Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

MacAron

Zegarek „Dywizjon 303”

Rozmiar zegarka „Dywizjon 303”  

199 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie oraz wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Czekam na projekty inspirowane ww. Omegą. Jest przepiękna !.

Po zapoznaniu się z projektami na ciemnych tarczach utwierdziłem się w przekonaiu, że chrono to błąd :D Tylko centralna sekunda, jak najwięcej z epoki, zero udziwnień i innych wodotrysków typu wspomniana rezerwa chodu :( , itp., a powstanie niepowtarzalny zegar z klasą i duszą.

Logo KMiZ moim zdaniem tu nie pasuje- nie jest to zegarek klubowy, powstał w innym celu jak rozumiem autora wątku.

MacAron- nie czy numer limitacji będzie na deklu ?

Wg tej bialej Omegi będzie rzeczywiście z klasą, ale nepowtarzalny o tyle, o ile uda sie przemycić zmian w stosunku do oryginału, wiec walczy tu jin z jang:)

Co do logo KMZiZ w pełni popieram nie-umieszczanie

Numer limitacji - sam jeszcze nie wiem :D Myślałem o kopercie, Hendrix proponował tarczę (tylko czy to nie zwiększy kosztow?), Ty mówisz dekiel...

Myślę tak:

Na tarczy to delikatna sprawa ze wzgledu na ryzyko zepsucia uroku tej Omegi, choć kto wie..

Na kopercie - ok, tylko, że to chyba już nudny standard (?)

Na deklu - najbliżej stylistycznie do wzorca, byle nie centralnie, bo prawdopodobnie będzie tam duże godło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jako japonofil bym was pogodził. Ruskie nie pasują, chińskie nie pasują, to Miyote tam wtryńcie, najlepiej z serii 9xxx. I budżetowo bedzie, i jakościowo :(

tyle że ją chyba nie tak łatwo kupić...

FORZA Robert!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS

Jeżeli chętnych będzie więcej to w 1940 roku walczył jeszcze jeden polski dywizjon myśliwski - 302. Oznaczenie WX. Wszedł do walki wcześniej ale takich sukcesów oraz takiej sławy nie osiągnął.

Popieram ten pomysł :( To był dywizjon „Poznański” w odróżnieniu od 303 „Warszawskiego”. 302 podobno operował w spokojniejszej okolicy i mial mniej sukcesów na koncie. Liczony jest jednak jako drugi najlepszy po 303.

A tak w ogóle dywizjonów było jeszcze kilka...

Jest jeszcze opcja, że zrobimy tyle sztuk, ilu lotników 303 było wszystkich tzn łącznie z poległymi

Tak w ogóle to troche mnie to zaczyna ponuro nastrajać, oni przelewali krew a my się zegareczkami bawimy. Zróbmy to więc z dużym szacunkiem dla nich

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie dane dotyczące 303 i 302 w 1940 (i nie tylko) są tutaj - stany, skład, loty, zwycięstwa i straty:

http://orb.polishaf.pl/unit/303sqn/1940-4

Ponadto warto zapoznać się z, przywoływaną już przeze mnie książką R. Gretzyngiera i W. Matusiaka "Polacy w obronie Wielkiej Brytanii" opowiadającej, dzień po dniu, historię Bitwy o Anglię z polskiego punktu widzenia. Do tego sporo statystyk. Książkę mam, spokojnie mogę polecić.

PS

Aha, oficjalna nazwa 303 to:

No.303 Polish Fighter Squadron

Ciekawie wyglądałoby w zestawieniu z "In Memoriam".

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę tak:

Na tarczy to delikatna sprawa ze wzgledu na ryzyko zepsucia uroku tej Omegi, choć kto wie..

Na kopercie - ok, tylko, że to chyba już nudny standard (?)

Na deklu - najbliżej stylistycznie do wzorca, byle nie centralnie, bo prawdopodobnie będzie tam duże godło

Na tarczy moim zdaniem nie, ze względów które podałeś wyżej. Jeżeli na deklu, to mam na myśli małą czcionkę i na brzegu. Numer ogólnie nie powinien rzucać się za bardzo w oczy i górować nad ogólnym charakterem dekla.

Na kopercie- hmm... jeśli pomysłowo i dyskretnie wkomponowany to może być coś.

Trzeba obejrzeć projekty. :(

" w poszukiwaniu straconego czasu..."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze opcja, że zrobimy tyle sztuk, ilu lotników 303 było wszystkich tzn łącznie z poległymi

Tradycja raczej jest taka, że robi się tyle sztuk, ilu jest chętnych (do jakiegoś wyznaczonego terminu). Więc ja bym raczej nie determinował tego ilością lotników. Przełożyłbym raczej dyskusję o ilości limitacji na czas późniejszy, kiedy będzie więcej konkretów na temat projektów, kosztów itd...

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

"Ważne by wytrzymał przynajmniej 6 lat zanim rozdyndają się w nim wskazówki."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja również przychylam się do białej tarczy (chciałbym choć zobaczyć jakąś wizualizację, może mi się odwidzi :( ).

Pomysł z inspiracją pokazaną Omegą wg mnie OK, tylko pojawia się pytanie - co w zamian za logo i napis "Omega"? Miniaturowy symbol Dywizjonu? Napis "Dywizjon 303"? Sam nie wiem...

Jeśli chodzi o limitację, to zgadzam się z powyższym, żeby zostawić kwestię ilości sztuk, jak już wykrystalizuje się konkretny projekt. Natomiast samo umieszczenie numeracji limitki chętnie widziałbym na boku koperty dyskretą czcionką (taką samą, jak czcionka użyta na tarczy i/lub deklu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miniaturowy symbol Dywizjonu? Napis "Dywizjon 303"? Sam nie wiem...

No. 303

Polish Fighter Squadron

Użytkownik Sylwek, pewnego dnia, zupełnie niechcąco, trafnie ocenił współczesny trend w zegarmistrzostwie:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie firma w której zamówi się zegarek będzie chciała mieć na tarczy swoje logo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo prawdopodobne, ale może uda się zrezygnować z nazwy producenta :) Jak zwykle my możemy sobie dywagować, a weryfikować będzie firma, która się podejmie.

Tak sobie właśnie pomyślałem, że np. G. Gerlach na tarczy jakoś by mi nie podeszło :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za chwile będę przy kompie, napiszę, co wynikło z rozmowy z prezesem G. Gerlach :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No. 303

Polish Fighter Squadron

Wyglada to nieźle :P

Pozdrawiam, Wojtek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Inspiracja Omegą to jest to. Bardzo mi się podoba.

Żeby pogodzić frakcje może udałoby się zrobić kilka tarczy białych i resztę czarnych? Co myślicie? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie o takim, jak zaproponowany przez Taktica skromnym napisie na tarczy myślałem.

Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie o takim, jak zaproponowany przez Taktica skromnym napisie na tarczy myślałem.

Można od góry dodać ten "British Mark Arrow", czyli jakby uzypełnić formę piramidy (boska forma)... no ale to opcja :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. Otóż to co się stało było chamstwem i niczym więcej. Zaraz porobię zrzuty z maila dotyczące korespondencji i wyślę do Krzysztofa Zegarka, żeby miał dowód w sprawie. O jeżdżeniu do Szczecina piszę, bo czasem w takich sprawach trzeba jeździć jako świadek do przesłuchania. Mnie to się w głowie nie mieści, jak można takie coś odpier***ać, ale cóż.

Ale przechodząc do meritum.

Minimum, które musimy mieć, to 50 sztuk. Wiadomo, więcej = lepiej. Mechanizmy jakie mamy dostępne to Sea Gulle ST25 i ST19, ale o werku ST19 możemy rozmawiać dopiero na koniec roku. Ale jak widzę z ankiety nie grozi nam już chrono, więc skupmy się na samym ST25.

Na tarczy musi pojawić się napis G. Gerlach.

Dekiel i koronkę możemy dowolnie zaprojektować, jednak kształt koronki i koperta to już kwestia ich asortymentu.

Poprosiłem o przesłanie mi podzespołów, które produkują i spoza obrębu których nie możemy wyjść.

Natomiast przy dużej liczbie zamówień, mogą pomyśleć o produkcji jakiegoś elementu zaprojektowanego dla nas, ale to już zależy od nas. :)

W skrócie. My dajemy projekt wyglądu, ale to oni robią całą resztę.

Dają nam za to 24 m-ce gwarancji + rok, w przypadku przeglądu u nich, czyli ich zwykłe warunki.

Jak Wam się to podoba? Ja nie mam zastrzeżeń, uważam, że ich warunki są do przyjęcia. A efekty, takie jak PZL dla ChinaWatches są naprawdę w porządku. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

efekty, takie jak PZL dla ChinaWatches są naprawdę w porządku. :P

Nie śledziłem projektu PZL-ki. Gerlach to robił? Nie widzę tam na tarczy ich loga/napisu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sugeruję się fotkami PZL-ki z tego tematu. Nie mam pojęcia, kto wykonał projekt, ale jeśli Gerlach (może źle zrozumiałem z Twojej wypowiedzi), to na zegarku nie ma po tym śladu.

EDIT: nie mogę wstawić odnośnika, o ten temat mi chodzi:

CW/viewtopic.php?t=5630

EDIT 2: Co się dzieje?? Nie da się u nas wstawiać linków z CW ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety chyba nie da. Jakaś wojna, czy coś :P

O ten zegarek dokładnie chodzi. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak. Otóż to co się stało było chamstwem i niczym więcej. Zaraz porobię zrzuty z maila dotyczące korespondencji i wyślę do Krzysztofa Zegarka, żeby miał dowód w sprawie. O jeżdżeniu do Szczecina piszę, bo czasem w takich sprawach trzeba jeździć jako świadek do przesłuchania. Mnie to się w głowie nie mieści, jak można takie coś odpier***ać, ale cóż.

Ale przechodząc do meritum.

Minimum, które musimy mieć, to 50 sztuk. Wiadomo, więcej = lepiej. Mechanizmy jakie mamy dostępne to Sea Gulle ST25 i ST19, ale o werku ST19 możemy rozmawiać dopiero na koniec roku. Ale jak widzę z ankiety nie grozi nam już chrono, więc skupmy się na samym ST25.

Dekiel i koronkę możemy dowolnie zaprojektować, jednak kształt koronki i koperta to już kwestia ich asortymentu.

Poprosiłem o przesłanie mi podzespołów, które produkują i spoza obrębu których nie możemy wyjść.

Natomiast przy dużej liczbie zamówień, mogą pomyśleć o produkcji jakiegoś elementu zaprojektowanego dla nas, ale to już zależy od nas. ;)

W skrócie. My dajemy projekt wyglądu, ale to oni robią całą resztę.

Dają nam za to 24 m-ce gwarancji + rok, w przypadku przeglądu u nich, czyli ich zwykłe warunki.

Jak Wam się to podoba? Ja nie mam zastrzeżeń, uważam, że ich warunki są do przyjęcia. A efekty, takie jak PZL dla ChinaWatches są naprawdę w porządku. :P

Jak już mówimy o zastrzeżeniach, to mam do tego, umieszczania ich logo. Dla mnie to dziwne jest. To ja sie teraz uprę, że ma byc napisane na tarczy, że projekt robilem ja, Jarząbek :)

Może trzeba extra dopłacić, żeby zrezygnowali?

A jak jest z tą koronką, bo chyba nastąpił bląd wpisie, możemy zaprojektować, czy dają z asortymentu?

Mam jeszcze pytanie, jak z szkiełkiem sprawa.

I ostatnie pytanie. Czy mimo tych minusów, nadal są najlepsi pod względem stopnia customizacji? Może inny producent bedzie bardziej elastyczny.

MC też upiera się przy logo?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie właśnie pomyślałem, że np. G. Gerlach na tarczy jakoś by mi nie podeszło :P

Przyrządy z napisem G.Gerlach były montowane w samolotach PZL.11, PZL.37 Łoś i PZL.23 Karaś, więc nie rozumiem skąd te opory.

A Pezetelka nie ma napisu G.Gerlach, bo jeszcze wtedy nie istniała Fundacja i projekt był prowadzony w ramach CW (choć przez osoby tworzące obecnie Fundację).

Widzę, że już projektujecie tarczę, pojawiło się kilka propozycji mechanizmów, a pozwólcie że tak przewrotnie zapytam. Czy jest koperta do tego projektu?

Bo przy ilości powiedzmy 50-70 sztuk nikt w rozsądnej cenie koperty nie wykona. Trzeba się opierać na już istniejących, co determinuje wybór mechanizmu.

WorldWideWatches

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sugeruję się fotkami PZL-ki z tego tematu. Nie mam pojęcia, kto wykonał projekt, ale jeśli Gerlach (może źle zrozumiałem z Twojej wypowiedzi), to na zegarku nie ma po tym śladu.

EDIT: nie mogę wstawić odnośnika, o ten temat mi chodzi:

CW/viewtopic.php?t=5630

EDIT 2: Co się dzieje?? Nie da się u nas wstawiać linków z CW ?

Nie mozna - skroc na bitly.com i wrzuc.

PZLka byla robiona przez chlopakow z G.Gerlach zanim powstala fundacja - dlatego nie ma tam nazwy fundacji.

Gerlach robi rowniez w tym roku zegarek forumowy CW i bedzie tam rowniez widnialo logo G.Gerlach.

Doxa jest " za tania" na ten projekt. Może w przyszłym roku?
- czyli najlepsze kryteria wyboru zegarka forumowego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..

MC też upiera się przy logo?

Chyba wszyscy myśleli że tak, a okazało się że nie :P

(...)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.