Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Ciśnieniowy ekspres do kawy

Rekomendowane odpowiedzi

Dziękuję 👍🏼 w przyszlym tygodniu sprawdzę,  podczas szybkiego wypadu do Neapolu 😋

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tym razem takie wpadły.

IMG_20260204_131621_027.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

No i pierwsza kawa z 1zpresso J zrobiona (zmielona). Od razu dodam, że wykorzystałem jakieś ziarna które dostaliśmy w prezencie w paczce na święta, więc to raczej jakaś super jakość nie była. Kawa smaczna, nie kwaśna i naprawdę lepsza od tej mielonej jakiej normalnie używam (głównie marketowa Illy lub Lavazza). No ale jak zrobię espresso to dopiero więcej powiem, bo jednak w cappuccino mleko mocno dominuje smak kawy.

Myślałem, że jestem naprawdę idiotą, bo ustawienie pozilmu zero i potenm grubości mielenia na młynku zajęło mi trochę czasu, pomimo gapienia się w instrukcję i oglądania filmów na YT. Na szczęście w końcu znalazłem faceta który mi to wyjasnił tak, że załapałem. 

Pytanie do @GostRado - jak czyścić ten młynek? Tj. jak często go rozbierać? Raz na kilka dni, po każdym mieleniu? I czy po rozebraniu za każdym razem trzeba zerować i ustawiać grubość mielenia na nowo?

Edytowane przez beniowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
6 godzin temu, beniowski napisał(-a):

jak często go rozbierać

Tylko raz rozebrałem na części dla ciekawości. 

6 godzin temu, beniowski napisał(-a):

Raz na kilka dni, po każdym mieleniu? I

Nieeee => w żadnym wypadku!! Dostałeś a komplecie taką gumową gruszkę?

20260205_170523.jpg

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do mnie tez nowe dojechaly do sprobowania

IMG_5055.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, GostRado napisał(-a):

Tylko raz rozebrałem na części dla ciekawości. 

Nieeee => w żadnym wypadku!! Dostałeś a komplecie taką gumową gruszkę?

Tak, dostałem, musze tylko poszukać gdzie ją wcisnąłem. 

Dzisiaj poszło pierwsze espresso (wciąż z tej kawy niewiadomego pochodzenia): wyszło bardzo dobre, naprawdę. Przy okazji, na zdjęciu jest w mojej ulubionej filiżance z porcelany z Limoges, której to zestaw zakupiłem za grosze kilka lat temu od pewnego starszego pana na pchlim targu w Rimini. 

IMG_2281.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, beniowski napisał(-a):

Tak, dostałem, musze tylko poszukać gdzie ją wcisnąłem. 

Koniecznie znajdź. Pędzelkiem (nie wyrzuciłeś?) wymiatasz po wierzchu dół i górę młynka, co się da. Idziesz do kosza, przystawiasz w każdą dziurę z góry młynka dziubek tej gumowej gruszki i naciskasz. Ja jeszcze przystawiam usta i mocno dmucham. Wszystkie drobinki kawy zostaną usunięte z wnętrzności młynka. Przecieram też szmatką kubeczek i dół młynka z pozostałości. Poza pierwszym razem nigdy nie rozbierałem młynka. Jak nie będziesz czyścił tak jak ja czy w inny sposób, to z tego powodu, że kawa jest tłusta, z czasem powstanie niepotrzebny nalot. 

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@satanic@satanic lacva bardzo dobre kawy ja na początku tygodnia kończyłem lacava black art i na pewno wrócę.

Od środy było Ingagi. 

ADsuY6d.jpeg

Świetna kawa. A dzisiaj wleciała ta. 

PNYbH2y.jpeg

Esspreso z Etiopi będzie wieczorem a teraz jeszcze crema 😀

Pozdrawiam 
Marcin/kornel91 

Adriatica, Ball, Casio, Certina, Christopher Ward, Citizen, Crafter Blue, Deep Blue, Glycine, Hamilton, Longines, Oris, Sinn, Zelos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@GostRado z tego co widzę, większość kawiarni w Neapolu korzysta z dźwigniowych ekspresów,  i co ciekawe nie wiedzą co flat white , tylko espresso , espresso macchiato,  cappuccino i americano , także muszę sie zadowolić wzmocnionym cappuccino 😅 

20260214_114423.jpg

20260214_113657.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, Krakus1 napisał(-a):

co ciekawe nie wiedzą co flat white

Bo to wynalazek z Antypodów.

3 godziny temu, Krakus1 napisał(-a):

cappuccino

Mam nadzieję, że nie zamawiałeś po południu, bo od samego wzroku baristy padłbyś trupem.

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Krakus1 napisał(-a):

@GostRado z tego co widzę, większość kawiarni w Neapolu korzysta z dźwigniowych ekspresów,  i co ciekawe nie wiedzą co flat white , tylko espresso , espresso macchiato,  cappuccino i americano , także muszę sie zadowolić wzmocnionym cappuccino 😅 

20260214_114423.jpg

20260214_113657.jpg

I całe szczęście że nie wiedzą. Niestety, Neapol też się zmienia - paradoksalnie przez to że staje się czystszy (choć to mocno względne stwierdzenie odnośnie tego miasta), lepiej skomunikowany i bezpieczniejszy, to traci swój specyficzny urok. Jak tam byłem miesiąc temu, to już co chwilę widziałem restauracje z menu po angielsku (czytaj: gorsze jedzenie, bo turysta zachwycony myśli że to co mu serwują to super jedzenie), coraz więcej jakichś bengalskich czy innych sklepików z mydłem i powidłem itp.

Więc i flat white (i koszmar starbucksowy) tam pewnie niedługo zawita, niestety. 

No i espresso po 1,20 euro - tyle co w Mediolanie. Gdzie te czasy że to 90 centów było. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, GostRado napisał(-a):

Mam nadzieję, że nie zamawiałeś po południu, bo od samego wzroku baristy padłbyś trupem.

jak ją pije w kawiarni,  to nie na problemu , ale faktycznie może być nawet mały problem i zamieszanie , jak się zamawia mleczną kawę w restauracji , czego wczoraj byłem świadkiem 😅

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, GostRado napisał(-a):

Bo to wynalazek z Antypodów.

Już podają i się nie dziwią - turysta chce, turysta dostaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, beniowski napisał(-a):

I całe szczęście że nie wiedzą. Niestety, Neapol też się zmienia - paradoksalnie przez to że staje się czystszy (choć to mocno względne stwierdzenie odnośnie tego miasta), lepiej skomunikowany i bezpieczniejszy, to traci swój specyficzny urok. Jak tam byłem miesiąc temu, to już co chwilę widziałem restauracje z menu po angielsku (czytaj: gorsze jedzenie, bo turysta zachwycony myśli że to co mu serwują to super jedzenie), coraz więcej jakichś bengalskich czy innych sklepików z mydłem i powidłem itp.

Więc i flat white (i koszmar starbucksowy) tam pewnie niedługo zawita, niestety. 

No i espresso po 1,20 euro - tyle co w Mediolanie. Gdzie te czasy że to 90 centów było. 

to miasto to moje największe odkrycie w tym roku ,  stolica jakości i smaku jedzenia Włoskiego , jestem zakochany ❤️,  zostawmy Rzym, Mediolan i Toskanię dla nieświadomych turystów 😉

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 minuty temu, Krakus1 napisał(-a):

to miasto to moje największe odkrycie w tym roku ,  stolica jakości i smaku jedzenia Włoskiego , jestem zakochany ❤️,  zostawmy Rzym, Mediolan i Toskanię dla nieświadomych turystów 😉

Tak, Neapol ma swój urok, ale jego się kocha albo nienawidzi, bo to miasto ekstremów. Ale wierz mi, są wciąż we Włoszech miejsca gdzie jest jeszcze fajmiej - tylko tam jeszcze nie ma turystów. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 14.02.2026 o 15:16, GostRado napisał(-a):

Stereotypy i legendy.

Zamawiając kawę w kawiarni Family Café w Trieście ok. godz. 16 baristka, chyba właścicielka kawiarni spytała:  espresso, americano czy cappuccino?

Podobnie było w Café San Marco.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
29 minut temu, Altus napisał(-a):

Zamawiając kawę w kawiarni Family Café w Trieście ok. godz. 16 baristka, chyba właścicielka kawiarni spytała:  espresso, americano czy cappuccino?

Jest potrzeba, jest spełnienie. Tak jak 80 lat temu pojawiło się americano.  

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Altus napisał(-a):

Stereotypy i legendy.

Nie do końca. W jakimś miasteczku na Sardynii w jakiejś rodzinnej restauracji poprosiłem po południu o cappuccino. Młoda kelnerka (chyba córka właścicielki) przyjęła zamówienie ale zaraz podeszła skonsultować się z matroną. Popatrzyły na mnie, trochę sobie pokomentowały i kelnerka wróciła do mnie z informacją, że... "mleko się właśnie skończyło" 😉. Wziąłem espresso.

W turystycznym miejscu Cię obsłużą, bo turyści są tam główną klientelą. W rodzinnych knajpkach na Południu pokażą Ci, że to Ty masz się dostosować do nich a nie oni do Ciebie.

Żartobliwe komentarze włoskich kolegów (z okolic Neapolu) w stosunku do polskiej koleżanki zamawiającej po kolacji cappuccino (w polskiej restauracji w Krakowie) trwały ładnych kilka minut 😉 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1 minutę temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

W turystycznym miejscu Cię obsłużą, bo turyści są tam główną klientelą.

Triest to raczej mało turystyczne miasto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
37 minut temu, Perpetuum Mobile napisał(-a):

W rodzinnych knajpkach na Południu pokażą Ci, że to Ty masz się dostosować do nich a nie oni do Ciebie.

W Polsce oszołomów tez nie brakuje.

Są miejsca, gdzie gotowi są Cię niemal zabić jak zamówisz piwo z sokiem , albo jeszcze gorzej jakiegoś radlera.

W piekarni tez byłem kilka razy świadkiem jak piekarz się, delikatnie mówiąc, oburzył, gdy klient spytał o krojony chleb. 

A tak na marginesie, Włosi są bardzo interesowni, jak mogą na zagranicznych turystach zarobić to zarobią, jak mogą złupić takiego klienta to go złupią bez żadnych skrupułów czy jakichkolwiek zasad.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
47 minut temu, Altus napisał(-a):

A tak na marginesie, Włosi są bardzo interesowni, jak mogą na zagranicznych turystach zarobić to zarobią, jak mogą złupić takiego klienta to go złupią bez żadnych skrupułów czy jakichkolwiek zasad.

Włosi tak jak i Polacy. Są różni. Jedni uczciwi a inni mniej. Przeciętny turysta z Włoch w Zakopanem też nie będzie miał lekko 😉.

Pod tym względem i z mojej perspektywy Włochy to mały pikuś przy Istambule.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Zakopanem to nawet przeciętny polski turysta „nie ma lekko” 😁

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem na dziś najlepszy wybór z ekspresów ciśnieniowych uwzględniając jakość, wygodę użytkowania, cenę i smak parzonych kaw:

https://www.konesso.pl/product-pol-5611-Ekspres-do-kawy-Nivona-821.html?iio324=12351536252235&utm_source=ceneo&utm_medium=referral&ceneo_cid=6c5831be-4724-e257-e019-5870d1869c08

mp-nivona-caferomatica-821.jpg

Edytowane przez Altus
literówka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
20 minut temu, Altus napisał(-a):

smak parzonych kaw:

A z jakimi automatami porównywałeś?

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi