycznych. Taki nawyk z projektowania architektonicznego, gdzie nie sposób pracować w pojedynkę jeśli chce się osiągnąć dobre efekty.

Sami jesteśmy ciekawi czy uda się zrealizować projekt w produkcji. Byłoby bardzo fajnie. Jak na razie musimy zamknąć koncepcję. Wrzucimy kolejne obrazki jak coś nowego wygenerujemy :)

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym właściwie miał być w założeniach ten zegarek? Wizją? Studium? Prototypem?

Jakie założenia przyświecały Wam przy jego projektowaniu?

Ni to garniturowiec, ni lotnik, ni nurek, ni codzienny wół roboczy, ni sportowiec... Wszystkiego po trochu. Tak, jakbyście w jednym zegarku chcieli pomieścić kilka pomysłów. To tak, jakby w jednym budynku trochę było z supermarketu, trochę z domku jednorodzinnego, trochę z kościoła...

Gdybym zobaczył go na wystawie sklepowej między setkami innych zegarków, na pewno zwróciłbym na niego uwagę. I na pewno bym go nie kupił...

bardzo trafne spostrzeżenia

bez urazy nikogo - mi się ten zegarek jakoś kojarzy, z idealnym dla geodety

Zegarek rysowaliśmy w 3 osoby, zazwyczaj projektujemy zespołowo, może stąd wrażenie kilku kierunków stylistycznych. Taki nawyk z projektowania architektonicznego, gdzie nie sposób pracować w pojedynkę jeśli chce się osiągnąć dobre efekty.

Sami jesteśmy ciekawi czy uda się zrealizować projekt w produkcji. Byłoby bardzo fajnie. Jak na razie musimy zamknąć koncepcję. Wrzucimy kolejne obrazki jak coś nowego wygenerujemy :)

Pozdr

tego właśnie się obawiałem już w którymś tam poście na 2 stronie

rysować/projektować wielu potrafi, również na tym forum

ale to nie wystarczy do realizacji projektu (najdroższe bywają formy wtryskowe, które przyjmą finezyjny projekt)

równocześnie trzeba zbadać możliwości podwykonawców elementów... ... itd. itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rysować/projektować wielu potrafi, również na tym forum

ale to nie wystarczy do realizacji projektu (najdroższe bywają formy wtryskowe, które przyjmą finezyjny projekt)

równocześnie trzeba zbadać możliwości podwykonawców elementów... ... itd. itp.

Myślę, że nie musisz tego mówić zawodowym architektom.

Nie zgodzę się też, że rysować/projektować wielu potrafi (wielu się tak wydaję).

Kibicuję dalej projektowi, jakby nie patrzeć to ciekawa koncepcja, ja uważam, że trzeba ją tylko troszkę doszlifować, ujednolicić.

powodzenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten zegarek to wspaniały pomysł!

Siedzę przed ekranem od 15 minut i zastanawiam się co napisać i jak napisać.

Nie cierpię na brak zajęć i mam co robić w domu, jednak temat mnie zaintrygował.

Bardzo podoba mi się pomysł dysków. Taki mam gust - nic więcej. Lubię niekonwencjonalne pokazanie czasu. Fajne są "jednowskazówkowce", lubię innowacyjność Urwerka, podobają mi się Zodiaki z serii Astro. Autorzy projektu proponują zasady gry, pewną konwencję, umowę pomiędzy nimi a konsumentami. To urozmaicenie, którego zawsze szukam przy zaglądaniu na sklepowe witryny. Znam już (oczywiście nie wszystkie), propozycje sportowe, lotnicze, dla nurków, etc. Ciągle szukam tego czegoś. Jeśli natrafiłbym na taki model, zwróciłby na pewną moją uwagę a właśnie tego szukam. Prywatnie szukam, dla nikogo. Lubię zegarki. Czekam na zegarek z polskimi napisami.

Nie podobają mi się posty Pana "piotrkrakow". Krytyka systemu dysków jako czegoś wtórnego, jest jak negowanie sposobu trzymania kija bilardowego. Wszak chodzi o wbijanie bil do łuz.

Będę śledził temat, bo chcę mieć taki zegarek.

P.S. Tutaj można zobaczyć ciekawą rzecz:

http://crazywatches.w.interia.pl/photo/design/fiftyfifty_astronaut.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witamy ponownie,

Przesyłamy najnowsze podglądy zegarka. Wprowadziliśmy pewne zmiany. Co sądzicie?

Pozdr

post-30275-0-67302700-1318024036_thumb.jpg

post-30275-0-30268300-1318024076_thumb.jpg

post-30275-0-81282100-1318024204_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i nacięcia na bezelu spełniające funkcje indeksów trzeba dodać.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może bez uszu tylko zapięcie do paska pod kopertą?

Myślę, że to niezła sugestia. Cały zegarek to koncentryczne pierścienie. Gdyby wyeliminować te uszy, to byłaby to prosta i harmonijna całość. Może warto byłoby się również pokusić o ukrycie koronki w obrysie koperty? Moze to sprawić pewien problem techniczny i pewnie spowodowałoby poszerzenie koperty, ale przynajmniej narysować warto :D

No i nacięcia na bezelu spełniające funkcje indeksów trzeba dodać.

Moim zdaniem z pewnością poprawi to czytelność zegarka, ale może niekorzystnie odbić sie na formie. Konieczna wizualizacja.

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem z pewnością poprawi to czytelność zegarka, ale może niekorzystnie odbić sie na formie. Konieczna wizualizacja.

Podzielam powyższe stanowisko. Dobrze by było, w tym projekcie, zadbać o czystość formy. Zapewne dlatego stale pojawiają się wątpliwości dotyczące projektu uszu tego zegarka. Dla jednych mogą one nie konweniować z jego bryłą, natomiast dla drugich mogą stanowić dla niej dodatek.

Moim zdaniem, w tym rozwiązaniu wygląda to na dodatek, który ze względów technicznych i praktycznych (mam na myśli uszy) musi być. Wygląda to tak, jakby ktoś chciał zdominować bryłą koperty i formą zegarka uszy. Jakby jej forma miała zdominować cały projekt i tym samym ukryć uszy.

Powyższy zabieg powoduje, że uszy stanowią jakby bardziej wstydliwą część tego zegarka.

Sam zegarek wygląda nietuzinkowo. Wskazanie godzinowe jest zbyt drobne (może potrzebne będzie w tym zakresie jakieś odważniejsze rozwiązanie, np. podmiana szerokości wskazania minutowego i godzinowego?).

Życzę powodzenia w realizacji projektu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szkoda tylko że pojawia się zapożyczenie/germanizm...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak ładnie mogą wyglądać nieobcobrzmiące napisy na polskim zegarku i jest okazja żeby to zrealizować.

Nie można powiedzieć, że te uszy wyglądają źle, ale na tą chwilę kompozycja koperty i uszów z powodu uszów przypomina trochę garnek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie można powiedzieć, że te uszy wyglądają źle, ale na tą chwilę kompozycja koperty i uszów z powodu uszów przypomina trochę garnek.

Celne spostrzeżenie z tym garnkiem :D

Zmiana kształtu na półokrągłe moim zdaniem raczej popsuła, niż poprawiła wygląd. Niby ciekawe zestawienie, ale zestawienie kwiatka z kożuchem też ciekawe i "dizajnerskie", a jednak troche nie teges... No, ale de gustibus...

Czas, to coś, co mówi, jak długo musimy czekać...

a305ed90f05795c0.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za komentarze.

Jak widać, wszystkich gustów nigdy nie zaspokoimy. Cały czas pracujemy nad formą zegarka, za jakiś czas pokażemy go z paskiem, to też zmieni odbiór. Każdy zegarek naręczny bez paska wygląda trochę nienaturalnie.

A propos zapożyczenia, chodziło o WERK? Jeśli tak, to nie jest to zapożyczenie obcojęzyczne tylko nazwa naszej grupy projektowej (od nazwisk: Woronowicz Rewski Kalinowski). Fakt, że zbiega się to ze słowem "werk", co z resztą bardzo się nam podoba :)

Pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A propos zapożyczenia, chodziło o WERK? Jeśli tak, to nie jest to zapożyczenie obcojęzyczne tylko nazwa naszej grupy projektowej (od nazwisk: Woronowicz Rewski Kalinowski). Fakt, że zbiega się to ze słowem "werk", co z resztą bardzo się nam podoba :)

W takim wypadku nazwa powinna brzmieć WOREK :)

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim wypadku nazwa powinna brzmieć WOREK :)

Pozdrawiam

biorąc pod uwagę,że stosujemy po 2 pierwsze litery, to nawet WOREKA :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może bez uszu tylko zapięcie do paska pod kopertą?

Bardzo dobry pomysł. Myślę, że fajnie by to wyglądało, jakby pasek od razu "wyrastał" z koperty. Plus za zmodyfikowaną koronkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozdr

w takim razie zwracam honor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Załączamy kolejne podglądy, pierwsza przymiarka do paska. Rozważamy rezygnację z uszu z powodu trudności z ładnym osadzeniem paska.

Zmiany w kopercie dotyczą:

1. Koperta jest od denka lekko wyprofilowana do nadgarstka (wklęsła).

2. Pasek "chowa się" w wyżłobieniu dekla.

Zaproponowaliśmy pasek silikonowy mocowany do dekla za pomocą 4 śrub.

Wydaje nam się, że pasek silikonowy najlepiej pasuje do stylistyki naszego zegarka.

Pozdrowienia, WERK

post-30275-0-77428900-1319665489_thumb.jpg

post-30275-0-69213900-1319665508_thumb.jpg

post-30275-0-50290100-1319665525_thumb.jpg

post-30275-0-33333700-1319665553_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za wysoki. Nawet tuńczyk od seiko ma lepsze proporcje.

rXQHFG4.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie się podoba stylistycznie, wysokość nie przeszkadza - nie sądzę by był wyższy od U-Boatów, Tissotów T-Touch, czy wielu nurków.

Nie jestem przekonany do mocowania śrubami - oczywiście puszczenie paska pod deklem podwyższa zegarek jednak nie z tego powodu - wydaje mi się, że to mało estetyczne rozwiązanie; obawiałbym się także o jego trwałość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jest duzo lepiej. Wydaje mi sie jednak, ze silikon nie ulozy sie dobrze pod wklesla koperta. Przy takiej konstrukcji to chyba trzeba zrobic tak jak Meccaniche Veloci robi w Quattro Valvole czyli mocowanie do brzegow koperty. Od spodu, tak jak teraz, tylko nie przez cala srednice.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.