Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
carlito1

Ciśnieniowy ekspres do kawy

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Krakus1 napisał(-a):

palenia , a ta nie całe 2

Do automatu to już problem, bo następuje szybsza ekstrakcja, co skutkuje wyższą kwasotą. 

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie powinno być problemu z kwasowością,  bo jest 30% robusty w tej mieszańce,  nawet w przypadku 100% arabiki bardzo świeżej kawy z tej palarni, nadal kwasowość jest praktycznie nie zauważalna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze taki bajerancki, ciekawy worek po zielonym ziarnie mi się nie trafił. Przeważnie są z naturalnej faktury juty i trochę napisów, skąd pochodzi kawa.

20260909_180531.jpg

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W ręce wpadła taka maszyneria, czy miał ktoś z was do czynienia wcześniej z tym lub podobnym modelem? 
Czy da się zrobić w miarę “dobrą” kawę ( tak bez nadmiernego studiowania 😜

Ja zadowalam się kawą czarną, dosyć mocną… zaś żona pija wszelkiego rodzaju mleczne mikstury. 
Pozdrawiam. 

https://www.johnlewis.com/sage-barista-express-bean-to-cup-coffee-machine/black-truffle/p3501284?irclickid=UTaSliWY7xyZWhmSIKTcOWvTUkr2rb2dGQoezM0&irgwc=1&afsrc=1&tmcampid=99&s_afcid=af_2197213_Content

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, Londek napisał(-a):

Czy da się zrobić w miarę “dobrą” kawę ( tak bez nadmiernego studiowania 😜

Niestety, żeby zrobić espresso musisz mieć co najmniej podstawową wiedzę, co i jak wpływa na prawidłowy proces parzenia, aby uzyskać poprawne espresso. Jeśli nie, to sam sprzęt, nawet najdroższy ekspres, młynek niewiele pomogą.

Sage na pewno jest lepszym sprzętem niż kolby De'Longhi, Saeco i tym podobne marketowe.

Dla przypomnienia, już kiedyś wrzucałem:

Jak się zrozumie, jaki wpływ mają ustawienia w ekspresie i młynku, zmiana parametrów na smak finalny kawy, to dojście do uzyskania dobrej kawy wyda się proste. 

Skopiujcie sobie, będzie pomocne dla tych, którzy chcą napić się lepszej kawy.

Kiedyś napisałem, aby początkujący kawosz miał jako takie pojęcie, co i jak wpływa na smak espresso (kawy):

Espresso niedoparzone <> podekstrakcja => jest: słone, agresywne, kwaśne, ostre.

Espresso idealne <> ekstrakcja zbalansowana => jest: słodkie, kremowe, kompleksowe, o przyjemnym i długim posmaku.

Espresso przeparzone <> nadekstrakcja => jest: gorzkie, suche, ostre, płaskie.

Jeśli Twoje espresso (kawa) jest:

# za kwaśne to: zmiel drobniej kawę albo wydłuż czas ekstrakcji <=> użyj mniej kawy albo użyj więcej wody

# za słabe i za kwaśne to: zmiel drobniej ziarna albo wydłuż czas ekstrakcji

# za słabe to: zastosuj więcej kawy albo użyj mniejszej ilości wody

# za słabe i za gorzkie to: zmiel grubiej ziarna albo skróć czas ekstrakcji <=> zastosuj więcej kawy albo użyj mniej wody

# za gorzkie to: zmiel grubiej ziarna albo skróć czas parzenia <=> użyj więcej kawy albo zmniejsz ilość wody

# za mocne i za gorzkie to: zmiel grubiej ziarna albo skróć czas ekstrakcji

# za mocne to: zastosuj większą ilość wody albo użyj mniej kawy

# za mocne i za kwaśne to: wydłuż czas ekstrakcji albo zmiel drobniej ziarna <=> zastosuj więcej wody albo użyj mniej kawy

Kawa musi być świeżo palona!!

Edytowane przez GostRado

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@GostRado 

Maszyna darowana więc spróbuję coś więcej przy weekendzie podziałać, (jak nie wyjdzie to ofiarujemy ją komuś innemu)… właśnie zamówiłem lejek? tą przystawkę a’la okładziny do kolby… ta wysypująca się kawa jest strasznie wkurzająca 🫪 

Może chociaż w jakimś stopniu zdołam się sprostać tym wytycznym. 
Zrobiłem dzisiaj dwie mleczne kawy dla żony i była zadowolona, ja jeszcze nic czarnego nie osmakowałem narazie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
45 minut temu, Londek napisał(-a):

jeszcze nic czarnego nie osmakowałem narazie. 

Jeśli jest w nim możliwość ustawienia temperatury parzenia, to w zależności od stopnia wypalenia ziarna dajemy: jasne => wyższa,, ciemne => niższa, średnie => średnia, z tym, że próbować z różnymi,  bo termobloki nie są precyzyjne. Trochę wygrzać ekspres, przepuścić goracą wodę przez kolbę  i odczekać. 

=> Joie de Vivre <=

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minutes ago, GostRado said:

Jeśli jest w nim możliwość ustawienia temperatury parzenia

Z tego co dotychczas wyczytałem to jest regulacja między 89/ 97 stopni C.  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi