Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość rend

Mamo a dlacego...

Rekomendowane odpowiedzi

jest takie powiedzonko zgrabne (nie wiem skąd) :

"nie oglądaj się za siebie, bo ci z przodu ktoś za***ie"

i nie przepraszam za kolokwializm, bo się rymuje :twisted:

Michał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Nazistów, Corwuc. Drażni mnie mylenie nazizmu z faszyzmem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja, niżej podpisany oświadczam, że będę zabierał głos na forum KMZiZ tylko w dyskusjach związanych z zegarmistrzostwem, lub dotyczących sposobu funkcjonowania tegoż forum.

13-08-2010

Mirek Kornaszewski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Troche dziwne sa dla mnie te pytania, poglady, narzekania, zapatrzenie na kraje zachodnie i tesknota za ich dobrobytem. Prawda jest taka, ze Polska znajduje sie w swietnej kondycji. Jak na te kilkanascie lat demokracji oczywiscie. Formuje sie wolny rynek, mamy wzrost gospodarczy, powoli spada bezrobocie. Niestety, przez pol wieku tkwilismy w marazmie socjalizmu, ktorego skutki beda nas przesladowac jeszcze paredziesiat lat. Zachodnie panstwa tego nie zaznaly, one niezaklocenie budowaly swoje cywilizacje przez dziesieciolecia, zwlaszcza XX wiek, w ktorym my zostalismy daleko w tyle. Sam osobiscie nie staram sie szukac odpowiedzi na pytania z pierwszego posta. Najwazniejsza jest przyszlosc, dlatego trzeba zastanowic sie co zrobic zeby te pytania zniknely, a potem dzialac! Teraz wiem, ze moze byc tylko lepiej [nie leppiej :)]. Uwazam, ze spadek bezrobocia, dobra koniunktura nie jest zasluga kolejnych ekip rzadzacych, ale nas samych, obywateli demokratycznej Polski, ktorzy bez kompleksow buduja swoje silne panstwo. Kiedy doszczetnie wymrze pokolenie PRL-u wszyscy wezmiemy gleboki oddech... oby w zdrowe pluca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Litwie byłem w maju tego roku, włącznie z Wilnem i Kownem. Wniosek jeden - zadupie :) Polska to inny świat po przekroczeniu granicy. Tam widac, że to jeszcze ruskie jakieś wszystko...i bidnie wygląda. Jedna przewaga - drogi.

Radek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Damiano nie pisz takich rzeczy o bezrobociu i wzroście gospodarczym... :shock: :oops: :)

Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

wzrost PKB jest. Ja jestem ciekaw ile wynosci PNB i jaka jest jego dynamika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale bezrobocie w Polsce najwyższe w europie i jedyne poza Rumunią dwucyfrowe :?

Time is meaningless, and yet it is all that exists.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

bo mamy mnóstwo rolników - pasożytów żyjących z wyłudzanych rent. Gdyby zweryfikować ernty bezrobocie spadłoby. Choć gdzie oni mogliby pracować? :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powoływanie się na słowniki czy nawet encyklopedie podczas rozpatrywania bliskoznacznych ideologii (nie pojęć) jest co najmniej nieroztropne i z pewnością nie wskaże subtelnych, aczkolwiek istotnych dyferencji pomiędzy faszyzmem i nazizmem. Oto różnice:

1. Geneza - faktycznie wspólne jest rozczarowanie I WŚ, ale we Włoszech żądano tylko restytucji, zaś Niemcy poszli o krok dalej i zapragnęli władać globem...

2. Wróg obiektywny (nazizm) i wróg subiektywny (faszyzm) - we Włoszech skupiono się nad problemami nie wykraczającymi poza granice kraju, nie każdy niepodporządkowany i niekoherentny musiał być anihilowany. Inaczej w Niemczech...

3. Ekspansja (nazizm) - jak wyżej

4. Inny stopień nasilenia antysemityzmu - to Niemcy wykoncypowali sobie Endlosung.

5. Inne cele - związane z genezą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

UWAŻAM, ŻE nazwy faszyzm i nazizm nie powinny być stosowane zamiennie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To nawet nie trzeba uważać. Po prostu nie pownno się tego czynić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten argument jak najbardziej przyjmuję.

To nawet nie trzeba uważać. Po prostu nie pownno się tego czynić...

"O istotę nazizmu toczą się spory: jest on traktowany jako niem. wariant faszyzmu lub jako jeden z podmiotów totalitaryzmu w Europie."

http://encyklopedia.pwn.pl/50263_1.html

Skoro toczą się spory... :) to ja nie widzę powodu, dla którego "nie powinno" się tego czynić. W takim stanowczym rozdzielaniu dość bliskoznacznych pojęć jest (powiem szczerze) leciutkie zagrożenie... Niektórzy "wolniejsi" (znam takiego jednego) dojdą do wniosku i będą tego bronić z całych sił, że "Faszyzm" w przeciwieństwie do "Nazizmu" jest wspaniałym pomysłem... "BO PRZECIE TO NIE TO SAMO. Nazizm jest be... bo niemcy mordowali naszych, ale faszyzm to jest zupełnie co innego od nazizmu i ten faszyzm prosze ja Ciebie to ma sens i bardzo by się w tej Polsce przydał".

Dlatego pozwolicie Panowie, że jednak wiedziony antyfaszystowskim i antynazistowskim instynktem (oraz doświadczeniami osobistymi) nie będę wdawał się w analizę poszczególnych ideologii traktując jedną na równi z drugą.

Ja, niżej podpisany oświadczam, że będę zabierał głos na forum KMZiZ tylko w dyskusjach związanych z zegarmistrzostwem, lub dotyczących sposobu funkcjonowania tegoż forum.

13-08-2010

Mirek Kornaszewski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:arrow: Prawda zawsze leży pośrodku

:quote]

G....uzik - jak mawia pewien starszy pan: "Prawda leży zawsze tam, gdzie leży".

Po środku leży g.... po kotku.

A wracając do tematu Polacy jako naród nie nadają się do samodzielnego kierowania własnym państwem - vide historia. Nie ma to jak jakaś wojenka, może rozbiorek, to wtedy zrobimy Powstanie, takie piękne, romantyczne, własną głupotą wyrżniemy "kwiat młodzieży" i najbardziej wartościowe jednostki, ale będziemy dumni, że było tak ciężko i tak pięknie przegraliśmy. W pracy u siebie to najlepiej jakiś mały sabotaż, albo poobijać się i "ściemniać", ale jak dla bauera albo farmera to jak najlepiej, bo parę dolarów lub erło wpadnie i jak przyjadę do kraju to jezdem wielki pan, a tam gówno żre, śpi w stodole słomą przykryty i jest dobrze. Dobrze? O *....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To oczywiste. W ramach włoskiego przecież faszyzmu działały tak diametralnie różne osoby, jak: Mussolini, poeta Ezra Pound, eseista i twórca futuryzmu, Marinetti, b. interesujący filozof Julius Evola. Wątek faszystkowski ma w swojej biografii np. C. Malaparte - znakomity pisarz i wielu innych... Słowem, było to bardzo złożone zjawisko.

Obok niewątpliwych morderców, przestępców, działali w nim, dłużej lub krócej, także b. wybitni ludzie.

To w wielkim skrócie - w końcu to jest forum ZEGARKOWE ! 8) :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
(...)

Dlatego pozwolicie Panowie, że jednak wiedziony antyfaszystowskim i antynazistowskim instynktem (oraz doświadczeniami osobistymi) nie będę wdawał się w analizę poszczególnych ideologii traktując jedną na równi z drugą.

Tak, pozwolimy. Ale cały czas twierdzę, że podpieranie się wiedzą z encyklopedii w polemice na temat faszyzmu i nazizmu jest niedorzeczne. Zwrot "toczą się spory" jest najzwyczajniej tezaurusową simplifikacją. :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość rend

Darku jestem optymista.

Wiem dlaczego tego nie robimy nie kupujemy itd. Chcialbym zeby polska jednak miala inny obraz na swiecie. Niekoniecznie kojarzyla sie z dobrobytem ale nie z wodka tylko. Bo to smieszne.

I nie podnieca mnie ze w polsce jest lepiej niz na litwie. :)

Jak mawia Kazik lepiej byc najgorszym u najlepszych niz najlepszym wsrod najgorszych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
(...)

Jak mawia Kazik lepiej byc najgorszym u najlepszych niz najlepszym wsrod najgorszych.

Słusznie, gdyż wśród ślepców jednooki jest królem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość rend

Dziwi mnie tylko ze nikt nie zauwazyl. Ze warunki klimatyczne moga byc niesprzyjajace.

Rzeczy ktore nas ograniczaja to czas przestrzen i energia.

A przyslowie ludowe mowi wyzej chu.. nie podskoczysz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
(...)

Rzeczy ktore nas ograniczaja to czas przestrzen i energia.

(...)

Niestety ani czas, ani przestrzeń, ani energia nie są rzeczami. Ale to szczegóły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sądzę. Nazim to narodowy socjalizm, a faszyzm to włoska forma doktryny totalitarnej.

To trochę tak, jakby zamiennie używac tych określeń z komunizmem - w końcu realia faszyzmu/nazizmu/komunizmu były prawie identyczne, a jedynie komunizm pochłonął więcej ofiar.

Wszystko to były ideologie lewackie, a nazywanie faszyzmu i nazizmu jako ideologii skrajnie prawicowych uwazam za haniebne nadużycie.

Marcin

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

We włoskim faszyzmie można odnaleźć elementy zarówno 'lewicowe' (zdecydowana przewaga), jak i 'prawicowe' (np. w/w osoby). To po prostu - podobnie jak ruch niemieckiej Rewolucji Konserwatywnej 1918-1933 (bracia Jy2nźnger, C. Schmitt, M. Heidegger, W. Stapel, V. Marcu, Hielscher, A. Bronnen, H. Freyer, E. v. Salomon, Edgar J. Jung i wielu in.) - cytując A. de Benoist'a: "ani lewica, ani prawica".

Realia sowieckiej Rosji czy III Rzeszy były jednak o wiele bardziej straszne, niż Włoch Mussoliniego.

.

No, ale to jest już całkowity OT...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam panowie, o czym wy piszecie? Przecież morderca i bandyta, który morduje, gwałci i rabuje w imię powszechnej szczęśliwości i równości ludu pracującego, czy w imię czystości rasowej, czy lepszych warunków życia swojego narodu, w dalszym ciągu pozostaje mordercą i bandytą. I takich ludzi należy eksterminować bezwzględnie, bo dojdzie do tego co się wyprawia w Berlinie. S..yny, które rozpętały najbardziej brutalną i totalną wojnę ubierają się w skóry pokrzywdzonych. Jak to możliwe? Nie rozumiem. A świat patrzy i milczy..... jak zwykle.

A to co się dzieje w Libanie? Naród, który przeżył holokaust, który mial być uncestwiony, tymi samymi metodami które spraktykował na własnej skórze rozprawia się z innym, tylko w imię walki z terroryzmem. A świat patrzy i milczy.......

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
S..yny, które rozpętały najbardziej brutalną i totalną wojnę ubierają się w skóry pokrzywdzonych

Ci o których mówisz nie żyją, no chyba, że wszyscy Niemcy to sk***ysyny.

Instagram.com/horlobby.watches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.