Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Gość Julian

Wybór pióra.

Rekomendowane odpowiedzi

Nie cisza, tylko każdy zajęty pisaniem... piorem:)

Zapodaj jakieś testowe pisanie:) 

Czas zmienia perspektywę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
22 hours ago, van gunt said:

Panowie, nikt już nie pisze piórem, że taka cisza w wątku.

Najnowszy zakup. Lamy Al-star aubergine. Gdy zobaczyłem połączenie kolorów to nie mogłem powstrzymać się od zakupu, tym bardziej, że cena była bardzo niska.  Pióro lekkie, jak na mój gust nawet za bardzo, przyzwoicie wykonane, wystartowało od razu po włożeniu naboju, pisze całkiem ok. Może linia trochę za cienka jak na "M" ale myślę, że się rozpisze. Czeka już na niego nowy atrament Lamy dark lilac. Ciekaw jestem tego połączenia, bo do tej pory ten atrament nie współgrał dobrze z żadnym moim piórem. Albo leje, albo zasycha na stalówce.

IMG_20250424_150014111.jpg

Od zawsze piszę Watermanem, niczym portotoks :D ale moja córka nzmówiła mnie na LAMY i został taki zamówiony w piątek. czekam na ALL BLACK. Zobacztmy jak sie pisze. 

Dodatkowo zamówiłem ich atramanty, z ciekawości...

Jakie macie ulubione i godne polecenia atramenty? Czym sie kierujecie przy wyborze i zakupie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli idzie o atramenty to moim ulubionym i sprawdzającym się w każdym moim piórze jest Waterman Mysteriouis Blue Ink (dawny blue black). Właśnie mi się kończy kolejna butelka, ale że przy okazji robienia zakupów nie mieli go na stanie wziąłem czarny. Pisałem nim ponad dwadzieścia lat temu i przeglądając stare notatki przy okazji porządków muszę stwierdzić, że prezentował się średnio, ale winię za to wyjątkowo podłej jakości papier. Sprawdzę go jak wypisze resztki obecnego w piórze. Lubię kolor turkusowy, ale w tym wypadku nie szukałem niczego wymyślnego. Tutaj mam Pelikana. Ładny kolor i właściwości, i niska cena. Przy okazji różnych zakupów miałem możliwości używania także droższych inkaustów jak Caran d"Ache Cosmic Blue czy Graf von Faber-Castell (też jakiś niebieski). Poprawne ale bez fajerwerków. Uważam że nie są warte tej ceny. Lepiej wziąć kilka Watermanów niż jednego C d"A czy poszukać coś choćby z Diamine. Ci ostatni mają przeogromny wybór kolorów, ale jeszcze nic od nich próbowałem więc nie mam pojęcia jak się zachowują podczas pisania. Opinie w sieci mają dobre. We wcześniejszym poście pisałem, że czekam na wypróbowanie Lamy Dark Lilac w nowym piórze. Kolor ma bardzo fajny. Ale na razie mam o nim złe zdanie. Brudzi wszystko dookoła (pióro, ręce), jest nieprawdopodobnie mokry, a z drugiej strony zasycha na stalówce. Wczoraj czyściłem jedno z piór po nim i wyjątkowo ciężko było go usunąć. Do cennego pióra nie poleciłbym go, ale może w tym Al-starze zadziała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj odebrałem Lamy Safari i atrament od Lamy.

Zobaczymy jak się będzie sprawował w roli "woła roboczego" 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 27.04.2025 o 12:55, Sisqo napisał(-a):

Od zawsze piszę Watermanem, niczym portotoks :D ale moja córka nzmówiła mnie na LAMY i został taki zamówiony w piątek. czekam na ALL BLACK. Zobacztmy jak sie pisze. 

Dodatkowo zamówiłem ich atramanty, z ciekawości...

Jakie macie ulubione i godne polecenia atramenty? Czym sie kierujecie przy wyborze i zakupie?

Zaczynałam od Pelikan 4001, bo cena za 30ml poniżej 10zł w papierniczym, a turkus mi się spodobał. Potem doszło kilka innych kolorów i nie wszystkie lubię. Czerwony wydaje się jaśniejszy w rzeczywistości.

Dużo dobrego słyszałam o Diamine, a Chocolate Brown wydaje się ładny, choć na moim papierze rozmazuje się, więc nie kupię od nich więcej.

Do ostatniego pióra ( Sailor ) kupiłam jagodowy KWZ polska manufaktura. Cena podobna do Diamine, a duuużo lepszy wg mnie. Kolor intensywny, nie robią się kleksy. 

Podsumowując: zwykły niebieski czy czarny to może być Pelikan 4001 ( zwłaszcza do tańszych , europejskich piór ), ale bardziej wyszukane kolory wolę od KWZ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 26.04.2025 o 14:46, van gunt napisał(-a):

Najnowszy zakup. Lamy Al-star aubergine. Gdy zobaczyłem połączenie kolorów to nie mogłem powstrzymać się od zakupu, tym bardziej, że cena była bardzo niska.  Pióro lekkie, jak na mój gust nawet za bardzo, przyzwoicie wykonane, wystartowało od razu po włożeniu naboju, pisze całkiem ok. Może linia trochę za cienka jak na "M" ale myślę, że się rozpisze. Czeka już na niego nowy atrament Lamy dark lilac. Ciekaw jestem tego połączenia, bo do tej pory ten atrament nie współgrał dobrze z żadnym moim piórem. Albo leje, albo zasycha na stalówce.

I jak się sprawdza atrament Lamy w tym piórze ? 

W dniu 26.04.2025 o 16:43, petruss napisał(-a):

IMG_20250426_164154189_HDR~2.jpg

Co to za pióro ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 26.04.2025 o 14:46, van gunt napisał(-a):

I jak się sprawdza atrament Lamy w tym piórze ? 

W dniu 26.04.2025 o 16:43, petruss napisał(-a):

IMG_20250426_164154189_HDR~2.jpg

Co to za pióro ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 minut temu, kaledonia1983 napisał(-a):

Co to za pióro ?

Navhalur Schuylkill 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W temacie Lamy all black, to jestem po ponad tygodniu pisania tym piórem z atramentem Lamy green.

Pióro jest bardzo lekkie i potrzebowałem dnia żeby sie przyzwyczaić. Dodatkowo jest bardzo ergonomiczne, jak dla mnie. Jedynie zastanawiamsie nad zmianą stalówki z M na F.

Atrament bardzo mi sie podoba i fajnie wyglada na piaskowych kartkach mojego notesu.

Na razie zostaje i bede go używał. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę popisałem Al-Starem i mogę się podzielić przemyśleniami. Ameryki nie odkryję ale wielki wpływ na wrażenia z pisania ma użyty atrament. Zacząłem przygodę z tym piórem od naboju startowego, który był dołączony do zakupionego pióra. Standardowy niebieski Lamy. Bardzo ładny odcień, fajnie nasycony i zachowywał się poprawnie. Pióra nie płukałem przed użyciem, tylko od razu "poszło w bój". Stalówkę ma rozmiaru "m" i na początku miałem wrażenie, że linia jest wyraźnie cieńsza od innych moich emek. Ale jak przypuszczałem, że z czasem ułoży się do ręki. Potem przyszedł czas na zatankowanie go atramentem Lamy Ddark Lilac. I to był strzał w dziesiątkę. W tym piórze wreszcie zaczął działać poprawnie. Przede wszystkim nie zasycha na stalówce i jest ładnie podawany na papier. Grubość kreski też się zwiększyła. Może tu mieć jednak wpływ to, że ten atrament jest bardziej "mokry". Współgra też fajnie z kolorem pióra. Zastrzeżenie jedyne mam takie, że ma pewną tendencję do brudzenia. Zawsze gdzieś mam fioletową plamkę na palcach, co przy innych atramentach nie ma miejsca. Rozochociłem się mocno tym piórem i kupiłem sobie jeszcze jednego Al-Stara, tym razem ze stalówką "f". Trafiło się w dobrej cenie i w wersji kolorystycznej, która zawsze mi się podobała. Atrament już naszykowany, czekam tylko na pana kuriera.

IMG_20250513_190424451.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 13.05.2025 o 11:31, Sisqo napisał(-a):

W temacie Lamy all black, to jestem po ponad tygodniu pisania tym piórem z atramentem Lamy green.

Pióro jest bardzo lekkie i potrzebowałem dnia żeby sie przyzwyczaić. Dodatkowo jest bardzo ergonomiczne, jak dla mnie. Jedynie zastanawiamsie nad zmianą stalówki z M na F.

Atrament bardzo mi sie podoba i fajnie wyglada na piaskowych kartkach mojego notesu.

Na razie zostaje i bede go używał. 

W Lamy podoba mi się, że samemu łatwo można wymienić stalówki. Safari nie kupiłam, bo nie lubię tego trójkątnego uchwytu. 

W dniu 14.05.2025 o 14:28, van gunt napisał(-a):

Trochę popisałem Al-Starem i mogę się podzielić przemyśleniami. Ameryki nie odkryję ale wielki wpływ na wrażenia z pisania ma użyty atrament. Zacząłem przygodę z tym piórem od naboju startowego, który był dołączony do zakupionego pióra. Standardowy niebieski Lamy. Bardzo ładny odcień, fajnie nasycony i zachowywał się poprawnie. Pióra nie płukałem przed użyciem, tylko od razu "poszło w bój". Stalówkę ma rozmiaru "m" i na początku miałem wrażenie, że linia jest wyraźnie cieńsza od innych moich emek. Ale jak przypuszczałem, że z czasem ułoży się do ręki. Potem przyszedł czas na zatankowanie go atramentem Lamy Ddark Lilac. I to był strzał w dziesiątkę. W tym piórze wreszcie zaczął działać poprawnie. Przede wszystkim nie zasycha na stalówce i jest ładnie podawany na papier. Grubość kreski też się zwiększyła. Może tu mieć jednak wpływ to, że ten atrament jest bardziej "mokry". Współgra też fajnie z kolorem pióra. Zastrzeżenie jedyne mam takie, że ma pewną tendencję do brudzenia. Zawsze gdzieś mam fioletową plamkę na palcach, co przy innych atramentach nie ma miejsca. Rozochociłem się mocno tym piórem i kupiłem sobie jeszcze jednego Al-Stara, tym razem ze stalówką "f". Trafiło się w dobrej cenie i w wersji kolorystycznej, która zawsze mi się podobała. Atrament już naszykowany, czekam tylko na pana kuriera.

IMG_20250513_190424451.jpg

Aha ! Czyli to może pióra Lamy piszą tak mokro. Na początku podejrzewałam, że to atrament Diamine jest mokry i brudzi mi ręce, ale widać czy All Star czy Studio tak samo mokro piszą. Moje EF pisze grubiej niż japońskie F.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W dniu 24.05.2025 o 09:43, kaledonia1983 napisał(-a):

Czyli to może pióra Lamy piszą tak mokro.

U mnie ewidentnie jest to kwestia atramentu. Z tym jagodowym Lamy miałem problemy od samego początku. W każdym piórze zachowywał się źle. Dopiero w tym Al-Starze jest OK. Rozochocony kupiłem sobie Al-Stara czerwonego ze stalówką "F". Tutaj na razie jest katastrofa. Dwa tygodnie próbuję je rozpisać i cały czas nie działa poprawnie. Drapie po papierze i słabo podaje atrament, który też pewnie w dużej mierze odpowiada za słabą jakość pisania. Na razie  w użyciu jest nabój dołączony z kolorem Mango (nic specjalnego) i po wykończeniu go docelowo mam naszykowany J.Herbin Ambre de Birmanie. Wtedy mam nadzieję, że zacznie działać jak należy.

IMG_20250515_182150553.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi