Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Flieger

Tomasz Beksiński - pamiętacie?

Rekomendowane odpowiedzi

To już 12 lat jak nie ma Tomka i jego audycji...

Powspominajmy... jak ktoś ma jakieś miłe wspomnienia niech się z nami podzieli tutaj na forum.

Untitled%2525201.jpg

Dla wszystkich, dla których Beksa i jego audycje, klimat jaki tworzył, tłumaczenia i cała jego praca były czymś istotnym w życiu...

Camel - Stationary Traveller

http://www.youtube.com/watch?v=3PxSvLA5kJU

The sun is the same in a relative way but you're older,

Shorter of breath and one day closer to death.

Pink Floyd, Time

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajne były jego felietony szkoda tylko ,że miał obsesje samobójcza która wprowadził w życie...

to tragiczna historia rodziny 6 lat potem zamordowano jego ojca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że pamiętamy, cenimy i lubimy. Doskonały tłumacz, niebanalny człowiek, świetny dziennikarz. Swego czasu Jego audycje w Trójce odmierzały mi czas, czekałem na nie z dużą niecierpliwością...A ostatni felieton Tomka w "Tylko Rocku"...Ten, w którym podsumowuje swoje życie i żegna się ze światem, gdy z każdego słowa przebija to smutne postanowienie Tomka o zakończeniu swojego życia...Do dzisiaj mam ciarki na plecach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zaraził mnie Marillion i już mi zostało na zawsze. RIP

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ostatni felieton Tomka w "Tylko Rocku"...Ten, w którym podsumowuje swoje życie i żegna się ze światem, gdy z każdego słowa przebija to smutne postanowienie Tomka o zakończeniu swojego życia...

Można prosić coś więcej na ten temat?

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie !

Od siebie dodam jeszcze Kate Bush której Tomek był zagorzałym fanem oraz poczucie humoru pozwalające na tłumaczenie filmów Monty Python'a.

Zresztą na wszystkie audycje prowadzone przez Tomka Beksińskiego czekało się z utęsknieniem - przynajmniej w gronie moich kolegów. Wiadomo było, że przedstawi jakąś niebanalną historię i zaprezentuje ciekawą muzykę.

W dobie internetu i łatwego dostępu do wszystkich nagrań i dyskografii zespołów ciężko jest niektórym zrozumieć, że takie audycje pozwalały zdobyć nagrania niedostępne w żaden inny sposób. Poza tym to były jeszcze czasy kiedy na antenie radia można było usłyszeć całe płyty. Dzięki wieczornym audycjom można było skompletować całe dyskografie zespołów.

Ech łza się w oku kręci...

pozdrawiam świątecznie :

POLEWOJ

Powspominajmy... jak ktoś ma jakieś miłe wspomnienia niech się z nami podzieli tutaj na forum.

Untitled%2525201.jpg

Dla wszystkich, dla których Beksa i jego audycje, klimat jaki tworzył, tłumaczenia i cała jego praca były czymś istotnym w życiu...

Camel - Stationary Traveller

http://www.youtube.com/watch?v=3PxSvLA5kJU

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem w tym roku w Sanoku, w mieście w którym urodził się Tomasz Beksiński i które później wielokrotnie wspominał jako raj utracony. W miejscu gdzie kiedyś stał dom Beksińskich teraz jest plac nazwany ich nazwiskiem, po dawnym podwórzu została tylko studnia, przy której rośnie, zasadzony niedawno dąb ku pamięci rodziny Beksińskich. Na cmentarzu w Sanoku stoi rodzinny grobowiec, w którym pochowano Tomka razem z ojcem i matką. Niech im ziemia lekką będzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla mnie "Beksa" kojarzyć się będzie już zawsze z niedoścignionymi i niezwykle trafnymi tłumaczeniami Monty Pythona, którego uwielbiam.

kupię doxę sub...zawsze i każdą :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie szkodzi, już sobie poszperałem w sieci na ten temat. Dzięki Tomek, pozdrawiam.

"Nikt nie wymaga od Was samych zwycięstw. Czasem i przegrać przychodzi. Ale każdy ma prawo żądać od Was ambitnej i nieustającej walki. Nie dopuśćcie do tego, aby ludzie uznali Was za niegodnych podania ręki" - Henryk Reyman.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pamiętam jego audycje

niektórych słuchałem jak miałem "nocki"

teraz mam nadysku równe 100 jego audycji

a w cd kręci się najnowsza płyta upamiętniająca tomka

http://antymuza.pl/2011/08/25/projekt-ome-wydaje-plyte-z-tekstami-tomasza-beksinskiego/

p0zdrawiam

p0li

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

p0li możesz gdzieś udostępnić te audycje? Nigdy nie miałem okazji posłuchać ...

pamiętam jego audycje

niektórych słuchałem jak miałem "nocki"

teraz mam nadysku równe 100 jego audycji

a w cd kręci się najnowsza płyta upamiętniająca tomka

http://antymuza.pl/2011/08/25/projekt-ome-wydaje-plyte-z-tekstami-tomasza-beksinskiego/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek Beksiński jako pierwszy puszczał muzykę zwaną "gotycką".

Dzięki niemu poznałem i pokochałem Sisters of Mercy, której do dzisiaj jestem fanem.

No i oczywiście Marillion :-)

Pozdrawiam, Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chciałby ktoś powspominać to polecam Kryptę.

Pamiętam doskonale jak zapowiadał pierwszy koncert Petera Hammilla w Filharmonii Pomorskiej w Bydgoszczy.

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no co Ty, byłem tam wtedy - 1995.

Pozdrawiam

Iko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie no co Ty, byłem tam wtedy - 1995.

Pozdrawiam

Iko

Pamiętam ten koncert jak dziś. 14 października 1995 rok. Siedziałem w 3 rzędzie z rozdziawioną buzią ze zdumienia i niedowierzania co można wyczyniać z jedną gitarą i fortepianem na przemian. To był najwspanialszy koncert na jakim byłem.

Trochę klimatów z Bydgoszczy jest na Peel Session - to pamiątka z 1999 roku, później był jeszcze VdGG 2007 i cała dyskografia PH i VdGG na płytach CD jak również LP wraz z koncertami i bootlegami :)

Po dziś dzień PH pozostaje moim Maestro. A wszytsko dzięki Tomkowi i pewnej audycji z cyklu "Trójka Pod Księżycem" w której przypomniał Forsaken Garden, Still Life, Modern i wiele innych utworów.

1l1080517.jpg

PS jak Ci się koncert podobał ? Zostałeś wyznawcą ? :)

"Miłownik dokładnego zegarka, to jest dobrego chronometru..."

pozdrowienia, Tomasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dopiero przed chwilą zauważyłem ten temat.

Dzisiaj przy okazji sprawdzania nowego odtwarzacza słuchałem "Bela Lugosi is Dead" i wspominałem w czyjej audycji usłyszałem po raz pierwszy ten utwór...

A jeśli ktoś jeszcze przypadkiem nie wie. Warto posłuchać:

post-6402-0-47851800-1328127872_thumb.jpg

Pozdrawiam

Piotr

Tolerancja musi być nietolerancyjna wobec nietolerancji. Němec z Královce

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj bardzo dobrze pamiętam audycje Tomka..jako dziecko wszystko co puszczał nagrywałem na kasety..mam ich kupę do dziś na strychu..tak z sentymentu choc pewnie do niczego się już nie nadają.. :P

Myślę że miał jakiś wkład w to jak ważna była i jest muzyka dla mnie w codziennym życiu..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tomek Beksinski i jego romantycy muzyki rockowej to klasyka która wychowała muzycznie spora część dzisiejszych ciut starszaków ………… był inny ekscentryczny i w tym co robił wielki ………

Pamiętajcie też o jego ojcu również wielkim artyście --- Zdzisławie Beksińskim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.